Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski podczas odtwarzania i inne naiwne pytania

Lukasz_51799

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy fabrycznie nową płytę 180g. Zaczynamy jej słuchać. Zero trzasków. Po odsłuchu wkładamy do koperty. Następnego dnia wyjmujemy i znowu słuchamy. Po ilu dniach (lub odtworzeniach) pojawiają się u was na niej pierwsze trzaski?

- one się w ogóle nie pojawią....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Znam zagadnienie; co robię źle? I czy w mojej konfiguracji w ogóle uda mi się tego pozbyć?

Z tą wkładką ortofona może być ciężko - ten typ tak ma. Przeczytaj jeszcze raz o kalibracji, sprawdź wszystko (overhang, azymut, tracking force, tangency).

No i czekaj cierpliwie na ad fontesa:)

Na płytę testową i inne cuda przyjdzie czas. Poprawiłem przesięg, który przesięgiem chyba nie jest, bo chodzi o odległość między igłą, a końcem headshella -- jest troszkę lepiej. Skating ustawiłem według instrukcji teraz (nacisk = skating), ale Bóg jeden raczy wiedzieć, czy istotnie tak ma być.

Gość vasa

(Konto usunięte)

skating ustawiony na pustym kawałku jakiegoś LP

Ustawianie skatingu na pustym rowku to urban legend. Zwiększ siłę antyskatingu.

czy w mojej konfiguracji w ogóle uda mi się tego pozbyć?

Może się nie udać :(

Po raz 90-ty próbuję skalibrować wkładkę, zdjąłem gramofon z komody, podłożyłem szablon i patrzę, jak układa się igła w punktach A i B.

W A -- tym bliżej brzegu talerza -- jest OK. W punkcie B, tym bliżej szpindla, cantilever ucieka w stronę środka. Myślę, że to może powodować zniekształcenia dźwięku.

Czy to, że cantilever porusza się lewo-prawo, to pożądane? Wkładka OM-5e, Ortofona.

Mam zamiar kupić coś budżetowego, AT-95e czy cokolwiek podobnego, i sprawdzić, jak ta wkładka się zachowa.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

W punkcie B, tym bliżej szpindla, cantilever ucieka w stronę środka.

Co znaczy ucieka? Może być tak ,że po opuszczeniu igły w punkt B ramię pod wpływem antyscatingu powoduje takie wychylenie. Jeśli w jednym z punktów jest dobrze a w drugim nie ,to znaczy że masz źle ustawiony przesięg.Czy używasz jakiegoś protractora, czy szablonu do kalibracji?Jeśli szablon to niestety jest to obarczone dużym błędem,bo nigdy nie położymy go idealnie.

Co znaczy ucieka? Może być tak ,że po opuszczeniu igły w punkt B ramię pod wpływem antyscatingu powoduje takie wychylenie. Jeśli w jednym z punktów jest dobrze a w drugim nie ,to znaczy że masz źle ustawiony przesięg.Czy używasz jakiegoś protractora, czy szablonu do kalibracji?Jeśli szablon to niestety jest to obarczone dużym błędem,bo nigdy nie położymy go idealnie.

Ucieka == po obniżeniu ramienia igła przekasza się w stronę szpindla. Nie wiem, czy to wina antyscatingu -- mam niejasne przeczucie, że siła AS działa tylko wtedy, gdy płyta się kręci. Niejasne przeczucie, rzekłem, bo istotnie to AS. Używam tylko i wyłącznie szablonu, na protractora mnie nie stać.

Pytanie: czy standardowo jest tak, że cantilever rusza się na boczki, czy coś z moją wkładką jest nie halo?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Za duży antyskating. Cantilever powinien być pionowo. Jak będzie pionowo załóż słuchawki i doprecyzowując AS tak ustaw, żeby środek sceny był na środku, a nie przesunięty na lewą czy prawą stronę.

Cantilever może brykać lewa-prawa na niecentrycznie wytłoczonych płytach. Sądzę, że płyty, które mają od 4 mm "w bok" przy 33 1/3 obrotów są do wywalenia

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Czyli antyscating dziala. Dobrze.Moja rada jest taka ,aby kalibrować wkładkę na skręconym "na zero" antyscakingu. Jak ustawisz przesięg i kat prowadzenia to dopiero wtedy baw się scatingiem. Dobra do tego jest płyta HIFi news. Ustawianie na pustej ,niezapisanej płycie to błąd. Ustawienie tego parametru zależy od szlifu igły, jakości łożysk w ramieniu i VTF oraz kręconcej sie płyty bo tylko wtedy scating występuje.

Nie wiem, czy AS działa tak samo przez całą długość płyty. Nie mam podstaw, by twierdzić, że jest inaczej, ale z drugiej strony nie mam narzędzi, by to potwierdzić.

Grzeję lampy w przedwzmacniaczu, zobaczymy jak gra po 90-tej kalibracji.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Patrz na czoło wkładki w trzech punkach płyty. To proste. Tak jak wykryłeś że ci "urywa" cantilever- popraw, by nie "urywało" i sprawdź czy na początku, srodku i końcu płyty jest pionowo. Oczywiście na centrycznie wytłoczonej płycie. Mam nadzieję, że masz taką?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Moja rada jest taka ,aby kalibrować wkładkę na skręconym "na zero" antyscakingu.

To nie jest dobra rada tylko elementarne podstawy.

Nawet do ustawienia siły nacisku należy go wyzerować.

AS na samym końcu.

Skonfigurowałem to dziadostwo, jest prawie że idealnie, na tyle, na ile sprzęt pozwala -- wyeliminowałem przestery. Cantilevera nie znosi, ani na początku, ani na końcu płyty.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja mam naiwne pytanie, proszę Kolegów. Dlaczego prawie wszystkie płyty , nawet te NM - na początku rozbiegówki - trzeszczą?:)

Ja nie wiem.

Nie wiem też dlaczego, skoro istnieje problem "Inner groove distortion" uważa się, że single i to 45 rpm grają lepiej. Co jest? Prędkość nagle im nie szkodzi?

P.S. Łukasz, chwalmy Pana :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.