Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Yamahy rx-a1020

Mikołaj_49958

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Kilka miesięcy temu kupiłem bardzo okazyjnie ampli yamahe rx-a1020. Aktualnie gra on z zestawem Jamo s606 ale o ile w kinie sobie radzą, tak w stereo mocno odstają. Przyszła pora na zmianę głośników.

Głośniki chciałbym dobrać takie, żeby zagrały przyzwoicie z moim ampli, cenię sobie neutralność dźwięku, wszystko powinno być na swoim miejscu. Nie lubię gdy bas mocno wychodzi przed szereg ale za to jest ładnie kontrolowany.

Co do muzyki to słucham od klasyków typu Dire Straits, Pink Floyd, The Eagles, przez U2, Muse, kończąc na chillout'cie przy kieliszku wina z żoną. Stosunke muzyki do kina 60/40

Salon ma 16 m2 ale jest otwarty na jadalnie i kuchnie, więc łączna powierzchnia jest dość spora.

Kwota na stereo +/- 5 tys. Interesują mnie kolumny, które sprawdzą się w kinie, w stereo zabrzmią pięknie.

co polecacie do odsłuchów? Sporo dobrego naczytałem się o monitor audio, można jeszcze dorwać serie rx 8 w dobrej cenie. Jak sprawdzą się dali zensor/ikon/ lektor i który model brać pod uwagę do mojego metrażu i preferencji? może paradigm? Nie ukrywam, że fajnie byłoby gdyby kolumny miały BR z przodu, a same kolumny nie musiałby tak wystawać jak obecnie jamo.

Z ampli jestem zadowolony i póki co zmieniać go nie będę ale w przyszłości na pewno rozbuduję zestaw o wzmacniacz stereo, korzystając z pre out ampli.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/109344-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-yamahy-rx-a1020/

Witaj,

biorąc pod uwagę konfigurację systemu oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zdecydowanie na pierwszym miejscu postawiłbym polską konstrukcję Audio Academy Hyperion IV. W takiej konfiguracji otrzymasz pełny, dynamiczny i przestrzenny dźwięk, kolumny będą w stanie w pełni wykorzystać potencjał amplitunera oraz w przyszłości ewentualnie konfiguracji napędzanej końcówką mocy. Pewną alternatywą Audio Academy są bardzo moim zdaniem dopracowane kolumny Epos Elan 30.

Jeśli lubisz dobrą górę pasma, trochę bardziej efektowne brzmienie, posłuchałbym zestawu Dali Ikon 6 MK2, bardziej natomiast rockowo Paradigm Studio 60 v.5.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedź, propozycje ciekawe. Audio Academy Hyperion IV ciekawa propozycja ale nie znalazłem do nich monitorów ani centrala, a jednak w przyszłości chciałbym rozbudować system do 5.1. Ewentualnie jakie monitory dobrać do nich? Dali ikon 6 mk2 super ale jednak wykraczają dość mocno ponad zakładany budżet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.