Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomnę wyniki testu kaset z "Komputer Świata" (nr 25/1998). Przetestowano 20 kaset chromowych i metalowych, wszystkie otrzymały ocenę "jakość dobra", ale drobne różnice jakościowe miały wpływ na pozycję w rankingu. Niestety nie posiadam tego numeru "Komputer Świata", a poniższe dane są z tabelki z numeru następnego. Fajnie jest powspominać dawne ceny :)

1. Maxell XL II-S (7,90 zł)

2. TDK MA (13,00 zł)

3. Sony UX-S (5,70 zł)

4. Sony UX-Pro (8,70 zł)

5. Maxell UD II-CD (5,20 zł)

6. BASF CS II (6,20 zł)

7. Sony UX (5,60 zł)

8. Maxell Metal CD (8,00 zł)

9. BASF TP IV (14,70 zł)

10. BASF TP II (10,90 zł)

11. Maxell XL II (7,50 zł)

12. Sony Metal XR (9,00 zł)

13. TDK CDing (4,80 zł)

14. Maxell UD II CD (5,30 zł)

15. TDK SA (6,90 zł)

16. TDK SA-XS (6,90 zł)

17. BASF Record II (5,10 zł)

18. Fuji Z II (8,60 zł)

19. Sony CDit II (8,60 zł)

20. TDK SA-X (5,90 zł)

Fajnie jest powspominać dawne ceny :)

Te ceny ktoś chyba pisał "na kolanie"

SA droższa od SA-X ?

A SA-XS w cenie SA ?

U mnie w mieście w tamtych czasach dla przykładu wyglądało to tak:

TDK D - 4zł

TAK AD - 5zł

TDK SA - 6zł

TDK SA-X -7zł

TDK SA-XS - 8zł

TDK MA - 9zł

TDK MA-X 10zł

TDK MA-XG - 45zł (na specjalne zamówienie, resztki magazynowe) cena zakupu w hurtowni - 36zł sztuka

BASF FEI - 3.5zł

BASF CSII - 5zł

BASF - Ferro Maxima - 6zł

BASF Maxima 4 - 10zł

BASF TP2 - 8zł

MAXELL UDII CD - 5,5zł

XLII-S - 7zł

Metal CD - 9zł

Sony EF - 3.5zł

Sony UX - 5,5zł

Sony UX-S - 6zł

Sony UX-pro - 6,5zł

Sony Metal XR - 8,5zł

Fuji ZII - 7zł

To tylko przykłady, modeli było trochę więcej.

W okolicach 1998 roku można też było jeszcze zamówić Sony Metal Master - cena w hurtowni 80zł Historia podobna jak z MA-XG (resztki produkcji) nie pamiętam tylko czy cena dotyczyła Super MM czy zwykłych MM.

Edytowane przez Hip Pop

Tak z ciekawości - skąd znasz tak dokładne ceny kaset sprzed 20 lat?

Pracowałem kilka lat w tej branży.

Setki zamówień, tysiące sprzedanych kaset :-)

Eh, Wy z tym posiadaniem... Moderuję!

A ceny do artykułu pewnie wzięli ze sklepów. Wtedy ceny bywały bardzo różne w różnych sklepach, zdarzało się, że D w jednym sklepie była droższa, niż SA w innym.

A ceny do artykułu pewnie wzięli ze sklepów. Wtedy ceny bywały bardzo różne w różnych sklepach, zdarzało się, że D w jednym sklepie była droższa, niż SA w innym.

Rozumiem, dlatego napisałem "pisane na kolanie" byle coś napisać i zapełnić stronę w czasopiśmie, o ile ceny faktycznie były różne i mogę zrozumieć, że jakiś drogi sklep wystawia sony CDit po 8.60zł o tyle cena SA-XS wydaje się być mocno promocyjna, jeśli autor tego artykułu miał ceny z różnych sklepów gdzie jedni sprzedawali na wysokiej marży (CDitII) a inni wyprzedawali (SA-XS) to pisząc to zestawienie zabrakło mu zdrowego rozsądku :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będę komentował bo nie mam zdania na temat tej ceny ...

Poza tym ze ciut za wysoka , ale ja się nie znam .

Ukryta Zawartość

Witam dzisiaj wpadła w moje rece nie typowa ale moim zdaniem ładna kaseta TDK OD C60 - kupiłem ją w pakiecie taki bonus , kaseta jest nowa była też w folii ale strasznie sfatygowanej ....

Ukryta Zawartość

post-24346-0-81046900-1444424177_thumb.jpg

post-24346-0-56572800-1444424180_thumb.jpg

post-24346-0-26572600-1444424201_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie będę komentował bo nie mam zdania na temat tej ceny ...

Poza tym ze ciut za wysoka , ale ja się nie znam .

Nie masz zdania ale jednak za wysoka :-)

Nie chcesz komentować ale komentujesz :-)

Cena tych Angromów HG jest całkiem normalna, taniej nigdzie ich nie kupisz.

Zobacz tą aukcję -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu owszem jest ciut za wysoka :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Witam dzisiaj wpadła w moje rece nie typowa ale moim zdaniem ładna kaseta TDK OD C60 - kupiłem ją w pakiecie taki bonus , kaseta jest nowa była też w folii ale strasznie sfatygowanej ....

Bardzo cenne znalezisko! OD to szczytowa żelazówka TDK, poprzednik modelu AD-X. Pamiętam, jak parę lat temu mocno tu o niej dyskutowaliśmy, gdy nie można jej było nigdzie znaleźć. Dziś już łatwo ją zdobyć na eBayu, a nawet na Allegro. Ale nowy egzemplarz to bardzo dobry strzał.

Jakie są wasze oceny kaset marki Akai? Jakąś podstawową żelazową AKAI miałem w latach 90. i na MDS-442 strasznie cięło tony wysokie. Nie dało się tego słuchać. Po latach oczywiście szlag trafia warstwę czynną i nagrywa (już na Techniksie) gorzej niż na stilonach. Zaniki, zaniki, zaniki, brak wysokich. Oczywiście o skalibrowaniu taśmy nie ma mowy. Dziwne, że taka firma wypuszcza tak kiepską i jak się okazało nietrwałą taśmę.

Te Akai HX, SX i GX (chyba, jeśli dobrze pamiętam nazwy) z lat 90-tych to były koreańskie kasety firmowane jedynie przez Akai. Nic rewelacyjnego.

Natomiast co do Angromów - to były krótko produkowane, rzadko spotykane i drogie kasety za czasów ich nowości (86-87), więc ich obecne ceny są jakoś tam uzasadnione. Co ciekawe, mimo zaawansowanej (i kosztownej) technologii produkcji, w testach wcale nie zwyciężały.

Te Akai HX, SX i GX (chyba, jeśli dobrze pamiętam nazwy) z lat 90-tych to były koreańskie kasety firmowane jedynie przez Akai. Nic rewelacyjnego.

Jeszcze była EX której cena mnie ostatnio powaliła -

Ukryta Zawartość

Natomiast co do Angromów - to były krótko produkowane, rzadko spotykane i drogie kasety za czasów ich nowości (86-87), więc ich obecne ceny są jakoś tam uzasadnione. Co ciekawe, mimo zaawansowanej (i kosztownej) technologii produkcji, w testach wcale nie zwyciężały.

Aż takie drogie nie były, chromowy angrom kosztował tyle co trzy TDK AD-X i zaledwie połowe ceny MA-XG.

Ale jak już wspominaliśmy krótka produkcja powoduje, że te kasety są rzadko spotykane nawet używane.

Ukryta Zawartość

No, jak Angrom kosztował tyle, co 3 AD-X i połowę MA-XG, to był "raczej" drogi.

Tego Akai EX widziałem parokrotnie na jebaju, nigdy nie widziałem go w sklepie.

No, jak Angrom kosztował tyle, co 3 AD-X i połowę MA-XG, to był "raczej" drogi.

Trzy AD-X-y lub połowę MA-XG, tak miałem napisać.

Oczywiście, że "albo", a nie "i" - niemniej jednak, AD-X była już drogą kasetą, więc kaseta, która kosztuje trzy razy tyle, jest ZDECYDOWANIE droga. MA-XG była BARDZO drogą kasetą, więc kaseta, kosztująca połowę tego, była ZDECYDOWANIE droga.

Oczywiście, że "albo", a nie "i" - niemniej jednak, AD-X była już drogą kasetą, więc kaseta, która kosztuje trzy razy tyle, jest ZDECYDOWANIE droga. MA-XG była BARDZO drogą kasetą, więc kaseta, kosztująca połowę tego, była ZDECYDOWANIE droga.

Umówmy się, dla nas Polaków w tamtych czasach wszystkie kasety były drogie lub za drogie, mówimy o produktach nie polskich i patrzenie na nie przez pryzmat naszego portfela i chorego systemu jest nieobiektywne.

Dopiero w latach 90-tych ceny kaset były znośne ale przecież i wtedy była duża rozpiętość cenowa, za jeden dobry chrom czy metal można było kupić trzy podstawowe a wówczas były kasety tanie i droższe a nie "zdecydowanie za drogie". Drogie i bardzo drogie były tylko TDK MA-XG i Sony MM/SMM. Angrom na polskim rynku nie występował więc patrząc przez pryzmat zachodniego portfela i porównując ją z innymi wtedy dostępnymi kasetami powiedziałbym raczej, że jego cena była wyższa i tyle.

Zatem to, że dzisiaj są one bardzo drogie wynika jedynie z tego, że jest ich bardzo mało na rynku, dla porównania TDK MA-R, MA-XG pomimo tego, że w latach kiedy je produkowano były zdecydowanie droższe od Angromów to są dzisiaj od nich tańsze bo jest ich po prostu więcej.

Natomiast zgadzam się z Tobą w kwestii jakości, na pewno ich wyższa cena nie była adekwatna do jakości którą prezentują i być może właśnie dlatego masz o nich takie zdanie - "zdecydowanie za drogie" bo jakościowo gorsze od innych dostępnych w tej cenie :-)

Edytowane przez Hip Pop

Witam dzisiejszy efekt wykopalisk z tzw " wystawek " , nowa taśma szpulowa BASF SP 52 18 cm - jest to moja pierwsza nowa taśma szpulowa. Do tej pory nagrywam głównie na taśmach z drugiej reki.

Druga ciekawostak to kaseta demonstracyjna Technics DBX nowa we folli - z dość dużymi i ładnymi szpulkami .....

Ukryta Zawartość

post-24346-0-96711700-1444496575_thumb.jpg

post-24346-0-26874600-1444496579_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga ciekawostak to kaseta demonstracyjna Technics DBX nowa we folli - z dość dużymi i ładnymi szpulkami .....

Gdzieś go ostatnio widziałem ale nie pamiętam gdzie ale znaleźć takie cudo na "wystawce" to wielkie szczęście - gratuluję.

Była dostarczana jako dodatek przy zakupie magnetofonu?

Nie wiem, ale chyba nie. Znajomy kupił nowego RS-M270X, który był chyba pierwszym Technicsem z dbx w Europie, i nie przypominam sobie, by w zestawie była taka kaseta.

Ale możliwe, że była dołączana do kompandera dbx, sprzedawanego jako oddzielne urządzenie.

Zobaczcie, co dziś dostałem na imieniny :-)

Trzeba będzie powiesić nad łóżkiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no rewelecja. Też bym coś takiego powiesił sobie nad łóżkiem.

A w tej sytuacji wszystkiego najlepszego z okazji imienin... sto lat, dużo zdrowia, samych radości, sukcesów w pracy, odpoczynku po pracy, samych udanych chwil, wielkich uniesień, wymarzonego partnera, pociechy z dzieci, dużo dzieci, uśmiechu na co dzień, miłych wrażeń, udanej imprezki, domu z ogrodem, udanego urlopu, Wesołych Świąt, taaaakieeeej ryby, niezapomnianych przeżyć, udanego grzybobrania, emocjonalnych przeżyć, spokoju ducha, prywatnego jumbo-jeta, dobrego humoru, dożycia pięknego wieku, zawsze sprawnego samochodu, mnóstwa wolnego czasu, Szczęśliwego Nowego Roku, krótkiej drogi do pracy, pogodnych chwil, udanych połowów, pomyślności, cierpliwości, zero smutków, niekończących się weekendów, miłej teściowej, najpiękniejszych zdarzeń przyczynowo-skutkowych (tych nielogicznych również), udanego seksu, smacznego tortu, ślicznego małego pieska, dużo miłości, kupy kasy (z przewagą kasy), samych słonecznych dni, własnego basenu, optymizmu na co dzień, smacznego Jajka, pluszowego misia, serca na dłoni, gwiazdki z nieba, wymarzonej pracy, ekstremalnych doznań, ładnego samochodu, własnego lokaja, świetnego drinka, sokolego wzroku, świętego spokoju, zrealizowania życiowych planów, szczęśliwej podróży, mnóstwa prezentów (a w szczególności kaset)... a resztę? A resztę to już sobie kupisz. :-)

A w tej sytuacji wszystkiego najlepszego z okazji imienin... sto lat, dużo zdrowia, samych radości, sukcesów w pracy, odpoczynku po pracy, samych udanych chwil, wielkich uniesień, wymarzonego partnera, pociechy z dzieci, dużo dzieci, uśmiechu na co dzień, miłych wrażeń, udanej imprezki, domu z ogrodem, udanego urlopu, Wesołych Świąt, taaaakieeeej ryby, niezapomnianych przeżyć, udanego grzybobrania, emocjonalnych przeżyć, spokoju ducha, prywatnego jumbo-jeta, dobrego humoru, dożycia pięknego wieku, zawsze sprawnego samochodu, mnóstwa wolnego czasu, Szczęśliwego Nowego Roku, krótkiej drogi do pracy, pogodnych chwil, udanych połowów, pomyślności, cierpliwości, zero smutków, niekończących się weekendów, miłej teściowej, najpiękniejszych zdarzeń przyczynowo-skutkowych (tych nielogicznych również), udanego seksu, smacznego tortu, ślicznego małego pieska, dużo miłości, kupy kasy (z przewagą kasy), samych słonecznych dni, własnego basenu, optymizmu na co dzień, smacznego Jajka, pluszowego misia, serca na dłoni, gwiazdki z nieba, wymarzonej pracy, ekstremalnych doznań, ładnego samochodu, własnego lokaja, świetnego drinka, sokolego wzroku, świętego spokoju, zrealizowania życiowych planów, szczęśliwej podróży, mnóstwa prezentów (a w szczególności kaset)... a resztę? A resztę to już sobie kupisz. :-)

Wspaniałe, wspaniałe życzenia! Jestem wzruszony. Dziękuję! :-)))
  • Pokaż nowe odpowiedzi