Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ano takie... myślę, że dotyk głowicy do głowicy nie powinien spowodować strat, co najwyżej może to nie zadziałać w przypadku niektórych magnetofonów:

- tych, które mają na głowicy występy, odsuwające resor z dociskiem

- trzygłowicowych z głowicą połączoną - przesunięcie głowicy odczytującej w bok zapewne może pogorszyć sygnał?

Ale trzeba by to sprawdzić.

Przepraszam, że nie na temat, ale nie chcę zakładać nowego. Czy jakaś firma produkuje współcześnie kasety chromowe, które można kupić na terenie Polski?

----------------

Przepraszam, że nie na temat, ale nie chcę zakładać nowego. Czy jakaś firma produkuje współcześnie kasety chromowe, które można kupić na terenie Polski?

Ależ to jest jak najbardziej na temat :-)

Wciąż można gdzieniegdzie kupić TDK SA (niebieskie) i Sony UX-S (zielone). Ja na pewno widziałem TDK w supermarketach Leclerc, ale tak z pół roku temu. Może koledzy będą wiedzieć gdzie jeszcze bywają? No i oczywiście Allegro - starsze modele mają ceny bardziej kolekcjonerskie, ale te nowsze można kupić po kilka złotych.

Kasety chromówki tak normalnie w sklepie to ciężko trafić.Dawno nie spotkałem. Jakieś hurtownie sprzedawały na Allegro . A tak to prywatna inicjatywa na aukcjach . Żelazowe Maxelle UR są w sieci Media Markt i Jula. Spotkałem też w sklepie Sony HF.

W Leclerku w Łodzi jakiś rok temu kupiłem ostatnią UX-S, jaką mieli. Od tamtego czasu nie widziałem nigdzie w normalnym sklepie żadnej kasety chromowej.

Obskoczyłem dzisiaj wszystkie sklepy w Tychach i nic. Zamówiłem na allegro kilka sztuk maxell xl-II. Mam nadzieję, że to dobry wybór do codziennego użytku.

----------------

Nowe kasety typu "chrom" w sklepach? Za późno. A jeszcze jakiś czas temu można było takie dostać prosto od producenta: Sony UX-S, zielone tak zwane "meksykańskie". Trochę wcześniej Maxell wycofał się z "pomarańczowych" XL-II.

W Krakowie od wielu lat nie widziałem chromówek ale może mi coś uciekło

Czy te Maxelle UR są jeszcze w miare przyzwoite ? Próbował ktoś ?

Jacek S

Mam ich kilka kupionych dość dawno ale jeszcze żadnej nie rozfoliowałem i nie przetestowałem.

Oprócz UR mam UE. Różnią się od tych pierwszych tym,że były (albo jeszcze są) produkowane w Japonii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26861-0-77736500-1447623684_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ich używam na codzień do nagrywania z radia (model po prawej ze zdjęcie powyżej). Na magnetofonie z kalibracją dają radę bez problemu. W tej cenie z braku lepszych chyba należy polecić zakup , póki jeszcze są :-).

Pzdr

Edytowane przez Robinson

Ten Maxell UR to chyba ostatnia taśma, jaką można jeszcze kupić. Wczoraj zajrzałem do Leclerka w Łodzi - UR 90 po 3,99. W żadnym innym wielkim sklepie już kaset nie widziałem, chyba nawet w MM. :-(

W sumie po co komu było tyle mieszania po drodze ;)

Ale ile frajdy przy tym było! To bezcenne! ;-)

Proszę o wypowiedzenie się fachowców odnośnie funkcji metalowej blaszki pod kostką filcową w kasecie.

Ja się tylko domyślam że służyła do niwelowania zakłóceń w relacji taśma/głowica.

W japońskim Maxellu UE jest jeszcze zamontowana,natomiast w UR już jej nie ma.Tak samo brak jej w ostatniej produkcji TDK SA, w meksykańskich Sony UX-S i teraz właśnie zauważyłem że brak ich też w Sony CDit II.

W l.80-tych wszystkie rodzaje kaset,nawet najtańsze miały założone te blaszki. I wolę korzystać właśnie z kaset z tego okresu rozfoliowanych i używanych.

Wszystkie zafoliowane z ostatniej produkcji wyprzedałem uważając je za niepełnowartościowe.Może zbyt ostro je potraktowałem ale po prostu nie podobały mi się.

O ile pamietam blaszka ogranicza sile docisku filcu i tasmy do glowicy. Nie wiem czy to ma jeszcze jakies znaczenie bo teraz o docisk dba mechanizm deka, dc, czy jakis hamulec, sprzeglo od lewej rolki

Jacek S

O ile pamietam blaszka ogranicza sile docisku filcu i tasmy do glowicy. Nie wiem czy to ma jeszcze jakies znaczenie bo teraz o docisk dba mechanizm deka, dc, czy jakis hamulec, sprzeglo od lewej rolki

Jacek S

Nie, ta blaszka pełni rolę ekranu elektromagnetycznego, redukującego wpływ obcych pól elektromagnetycznych na głowicę. W starych kasetach z lat 60 i początku 70 nawet obejmowała głowicę ze wszystkich stron.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o wypowiedzenie się fachowców odnośnie funkcji metalowej blaszki pod kostką filcową w kasecie.

Fachowcy już tu nie zaglądają ale kiedyś napisali coś takiego w pierwszej części tego wątku:

Ukryta Zawartość

Poszukaj także kilka postów wyżej/niżej w/w wpisu.

M.

Ukryta Zawartość

Fachowcy już tu nie zaglądają ale kiedyś napisali coś takiego w pierwszej części tego wątku:

Ukryta Zawartość

Poszukaj także kilka postów wyżej/niżej w/w wpisu.

M.

Dzięki.Przeczytałem.

Czuje się oświecony i douczony.Temat odgrzewany. Ale nie zawsze chce się gdzieś szperać żeby odszukać interesujący kogoś wątek.

Ukryta Zawartość

Dzięki.Przeczytałem.

Czuje się oświecony i douczony.Temat odgrzewany. Ale nie zawsze chce się gdzieś szperać żeby odszukać interesujący kogoś wątek.

Dzięki.Przeczytałem.

ja się poddaje, myslałem, że przyoszczędzili na spręzynce do filcu a nie na tym ekranie z tyłu

można prosić o zdjęcie takiej przyoszczędzonej kasety ? nie widziałem jeszcze takiej

Jacek S

ja się poddaje, myslałem, że przyoszczędzili na spręzynce do filcu a nie na tym ekranie z tyłu

można prosić o zdjęcie takiej przyoszczędzonej kasety ? nie widziałem jeszcze takiej

Jacek S

Górna z blaszką(taśma usunięta),dolna bez blaszki.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-60186100-1447749461_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osłanianie głowicy kasującej nie było chyba potrzebne.

Natomiast, jak napisano w dawnym wątku te dwa lata temu, w bardzo starych magnetofonach konieczne było osłanianie głowic ekranem kasety, bo same głowice nie były dobrze ekranowane. Na przykład, jeśli dobrze pamiętam, głowica uniwersalna w magnetofonach MK 122, 125, B302/303, i pochodnych od tego mechanizmu Thomsona, nie miała ekranu na swoim czole - czoło głowicy było wykonane z żywicy i nie było ekranowane od zewnętrznych pól elektromagnetycznych. Nowocześniejsze głowice także czoło mają metalowe, i w nim tylko tylko mały otwór, w którym są bieguny ze szczeliną. Dzięki temu najpierw zrezygnowano z tych starych ekranów, otaczających głowicę ze wszystkich stron, a potem i z ekranu w ogóle.

National 60AN

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-53260200-1448125125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rawavlad

siema

zaczołem siem interesować kasetami wczoraj, bo akórat znalazłem na wysypisku zabytkowe żadkie i cenne kasety renomowanej firmy ACME (5 sztók) i dwie stilon. Stan bardzo dobry tylko mósiałem z błota wytżeć i z kleić 2 ACME i nawinońć taśme bo były penkniente a taśma rozwinienta obok.

Ponirzej wklejam moje skarby (jak ktoś jest zainteresowany to oferty na PW):

Żartuję :D

Na wstępie chciałbym się przywitać, jako że to mój pierwszy post. Na forum trafiłem, szukając informacji o tym, co począć z kasetą pozbawioną filcu i blaszki dociskającej taśmę do głowicy, gdy przegrywałem kasety rodziców na komputer.

Co prawda za czasów mojego dzieciństwa używałem kaset magnetofonowych stosunkowo intensywnie, jako głównego nośnika dźwięku, ale nie jestem kolekcjonerem. Nie zamierzam oczywiście przynudzać wklejaniem fotek mojego crapu, bowiem raczej nie wychodziłem ponad poziom TDK D.

Odnalazłszy temat o pięknych kasetach magnetofonowych, w ostatnim tygodniu przeczytałem (albo przynajmniej przejrzałem) pierwszą i drugą jego część.

Ale nie o tym chciałem, tylko o tajemniczej marce Pyral.

Istotnie, być może trudno znaleźć o niej informacje w sieci, ale osoby trudniące się zawodowo produkowaniem komercyjnych nagrań, szczególnie w latach 50 czy 60-tych, zetknęły się z pewnością z jej wyrobami. Był to bowiem jeden z wiodących producentów płyt decelitowych (taka nazwa funkcjonuje w Polsce, ang. acetate bądź laquer) i jego wyroby były dość popularne, przynajmniej w Europie kontynentalnej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-60978-0-74386000-1448220079_thumb.jpg

Tzw. prywatna inicjatywa z całą pewnością chętnie korzystała z wyrobów owej marki:

post-60978-0-30129800-1448220191_thumb.jpgpost-60978-0-26327900-1448220210_thumb.jpg

(temu prywaciarzowi zdarzyło się odstępstwo od reguły dość skrupulatnego usuwania znaków firmowych producentów decelitów, a przynajmniej na taką praktykę wskazuje organoleptyczny ogląd innych jego wyrobów):

post-60978-0-41524600-1448220251_thumb.jpg

a tutaj inne logo - ciekawe czy ktoś podrabiał płyty decelitowe :D

post-60978-0-00054000-1448220272_thumb.jpgpost-60978-0-53705900-1448220444_thumb.jpg

Również państwowy przemysł fonograficzny nie wzgardził zgniłokapitalistycznemi wyrobami ze zdecydowanie złowrogich krajów zachodnich, czyżby nikt w obozie demokracji ludowej nie produkował decelitów?:

post-60978-0-16871100-1448220496_thumb.jpg

("Muza" nagrywała początkowo na woskowych "tortach"; wydaje mi się, że na decelity przeszła około 1952, a przynajmniej na to wskazują znaki odciśnięte na płytach, chociaż oczywiście mogę się mylić; w radiu decelity były szeroko wykorzystywane chyba od razu po wojnie; w każdym razie ze wspomnień starych radiowców wynika że była to jedyna możliwość nagrywania "w terenie" tj. przy pomocy wozu transmisyjnego (w dodatku drogą - $4 sztuka - dlatego trzeba było oszczędzać), jako że nieliczne magnetofony były zainstalowane w studiach; to zresztą i tak o wiele lepiej, bo np. "Muza" weszła w posiadanie pierwszego magnetofonu dopiero około 1950 r., po konfiskacie takiego urządzenia używanego przez pozńańską prywatną fabrykę płyt gramofonowych "Mewa" Mieczysława Wejmana, wydawcy płyt "Melodje" i "Mewa", urządzenie było poniemieckie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

siema

zaczołem siem interesować kasetami wczoraj, bo akórat znalazłem na wysypisku zabytkowe żadkie i cenne kasety renomowanej firmy ACME (5 sztók) i dwie stilon. Stan bardzo dobry tylko mósiałem z błota wytżeć i z kleić 2 ACME i nawinońć taśme bo były penkniente a taśma rozwinienta obok.

Ponirzej wklejam moje skarby (jak ktoś jest zainteresowany to oferty na PW):

Witamy!

Uwielbiam takie wpisy! :-D

Ale nie o tym chciałem, tylko o tajemniczej marce Pyral.

Bardzo to ciekawe. Nowa strona tematu. Dzięki!

• 2 tygodnie później...

Co tu taki pomór, hę?? ;-)

Zdobyłem zagadkowy model polskiej kasety Reel - okazuje się, że pod tą marką sprzedawano nie tylko magnopodobne kasety Super Ferro XD ale też takie cuda.

Etykieta przypomina tę ze Stilonu.

ydGXlKv.jpg

hTVb3qK.jpg

jEic4e9.jpg

A co do bardziej popularnego modelu XD - zebrałem już trzy kolory obudowy kasety. Jak widać, także etykiety i wkładki miały dwie wersje - z nadrukiem żółtym i pomarańczowym. Jedno z drugim nie musiało się zgadzać - czarna kaseta z pomarańczową etykietą jest w pudełku z wkładką w wersji żółtej (mam ją od nowości).

zUQxCqk.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi