Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc w poskładaniu zestawu

Achman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obserwuje Forum już od dłuższego czasu i czytam różne posty ale ciągle nie mogę znaleźć nic dla siebie dlatego postanowiłem prosić o pomoc.

Wiem że takich wątków było już trochę ale mimo wszystko proszę mnie nie ganić, zrozumieć i pomoc w miarę możliwości.

Do rzeczy poszukuję zestawu który:

-zmieści się w budżecie 2500-3000zł(ponieważ myślę że na razie póki gdzieś nie zamieszkam na stałe więcej się nie opłaca ale jak się mylę to mnie poprawicie:) )

-z racji tego że często się przeprowadzam (taka robota) musi być w miarę kompaktowy chodzi głównie o głośniki żeby były w miarę małe a i ciężko mi powiedzieć jak wygląda moje mieszkanie na razie jest to jeden wielki pokój o powierzchni 50 m2 w kształcie litery L

-chciałbym móc podłączyć sprzęt pod TV i w późniejszym czasie kupić do tego jakiś fajny gramofon bo sporo czarnych płyt u mnie leży :)

-głównie słucham płyt cd (gatunek muzyki szeroko rozumiany rock led zeppelin pink floyd deep purple etc. oraz jazz i muzyka poważna )

-zestaw nie musi być nowy wole lepszy używany niż byle jaki nowy

- fajnie jak były to zestaw rozwojowy

Proszę was o jakieś propozycję konkretnych podzespołów. Obecnie mieszkam w Poznaniu (ale jak długo tego nie wie nikt bo juz mi gadają coś o przenosinach do Niemiec) więc może ktoś może polecić kogoś kto się zajmuje takim sprzętem (pewnego) do kogo można zadzwonić albo się przejść posłuchać bo nie jestem desperatem i do media marktu nie pójdę

Dziękuje Wszystkim za pomoc

Kuba

W Poznaniu masz kilka ciekawych punktów.

Możesz przejechać się chociażby do centrum handlowego "Stary Browar"(ul.Półwiejska 42)

gdzie mieści się salon firmowy Denona.

Posiadają dość szeroki asortyment i możesz oczywiście skorzystać z odsłuchu.

Pozwoli Ci to schociaż trochę obeznać się w temacie:)

ażebyś wiedział dokładnie czego szukać, jakiego brzmienia.....

P.S w tym budżecie przy odrobinie wiedzy ze sprzętu używanego można znaleźć już

coś w miarę przyzwoitego

Przydałoby się żebyś sprecyzował, bądź narysował gdzie ustawiony

będzie sprzęt.

Domyślam się że będzie to jakieś wydzielone miejsce,podaj więc wymiary.

Bez tego ciężko coś dobrać.

Z drugiej strony skoro co kawałek zmieniasz miejsce zamieszkania

pojawia się problem jak dobrać odpowiednio sprzęt schociażby pod metraż odsłuchu...

I tutaj formuje się odpowiedź,że póki nie masz stałego miejsca zamieszkania faktycznie

raczej szkoda inwestować większe pieniążki w audio.

Oczywiście zawsze jest możliwość odsprzedania ale trzeba się liczyć z pewną stratą.

Trochę inaczej może wyglądać sprawa samego odtwarzacza cd czy wzmacniacza,

jednego cd-ka można używać w różnych konfiguracjach a wzmacniacz kupić poprostu dość uniwersalny

z zapasem mocy.Gorzej z samymi kolumnami,nie wiadomo podstawki/podłogowe,bassreflex z tyłu/z przodu

itd.

Witaj,

podaj proszę trochę więcej szczegółów dotyczących gatunków najczęściej odsłuchiwanej muzyki, Twoich preferencji brzmieniowych.

Biorąc pod uwagę system uniwersalny i rozwojowy, w podanym budżecie możesz kupić np. elektronikę Onkyo TX-8020 / C-7030 lub zamiast amplitunera, wzmacniacz A-9030. Dobrą opcją bedzie także Denon serii "720".

W kwesti kolumn zwróc proszę uwagę na Klipsch F1 (szczególnie w konfiguracji z Onkyo w specjalnej cenie), ewentualnie monitory QAcoustics QA2020i, Melodika BL20 czy Kef C3.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszamy na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań słuzę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi a co do zadanych mi pytań to:

Co do pomieszczenia to cięzko mówić o wydzielonej strefie bo nie mam tutaj ścian, wiem śmiesznie to brzmi ale jest to po prostu wielkie pomieszczenie w kształcie litery L o powierzchni 50 m2. Sprzęt byłby ustawiony gdzieś w okolicach narożnika na załamaniu litery L. Jest tu co prawda jakiś stary system który firma zamontowała chyba z 20 lat w tedy pewnie niezły, bo jest 6 głośników w narożnikach pod sufitem JBL control 1x ale strasznie charczą nie idzie tego słuchać i klocki są po kolei Technics stereo integreted DC amplifier SU-V9 potem jakiś klocek do kaset firmy Metal i mixer Better SM-1000V i tyle. Brakuje mi CD i nie do końca tak naprawdę wiem czy da się coś z tym zrobić. Czy w ogóle da się tego trupa reanimować ??

Co do muzyki której słucham, to te zespoły które wypisałem wcześniej do tego jeśli chodzi o jazz to głównie coś z trąbką, jakiegoś blusa np dżem, lubię ogólnie fajna gitarę i dobry wokal takie zespoły jak Stare dobre małżeństwo czy Perfect z polskich też bardzo lubię, to tak w ramach nakreślenia mojego gustu muzycznego.

z góry dziękuję za kolejne odpowiedzi

Kuba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.