Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, co u Grundig były dwa różne pudełka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-02655400-1438086940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To typowe dla niemieckich firm - u Basfa też się zdarzało. Na wersji z czarnym pudełkiem brak napisu "Made in Germany", ale to bez znaczenia - tu akurat kaseta ma inną obudowę.

g28ZhjX.jpg

GwGT1xt.jpg

Dziś przyniosłem od znajomego pudełko kaset, które miały iść do "utylizacji" i wpadła mi w ręce taka oto ciekawostka :)

Ukryta Zawartość

post-57644-0-31645800-1438252175_thumb.jpg

post-57644-0-20637800-1438252176_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konkurs na Wątek Miesiąca.

Ukryta Zawartość

Diabolik został nagrodozny za ten wątek. Gratulujemy.

Ukryta Zawartość

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

Dziś przyniosłem od znajomego pudełko kaset, które miały iść do "utylizacji" i wpadła mi w ręce taka oto ciekawostka :)

To produkt zasłużonego wytwórcy akcesoriów do czyszczenia, firmy Allsop.

Witam,

mam pytanie do naszych ekspertów: dlaczego taśmy XLII-S z roczników 1978-83, 86 i 91-92 różnią się zasadniczo kolorem? Oczywiście domyślam się, że to sprawa technologii i składu powłoki, ale dokładnie z czego to wynika i jaki to miało wpływ na jakość dźwięku? Osobiście najlepiej mi odpowiada najstarsza High Epitaxial.

Ukryta Zawartość

post-40515-0-68018900-1438334882_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do produkcji późnych wersji wykorzystywano czarny tlenek żelaza, magnetyt (Fe3O4), w odróżnieniu od typowego hematytu, czerwonego tlenku żelaza Fe2O3. Na wkładkach i foliach umieszczano nawet napis "Black Magnetite".

Dzięki, to wiele wyjaśnia. Tak przeglądam te swoje maxelle i dochodzę do wniosku, ze ta zmiana zaszła po przeniesieniu produkcji do UK. Ta linia z 1986 była kontynuowana, ale na kasetach bez nadruku Japan widać już taśmę z czarnym tlenkiem. Ciekawe jakie były powody tej zmiany?

Ukryta Zawartość

post-40515-0-61086500-1438353489_thumb.jpg

post-40515-0-41817200-1438353503_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że nie "przeniesieniu", tylko raczej "uruchomieniu", kasety dostępne w Europie były produkcji brytyjskiej.

Wcześniej AGFA próbowała zastosować czarny magnetyt w taśmach, jedna z późnych wersji Superferro Fe I-S miała nośnik magnetytowy - co akurat jej raczej nie pomogło; wykresy w książce Iwanickiej i Koprowskiego pokazują, że miała dość odjechane i wcale nie rewelacyjne parametry.

Ukryta Zawartość

Nie sposób zgodzić się ze stwierdzeniem: "mało estetycznego kawałka plastiku".

Ukryta Zawartość

Panowie. święto! :-)

Kasetę komputerową Agfa zobaczyłem w folderze z 1983 roku (wydanym po polsku), w czasach niespełnialnych marzeń o ZX Spectrum. Dopiero wtedy dowiedziałem się, że istnieją kasety specjalnie przewidziane do współpracy z domowym komputerem.

Nigdy nie natrafiłem na taką kasetę w realu, nie było jej także w innych wydaniach folderów tej gamy kaset Agfa, jakie później zdobyłem. I oto proszę: warto było czekać 30 lat!

:-) Jest, istnieje. Oto ona, w doskonałym stanie:

ju1gQfk.jpg

Obudowa jest typowo agfowska, w przyjemnym kolorze ciemnej zieleni. Ciemnozielone są także oznaczenia PC15 na kasecie i wkładce.

UopCinQ.jpg

Na dodatek napis na wkładce jest wytłaczany, pierwszy raz od czasów kasety Agfa Carat dwie serie wcześniej (!). W ogóle cała kaseta sprawia wrażenie lepiej wykonanej i bardziej eleganckiej od reszty modeli Agfy. Fajna niespodzianka!

aj5Lu8D.jpg

L9yB66i.jpg

Oto ósma część zestawienia par:

19. RAKS / Sony / Ampex

Dotąd mało uwagi poświęcaliśmy pierwszej szerzej znanej serii kaset RAKS, z połowy lat 80. Na vintagecassettes to pierwsza seria Raks w ogóle, ale były chyba wcześniej jakieś jeszcze mniej znane modele.

Raks kojarzy się głównie z kasetami produkowanymi z wykorzystaniem form podobnych do kaset TDK z końca lat 80. Pierwsza seria stanowi pod względem "licencjodawcy" pewną niespodziankę.

Otóż seria składa się z trzech modeli - dwóch żelazowych i jednego chromowego:

arHJCvy.jpg

I tu zaskoczenie: model podstawowy i szczytowy to w rzeczywistości kasety Sony, zaś model środkowy pochodzi od Ampeksa!

M0qQA85.jpg

Tak to wygląda w wersji bez folii:

CsJynx7.jpg

Kasety mają ciekawie zadrukowane wkładki; modele wyższe są zaopatrzone we wzór "czekoladowy":

h5mQjrO.jpg

vMfDdaG.jpg

Widać drobne różnice, ale co do źródeł pochodzenia Raksów nie ma wątpliwości:

eocE76k.jpg

Nowego sensu nabiera analizowana przez nas wcześniej tajemnicza kaseta Kenwood, podobna, z racji kształtu gniazd szpulek, do Ampeksa. Wzór pozostałej części obudowy jest identyczny z tym z kaset Sony - Kenwood jest zatem czymś w rodzaju hybrydy Ampeksa i Sony. Na dodatek, eBayowicz, który pierwszy (i chyba jedyny) wprowadził te kasety do sprzedaży, pochodzi z Grecji - do Raksa blisko. Możliwe, że te dziwne Kenwoody były produkowane też w zakładach Raks, np. tylko na rynek turecki?

R6qDZIX.jpg

Jeszcze jeden ciekawy szczegół: oryginalny Ampex ma wypukłe oznaczenia stron i kierunku przesuwu taśmy, a Raks - wklęsłe.

Ii2ru58.jpg

PS. zdaje się, że serwis imgupload szlag trafił, a razem z nim dziesiątki załadowanych przeze mnie ostatnio grafik. :-(

Jeszcze uzupełnienie:

Nadruk na wkładce modelu podstawowego zawiera wykresy taśm "Standard LN" i "Standard XH (HE)". Nie wiem, czy to taśmy referencyjne, czy jakaś lipa, czy np. wcześniejsze modele Raks.

1WTUQ5B.jpg

Dostałem cynka że jest do przejrzenia ponad 2000 kaset .Kosztowało mnie to 2h grzebania i kupiłem 70 różniastych kasetek.

Jako ze był temat komputerowych to znalazlemTDK PC-15 i JVC demonstracyjną.-niestety brak reszty i nagrane już inną muzyką.

Ukryta Zawartość

post-25555-0-84947900-1438796315_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie kasety JVC , o ile mnie pamięć nie myli widziałem w prospekcie boomboxów JVC z roku 1980 . To był taki mały rozkładany prospekcik pięknych RC ... .

Nie sposób zgodzić się ze stwierdzeniem: "mało estetycznego kawałka plastiku".

To jest oznaka spaczonego gustu estetycznego . Facet nawet nie wie jakie piękne były te kawałki plastyku ...

Ale my wiemy !

Edytowane przez Cezary S.

Umówmy się: człowiek, który pamięta z Pewexu te najpiękniejsze kasety, musi teraz mieć przynajmniej ze 40 lat...

Prawdopodobnie kasety, o których pisał autor artykułu, są od niego starsze... ;-)

Dostałem cynka że jest do przejrzenia ponad 2000 kaset .Kosztowało mnie to 2h grzebania i kupiłem 70 różniastych kasetek.

Jako ze był temat komputerowych to znalazlemTDK PC-15 i JVC demonstracyjną.-niestety brak reszty i nagrane już inną muzyką.

Mam taką kasetę JVC, ale z czerwonym, a nie zielonym paskiem. Co ciekawe, nagrania są te same, ale trzy - między "Hand slap" a "Adagio" jest jeszcze "My love is gone" (Hatsumi Hitomi). Muzyka nawet się zachowała.

Co do TDK, były też w wersji PC10, z oznaczeniem na zielono.

Diabolik,

gratuluję "śledztwa" w sprawie RAKSa. To zupełnie nieznane mi kasety. O firmie wiem tylko, że istnieje od dość dawna (o wiele dłużej, niż jest u nas znana), podobno przez długi czas dostarczała kasety dla producentów nagrań i mało sprzedawała pod własną marką.

Monatone LN 90 - produkt Made in Hong Kong

Pudełko ma spód niebieski dopasowany do kolorystyki całości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzeus67

Monatone LN 90 - produkt Made in Hong Kong

Pudełko ma spód niebieski dopasowany do kolorystyki całości.

Fajna grafika! Lubię takie ciekawostki.

Z drugiej strony - rzadko się zdarzało by firma "no name" nazywała swoje kasety nawiązując do "mono". Z reguły to były konstrukcje słowne ze "stereo", "super" czy "ultra". :-)

Widać drobne różnice, ale co do źródeł pochodzenia Raksów nie ma wątpliwości:

Co masz dokładnie na myśli, robienie na wzór innej marki czy zamawianie kaset u w/w firm ?

Znam Raksa od dawna, mam kilka kaset Raks, obudowy owszem przypominają kasety sony czy tdk ale są deczko gorzej wykonane, zaś sam nośnik jest całkiem OK (HDX-y z lat 80-tych nośnikiem przypominają TDK AD) ciekawe czy nośnik mieli swój, raks też markował kasety VHS

Edytowane przez Hip Pop

Z najnowszych nabytków: zdobyłem Konicę Metal, w charakterystycznej, kratkowanej obudowie:

3OIyaTF.jpg

Wydaje mi się, ze to jedna z najładniejszych serii kaset w ogóle. Model GM-I mam w folii, brakuje mi jeszcze podstawowej niebieskiej EL.

FdnCKsL.jpg

Ale np. Mona to także skrót od Madonna = ma donna = moja pani, itp.

...a może od Mona Lisy :-)

Edytowane przez Hip Pop

Co masz dokładnie na myśli, robienie na wzór innej marki czy zamawianie kaset u w/w firm ?

Znam Raksa od dawna, mam kilka kaset Raks, obudowy owszem przypominają kasety sony czy tdk ale są deczko gorzej wykonane, zaś sam nośnik jest całkiem OK (HDX-y z lat 80-tych nośnikiem przypominają TDK AD) ciekawe czy nośnik mieli swój czy, raks też markował kasety VHS

Chodziło mi o pochodzenie wzoru - nie wiem czy to były kasety na licencji, czy Raks wykorzystywał np. maszyny wycofane przez Sony. Nie sądzę by tak duża firma kopiowała po prostu czyjeś modele.

A co do jakości wykonania to racja - nawet pudełka Raks trudno się otwierają. A precyzja wykonania u Sony była już wtedy wzorowa.

Na zdjęciu widać, że ten Raks a`la Sony CHF jest tylko zewnętrznie podobny, bo dzięki przezroczystej kasecie widać wewnętrzne prowadnice taśmy tam, gdzie taśma wchodzi na rolkę prowadzącą - są zupełnie inne w Sony i w Raksie.

Mona Lisa to Mona = Ma Donna, Madonna.

• Pokaż nowe odpowiedzi