Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

BeatX a staranie się o DSD to też bzdura ?

Odpowiem w ten sposób:

Staranie się o DSD to dla mnie taka sama strata czasu, miejsca i prądu jak staranie się o 192/24 :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ależ BeatX masz do tego prawo ale nie wmawiaj wszystkim, że jak słyszą różnicę 192/24 i DSD, to znaczy że mają coś nie po kolei. Prawda jest taka, że Daphile postawiony na Fujitsu to nie jest szczyt osiągnięć w PC audio i tego nie zmienisz. PC audio to nie jest rozwiązanie dla tych którzy nie lubią płyt CD i chcą mieć wygodny dostęp do swoich zasobów płytowych. PC Audio to gałęź, która obecnie najprężniej się rozwija. Pamiętam jak napisałem na forum w zakładce Hi-end o Daphilu. Zostałem skrytykowany za to, że komputerowe zabawki to nie hi-end. Czas biegnie powoli i adwersarze zaczynają zadawać nieśmiało pytania, to jak to jest z tymi plikami. Gęsty format DSD ma za zadanie konkurować już nie z CD ale z płytą winylową. A nam pozostaje się cieszyć, że mieliśmy rację. Przykładowo ktoś z politowaniem pisze, że jakaś karta w komputerze USB za 450 zł może mieć wpływ na jakość dźwięku i że to jest zwykłe vodoo. A na innym forum zachwyca się nad dociskami antywibracyjnymi do odtwarzaczy CD i buli za nie tysiala wychwalając w niebogłosy. Proponuję nie odcinajmy gałęzi na której siedzimy.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Prawda jest taka, że Daphile postawiony na Fujitsu to nie jest szczyt osiągnięć w PC audio i tego nie zmienisz.

Rozumiem, że chodzi Ci o brak obsługi DSD przez Daphile?

Bo jak dla mnie Daphile to w zasadzie szczyt osiągnięć PC Audio.

Nie wiem co w nim trzeba poprawiać żeby było lepiej? (grało lepiej, obsługiwało się lepiej)

Daphile to bardzo dobry soft i pretenduje do jednego z najlepszych ale terminal Fujitsu to już nie jest szczyt Audio PC.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Daphile to bardzo dobry soft i pretenduje do jednego z najlepszych ale terminal Fujitsu to już nie jest szczyt Audio PC.

A co takiego masz mu do zarzucenia? Że nie kosztuje kilkunastu kzł? Co w nim jest takiego złego, poza wygladem, który oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu, bo do hi-endowych klocków nie pasuje ;-)

Tylko poproszę o konkrety ;-)

Każde urządzenie powinno być zbudowane najprościej jak się da i tak chyba jest w tym wypadku. Zakłócenia? Firmowy zasilacz (nawet nie musi być liniowy) plus konwerter z izolacja galwaniczna i problem z głowy ;-)

Wytłumaczcie mi proszę...czy nie lepiej grać z netbooka z baterii i Daphile niż bawić się w izolacje etc? Ja już mam swój wiek i nie wszystkie Wasze rozważania rozumiem. Skoro zasilanie jest takie ważne to laptop/netbook z baterii powinien być lepszy niż terminale z zasilaniem sieciowym.

24/192 przez izolator :)

Niestety zrzuty z ekranu nie posiadają dzwięku i nie widać izolatora :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem co w nim trzeba poprawiać żeby było lepiej? (grało lepiej, obsługiwało się lepiej)

Oj dużo można by polepszyć ...

Moim zdaniem całkiem leży zakładka "settings". "Save and restart" ? dziwne to rozwiązanie - jak w ruterze. Dodawanie dysków sieciowych - koszmar.

Ale generalnie to genialny system.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oj dużo można by polepszyć ...

Moim zdaniem całkiem leży zakładka "settings". "Save and restart" ? dziwne to rozwiązanie - jak w ruterze. Dodawanie dysków sieciowych - koszmar.

Ale generalnie to genialny system.

Piopio.. jesteś przyzwyczajony do graficznego interface programów jak i ich konfiguracji i dlatego wydaje Ci się że mapowanie dysków sieciowych w Daphile to koszmar.

Słowo honoru, że jak się pamięta IP i folder udostępnionego udziału sieciowego, to dodanie nowego dysku w Daphile zajmuje 6-7 sekund.

Tyle co trwa wybranie typu cifs, napisanie składni: [email protected]/shared/ oraz podanie hasła i nazwy tego udziału

Bez przesady z tym koszmarem..

Save & Settings? co w tym dziwnego?

W windows 99% przypadków jakiś zmian systemowych kończy się restartem systemu - toż to żadna nowość.

Daphile to system dla kompetnych laików, którzy nie mają zielonego pojęcia o IT i chcą tylko posłuchać muzyki.

Konieczność ustawień w Daphile jest minimalna - nie większa niż wstępne ustawienia, personalizacja i konfiguracja pierwszego lepszego smartfona z Android.

Gęsty format DSD

.. właśnie odkryłem, że Daphile obsługuje dekodowanie strumienia DSD :)

Wystarczy tylko odpowiedni DAC.

Aby to zadziałało trzeba wejść w:

Settings -> Advanced Media Server Settings -> Zakładka "Player" -> i tam trzeba zaznaczyć funkcję "Enable DSD-over-PCM"

Ja nie mam jak przetestować, bo zarówno mój NFB-10ES3, jak i USB-SPDIF "Nostromo" nie obsługują DSD - ale jak Twój DAC to potrafi to zobacz czy działa, jak działa i opisz wrażenia :)

A tak z innej beczki, to natrafiłem wczoraj na rewelacyjny program do sterowania Daphile o nazwie "Squeeze Commander":

Ukryta Zawartość

Bardzo zwiększa funkcjonalność sterowania, względem darmowej apki od Logitecha.

Główne zalety:

- możliwość konfigurowania ustawień Daphile

- możliwość ustawienia reakcji odtwarzacza, gdy ktoś do nas dzwoni lub gdy my dzwonimy (ścisza muzykę do określonego poziomu, lub pauzuje na czas rozmowy)

- możliwość zdefiniowania, aby ekran smartfona lub tableta był zawsze podświetlony na czas pracy programu

- możliwość zdefiniowania domyślnej orientacji programu (zawsze horyzontalna/zawsze wertykalna), bez względu czy mamy włączone w telefonie autoobracanie ekranu

- dobrze przemyślany i przejrzysty interface - chyba najlepszy ze wszystkich programów tego typu

i wiele innych :)

Polecam, za 15 pln możemy nieco umilić sobie sterowanie muzyką z Daphile :D

Wytłumaczcie mi proszę...czy nie lepiej grać z netbooka z baterii i Daphile niż bawić się w izolacje etc? Ja już mam swój wiek i nie wszystkie Wasze rozważania rozumiem. Skoro zasilanie jest takie ważne to laptop/netbook z baterii powinien być lepszy niż terminale z zasilaniem sieciowym.

Tak, bateria daje najczystszy prąd i jest to najlepsze źródło zasilania dla audio, ale problem w tym że taka bateria laptopowa ma napięcie powiedzmy 18V i później te napięcie jest zamieniane na 3.3V, 5V, 12V itp - odpowiednio dla określonych urządzeń.

Głowy nie dam, ale coś kiedyś wyczytałem na forum elektroda.pl że jak kiepski stabilizator napięcia to wprowadzi swoje zakłócenia do prądu, a więc w naszych rozważaniach - dalej do DAC.

Aczkolwiek podkreślam, że tylko o tym czytałem i nigdy tego nie sprawdzałem.

Fajnie, jakby ktoś obeznany w temacie napisał co i jak :)

Ukryta Zawartość

Squeeza używam już od jakiegoś czasu faktycznie świetny program.

24/192 przez izolator :)

Niestety zrzuty z ekranu nie posiadają dzwięku i nie widać izolatora :(

Nie trzeba mi screena na dowód, wierzę, że odtwarza. Nie rozumiem tylko czemu, ale skoro M-DAC sygnalizował 192/24 (co ciekawe 192/16 by poszło i w zgodzie ze standardem) na wejściu przy izolatorze na tym chipie to zamyka dowód :) Czy mógłbyś podać jaki konkretnie model izolatora ("urządzenie") posiadasz - nie mogę znaleźć w profilu, a w wątku nie bardzo mogę się dokopać. Może bym się czegoś dodatkowego dowiedział.

24/192 przez izolator :) Niestety zrzuty z ekranu nie posiadają dzwięku i nie widać izolatora :(

Chyba sobie żarcisz, marekzawa, że to jakiś dowód, to nie jest próbkowanie a wpis w nazwie płyty ;-)

Daj zrzut z playera WEB ;-) tam gdzie pokuje rzeczywiste próbkowanie.

Tutaj mam komentarz twórcy mojego izolatora:

"Wydaje mi się, że Pana DAC po prostu obsługuje zarówno prędkości full-speed

jak i high-speed. A że izolatory USB pozwalają tylko na komunikację

full-speed, to próbkowanie dźwięku będzie ograniczone do 24bit/96kHz. Tego

nie przeskoczymy."

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy mógłbyś podać jaki konkretnie model izolatora ("urządzenie") posiadasz - nie mogę znaleźć w profilu, a w wątku nie bardzo mogę się dokopać.

Mój izolator to prosta wersja dla ubogich bez obudowy. Kiedyś tylko takie były dostępne.

Wytłumaczeniem działania może są dużo wyższe parametry kostki od deklarowanych dla USB AC1, a nie do końca AC2.

Jeśli dobrze pamiętam w którymś ultra drogim konwerterze / Bada Alpha ?/ też ta kostka siedzi i tez śmiga bez problemów do 24/192

Chyba sobie żarcisz, marekzawa, że to jakiś dowód, to nie jest próbkowanie a wpis w nazwie płyty ;-)

Masz racje niewierny Tomaszu z Piopio :)

W takim razie zrzut z innego playera, który obecnie gra - MPD sterowany MpDroid.

ps. Uruchomiłeś izolator z Daphile ?

Ukryta Zawartość

post-3249-0-89093400-1410710701_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli mówimy o tym wynalazku

Ukryta Zawartość

Na stronie producenta jedna z opinii na temat izolatora jest następująca :

Ukryta Zawartość

The major let-down is that it is limited to 12mpbs (USB1). One of the prominent "features" reads: "Fully USB 2.0 compliant".

But this is rather confusing. It is USB 2 compliant, as long as the connected device supports a fall-back to USB 1.1.

The datasheet and the info page should be much clearer about the limitations. Many people will not know that

"Fully USB 2.0 compliant" + "Full speed USB" means it does NOT support USB 2!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cały świat ma ograniczenie do 24/96 tylko marekzawa gra sobie 24/192. Czapki z głów !

Hmm, na tej fotce co pokazywałeś są zworki do przełączania Low/Full Speed. Może mógłbyś na próbę ustawić Low i puścić te 192/24. Jakby dalej szło, to byłoby już mocno podejrzane.

Nie pójdzie.

Zagadka zliża się do rozwiązania :)

Wstępnie napiszę że miałeś dobry trop.

Przyszła pora na wyjaśnienie cudu izolatora na ADUM, który "gra" przy plikach 24/192, a teoretycznie nie powinien, ponieważ dla USB AC1 granica przepustowości wynosi 24/96.

Na ogół jak coś działa to raczej nikt nie zastanawia się dlaczego. Bo po co skoro działa ? Do myślenia zmusza dyskusja i merytoryczne argumenty oponenta.

Czujność wykazał kolega Larus przypominając że na drodze transmisji po USB mamy już do czynienia z postacią PCM. W takim razie jakim cudem gra ?

Kolega Larus kolejny raz wykazał czujność sugerując że może playery pod Linux robią ukryty downsampling. Osobiście zaprotestowałem, oba moje playery tzn. Daphile i Voyage MPD mają wypuszczać sygnał w pierwotnej postaci ! Zresztą kiedyś nawet to sprawdzałem :). Jak się zaczyna sięgać pamięcią mocno wstecz to zaczynają pojawiać się wątpliwości. Faktycznie sprawdzałem ale czy po USB, czy z izolatorem , czy przy 24/192 ?

Na szczęscie kolega Ayran przypomniał mi że istnieje coś takiego jak konsola z poziomu której, można monitorować co dzieje się z sygnałem na wyjściu z kompa.

Do pomiarów użyłem dwóch różnych konwerterów pracujących asynchronicznie i różnych parametrach granicznych.

Konwerter "A" obsługuje do 24/192 zaś konwerter "B" obsługuje tryb 24/96.

W pierwszej fazie sprawdziłem jak konwertery bez izolatora dogadują się z kompem.

Konwerter A

wejscie 16/44.1 - na wyjściu z kompa 16/44.1

wejście 24/96 - na wyjściu 24/96

wejscie 24/192 - na wyjściu 24/192

Wszystko OK !

Konwerter B

wejście 16/44.1 - na wyjściu z kompa 16/44.1

Ponownie OK. !

A teraz niespodzianka :) Z rozpędu puściłem z dysku strumień 24/192 . Zagrało a nie powinno ! Dlaczego ?

Odczyt z konsoli wszystko wyjaśnił

wejście 24/192 - na wyjściu z kompa 24/96 !!! Komp z konwerterem dogadał się na niższej prędkości, dlatego z głośników gra muzyka :)

Zrobiło się ciekawie zatem kolejne pomiary wykonałem z izolatorem na kostce ADUM, który został wpięty w tor sygnałowy.

Zacznę od konwertera "B"

wejście 24/192 - na wyjściu 24/96 /gra muzyka !/

A teraz konwerter "A"

wejście 24/96 - na wyjściu 24/48

wejście 24/192 - na wyjściu 24/48 /gra muzyka ! /

Jak widać konwerter "A" nie miał ochoty dogadywać się z kompem na przepustowości maxymalnej gwarantowanej przez izolator czyli 24/96.

Mam nadzieję że tajemnica została wyjaśniona, bez odwoływania się do cudów, a niemożliwe stało się bardziej zrozumiałe.

Wnioseki niech każdy zainteresowany izolatorem ADUM wyciągnie sam.

Dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie. Wydawnictw tzw gęstych mam aż dwa !!! Jedno 24/96 i jedno 24/192. Nie jestem zainteresowany powiększaniem tego typu zbiorów, szkoda miejsca i pieniędzy. Jakość CD w pełni zadowala moje potrzeby.

Jak ktoś lubuje się w gęstości to do 24/96 izolator jest dobrym tanim wyborem, należy tylko sprawdzić czy nie ogranicza przepustowości.

ps. Podziękowania dla kolegi Ayran za udzieloną pomoc i wsparcie merytoryczne :)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Za zgodą naszego forumowego kolegi pozwalam sobie wkleić pw jakie od niego otrzymałem:

"Witam,

Niestety aktualnie nie ma dostępnych układów do izolacji galwanicznej USB w trybie High Speed (480Mb), a taki tryb jest wykorzystywany dla USB Audio 2.0 (> 96k).

Dostępne izolatory pracują tylko w trybie Full-Speed, czyli USB Audio 1.0 (max 24bit/96 kHz).

Przynajmniej o takich nie wiem.

Jedyne układy jakie znam zapewniające izolację dla trybu High Speed to extendery pracujące na światłowodach.

Pozdrawiam

JarekC

O koncepcji izolacji dla USB High Speed można znaleźć informacje w zgłoszonym patencie:

http://www.google.com/patents/US20140211862?hl=p

.............................................................

Więc jak ktoś ma muzykę hires, to izolacja galwaniczna tematu nie załatwia. Można oczywiście robić konwersję, ale nie jest to w pełni wykorzystanie możliwości DAC.

Marek, gdybyś później trochę zamówił już swojego DAC'a i miał wbudowane DSD, to pewnie miałbyś inne zdanie, bo różnica w cenie pomiędzy kartą PPA 120 USD, czyli jakieś 400 zł, a izolacją za 130 zł jest niewielka, a myślę, że efekty zbliżone. A po co robić sobie ograniczenie :)

Marek, gdybyś później trochę zamówił już swojego DAC'a i miał wbudowane DSD, to pewnie miałbyś inne zdanie, bo różnica w cenie pomiędzy kartą PPA 120 USD, czyli jakieś 400 zł, a izolacją za 130 zł jest niewielka, a myślę, że efekty zbliżone. A po co robić sobie ograniczenie :)

DSD nie jestem zainteresowany. Nie lubię starych odgrzewanych kotletów, a takim jest DSD :)

Kartę na wzór PPA mogę sam zrobić duuuuźo taniej i chyba lepiej.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Dla mnie również szału z tymi płytami DSD i ich ilością nie ma. Ale jak już wkładają te kości DSD, to po co robić sobie ograniczenie i pozbawiać się takiej możliwości :) akurat mam trochę plików DSD i moim zdaniem grają bardziej analogowo. Choć oczywiście podstawa to zwykle pliki.

Będę grzeczny i nie powiem, że:

A nie mówiłem !!! ;-)

Ale fakt jest faktem, że izolator działa i poprawia dźwięk. Prawdę mówiąc większość hi-res jest 24/96 a SACD ISO póki co Daphile nie gra. Więc kupno izolatora do taniego terminala to idealne rozwiązanie. Za naprawdę śmiesznie pieniądze można mieć porządne granie.

Dla mnie również szału z tymi płytami DSD i ich ilością nie ma.

Nigdy nie było :)

Ale jak już wkładają te kości DSD

Jakie kości DSD i gdzie wkładają ?

akurat mam trochę plików DSD i moim zdaniem grają bardziej analogowo.

Tak samo od 1999 roku kiedy pojawiło się SACD. Miało zawojować świat a skończyło wiadomo jak. Pewnie głuche ludziska zawinili :)

Teraz pojawiły się nowe możliwości techniczne to odgrzewa się stary kotlet i wciska jako świeży a konsument odkrywa smaki na nowo :).

Ukryta Zawartość

W tym wątku sebna opisuje co daje dobry prąd. Karta USB (+dobre zasilanie) czy izolator USB działają podobnie. Dają ten sam efekt.

Ukryta Zawartość

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Dyskusji na temat analog/cyfra/hires jest teraz na forum pod dostatkiem, to nie ma ich co powielać :) każdy może sobie tak zgromadzić muzykę i sprzęt jak mu odpowiada najbardziej dostosowaną do preferencji muzycznych, potrzeb, ambicji i możliwości. Najbardziej akurat podoba mi się analog, ale już gromadzenie 'starych wydań' itd mnie zniechęca. Nie o tym jednak jest ten wątek. Nie ważne, czy z izolacją galwaniczną czy z kartą USB liczy się efekt końcowy i tylko można się cieszyć, że jest już na takim poziomie:) U mnie w każdym razie karta Piopia wniosła taki progres jak np. opisy z konwertera Bada. Jak ktoś różnic nie słyszy, to ok, ale nie ma to nic wspólnego z voodoo i nie ma się co śmiać:)

Ale fakt jest faktem, że izolator działa i poprawia dźwięk. Prawdę mówiąc większość hi-res jest 24/96 a SACD ISO póki co Daphile nie gra. Więc kupno izolatora do taniego terminala to idealne rozwiązanie. Za naprawdę śmiesznie pieniądze można mieć porządne granie.

A nie mówiłem !!! ;-)

:-)

Uruchomiłem wczoraj wersję prerelease 14.09. Działa bezproblemu, Uruchomiłem sterownie GUI, podłaczyłem do terminala mały monitor i bezprzewodową myszkę i mogę teraz sterować daphile zdalnie bez telefonu i bez komputera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.