Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz co, tak naprawdę, to raczej szarpaniny niż celebry. Wymiana szpulki jest naprawdę niewygodna.

Wolę zamknięte kasety ze szpulkami.

Można mieć jedną taką i trzymać w magnetofonie jako biżuterię, dla podniesienia szykowności całości.

Zgadzam się z tym .

Ale ten temat potrafi wciągnąć ! Kasety audio ... . Niby starocie ale jakże pasjonujące .

Zapomniałem spytać . Czy EL kasety są naprawdę tak superhyperextra zaj... jakby to sugerowała cena ich na allegro , tudzież narzędzia do ich obróbki też do tanich nie należą .

Hej ! Jest tu ktoś kto miał bliski kontakt z techniką EL ? I co o tym może powiedzieć ciekawego .

O ile mnie pamięć nie myli , to triumfy święciła ok. 35 lat temu , kawał czasu jak by nie patrzeć ...

Triumfów Elcaset nie święciło nigdy, próbowano to lansować w II połowie lat 70-tych, i zdaje się, że jedynymi firmami, wspierającymi ten standard, były Sony i Technics.

Pomysł był dobry, bo łączył zalety systemu szpulowego (szeroka taśma, wyższa prędkość taśmy, elementy toru prowadzenia taśmy w magnetofonie a nie w kasecie) z zaletami systemu kasetowego - łatwą manipulacją.

Ale wiem to tylko z opisów, nigdy nie miałem z tym styczności.

Ze standardem " EL " nigdy nie spotkałem się oko w oko . Pewex też nie sprowadzał takich urządzeń , lansu w Polsce nie było , no bo niby jak ?

Natomiast jedynym źródłem w którym widziałem takie magnetofony , Sony właśnie , był duński katalog " Ostermann Bros. " z 1978 roku .

Teraz takie magnetofony f-my Sony , bywają na Allegro , kasety także . Ceny mają dość wysokie .

Takich "ślepych torów " w sposobach rejestracji dźwięku kilka w historii było . Były dobre ale nie przyjęły się .

Urządzenia Elcaset i same kasety są drogie teraz, bo wyprodukowano ich niewiele. Są rzadkością i stąd cena.

Sam pomysł był dobry, bo łączył zalety taśmy szpulowej i kasety, ale był to czas, gdy taśma szpulowa była już wypierana z użycia amatorskiego przez kasetę, która z kolei bardzo się ulepszała, stworzono taśmy FeCr i Me, wzięto się za ujednolicenie parametrów taśm (IEC). No i EL było wspierane tylko przez dwie firmy: Sony, i w mniejszym stopniu Technicsa. A kaseta Compact była już międzynarodowym standardem z setkami producentów.

Poza tym, był to okres, gdy wielu producentów już myślało i pracowało nad zapisem cyfrowym, i pewnie nie chcieli angażować się w efemerydę, która nie miała wielkich szans rozpowszechnienia się.

Cześć, posiadam EL-7 i jest to bardzo dobry sprzęt, choć dźwiękowo nie góruje nad dobrymi magnetofonami na kasety CC. Dla mnie zaskoczeniem jest bardzo dobra jakość wzmacniacza słuchawkowego i to , że magnetofon uruchamia silnik dopiero po włączeniu play, dlatego używam go także jako wzmacniacza słuchawkowego do reszty systemu (jest 3 głowicowy, więc można ustawić go w tryb source). Generalnie raczej jest to zabytek kolekcjonerski bo z dostępnością kaset w rozsądnych cenach jest kłopot. Same kasety też wymagają smarowania bo ich mechanizm po tylu latach się zakleszcza. Same problemy , ale wielkość kasety robi wrażenie :-). Jak ktoś ma możliwość kupić za rozsądne pieniądze to polecam do zabawy , zawsze coś innego.

Pzdr

Witam odnośnie tematu dostępności kaset kilka fotek zrobionych na przełomie ostatniego miesiąca.

Ostatnia fotka przedstawia kasetę magnetofonową, która znajdowała sie w witrynie sklepu elektronicznego ....

Kilka ciekawych kaset :

Basf by Thomsun - dire straits

Basf - Gamava - juz pokazywana wcześniej na forum

Gamava ala Technics Angrom

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-0-17797400-1432912389_thumb.jpg

post-24346-0-19193600-1432912394_thumb.jpg

post-24346-0-01172400-1432912780_thumb.jpg

post-24346-0-25525600-1432912784_thumb.jpg

post-24346-0-30404300-1432912788_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez akai

Witam Panowie kolekcjonerzy.

Może Wam się coś przyda z mojej bogatej kolekcji (na razie to tylko mała część).

Zapraszam. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gamava ala Technics Angrom

Ach, to ty mi sprzątnąłeś sprzed nosa na allegro tę Gamavę a la Angrom ;-)

A oto moje najnowsze nabytki:

Skompletowałem wreszcie pierwszą gamę koreańskich kaset SMAT z 1974 roku. Liczy tylko dwa modele, ale zdobycie obu trwało parę dobrych lat ;-)

Ukryta Zawartość

Kasetę Reel (a la Magna) polskiej produkcji z połowy lat 80. już omawialiśmy.

Teraz udało mi się zdobyć jej wersję w czerwonej obudowie. I jest to obudowa straszna, dużo gorsza od czarnej. Czarna tylko skrzypi, a czerwona jest elastyczna, taśma się kleszczy, no dramat po prostu. Były też, zdaje się, białe, ale nie mam takiej.

44553693863776857178.jpg

Kolejna ciekawostka to GABA - też prawdopodobnie polskiej produkcji. Interesujące jest przestemplowanie długości taśmy z C-60 na C-40, jak znaczków pocztowych w kryzysie lat 20. Do tego nazwa marki na pięciolinii wydała się - pewnie samemu producentowi - niezbyt czytelna, bo na pudełku umieścił dodatkową naklejkę "Gaba".

21845238933733706281.jpg

Przestemplowanie na C-40 widać na kasecie i grzbiecie wkładki.

16147130306499483612.jpg

Zdobyłem też wreszcie wkładkę niebieskiej kasety ACME w wersji Low Noise. Oto komplet:

97407799384958720803.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do kompletu brakuje Ci jeszcze zielonej "niskie szmery". :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Radmar

ACME to legenda kasetowego paździerstwa. Jedyną moją ACME kupiłem w 1989 roku i od tamtego czasu widzę, że szata graficzna tych kaset się nie zmienia (poza przezroczystym plastikiem).

Ach, to ty mi sprzątnąłeś sprzed nosa na allegro tę Gamavę a la Angrom ;-)

A własnie że nie - kupiłem ją na wystawkach sporo tych kaset widziałem głównie to BASF oraz Maxell

Z ciekawostek Sandra - Made in Japan .....

Tak naprawde miałem w celach użytkowych jedną ACME kupioną na początku lat 90 tych - pamiętam że nagrywałem na niej Radioramę - the best of - ale jakość była beznadziejna, nagrało się bardzo cicho. W ten sposób się skończyła moją przygoda z tymi kasetami.

Później kupowałem tylko BASF, SONY EF, HF, TDK D, A, SA oraz Maxell

Druga trafiła mi się ponad 20 lat później była to wersja chromowa, nigdy jej nie rozpakowałem .....

Ukryta Zawartość

post-24346-0-52799400-1433016229_thumb.jpg

post-24346-0-97552900-1433016422_thumb.jpg

post-24346-0-99095200-1433016426_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciejLK

A ja mam taką, jak ta Gamava, pod marką MusicBox. Jest bardzo podobna do Angroma.

Natomiast zazdroszczę tego niebieskiego Tomsuna, bo takiego nie mam.

A ja jak widzę na szrocie kasety Maxell czy TDK ew. Sony w dobrym stanie to nie mogę się powstrzymać .

A może jeszcze jedna ... a może się przyda ... może coś się na niej nagra ... !

I tak kolekcja się rozrasta . Ze strachem myślę co będzie kiedy któregoś dnia się to skończy ...

Witam Panowie kolekcjonerzy.

Może Wam się coś przyda z mojej bogatej kolekcji (na razie to tylko mała część).

Takie też bym chętnie przygarnął , gdyby się trafiły na giełdzie , choć mam ich co nieco .

Natomiast zazdroszczę tego niebieskiego Tomsuna, bo takiego nie mam.

Jak już wspomniałem sporo tych kaset miałem , kilka sobie zostawiłem, głównie to BASF oraz Maxell. Ten niebieski BASF - Thomspun oraz Gamava ala Technics Angrom trafiły mi sie tylko raz. Generalnie coraz mniej tych kaset widzę.

Dzisiejsze skarby sztuk 28 :

- Basf Olympia C 120 niebieska

- Basf C 120

- Sony HF 90 oraz Sony HF 120 o dwóch różnych grzbietach

- Fuji FL 90 dwie różne

- Memorex CR02 z ciekawym opakowaniem i zakrytymi rolkami

- 4 klasyczne Basfy - najładniejsza jest ta zielona Ferro Super LH I 90

- na koniec sporo klasycznych Maxell UL 90

Ukryta Zawartość

post-24346-0-27422600-1433069581_thumb.jpg

post-24346-0-37183700-1433069582_thumb.jpg

post-24346-0-75713800-1433069584_thumb.jpg

post-24346-0-91446600-1433069712_thumb.jpg

post-24346-0-91673600-1433069774_thumb.jpg

post-24346-0-14797400-1433069778_thumb.jpg

post-24346-0-43019000-1433069781_thumb.jpg

post-24346-0-44648800-1433069785_thumb.jpg

post-24346-0-82239400-1433069789_thumb.jpg

post-24346-0-18441300-1433069823_thumb.jpg

post-24346-0-66316100-1433069831_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez akai

- Fuji FL 90 dwie różne

Fajna ta Super Low Noise, w paski. Mam parę starszych Fuji, ale z tej serii akurat nie.

A oto mój niebieski Thomsun.

Co ciekawe, jest w europejskiej, a nie japońskiej obudowie Basfa. Ma też inne szpulki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja mam jeszcze jeden sport: "ciekawe, co jest na niej nagrane?".

Sprawdzam . W taki sposób moje nagrania wzbogaciły się o np. soundtrack " Ucieczki z N.J. " Johna Carpentera , a nagrane to było na jednej z High Epilaxial . Mimo wielu lat po nagraniu brzmi doskonale . No cóż , Maxell w końcu !

Tak że niektóre nagrania zachowuję w " oryginale " .

Czasem jednak trafia się jakieś dziadostwo na świetnej taśmie , dodatkowo nagrane na jakimś lichym ... radiomagnetofonie .

Pamiętam jednak że najwięcej radości sprawił mi kosz wiklinowy , wprawdzie niezbyt duży , ale za to wypełniony po brzegi Maxellami .

Takie coś zdarzyło mi się tylko raz , pięć lat temu .

No właśnie, taki Tomsun "BASF europejski" mam, nie mam w obudowie japońskiej (?).

Takie okazje jak wiklinowy kosz Maxelli to trafiają się raz albo wcale.

Natomiast potwierdzam obserwację, bo potwierdziła mi się wielokrotnie, że ludzie potrafią nagrać największy s**t na najlepsze / najciekawsze / rzadko spotykane kasety, a rzadko spotykane i ciekawe nagrania trafiają się na najbardziej badziewnych kasetach, niestety. :-( Tak, jakby ludzi o bardziej wysmakowanych gustach nie było stać na dobre kasety, a tych, których stać było na dobre kasety, niekoniecznie charakteryzował dobry gust - albo wiedza o tym, jaka kaseta do czego. ;-)

No właśnie, taki Tomsun "BASF europejski" mam, nie mam w obudowie japońskiej (?).

Aa, no tak. Wszystkie moje Thomsuny to albo Maxelle albo Basfy w obudowie europejskiej. Basfa japońskiego mam tylko pod marką King's.

Pozwoliłem sobie zgłosić ten wątek do konkursu z nagrodami obecnie otwartego na forum. Uważam, że wątki o kasetach prowadzone przez Diabolika są jednymi z lepszych wątków na forum, a poziom merytoryczny, jakość zamieszanych grafik, kultura uczestników, stawia go bardzo wysoko w rankingu naszego forum.

Bardzo proszę o aktywne wsparcie tej kandydatury przez oddawanie swych głosów w konkursie.

Serdecznie jak zawsze.

Włodek.

Watek faktycznie ciekawy. Sam śledzę go już dość długo, chociaż troszkę przerzuciłem się na zbieranie złotych dysków ...

Ciekawostka à la TDK A - Silver SC 60

oraz kilka złotych dysków .....

Ukryta Zawartość

post-24346-0-88562300-1433357560_thumb.jpg

post-24346-0-09234300-1433357565_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też od jakiegoś czasu używam dyskietek. Ciekawe, że pomimo tego, że znikają we wnętrzu urządzenia, producenci jednak starali się nadawać im ciekawy wygląd (w przeciwieństwie do kaset wideo).

No właśnie- a propos tego Silvera i Tdk do której jest podobny - ten model TDK był swojego czasu bardzo popularny , a dziś bardzo rzadko spotykany.W sumie ciekawe jaka jest tego przyczyna.

ten model TDK był swojego czasu bardzo popularny , a dziś bardzo rzadko spotykany.W sumie ciekawe jaka jest tego przyczyna.

bez problemu można kupić, używanych wszędzie pełno a i nowe bywają.

• Pokaż nowe odpowiedzi