Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Victor XFIV-46 1987-88

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

JVC ME90PROII NEW PRO 1985-86

post-43889-0-91102500-1454950798_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znaleziona wczoraj wśród kilkudziesięciu szrotowatych ta jedna zwróciła uwagę .Sony LNX 60 z lat 78/81 czyli Sony CHF na rynek amerykański. Kolor taśmy różni się od tej z CHF.

Sprawdziłem i u mnie kolor jest ten sam. Mam cztery różne CHF (z Europy i z Japonii) i jedną LNX. Może taśma w LNX jest odrobinę bardziej błyszcząca, ale to ledwie widać, kolor bez różnicy.

Może masz podróbę CHF? Było ich mnóstwo.

Mam podróbkę CHF i ona tylko na pierwszy rzut oka jest podobna a przy bliższych oględzinach jest tych różnic mnóstwo.

Mój LNX to oryginał. Przewinąłem obie do początku i tu taśmy są takie same. Jednak w miejscu gdzie wcześniej się przyglądałem kolor był jednak lekko różniący. Dobrze że zrobiłem fotkę przed przewinięciem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przewinąłem obie do początku i tu taśmy są takie same. Jednak w miejscu gdzie wcześniej się przyglądałem kolor był jednak lekko różniący. Dobrze że zrobiłem fotkę przed przewinięciem.

A są tej samej długości? Wizualna różnica może wynikać z grubości taśmy.

Kolor taśmy jest taki sam z obu stron od początków jak i rozbiegówki takie same. Jednak jak uchwyciłem na foto w pewnym miejscu taśmy różnią się lekko kolorem.Może to taka produkcyjna nierówność .

that waste time and money to do something about the same as the original? It could be faulty or poor quality production? Or an original made in another country to reduce costs like Maxell made in Mexico?

blank tapes collector, open to exchanges.

Kolor taśmy jest taki sam z obu stron od początków jak i rozbiegówki takie same. Jednak jak uchwyciłem na foto w pewnym miejscu taśmy różnią się lekko kolorem.Może to taka produkcyjna nierówność .

Ujmę to tak . Mam sporo taśm z tzw. szrotu , i jeśli taśma była przez długi czas w takim położeniu , a kto sobie zawraca głowę takim drobiazgiem - przecie to i tak na śmietnik , to zwykle taśma w tym miejscu nie tylko zmienia kolor ale także nie jest już gładka ale wklęsła . Ale tylko w tym miejscu .

No nie ma się czym przejmować , to i tak odzysk .

Też się nie przejmuję. Kupiłem bo zaciekawiła mnie wizualni i nie miałem styczności. A jaka radocha wypatrzeć taki fajny model wsród szrotu.

(...) jeśli taśma była przez długi czas w takim położeniu , a kto sobie zawraca głowę takim drobiazgiem (...)

Ja mam taką manię, że nie mam ani jednej kasety, w której taśma jest pozostawiona w pozycji "środkowej". Każdą jedną kasetę mam dowiniętą do końca/początku. Tak wiem, że to chore, ale taki mam nawyk jeśli chodzi o przechowywanie kaset. :-)

Ja mam taką manię, że nie mam ani jednej kasety, w której taśma jest pozostawiona w pozycji "środkowej".

Nie jesteś sam w swej manii .

I tak właśnie powinny być .

Ja mam taką manię, że nie mam ani jednej kasety, w której taśma jest pozostawiona w pozycji "środkowej". Każdą jedną kasetę mam dowiniętą do końca/początku. Tak wiem, że to chore, ale taki mam nawyk jeśli chodzi o przechowywanie kaset. :-)

Owszem, mam to samo :-)

Nie, to nie jest chore, tylko wskazane.

A tak naprawdę o co w tym przewijaniu do początków chodzi ?

Pytam, bo już w latach 80-tych wujek zwracał mi na to uwagę, dodatkowo mówił, że kaseta przewinięta musi stać pełną szpulą na dole.

Szczerze mówiąc niespecjalnie o to dbałem jednak żadnej mojej kasecie krzywda się nie stała, uważam to za "kasetowy mit"

Chodzi o to, by w oknie nie było taśmy magnetycznej, lecz rozbiegowa. Tak jest bezpieczniej, bo jest ona mniej narażona na uszkodzenie. Pozycja szpulki- góra, czy dół, nie ma znaczenia.

Swego czasu czytałem (gdzie? - nie pamiętam, być może u Iwanickiej i Koprowskiego), że pozycja szpulki ma wpływ w przypadku długiego "bezużytkowego" okresu przechowywania. Wracając do mojej normalnej nienormalności dodam, że oprócz przewiniętych kaset stawiam przechowuję je również nawiniętą szpulką do dołu. :-) Jednak jak widzę po kilku powyższych wpisach w kwestii dowijania, nie jestem osamotniony, co zdecydowanie pozwala na użycie stwierdzenia, że nie jestem jeszcze tak do końca "kopnięty". :-)

Pytanie. Jaki wpływ na przechowywanie kaset zapakowanych (zafoliowanych ) ma temperatura i wilgotność w pokoju ?

Mianowicie zauważyłem że na najstarszych kasetach zafoliowanych pęka folia i to bardzo, w różnych miejscach na klejeniu folii i nie tylko.

Jak ustrzec się od tego ? Może powietrze w pokoju jest za suche? Za gorąco ? Sam już nie wiem. Pytam bo myślałem ze to normalne i to po prostu wpływ czasu że folia pęka . Ale wczoraj dostałem kasetę zapakowaną TDK ED z 1972 roku i jest w stanie wręcz idealnym, wiec można się jakoś zabezpieczyć . Tylko jak ?

Edytowane przez audiotone

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Pytanie. Jaki wpływ na przechowywanie kaset zapakowanych (zafoliowanych ) ma temperatura i wilgotność w pokoju ?

Prawdę powiedziawszy nie wiem .

Mam za to kilkanaście zapakowanych kaset , co prawda nie tak leciwych , bo najstarsze są z połowy lat '80 tych , na których nie zauważam zęba czasu .

Nadmieniam że kasety te są stale w pudełkach , słońca nie widzą , i są w raczej chłodnym i nieogrzewanym suchym miejscu .

Zaraz się tu Diabolik wypowie i będzie wiadomo co i jak .

Prawdę powiedziawszy nie wiem .

Mam za to kilkanaście zapakowanych kaset , co prawda nie tak leciwych , bo najstarsze są z połowy lat '80 tych , na których nie zauważam zęba czasu .

Nadmieniam że kasety te są stale w pudełkach , słońca nie widzą , i są w raczej chłodnym i nieogrzewanym suchym miejscu .

Zaraz się tu Diabolik wypowie i będzie wiadomo co i jak .

Z moich obserwacji wynika, że folia, którą owijano kasety od około 1980 roku jest w super stanie. Najwyraźniej wtedy dodano czegoś (związki ołowiu?) do celofanu, co zwiększyło "elastyczność" folii. Nigdy nie pękła mi żadna folia na kasecie wyprodukowanej po 1980 roku.

Natomiast jeśli chodzi o starsze modele, to jest bardzo różnie. Ostatnim modelem, który pęka, i jednocześnie jedynym, który nie ma zwykłego przezroczystego celofanu, ale folię w dużej części zadrukowaną, jest TDK MA-R z 1979 roku. Później nic się nie dzieje. Wcześniejsze TDK, tak jak Sony czy Maxelle, prędzej czy później pękają.

Mam kilka modeli z początku lat 70., które jakimś cudem się obroniły, ale ponieważ mam je zbyt krótko, nie mam pojęcia, czy wpływ na to mają jakieś konkretne warunki przechowywania. W normalnych warunkach domowych (około 20 stopni, daleko od kaloryfera, mieszkanie stale wietrzone) "wybuchło" mi już kilka kaset. Pozostałe, nawet te, które określiłbym jako będące w idealnym stanie, z czasem jednak ujawniają minimalne tendencje do pękania. To czasem jest ledwie milimetrowa szczelina na krawędzi, ale zawsze. Dlatego boję się, ze nawet te, które do dziś przeżyły, w końcu strzelą.

Spróbujcie Panowie pozawijać takie zafoliowane kasety w opakowania od papieru fotograficznego (są czarne od wewnątrz). Tylko dostać taki papier dzisiaj to też pewnie graniczy z cudem (choć może się mylę bo nie siedzę w tym temacie).

nie no - można je pozawijać w czarny papier albo włożyć do zamrażarki ;D ale przecież one mają cieszyć oczy - przynajmniej to jest moje podejście

Czy może mnie ktoś oświecić co to za firma i skąd pochodzi?

Ukryta Zawartość

post-26861-0-34371600-1455569081_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy może mnie ktoś oświecić co to za firma i skąd pochodzi?

Firma jest węgierska (co zresztą widać po napisach). Wypuściła sporo modeli, mam parę sztuk. Najciekawsza jest kaseta metalowa, brandowana dwoma logotypami - Polimer i Magna. I nie wiadomo kto ją produkował, bo prawie na pewno nie Magna.

nie no - można je pozawijać w czarny papier albo włożyć do zamrażarki ;D ale przecież one mają cieszyć oczy - przynajmniej to jest moje podejście

Ja właśnie jestem tego samego zdania . Mają cieszyć oczy. I boję się że niedługo przestaną . A chować je do pudełek , kartonów itp, by ustrzec je przed światłem dziennym... jakoś mi nie pasuje.

Może je jakoś zawijać w przezroczystą taką rozciągliwą folię ?

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Dostałem na walentynki fajny prezent od mojej drugiej połowy :-) i tym samym kolekcja kasetowych gadżetów się powiększyła ....

Ukryta Zawartość

post-24346-0-45389600-1455618424_thumb.jpg

post-24346-0-04391000-1455618432_thumb.jpg

post-24346-0-75175400-1455618434_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi