Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Open-Baffle B&C 18PS76

pawel83ck

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Chciałbym się z Państwem podzielić moją najnowszą konstrukcją subwoofera w klasycznej konfiguracji dipolowej, pola bliskiego.

1) Założenia konstrukcyjne:

-chciałem uzyskać precyzyjny, kierunkowy bas najbardziej zbliżony w swojej formie do przekazu rzeczywistego (Kierunkowy dźwięk oznacza, że emisja odbywa się w ściśle określonym zakresie kątów. Mówiąc inaczej głośnik promieniuje wiązką, a nie dookulnie. Precyzja wiąże się z kolei z charakterystyką fazową, która dla tego typu rozwiązań ma małe wahanie w zakresie kąta stąd też wynika łatwość lokalizacji instrumentów i harmonia przekazu)

-mieć konstrukcję stosunkowo mobilną

2) Zastosowane materiały, głośnik:

-materiały: MDF 19mm, klej pattex do drewna, wkręty

-głośnik: B&C 18PS76

-2x gniazda typu "SPEAKON"

3) Wrażenia odsłuchowe:

Uzyskałem ponadprzeciętną dynamikę, brak jakichkolwiek podbić czy pogłosów. Pokój mam 20m2 i uważam, że natężenie basu jest wystarczające. Zależało mi na realnym przekazie, dalekim od tego co prezentują sobą obudowy CLOSED nie mówiąc o BR (miałem w przeszłości kilka ciekawych rozwiązań na renomowanych głośnikach typu SCAN-SPEAK itp..). W tym miejscu chcę podkreślić, że nie jestem wrogiem rozwiązań klasycznych. Uważam, że kwestia danego rozwiązania zależy wyłącznie od preferencji oraz muzyki. Ja jestem wielkim fanem muzyki na żywo, słucham raczej jazzu proste składy instrumentalne i w tym kierunku zbudowałem swój zestaw głośnikowy. Subwoofer miał być dopełnieniem idei Open-Baffle. Moim zdaniem najlepszej drogi w kierunku muzyki na żywo.

Muzyka elektroniczna gra sucho (niska QTC zestawu), nieprzyjemnie i raczej rozwiązanie tego typu jest dalekie od ideału dla takiego gatunku. Wynika to po części z parametrów głośnika, który ma niski współczynnik dobroci. Wypadkowa dobroć takiego zestawu jest bardzo niska, za to odpowiedź impulsowa znakomita i to powoduje pewien dyskomfort przy takiej muzyce. Ideałem jest wartość 0,5 z racji odpowiedzi aperiodycznej głośnika. Stąd też preferowane są raczej głośniki o słabym napędzie ponieważ wypadkowa dobroć jest wówczas w okolicach właśnie 0,5. Miałem kiedyś miłe doświadczenie z głośnikiem GDN-38-400-8-SE (Qts w graniach 0,8), który pracował w różnych konfiguracjach: różne wymiary desek, kształty profile tyłu itp. Można powiedzieć, że na jego przykładzie wypracowałem sobie pewny wzorzec "słuchu", do muzyki jakiej słucham. Zakupiony B&C miał być tego dopełnieniem, driverem bez kompromisu również cenowego. Z tą firmą też mam inne doświadczenie gdyż zrobiłem kiedyś wersję BR tylko na głośniki 15" i efekty są też ciekawe.

W pliku PDF zamieściłem projekt najnowszego subwoofera. Zdjęć póki co nie zrobiłem gdyż nie mam aparatu, ale niebawem wstawię fotki.

Pozdrawiam i czekam na konstruktywną krytykę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/109474-subwoofer-open-baffle-bc-18ps76/

Zdaję sobie z tego sprawę. Jednak ja preferuję słuchanie muzyki cicho więc o przeciążeniu mechanicznym głośniku nie ma mowy po prostu. Steruję go wzmacniaczem o mocy 1200W program (600 ciągłej) ale wykorzystuję ułamek tej mocy. Jeśli chodzi o niski Fs to wiem, że spadek F3 wypada dość wysoko. Jak symulowałem programem "Edge" mniej więcej na poziomie 80Hz. Z pomiarów które wykonałem mikrofonem pasmo użyteczne tzn przy spadku i 6 - 8dB jest od 60Hz wzwyż. Niski Qts też odbija się zaś na większym ryzyku przeciążenia mechanicznego oraz na niskiej dobroci wypadkowej Qtc co przejawia się jako suchy dźwięk, bezbarwny. Ale taki był zamysł. Relatywnie niska masa układu drgającego w zestawieniu ze znakomitym napędem oraz solidnością wykonania zadecydowały o jego wyborze. Poprzednio miałem konstrukcję na bazie STX, którego parametry na papierze predysponowały go do open-baffle wręcz idealne. Miałem jednak zbyt wiele przygód z tym głośnikiem. Chciałem kupić przetwornik wysokiej klasy, który w razie potrzeby mógłbym bez wahania wykorzystać np. w odwrotce czy BR. Tamten STX był niewydolny pod każdym względem : średnica cewki nie adekwatna do mocy i średnicy, słaby napęd, konstrukcja mocno awaryjna - przepalanie linek, przekrzywianie cewek przy długotrwałym obciążeniu termicznym wskutek zmiękczenia kleju itp. Stąd taki wybór.

Chciałem kupić przetwornik wysokiej klasy, który w razie potrzeby mógłbym bez wahania wykorzystać np. w odwrotce czy BR.

Moim zdaniem jedno wyklucza drugie. Głośniki do BR nie nadają się do OB i na odwrót.

Nie za bardzo rozumiem co rozumiesz pod pojęciem słaby napęd. Do OB głośnik musi mieć wysokie Qts a to oznacza mały magnes. Wychtylenie p-p 46 mm też nie jest mało i to przy efektywności 96 dB/m a więc o słabym napędzie trudno tu mówić. O jakości trudno dyskutować. Być może dlatego STX nie sprzedaje już tego głośnika.

Przez słaby napęd rozumiem niską wartość BL przy jednoczesnej wysokiej masy membrany. Co za tym idzie : wysoka dobroć. Jak wynika z równania dynamiki dla głośnika (silnika równanie ruchu itp..) wychylenie głośnika zwiększa się w kwadracie wraz ze spadkiem częstotliwości. Stąd do OB preferowane są głośniki o słabym napędzie co skutkuje rozciągnięciem użytecznego pasma przy jednoczesnym mniejszym ryzyku uszkodzenia mechanicznego. Dodatkowo wypadkowa dobroć jest w okolicach 0,4, 0,5 (dla Qts w granicach jedności). Można to sobie zasymulować np w bass box pro albo zwyczajnie wyjść z równania dynamiki, uwzględniając siłę Lorentza gdzie zaszyta jest informacji BL, o sile napędu oraz podatność zawieszeń, która reprezentuje w tym równaniu straty bierne.

F-Fs=mdv/dt

F=BLI -siła lorentza

Fs - opór bierny stawiany przez zawieszenia (wartość reprentowana jest przez podatność zawieszeń)

Z powyższych zależności wynika to co mówię. Oczywiście nie uwzględniam strat związanych z nieliniowością pracy (poruszam się w zakresie 0-Xmax) oraz oporem stawianym przez powietrze, który dla niskich częstotliwości 20-40Hz jest do pominięcia.

Do OB musisz mieć wysoką dobroć bo nie będziesz miał niskiego basu. To jakby powiedzieć że traktorem niewygodnie jeździ po mieście bo ma małe przyspieszenie. Tylko że traktor nie służy do jeżdżenia po mieście.

Najpierw piszesz że STX jest niedobry bo ma słaby napęd a później że do OB głośnik musi mieć słaby napęd. Nie wiem czy zauważyłeś ale jedno przeczy drugiemu. Musisz też się zdecydować co chcesz robić. Nie da się kupić głośnika który będzie dobry w BR i w OB.

Jeżeli chcesz OB to musisz kupować głośnik z wysokim iloczynem powierzchni membrany i wychylenia maksymalnego z niskim rezonansem i wysoką dobrocią. Do BR potrzebny jest głośnik z niską dobrocią i w miarę niskim Vas żeby obudowy nie wychodziły monstrualne.

Jak zastosujesz głośnik z OB do obudowy BR o ile w ogóle dobroć na to pozwoli to przy tych średnicach będziesz miał kilkuset-litrowe obudowy. Na scenę czemu nie ale do mieszkania raczej się nie nadają.

Do OB musisz mieć wysoką dobroć bo nie będziesz miał niskiego basu. To jakby powiedzieć że traktorem niewygodnie jeździ po mieście bo ma małe przyspieszenie. Tylko że traktor nie służy do jeżdżenia po mieście.

Najpierw piszesz że STX jest niedobry bo ma słaby napęd a później że do OB głośnik musi mieć słaby napęd. Nie wiem czy zauważyłeś ale jedno przeczy drugiemu. Musisz też się zdecydować co chcesz robić. Nie da się kupić głośnika który będzie dobry w BR i w OB.

Jeżeli chcesz OB to musisz kupować głośnik z wysokim iloczynem powierzchni membrany i wychylenia maksymalnego z niskim rezonansem i wysoką dobrocią. Do BR potrzebny jest głośnik z niską dobrocią i w miarę niskim Vas żeby obudowy nie wychodziły monstrualne.

Jak zastosujesz głośnik z OB do obudowy BR o ile w ogóle dobroć na to pozwoli to przy tych średnicach będziesz miał kilkuset-litrowe obudowy. Na scenę czemu nie ale do mieszkania raczej się nie nadają.

Panowie, co wy z tą wysoką dobrocią. Skoro to jest zasilane aktywnie to wystarczy wpiąć moduł DSP, podbić dół i cieszyć się prawdziwym SUBbasem.

W miarę tania opcja to Behringer FBQ2496 albo MiniDSP.

Wg mnie w tej konkretnej konfiguracji głośnik się marnuje.

Kolejna sprawa to budowa. Jesli głośnik działa poniżej 150hz, to lepsza będzie odudowa typu U-Frame lub H-Frame (gł. odpowiednio 20cm i 40cm). Obniży to rezonans głóśnika.

Panowie, co wy z tą wysoką dobrocią. Skoro to jest zasilane aktywnie to wystarczy wpiąć moduł DSP, podbić dół i cieszyć się prawdziwym SUBbasem.

W miarę tania opcja to Behringer FBQ2496 albo MiniDSP.

Też prawda.

Założenie jest takie, że ten głośnik docelowo będzie pracował albo w br albo Horn. To co zrobiłem to efekt przejściowy na teraz, nie docelowy i zdaję sobie doskonale sprawę, że jest on nietrafiony do konstrukcji typu OB - w szerokim podejściu. W niektórych przypadkach można jednak odejść od reguły na rzecz ściśle określonego efektu brzmieniowego do którego zmierzałem. STX i inny vintage jaki kiedyś posiadałem nie dawał mi impulsu a brzmienie było mało dynamiczne, nie mówiąc o jakości wykonania i z tym związanych trzeszczeniach, usterkach (głównie linki) itp. Odszedłem od zasady, często cytowanej dla OB im gorszy tym lepszy. Po prostu.

Poniżej przedstawiam zdjęcie ukończonego subwoofera.

Ukryta Zawartość

post-19814-0-43938600-1391962491_thumb.jpg

post-19814-0-97824500-1391962497_thumb.jpg

post-19814-0-13908200-1391962504_thumb.jpg

post-19814-0-66622900-1391962510_thumb.jpg

post-19814-0-34456000-1391962517_thumb.jpg

post-19814-0-46045800-1391962526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniżej przedstawiam zdjęcie ukończonego subwoofera.

Zapomniałe wkleić link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No system z linku świetny. Kiedyś też wykonałem OB w wersji U-frame. Żeby to grało trzeba stosować ostre cięcie minimum 18dB/oktawę. Takie rozwiązanie ma wiele plusów tylko w moim systemie niemożliwe do sensownej adaptacji. Mam wykonany filtr aktywny 12dB/oktawę na OP275GP co w takim rozwiązaniu jest wartością niewystarczającą - mocny pogłos itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.