Jump to content
IGNORED

Proszę o pomoc w poskładaniu zestawu

Achman

Recommended Posts

Witam

Obserwuje Forum już od dłuższego czasu i czytam różne posty ale ciągle nie mogę znaleźć nic dla siebie dlatego postanowiłem prosić o pomoc.

Wiem że takich wątków było już trochę ale mimo wszystko proszę mnie nie ganić, zrozumieć i pomoc w miarę możliwości.

Do rzeczy poszukuję zestawu który:

-zmieści się w budżecie 2500-3000zł(ponieważ myślę że na razie póki gdzieś nie zamieszkam na stałe więcej się nie opłaca ale jak się mylę to mnie poprawicie:) )

-z racji tego że często się przeprowadzam (taka robota) musi być w miarę kompaktowy chodzi głównie o głośniki żeby były w miarę małe a i ciężko mi powiedzieć jak wygląda moje mieszkanie na razie jest to jeden wielki pokój o powierzchni 50 m2 w kształcie litery L

-chciałbym móc podłączyć sprzęt pod TV i w późniejszym czasie kupić do tego jakiś fajny gramofon bo sporo czarnych płyt u mnie leży :)

-głównie słucham płyt cd (gatunek muzyki szeroko rozumiany rock led zeppelin pink floyd deep purple etc. oraz jazz i muzyka poważna )

-zestaw nie musi być nowy wole lepszy używany niż byle jaki nowy

- fajnie jak były to zestaw rozwojowy

Proszę was o jakieś propozycję konkretnych podzespołów. Obecnie mieszkam w Poznaniu (ale jak długo tego nie wie nikt bo juz mi gadają coś o przenosinach do Niemiec) więc może ktoś może polecić kogoś kto się zajmuje takim sprzętem (pewnego) do kogo można zadzwonić albo się przejść posłuchać bo nie jestem desperatem i do media marktu nie pójdę

Dziękuje Wszystkim za pomoc

Kuba

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Poznaniu masz kilka ciekawych punktów.

Możesz przejechać się chociażby do centrum handlowego "Stary Browar"(ul.Półwiejska 42)

gdzie mieści się salon firmowy Denona.

Posiadają dość szeroki asortyment i możesz oczywiście skorzystać z odsłuchu.

Pozwoli Ci to schociaż trochę obeznać się w temacie:)

ażebyś wiedział dokładnie czego szukać, jakiego brzmienia.....

P.S w tym budżecie przy odrobinie wiedzy ze sprzętu używanego można znaleźć już

coś w miarę przyzwoitego

Przydałoby się żebyś sprecyzował, bądź narysował gdzie ustawiony

będzie sprzęt.

Domyślam się że będzie to jakieś wydzielone miejsce,podaj więc wymiary.

Bez tego ciężko coś dobrać.

Z drugiej strony skoro co kawałek zmieniasz miejsce zamieszkania

pojawia się problem jak dobrać odpowiednio sprzęt schociażby pod metraż odsłuchu...

I tutaj formuje się odpowiedź,że póki nie masz stałego miejsca zamieszkania faktycznie

raczej szkoda inwestować większe pieniążki w audio.

Oczywiście zawsze jest możliwość odsprzedania ale trzeba się liczyć z pewną stratą.

Trochę inaczej może wyglądać sprawa samego odtwarzacza cd czy wzmacniacza,

jednego cd-ka można używać w różnych konfiguracjach a wzmacniacz kupić poprostu dość uniwersalny

z zapasem mocy.Gorzej z samymi kolumnami,nie wiadomo podstawki/podłogowe,bassreflex z tyłu/z przodu

itd.

Hidden Content

Witaj,

podaj proszę trochę więcej szczegółów dotyczących gatunków najczęściej odsłuchiwanej muzyki, Twoich preferencji brzmieniowych.

Biorąc pod uwagę system uniwersalny i rozwojowy, w podanym budżecie możesz kupić np. elektronikę Onkyo TX-8020 / C-7030 lub zamiast amplitunera, wzmacniacz A-9030. Dobrą opcją bedzie także Denon serii "720".

W kwesti kolumn zwróc proszę uwagę na Klipsch F1 (szczególnie w konfiguracji z Onkyo w specjalnej cenie), ewentualnie monitory QAcoustics QA2020i, Melodika BL20 czy Kef C3.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszamy na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań słuzę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziekuje bardzo za odpowiedzi a co do zadanych mi pytań to:

Co do pomieszczenia to cięzko mówić o wydzielonej strefie bo nie mam tutaj ścian, wiem śmiesznie to brzmi ale jest to po prostu wielkie pomieszczenie w kształcie litery L o powierzchni 50 m2. Sprzęt byłby ustawiony gdzieś w okolicach narożnika na załamaniu litery L. Jest tu co prawda jakiś stary system który firma zamontowała chyba z 20 lat w tedy pewnie niezły, bo jest 6 głośników w narożnikach pod sufitem JBL control 1x ale strasznie charczą nie idzie tego słuchać i klocki są po kolei Technics stereo integreted DC amplifier SU-V9 potem jakiś klocek do kaset firmy Metal i mixer Better SM-1000V i tyle. Brakuje mi CD i nie do końca tak naprawdę wiem czy da się coś z tym zrobić. Czy w ogóle da się tego trupa reanimować ??

Co do muzyki której słucham, to te zespoły które wypisałem wcześniej do tego jeśli chodzi o jazz to głównie coś z trąbką, jakiegoś blusa np dżem, lubię ogólnie fajna gitarę i dobry wokal takie zespoły jak Stare dobre małżeństwo czy Perfect z polskich też bardzo lubię, to tak w ramach nakreślenia mojego gustu muzycznego.

z góry dziękuję za kolejne odpowiedzi

Kuba

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.