Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"na którą składały się np. TDK MA-XG, Sony Metal Master, Maxell Vertex, itp."

np. = na przykład (naprimier) - lista nie jest pełna.

itp. = (i drugije)

Udało mi się upolować superrzadką kasetę Sanyo z 1978 roku - model ferrochromowy FC.

mdkD6FS.jpg

MvZ0O6F.jpg

Kaseta ma charakterystyczne, ruchome "ząbki" zabezpieczające, takie same jak w wyższych modelach należącej do Sanyo marki Fisher z lat 80.

WgxAdVw.jpg

Tradycyjnie dla Sanyo, pudełko oznaczone jest firmowym logo i napisem "Made in Japan".

roh1Egg.jpg

Tak wygląda moja kolekcja. Ot kolorowych opakowań kaset Maxell i Sony XG, po surowe wręcz czarne That's Suono i TDK MA.

Najciekawsza z tego zestawu jest metalowa SKC ZX, chyba niedoceniana, a dziś dość trudna do zdobycia, i droga.

Fajny jest też Denon HD-M, ten z oknem "na skos". Ciekawostka, wciąż nie mam ani jednej kasety w tej obudowie. Niby są w sprzedaży, ale głównie zafoliowane i przez to drogie. O używaną w dobrym stanie jest trudno.

Edytowane przez Diabolik

To prawda. Część kaset, które naprawdę sa ciekawe są też niebotycznie drogie. Rozumiem jednak, że tak to jest, jak się ich już od wieeelu lat nie produkuje, a na rynku zostało tylko to co ktoś tam posiada w swoich zasobach. Mnie osobiście ta kaseta też się podoba, choć np. podobają mi się kasety Sony, z tymi okrągłymi szybkami i wpasowanymi w to rolkami. Mam też kasetę Sony Esprit IV (tu jej nie ma), która mimo lat nadal fajnie wygląda. Dlatego też jak coś znajdę fajnego (nietypowy model, wyglada ciekawie) to kupuję.

To prawda. Część kaset, które naprawdę sa ciekawe są też niebotycznie drogie. Rozumiem jednak, że tak to jest, jak się ich już od wieeelu lat nie produkuje, a na rynku zostało tylko to co ktoś tam posiada w swoich zasobach. Mnie osobiście ta kaseta też się podoba, choć np. podobają mi się kasety Sony, z tymi okrągłymi szybkami i wpasowanymi w to rolkami. Mam też kasetę Sony Esprit IV (tu jej nie ma), która mimo lat nadal fajnie wygląda. Dlatego też jak coś znajdę fajnego (nietypowy model, wyglada ciekawie) to kupuję.

Ja niejako z założenia bojkotuję kasety z lat 90., jako pochodzące ze smutnych czasów upadku "starego dobrego" audio. Dlatego czasem łapię się na tym, że brakuje mi jakiejś ciekawej, oryginalnej obudowy, bo jest dla mnie "za młoda" - i np. nie podoba mi się grafika folii a wkładka jest skromna i nudna.

Mam już listę kaset, które muszę sobie jednak sprawić bo, mimo późniejszego pochodzenia, wnoszą coś ciekawego do historii kasetowego designu. Tak jest właśnie z niektórymi Denonami (okna "na skos" i "jajowate") albo Sony Esprit z tym owalnym, "biszkoptowym" oknem, tudzież Sony z serii Stamina z obudową z "gwiazdowym" wzorem (mam taką tylko w folii, kupię chyba drugą do rozpakowania).

Sony Chiara UX 50.

A tu jej czarna siostra.

To ciekawy przypadek - po włosku "chiara" znaczy "jasna". Tymczasem kasety to "Chiara bianca" i "Chiara nera" czyli "Jasna biała" i "Jasna czarna". W sumie czarna powinna nazywać się "Scura" czyli "ciemna" :-)

RgO2vK1.jpg

Chyba jakaś firmowa reklamówka. Z jednej strony polyband C-60 i zachowały się nawet nagrania choć nośnik już mocno brudzi . Z drugiej NordMende C-60 do nagrania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25555-0-22309900-1472406398_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba jakaś firmowa reklamówka. Z jednej strony polyband C-60 i zachowały się nawet nagrania choć nośnik już mocno brudzi . Z drugiej NordMende C-60 do nagrania.

To pewnie kaseta demonstracyjna, dokładana do któregoś (radio)magnetofonu Nordmende. Nigdy nie spotkałem się z normalną kasetą tej marki. A pamiętam ją głównie z prywatnego importu telewizorów przywożonych w latach 70. i 80. z RFN do Polski.

Próbowałem zlokalizować coś na temat kaset firmy Nordmende ale internet milczy. Robili trochę sprzętu audio i sam miałem ich

fajny radiomagnetofon dwukasetowy Nordmende 6694 którego słuchałem w pracy.

Bo też i jeszcze w latach 80 w firmach designerzy mieli cos do powiedzenia. Potem sprawę w swe ręce wzięli managerowie i księgowi i z ładnych rzeczy i dobrych nie zostało wiele. To tak samo jak w motoryzacji. Kiedyś projektowano auta z pewną doza fantazji, a dziś prawie wszystkie są podobne do siebie.

O niezawodności też można napisać wiele.

Edytowane przez Dariusz_61729

Moje skromne połowy z ub.soboty:

Jak widać,nie wszystkie w oryginalnych pudełkach ale bierze się co jest.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-86252600-1472463494_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje skromne połowy z ub.soboty:

Jak widać,nie wszystkie w oryginalnych pudełkach ale bierze się co jest.

Philips Metal! Fiu, fiu, dobry strzał! Mam C60. Wersję C46 także, ale bez wkładki, niestety.

To i ja się pochwalę kilkoma z ostatnich nabytków :-)

Zdjęcia zapożyczone z aukcji .

Ukryta Zawartość

post-26690-0-84057300-1472743192_thumb.jpg

post-26690-0-73206400-1472743198_thumb.jpg

post-26690-0-36770700-1472743257_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AGFA Metal-XS 100 Good Bye Edition

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-11783700-1472746437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AGFA Metal-XS 100 Good Bye Edition

Zawsze zastanawiał mnie ten napis "Made in Japan". Ciekawe, u kogo te kasety zamawiali, zważywszy fakt, że kaseta to konstrukcyjnie stuprocentowa Agfa.

Nazewniczo najbliżej jej chyba do Sony (Metal-ES, Metal-XR), ale w sumie nie mam pomysłu co to może być.

Znalazłem coś takiego. Może brali od Maxela?

Ta kaseta pojawiła się w ofercie Maxella dopiero w 1992 roku, a Agfa pochodzi z 1989. Ale kto wie, może i tak. Tym bardziej, że obie firmy miały już epizod współpracy, gdy Agfę HR z tej samej serii (1989) oferowano także jako Maxella UR.

Mogli produkować dla Agfy ten model, a po zakończeniu współpracy lub zamknięciu produkcji dla nich zaczęli produkować pod swoim szyldem.

Uwaga Uwaga !!!

Było trochę niewiary trochę fantastyki i takie tam różne na temat tej kasety.

Lecz nie wstawił nikt chyba zdjęć rozpakowanej oraz skanów wkładki ....

Dlatego przedstawiam po raz enty Basf Ferro Super I 60 !!!!! w całej rozpakowanej i obnażonej krasie

( owacje na stojąco<, panie mdleją itp...)

Jak dla mnie nie ma bardziej Basfowo wyglądającej Kasety , a z czerwoną Ferro Extra i Czarno Złotą Ferro Maxima po prostu tworzą całość.

Ukryta Zawartość

post-26690-0-74946000-1472844176_thumb.jpg

post-26690-0-14321600-1472844191_thumb.jpg

post-26690-0-65681700-1472844198_thumb.jpg

post-26690-0-96808200-1472844679_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ee, ja dawałem foto rozpakowanej, nawet chyba nie raz.... ;-)

oj tam oj tam .. ty pokazywałeś tu nawet kasety których nie ma , więc się nie liczy ;-)

A po za tym jeżeli kaseta nie powala to już cena za nią .... wychodzi 4 zł za ten egzemplarz i co przebijesz to? ;-P

O i przypomniałem sobie twoje kasetki Fann tęsknią ....

Edytowane przez SirJack7

oj tam oj tam .. ty pokazywałeś tu nawet kasety których nie ma , więc się nie liczy ;-)

A po za tym jeżeli kaseta nie powala to już cena za nią .... wychodzi 4 zł za ten egzemplarz i co przebijesz to? ;-P

O i przypomniałem sobie twoje kasetki Fann tęsknią ....

Ja swoją dostałem w barterze, bezgotówkowo, więc nie wiem jak ją wycenić.

Ach, Fann, fannktycznie! Odbiorę przy najbliższej okazji! :-)

Ja swoją dostałem w barterze, bezgotówkowo, więc nie wiem jak ją wycenić.

Ach, Fann, fannktycznie! Odbiorę przy najbliższej okazji! :-)

Coś tam u ciebie licytuję więc może będzie okazja :-)

Zdobyłem ciekawą kasetę Proton, produkcji - jak się zdaje - ukraińskiej.

Najbardziej nietypowe jest w niej pudełko - pierwszy raz chyba spotykam pudełko o klasycznej konstrukcji, złożone z dwóch nieprzezroczystych części. Ta zazwyczaj przezroczysta tu jest wykonana z niebieskiego tworzywa.

Napisy na wierzchu są naniesione farbą, lekko wypukłe.

DLA6ESp.jpg

Xh7tg9V.jpg

Najbardziej "radziecka" jest wkładka, a raczej kawałek okropnej tektury z fatalnej jakości nadrukiem.

Kaseta była wyprodukowana w Charkowie, prawdopodobnie w grudniu 1993 roku - na wysokości "daty wypuska" widać stempel 12-93.

Podstawową zaletą kasety, jak często bywało w produkcjach ze wschodu, jest "rozbieralna konstrukcja".

cUXZ6Kj.jpg

XYKfwzG.jpg

jZ24Gui.jpg

Było trochę niewiary trochę fantastyki i takie tam różne na temat tej kasety.

Lecz nie wstawił nikt chyba zdjęć rozpakowanej oraz skanów wkładki ....

Jak dla mnie nie ma bardziej Basfowo wyglądającej Kasety , a z czerwoną Ferro Extra i Czarno Złotą Ferro Maxima po prostu tworzą całość.

Witam,

Już kiedyś chyba zadawałem pytanie ale chciałbym się upewnić: czym szczególnym wyróżnia się ten Basf? Pytam dlatego, że (jeśli dobrze pamiętam) trochę przypadkiem stałem się posiadaczem zafoliowanego egzemplarza, który dotarł do mnie w przesyłce zza oceanu. Był jedna z kaset wśród kilku egzemplarzy innych marek, które licytowałem zupełnie bez zwrócenia uwagi na tego niebieskiego cudaka. Trafił do szuflady na wiele, wiele miesięcy nie wzbudzając mojego szczególnego zainteresowania. Aczkolwiek przy czerwonej wersji Ferro Extra i Maximie wygląda kapitalnie.

Coś mi jednak podpowiada, że mój egzemplarz Ferro Super I 60 jest mało kolekcjonerski, jak to wiele już razy bywało :)

Jarek

Kilka dni temu na pchlim targu wygrzebałem taką oto niezbyt urodziwą ale chyba raczej powszechnie nie występującą kasetę.

Ukryta Zawartość

Wydaję się być typową kasetą reklamową - dobrze kojarzę znaczek z logo sklepu wysyłkowego Neckerman z lat 80'tych? Kaseta nie ma żadnych oznaczeń producenta, pochodzenia. Wykonana dosyć solidnie, przypominając wczesne obudowy BASF'a. Taśma typowo brązowa, bardzo matowa i wyglądająca jak bardzo stare polskie Stilony. Szkoda, że jest klejona a nie skręcana - chętnie zajrzałbym do "wnętrzności" :)

Jarek

Ukryta Zawartość

Basf Ferro Super z 1988 roku - trzy lata temu, gdzieś na Filipinach ktoś znalazł sporo tych kaset (pierwsze w Polsce chodziły na Allegro nawet po 300zł). wcześniej większość zbieraczy w Polsce myślała że ma do czynienia z modelem uchodzącym za praktycznie nieistniejący.

Podobno w Niemczech można go było trafić częściej. Niektórzy mieli nawet podejrzenia że jest to współcześnie wykonana w Chinach podróbka .

Więcej ci może napisać Diabolik bo on jest tu Expertem.

A twój egzemplarz jest jak najbardziej kolekcjonerski :-) gdyż teraz jest on nabytkiem rangi np: Maxela XLI-S z 85 roku czy innych dosyć rzadko spotykanych kaset..

Edytowane przez SirJack7

Basf Ferro Super z 1988 roku - trzy lata temu, gdzieś na Filipinach ktoś znalazł sporo tych kaset (pierwsze w Polsce chodziły na Allegro nawet po 300zł)

Nie po 300zł a w okolicy 200zł i poszła tylko jedna za takie pieniądze właśnie od diabolika, reszta w granicach 70-120zl

Teraz jest ona nabytkiem rangi np: Maxela XLI-S z 85 roku itp.

Aktualnie cenowo porównywałbym ją do maxella XLII, XLII-S bo XLI-S są zdecydowanie rzadziej spotykane i droższe.

Basf Ferro Super z 1988 roku - trzy lata temu, gdzieś na Filipinach ktoś znalazł sporo tych kaset (pierwsze w Polsce chodziły na Allegro nawet po 300zł). wcześniej większość zbieraczy w Polsce myślała że ma do czynienia z modelem uchodzącym za praktycznie nieistniejący.

Potwierdzam, poszła wtedy za 305,- zł.

Teraz dużo łatwiej je kupić. Nie chodzi nawet o cenę, ale o to, że w ogóle są w ofercie. Wcześniej (tzn. zanim nie pojawiły się na Filipinach) nie sprzedawał ich nikt i nie pomogłyby żadne pieniądze.

A co do Neckermanna - rzeczywiście sprzedawali kasety także pod swoją marką, kupowane od Basfa właśnie. Mam ich trochę, najładniejsze są te ze sprzętem grającym na okładce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam, poszła wtedy za 305,- zł.

Czyja poszła za 305zł ?

Twoją kupił Lucas, obserwowałem tą aukcję bo sam chciałem kupić i to nie było 3 a jakieś 6 lat temu, cena końcowa 200 z haczykiem. 3 lata temu to już regularnie można ją było kupić za 60-70zł chociażby od Mirka

Czyja poszła za 305zł ?

Twoją kupił Lucas, obserwowałem tą aukcję bo sam chciałem kupić i to nie było 3 a jakieś 6 lat temu, cena końcowa 200 z haczykiem. 3 lata temu to już regularnie można ją było kupić za 60-70zł chociażby od Mirka

Właśnie o tej mówię. 305 złotych, pamiętam jak dziś. A jakieś dwa miesiące później na powierzchnię wypłynął ten kontener na Filipinach.
  • Pokaż nowe odpowiedzi