Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O k.... iedy mnie się taki skarb trafi...

Gartulacje.Na pewno były nagrywane na dobrym sprzęcie bo do "jamnika" nikt takich kaset nie kupował.

Przepraszam za nieskromność ale wczoraj połów był wyjątkowy.

Prawdziwy skarb.180 szt.za 160 złociszy.

Taśmy w b.dobrym stanie technicznym.

Super połów!

Metalowe JVC trafiają się bardzo rzadko, chyba pierwszy raz widzę odpakowaną.

Szukać,szukać.Chodzić na polskie flomarki i grzebać w pudłach i kartonach z zawartością przywiezioną zza Odry.

Gratulacje! Super zakup!

IMHO aby na takie znalezisko trafić trzeba dobrze mieszkać - na takie pudła i kartony można trafić 100 max. 200 km od Odry w kierunku wschodnim - nie spotkałem się z tym zjawiskiem w centrum kraju.

jmaciek ma rację - do mojej wioski w centrum kraju takie rzeczy nie docierają - najwyżej jakieś przebrane reszteczki, a i to coraz rzadziej.

Co pewien czas natykam się na kasetę produkowaną przez jeden koncern, a firmowany marką innego. Postanowiłem podsumować te znaleziska. Chodzi przede wszystkim o połączenie modeli i marek w jakiś sposób zaskakujące, nieoczekiwane. Niektóre kasety już tu pokazywałem, inne będą - mam nadzieję - niespodzianką.

Oto moje typy:

1. Niemiecki Maxell UR!

Model z 1988 roku - w wersji "Made in Germany"? To kaseta wyprodukowana przez Agfę, a konkretnie model podstawowy HR. Obudowa jest identyczna, na oko widać jednak, że taśma w UR jest inna niż w Agfie HR (jest wyraźnie ciemniejsza, może to HR-S?). To dość niesamowity i chyba jedyny przykład współpracy Agfy i Maxella.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Memorex "made by Agfa".

O ile firma Memorex - amerykańska marka średniej klasy - od początku lat 80. korzystała z różnych dostawców, to standardem było wówczas kupowanie kaset w Korei.

To niezwykłe, że jeden z modeli - i tylko jeden - zamówiono w Niemczech, w Agfie. Po co, dlaczego? Tajemnica.

33742815607911274252.jpg

3. Fuji produkcji niemieckiej?

Firma Fuji sama produkowała swoje taśmy i kasety, wyjątkiem były modele podstawowe, które zamawiano w Korei (jak DR w Samsungu lub SKC).

Tymczasem mało znany, oferowany tylko na niektórych rynkach, model JP-Is był ewidentnie dziełem Basfa! Forma ta sama, tylko tworzywo nieco jaśniejsze.

To kolejny, po Maxellu UR, zagadkowy przykład współpracy japońsko-niemieckiej.

26358621116432700115.jpg

4. Jak to z tym Pioneerem było?

Pioneer nigdy nie ujawniał źródła, w którym zamawiał kasety, ale fachowcy szybko wyśledzili, że była to firma Fuji. Tak było w większości modeli, ale N1x, oferowany w Ameryce Południowej, to - jak byk - Denon.

52834943771466430888.jpg

5. Scotch czy nie Scotch?

Koncern 3M, producent pierwszej na świecie kasety metalowej Metafine, dość szybko odpuścił rynek taśm i zrezygnował z własnej produkcji. Od początku lat 80. kasety Scotch traciły własny charakter. Oto znamienny przykład: flagowy metal kupowany u Denona.

10486894578919709516.jpg

6. Ilford też niemiecki.

Ilford to firma brytyjska, ale sama kaset nie produkowała, zajęta biznesem fotograficznym. Najbardziej znany w Polsce Ilford to kaseta ze szpulkami sprzedawana u nas przez Takt, ale były też "zwykłe" kasety tej marki. Co ciekawe, wszystkie Ilfordy, jakie mam i znam, mają opisy wyłącznie po angielsku i włosku - najwyraźniej powstawały właśnie z myślą o rynku włoskim, a może z tamtejszej inicjatywy. Tym ciekawszy wydaje się fakt, że szereg modeli Ilforda to konstrukcje niemieckiej Magny. Trzeba przyznać, że udane - wybrano najładniejsze obudowy tej dość przeciętnej niemieckiej marki.

98760839693695031238.jpg

Tyle na dziś, reszta jutro, bo zasypiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część druga zestawienia:

7. Realistic ze Szwajcarii.

Marka Realistic była niemal nieobecna w Europie, według vintagecassettes.com pojawiła się u nas tylko raz na początku lat 90. - były to modele produkcji SKC.

Tymczasem natrafiłem już na dwie kasety Realistic (z jednej gamy) wyprodukowane przez ICM, ewidentnie na rynek europejski. To często spotykany model, występuje pod wieloma markami, zwłaszcza niemieckimi (Watson, Daimon, Pfeifer). Lubię tę kasetę za design i jakość wykonania, ale żeby pod amerykańską banderą? Dziwne.

Ukryta Zawartość

8. Koreańczyk w USA...

Memorex szybka zaczął ciąć koszty i sprowadzać kasety zza oceanu. O ile normą było zamawianie w Korei modeli najtańszych, podstawowych, to Memorex specjalnie się nie ograniczał. Oto chromówka rodem z SKC świadcząca, że amerykański producent wycofuje się z walki.

25887576160208443953.jpg

9. ...i Niemcy w 3M.

Mógł Momorex zamawiać kasety w Agfie, mógł też Grundig w 3M.

Czy była to próba podbicia rynku amerykańskiego? Trudno powiedzieć, w każdym razie kilka modeli Grundiga to kopie kaset Scotch - nawet ładniejsze od oryginałów.

Pozostało nawet logo High Energy na etykiecie wyższej żelazówki.

Kasety Cr i FeCr Grundig zamawiał już u Basfa.

14052952439804872322.jpg

CDN.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Część trzecia:

10. Grundig Metal!

Skoro jesteśmy przy Grundigu - oto jedna z najbardziej niezwykłych kaset. Grundig zaopatrywał się poza Niemcami nie tylko w 3M, także w Japonii.

Jedyna kaseta metalowa Grundiga to klon TDK MA.

Ukryta Zawartość

Co ciekawe, pozostałe modele tej serii to Basfy, zresztą w najbardziej tandetnej obudowie. Szczytowy model metalowy postanowiono zamówić w Japonii, przez co Grundig dołączył do znamienitego grona wykorzystującego ten sam model TDK. Nazbierałem już dziewięć kaset pd różnymi markami. Brakuje mi jeszcze Nakamichi ZX (w zastępstwie pokazałem chromówkę SX, która ma taką samą obudowę). Do tej samej rodziny należy metalowa kaseta National EM, ale tę mam tylko w folii (i raczej nie rozpakuję bo strasznie droga ;-))

19849191523194451831.jpg

Dla porządku:

Wspomniana seria Grundiga w całości wygląda tak:

99005389680653608634.jpg

32688957296160581078.jpg

Jak widać pozostałe modele mam w nienajlepszym stanie, ale akurat te kasety w ogóle kiepsko się starzeją. Na srebrnych etykietach widać wszelkie niedoskonałości.

99677400937335333708.jpg

Japońskie pochodzenie kasety teoretycznie zdradza tylko odlew na pudełku.

99294460535954743361.jpg

C.D.N.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam po dłuższej przerwie, poniżej dowód na to że kaseta magnetofonowa ma sie dobrze i dalej sie sprzedaje, Metallica - demo, kaseta wzorniczo podobna do TDK D , znaleziona w sklepie muzycznym pomiędzy płytami winylowymi ,...... cena tylko 20 euro za sztukę....

Z uwagi, że zbieram kasety magnetofonowe, moja rodzina od czasu do czasu robi mi niespodzianki w posraci gadżetów związanych z tematyka kaset :

- serwetki w motywy kasetowe

- cukierki w opakowania Mexell UD C90

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-24346-0-99156800-1430242089_thumb.jpg

post-24346-0-31754900-1430242091_thumb.jpg

post-24346-0-92385700-1430242091_thumb.jpg

post-24346-0-12125500-1430242318_thumb.jpg

post-24346-0-90116400-1430242349_thumb.jpg

post-24346-0-44733500-1430242350_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez akai

TECHNICS RT-90XA 1978-79 JAPAN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-79559400-1430243894_thumb.jpg

TDK AD-X46 1982-83 JAPAN

post-43889-0-93305100-1430243948_thumb.jpg post-43889-0-47560200-1430243958_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając po raz ostatni chyba do połowu kol. Uszyka . Cieszę się że te kasety trafiły we właściwe ręce , do kogoś kto je doceni .

Diabolik , musisz mieć jakiś spory magazyn z tymi taśmami ... moje ok 200-250 sztuk , nie zajmują dużo miejsca ale Ty masz tego chyba ogromną ilość .

W dodatku same nówki !

Dla mnie zbieranie kaset to efekt frustracji jakiej nabawiłem się w czasach kiedy stałem przed Peweksem i nie stać mnie było na zakup jednej TDK SA 90 za bodajże 5 $.

Teraz następuje rozładowanie.Zresztą ze sprzętem jest tak samo.

Ile musiałem nakombinować, żeby móc sobie kupić AGFĘ Superferro 60+6 za całe $1,60! Ta sama frustracja, która znajduje podobne ujście teraz.

Diabolik, świetna robota! Masz takie cudeńka, że nie podskoczę.

Mam natomiast pytanie: czy ktoś ma, albo może choćby widział, TDK MA z najstarszych serii w obudowach, w obudowach takich, jak SA z serii 1977, z otworami detekcyjnymi tylko dla chromu? Mam takie kasety firmowane przez Akai i Aiwę (produkt bez żadnej wątpliwości TDK), ale nie mam ani nawet nie widziałem takiego oryginału. Czy w ogóle istniał?

Diabolik , musisz mieć jakiś spory magazyn z tymi taśmami ... moje ok 200-250 sztuk , nie zajmują dużo miejsca ale Ty masz tego chyba ogromną ilość .

W dodatku same nówki !

No, zajmuje to trochę miejsca (niemal dokładnie trzy tysiące sztuk), ale staram się nad całością panować i jeszcze mnie nie przygniotły :-)

To nie są oczywiście same nówki, ale rzeczywiście zdecydowana większość dobrze wygląda. Zbieram już na tyle długo, że udało mi się w wielu wypadkach zastąpić kasetę w kiepskim stanie egzemplarzem lepszym; poza tym każdą kupioną kasetą skrupulatnie się zajmuję - przewijam, myję obudowę, w miarę potrzeby i możliwości zmazuję napisy, ściągam brzydkie nalepki, wymieniam wkładki na niepopisane a pudełka na niepołamane itp.

Dla mnie zbieranie kaset to efekt frustracji jakiej nabawiłem się w czasach kiedy stałem przed Peweksem i nie stać mnie było na zakup jednej TDK SA 90 za bodajże 5 $.

Mam to samo. Skutek uboczny gospodarki centralnie sterowanej!

Ale cena się nie zgadza - TDK SA90 w 1985 roku kosztowała $2,60, a w 1989 nawet $2,20.

Mam natomiast pytanie: czy ktoś ma, albo może choćby widział, TDK MA z najstarszych serii w obudowach, w obudowach takich, jak SA z serii 1977, z otworami detekcyjnymi tylko dla chromu? Mam takie kasety firmowane przez Akai i Aiwę (produkt bez żadnej wątpliwości TDK), ale nie mam ani nawet nie widziałem takiego oryginału. Czy w ogóle istniał?

Chyba już kiedyś przegryzaliśmy tę kwestię. Też mam Akai i Aiwę, podobnie jak i National Composs, w tej starszej obudowie (bez otworów detekcyjnych).

Wygląda na to, że najnowocześniejszą wersję firma TDK na początku zatrzymała dla siebie, udostępniając ją dopiero w późniejszym okresie. Dlatego pod innymi markami są obudowy takie i takie, a pod TDK tylko ta lepsza (i, trzeba przyznać, ładniejsza).

Oto część czwarta cyklu:

11. Znów Niemcy w Anglii.

Brytyjska sieć sklepów ze sprzętem RTV sprzedawała także kasety pod swoją marką (i markami sieci, które posiadała - np. Curry's). Nie wiem skąd pochodziła większość ich modeli (może z EMI?), ale jedna kaseta jest szczególnie interesująca. To produkcja Agfy, a sprzedawca uczciwie umieścił na froncie wkładki i kasecie napis "Made in West Germany".

Ukryta Zawartość

12. Basf z Taiyo Yuden.

Pod koniec czasów świetności kaset działy się dziwne rzeczy. W nietypowej serii Basfa o nazwie "353" znalazło się sporo modeli produkowanych przez Taiyo Yuden (marki Triad i That's). Oto wersja stosowana w modelach średniej półki.

Co ciekawe, natrafiłem na tę obudowę w kilku innych przypadkach - w jednej z wersji taniej, popularnej kasety General ("Made in Singapore", wersja przezroczysta, podobnie jak niższe modele That's) oraz w kasecie tajemniczej marki NAI (nie mam pojęcia co to jest, jedyny trop to napis "Made in Germany").

76263617124573478219.jpg

13. I jeszcze raz Basf-That's.

Kontynuacja poprzedniego przypadku: szczytowe modele serii "353" o nazwie "Studio" mają już obudowy That's z najdroższej serii Suono.

Ten sam wzór można znaleźć w kasetach Quantegy, czyli połączonych pozostałościach działów taśm audio firm Ampex i 3M.

44413919515143266789.jpg

C.D.N.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Diabolik

Jeśli chodzi o temat cen - ma ktoś jeszcze coś takiego ? Mój własny rachunek z Pewexu.Mam ich kilka , to była dla mnie część magii kupna kaset w "innym świecie" ;p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o temat cen - ma ktoś jeszcze coś takiego ? Mój własny rachunek z Pewexu.Mam ich kilka , to była dla mnie część magii kupna kaset w "innym świecie" ;p

Oszszsz.. Super! Szkoda, że nie ma daty.

Chociaż po markach i cenach wnoszę, że to była Sony EF60 i TDK A90, połowa 1989 roku.

Jak widać pozostałe modele mam w nienajlepszym stanie, ale akurat te kasety w ogóle kiepsko się starzeją. Na srebrnych etykietach widać wszelkie niedoskonałości.
Mam kilka sztuk

Ukryta Zawartość

post-43889-0-89197500-1430331941_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Oszszsz.. Super! Szkoda, że nie ma daty.<br />Chociaż po markach i cenach wnoszę, że to była Sony EF60 i TDK A90, połowa 1989 roku.<br /> <br /> <br /> <br /> <br />

Sony się zgadza ale TDK to była D90 o ile mnie pamięć nie myli.

Tutaj za to końcówka czasu Pewex-u , paragon drukowany już na drukarce igłowej , płacić można było złotówkami , a i zakup lepszy bo Maxell MX-60 :)

A jednak myli mnie pamięć - TDK to rzeczywiście była A90.

Czapki z głów przed taką znajomością tematu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj za to końcówka czasu Pewex-u , paragon drukowany już na drukarce igłowej , płacić można było złotówkami , a i zakup lepszy bo Maxell MX-60 :)

O, 12 października 1990! Moje imieniny! :-)

To z kolei ten wspaniały moment jesienią 1990, kiedy w Peweksach pojawił się nie-wiadomo-skąd zapas Maxelli MX (kaset tej marki Pewex wtedy już nie sprowadzał) a oryginalną cenę $5,20 obniżono na krótko do $4,40, a chwilę później do $3,60. Cenę sześćdziesiątki obniżono odpowiednio z $3,90 do $3,30 i $2,70.

Też wtedy kupiłem pierwszego MX-a, ale C-90.

Pod sam koniec lat 80-tych w Pewexie w ogóle nie było TDK D, tylko A. Z podstawowych kaset były jeszcze Sony EF i BASF Ferro Extra.

W zasadzie mam to samo ...

Pod sam koniec lat 80-tych w Pewexie w ogóle nie było TDK D, tylko A. Z podstawowych kaset były jeszcze Sony EF i BASF Ferro Extra.

Ja swoje 10 sztuk TDK A 90 zakupiłem pod koniec grudnia 1990 roku , wcześniej kupowałem te niebieskie SONY EF , znakomite zresztą .

Kupiłem też kilka sztuk Basf Ferro Extra , czerwone opakowania , ale nie mam o nich dobrego zdania .

Natomiast w 1992 nabyłem takie Basfy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i mam o nich jak najlepszą opinię .

Pozostałe moje Basfy i inne to efekt " myszkowania " po giełdach .

Ukryta Zawartość

Pierwsze TDK D90 (chyba po $1,20) kupiłem w Peweksie w listopadzie 1988, razem z białą mydelniczką IF90 (pamiętam, że za $1,80). Parę miesięcy później, w lipcu 1989 kupowałem już A90 równo po dolarze za sztukę (kupiłem całe pięć sztuk, a sprzedawca zapakował mi je w pudełko po Sony EF, które mam do dziś). Nie pamiętam, czy na półce stały jeszcze modele D, ale możliwe, że już nie.

W 1989, w parotygodniowych odstępach, w peweksie kupiłem jeszcze trzy sztuki cudem ocalałych złotych Maxelli XLII60 po $2,20 (dziewięćdziesiątek już dawno nie było), a jesienią 1989 czarną TDK Cue (tu ceny nie pamiętam). Potem, chyba w lutym 1990, kupiłem jeszcze TDK AD-X90 za równe 2 dolary, a ostatnim zakupem kasety w peweksie był chyba wspomniany wyżej Maxell MX90, ten po obniżce ceny.

Pozapeweksowe zakupy też nieźle pamiętam. Jeszcze zimą 1990 na Skrze (stadionowy bazar w Warszawie) znalazłem czerwonego Maxella UDII90 i szarego UDII-S90 (wtedy egzotyka!), z prywatnego importu. Później w 1990 kupiłem parę sztuk Fuji JPII90, które pojawiły się w Baltonie w Hali Mirowskiej (bardzo je lubiłem, ale nie pamiętam ceny - może $1,60 a może $2,00). Od października 1990 były już normalnie dostępne za złotówki nowe Maxelle (modele 1989) w niezależnej od Peweksu firmie na ulicy Bełdan na Służewcu. Gdzieś w 1990 kupiłem też (w sklepie w stołecznym "domu pod sedesami") dwie Agfy CRX (białą i brązową), które wspominam jako dramat.

Dla mnie zbieranie kaset to efekt frustracji jakiej nabawiłem się w czasach kiedy stałem przed Peweksem i nie stać mnie było na zakup jednej TDK SA 90 za bodajże 5 $. Teraz następuje rozładowanie.

Ile musiałem nakombinować, żeby móc sobie kupić AGFĘ Superferro 60+6 za całe $1,60! Ta sama frustracja, która znajduje podobne ujście teraz.

Mam to samo. Skutek uboczny gospodarki centralnie sterowanej! Ale cena się nie zgadza - TDK SA90 w 1985 roku kosztowała $2,60, a w 1989 nawet $2,20.

W zasadzie mam to samo ...

Panowie - i Wy mówicie, że macie traumę :-) ?

Na zdjęciu 3 marki i konkretne modele po jakie odwiedzałem sklep Przedsiębiorstwa Eksportu Wewnętrznego - kto pamięta co je łączyło (i czy ten łącznik może być przyczyną frustracji ;-)?

M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do wspomnień pamiętam, że w pewnym czasie zamiast jednej TDK A90 można było kupić dwie 0,5 l butelki żytniej. Nie mówiąc już o takich ekstrawagancjach jak TDK SA-X za około 3 USD.

Za te pieniądze można było zrobić porządną imprezę w akademiku.

Andrzej Ł.

Takie kupno kasety w sklepie Pewexu to było wielkie święto. I jeszcze emocje związane z kupnem Bonu PKO od konika. Jeśli dobrze pamiętam to najlepszą moją peweksowską była chyba TDK AD 90 . Ładna kaseta i mam ją do dziś.

Edytowane przez dzeus67
  • Pokaż nowe odpowiedzi