Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Komputer ma zawsze jakąś hierarchię napędów (kolejność ich odpytywania). W Twojej sytuacji spróbowałbym zamienić te pendrivy miejscami.

Tak prosto a jednak genialnie, wielkie dzięki kolego :-) Pomogło

W moim hp z tyłu działają usb, z przodu wogle nie działają;)

Co do akcji z Dafi przy bezprzewodowej klawie to w bios wchodzę, klawisze f działają.

Ustawiony na usb boot odpala Daphile. Wpięcie Lanu błyskawicznie uruchamia sieć ( ready...) i da rade sterować z lapka po adresie http...daphile: ))

Czekam tylko na ps2 klawe aby uzyc tego nieszczęsnego f1 i zrobić wewn. dysk.

Dziękuję Wszystkim i Pozdrawiam, już niedługo odpalam muze i dołączam do klubu :))

ciągłe zmiany ...

Ja mogę polecić Dell fx130 na allegro 109zł z wysyłką :-) Jest malutki, jedyny minus że ma tylko 4 gniazda usb i jedno trzeba przeznaczyć na pendrive systemowy. Procesor 1GHz VIA w niczym się nie różni w wydajności na Daphile od atoma 1.6 porównywałem na netbooku, jedyna różnica to jeszcze niższy pobór energii :-)

Tak prosto a jednak genialnie, wielkie dzięki kolego :-) Pomogło

:)

Fajnie - miło jest komuś pomóc. Polecam się na przyszłość.

Czy to właśnie na tym dellu instalowałeś Daphile? Wyrobi prądowo z podpiętym dyskiem 2,5" na USB?

A nie próbowałeś stawiać daphile na tym 1 GB flashu, który tam w nim jest?

Knuję i knuję i nie mogę się zdecydować na wybór między HP t5740 a tym dellem.

Może ktoś umie pomóc w wyborze?

Dell jest mniejszy, ale z kolei w HP jest flash 2 GB, który powinien wystarczyć do zainstalowania systemu i wtedy nie byłoby niepotrzebnego mielenia dyskiem albo odwoływania się do pamięci na USB.

Ale z tego co wiem do bezkolizyjnego działania potrzeba dysku 4GB i w tedy najlepszy jest moim zdaniem Dell fx170 o tych samych wymiarach i z dyskiem 4GB na atomie za 213zł z wysyłką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gruby sprzęt :D

Chyba się skuszę :)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

A nie próbowałeś stawiać daphile na tym 1 GB flashu, który tam w nim jest?

Mam ten terminal i Daphile nie wgrasz na 1GB bo nawet przy instalacji masz info od Daphile o minimalnym miejscu 2GB. Kupiłem przejściówkę kątową, wyciąłem część obudowy (bez stosowania taśmy) i na pamięci 4GB zainstalowałem system

Kupiłem przejściówkę kątową

Taką?

Ukryta Zawartość

Też nad nią myślałem, ale stwierdziłem że 3 pozostałe gniazda USB mi wystarczą, a system na penie nie sprawia mi teraz żadnej różnicy.

Ukryta Zawartość

Ale USB dość mocno spowalnia wszystko. Nie wiem jak Daphile gospodaruje plikami systemowymi - gdzieś czytałem (już nie pamiętam gdzie) że tragedii nie ma, jednak wolałbym żeby sam system hulał na jakiejś szybszej magistrali.

Ale USB dość mocno spowalnia wszystko.

Działa to błyskawicznie, gdyby coś muliło to też bym nie zdzierżył :-)

Większość dysków w tych terminalach jest opartych o karty CF, a więc osiągi podobne z lepszymi pendrive

Taką?

Ukryta Zawartość

Też nad nią myślałem, ale stwierdziłem że 3 pozostałe gniazda USB mi wystarczą, a system na penie nie sprawia mi teraz żadnej różnicy.

Ja kupiłem przejściówkę do pamięci na płycie bo jak wszystkie USB obsadziłem za pomocą pendrive to miałem problem z transmisją danych przez jedno z USB do DAC NFB-1P o czym wcześniej pisałem a nie wiedziałem co było przyczyną przerywania dźwięku i to nawet na wejściach niby nie powiązanych z USB bo S/PDIF i optical

Ukryta Zawartość

Działa to błyskawicznie, gdyby coś muliło to też bym nie zdzierżył :-)

Większość dysków w tych terminalach jest opartych o karty CF, a więc osiągi podobne z lepszymi pendrive

Darro twoja sprawa, czytając wstecz każdemu bez instalki na dysku muliło.

Kompletny sposób instalacji Daphile na karcie Compact Flash, którą można wsadzić do portu wewnątrz terminala Fujitsu S550-2

Teraz wyciągamy kartę CF ze środka Fujitsu (ważne!), wkładamy do niego przygotowany pendrive i uruchamiamy terminal....

Pojawi się kolejna plansza z pytaniem o przygotowanie wewnętrznych napędów.

W tym momencie wkładamy do terminala kartę pamięci Compact Flash i wybieramy "Rescan Drives"

System przeskanuje czytnik w poszukiwaniu nowych napędów i wykryje kartę CF

Kolejna plansza będzie z napisem: "Clear disk drive for installation"

Panowie (i Panie :) ) podczas instalacji z pena karta CF (dysk wewnętrzny) wyjęta z terminala rozumiem!!

Gdy w następnych krokach pojawi się o przygotowaniu napędów wewnętrznych wkładamy instalujemy ten napęd w płytę podczas pracy terminala rozumiem!

Zawsze nie uczono że cokolwiek wkładam w płytę to wyłączam zasilanie. To jak to jest w końcu, można dołożyć dysk bezpośrednio w płytę podczas pracy urządzenie?? Jest to bezpieczna operacja?

ps. w/g instrukcji kolegi BeatX-a o instalacji Daphile, chyba 6 strona.

ciągłe zmiany ...

Imho bez znaczenia, czy podłączasz karty CF przy zasilanym terminalu czy nie - ale jak masz przez to spać spokojniej, to odłącz terminal od zasilania i dopiero wsadź kartę CF :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

:) :) dzięki, podłączyłem tak jak napisałeś w swoim tutorialu i nic nie poszło z dymem. Dafila już na dysku CF i ładnie łączy się przez lan z automatu. Teraz następna dróżka do przejścia ustawić wifi.

Jak się uporam to Wimp i jazda :))

ciągłe zmiany ...

Taką?

Ukryta Zawartość

Uważajcie bo niektóre używane sprzedawane na aukcji terminale HP mają uszkodzone porty USB, dla przykładu u mnie na 8 portów trzy są uszkodzone w różnym stopniu a jedno to chyba w jednym DAC-uszkodziło mi wejście USB. Na szczęście w tym ostatnim DAC-u w miarę szybko to wykryłem bo mi mocno przycinało transmisję. Trzeba pamiętać, że jeżeli ktoś sprzedaje sprzęt to z dwóch powodów: chce zmienić na lepszy lub jest częściowo uszkodzony z ukrytą wadą i się go pozbywa

Ukryta Zawartość

Darro twoja sprawa, czytając wstecz każdemu bez instalki na dysku muliło.

Być może ale ja stosuje pendrive który ma osiągi takie jak droższa karta CF z szybkością x133 i naprawdę działa to lekko i zwiewnie :-)

Uważajcie bo niektóre używane sprzedawane na aukcji terminale HP mają uszkodzone porty USB

U mnie w Dell są tylko 4 porty ale wszystkie działają, a sam terminal wygląda jak prosto ze sklepu.

Uważajcie bo niektóre używane sprzedawane na aukcji terminale HP mają uszkodzone porty USB, ...na szczęście w tym ostatnim DAC-u w miarę szybko to wykryłem

U mie na pewno 2 z przodu nie działają. A możesz rozwinąć ja sprawdzić te uszkodzone?

ciągłe zmiany ...

bawię się Daphilem od poniedziałku, kompa HP podłączyłem do forumowego konwertera

usp-spidf z własnym zasilaczem, potem dac audio-gd, 8W lampa dubiela otl, kolumny JBLa.

System gra bardzo ładnie, troszeczkę mu brakuje w gładkości i barwie do cd lampowego,

ale biorąc pod uwagę funkcjonalność i dostęp do tysięcy albumów na hdd częściej będę używał daphile.

No i żona umie już puszczać swoje kawałki, które rozświetlają cały dom.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

U mie na pewno 2 z przodu nie działają. A możesz rozwinąć ja sprawdzić te uszkodzone?

U mnie jedno gniazdo USB było po godzinie bardzo ciepłe łącznie z wtyczką przewodu i przerywał mi DAC a w innym gniazdo się nie grzało ale też dźwięk mi przycinało przez 15 minut a później było OK. Jednak stwierdziłem, że nie będę ich używał.

Coś się stało - nie wiem, czy u mnie, czy szerzej:

od wczoraj (może wcześniej, ale nie zauważyłem) źle działa plugin WIMPA w daphile - wszystkie utwory odtwarzane z WIMP grają w mp3@256 - wiem, że nie wszystko jest dostępne we flac, ale w mp3 odtwarzają się płyty, które już odtwarzałem we flac.

Poza tym - nie scrobbluje do lastfm

Nie ma problemu z biblioteką lokalną. Nie ma też problemu z wimpem w windowsie - zarówno jakość jak i scrobblowanie idą jak trzeba.

Czy mogę prosić kogoś o sprawdzenie tego pod Daphile.

Boję się jednak, że to jakiś problem z czymś u mnie i zupełnie nie wiem, co jeszcze mógłbym w tym celu przegrzebać - szukam od wczoraj w mysqueezebox.com, w ustawieniach daphile - nic więcej mi nie przychodzi do głowy.

Nie chce mi się wszystkiego resetować i ustawiać od nowa - ale chyba trzeba będzie spróbować tej ostateczności

Aleś TY delikatny ;-)

Postawienie Daphile to parę minut ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kuna, chciałem przetestować jak gra. Podłączyłem Audiotrak Maya U5 po usb ale niestety cisza w słuchawkach. To znaczy że Dafi nie lubi Audiotraka?

Trzeba czekać na DAC-a z prawdziwego zdarzenia.

Druga sprawa przeglądając w File Manager zawartość pena wywalało: Invalid backend response. data is not JSON. Ale w zakładce Audio Player utwory były widoczne i dało się odtwarzać :) chociaż żadnych okładek nie zauważyłem :(

ciągłe zmiany ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.