Skocz do zawartości
IGNORED

głosniki podłogowe do nad c 326 bee

tomasz777

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos mi poleci jakies głosniki podłogowe do nad c 326 bee.Muzyka rock metal ,cena około 2000 moze byc lekko wyzej.Pomieszczenie około 20m.Szukam głosnikow dynamicznych z detaliczną gorą ale taka zeby nie meczyła.Fajnie zeby srednica była na tyle dobra i gęsta zeby płyty typu stare iron maiden zagrały tak jak trzeba,poniewaz muzyka z tej epoki nie jest wyprodukowana najlepiej..Bas raczej mniej rozciagniety do takiej muzyki.

Posiadasz dość uniwersalny wzmacniacz, który można łączyć z powodzeniem z kolumnami o sporym wachlarzu brzmienia.Oczywiście wedle preferencji.

Gra z przyzwoitą dynamiką,niezłym zrównoważeniem,dobrym nasyceniem średnicy oraz lekkim zaokrągleniem na górze.

W Twoim przypadku proponowałbym kolumny grające dynamicznie, z soczystym-nie wycofanym środkiem i relatywnie jasną,bogatą górą.

Może być właśnie coś z MA jak zaproponował kolega wyżej.

RS6 zachowają odpowiednią detaliczność ale właśnie nie będą męczyły.

Do rocka,metalu można spróbować też coś z Focala,np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle że tutaj przydałby się odsłuch czy będzie podobać Ci się lekka metaliczność

W tej chwili można kupić w dobrej cenie RX6

Ukryta Zawartość

Jednak względem RS-ów straciły trochę nasycenia średnich tonów oraz brakuje im

trochę pazura-drapieżności co może się niestety objawiać w rocku czy metalu,

zdecydowanie wolą inny repertuar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

z nowych konstrukcji bardzo dobrze powinny się sprawdzić kolumny Paradigm Monitor 7 v.7. To kolumny grające dźwiękiem szybkim, detalicznym, dynamicznym, trzymające rytm, dobrze kontrolujące bas. Bardzo rozsądnym wyborem będą także kolumny Melodika BL30 lub większe BL40. To zestawy łudząco podobne wizualnie oraz przede wszystkim brzmieniowo do poprzedniej, bardzo wysoko ocenianej serii Roth Audio.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porówniania. W przypadku pytań lub oferty finansowej słuzę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W tej chwili można kupić w dobrej cenie RX6

Może i cena dobra ale jakość na poziomie minimum średnim. Jeśli dla większości z forumowiczów te kolumny naprawdę oferują dobrą jakość brzmienia to sory, ale niestety jesteście na etapie początkowym. Zero basu! średnica na poziomie minimalnym. Wysokie tony ostre i nie zrównoważone. Ideał nie grania.

Może i cena dobra ale jakość na poziomie minimum średnim. Jeśli dla większości z forumowiczów te kolumny naprawdę oferują dobrą jakość brzmienia to sory, ale niestety jesteście na etapie początkowym. Zero basu! średnica na poziomie minimalnym. Wysokie tony ostre i nie zrównoważone. Ideał nie grania.

To kolumny które mają ładnie wyglądać a nie grać .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Koledzy-krytyka czasem jest wskazana,ale chyba jest napisane wyrażnie-ile kolego chce przeznaczyć-to po pierwsze,a po drugie to nie wy tego będziecie słuchać tylko on.

Więc jak macie propozycję to napiszcie-a krytykę zostawcie jemu jak odsłucha sobie.

Dał ci kolega namiar na Focala więc warto to zestawienie posłuchać.Ja mam serię 800W i jestem zadowolony.(jest to inna klasa,ale charakter jest podobny)

MA też możesz ogarnąć,nie będę ich krytykował ;) bo to tobie ma się podobać,ale na tyle jest z nimi wygoda że niemal każdy salon je ma z Nadem-więc problemu z odsłuchem nie będzie.

Przecież jak posłuchasz i się spodobają to nie musisz u nich kupować.

Paradigmy też dobra propozycja-do takich gatunków,mocny bas,dynamiczne.

Co do tych słabszych nagrań,to właśnie w Focalu extra tę średnicę słychać-tylko ja tu bym właśnie był za extra realizacjami płytowymi-a nie na odwrót bo wtedy te niedociągnięcia mogą być nie miłe.

No ale sam musisz to ocenić,na swoich płytach,najlepiej tych słabszych i tych dobrych,bo kupić coś co retuszuje niedoskonałość -a zarazem nie pokazuje dokładnie i szczegółowo dobrego to też moim zdaniem poroniony pomysł.

Jeszcze co do Focala to właśnie tam jest mnóstwo szczegółów ,bas nie jest rozciągnięty-jest punktowy i z Nadem na górze też problemu nie powinno być.

Ale to granie jest specyficzne-i myślę że albo od razu morda od ucha do ucha,albo każesz je wyłączyć.I najlepiej posłuchaj kolumn demo-bo wyjęte z kartonu mogą cię przerazić górą nawet z Nadem.

Ale po jakimś czasie jest rewelka-jak przypadną do gustu.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Plany trzeba zmieniać, liczą się wymagania co do dźwięku, a nie co do budowy kolumn - to tylko narzędzie do celu. Szkoda taki dobry wzmacniacz marnować na proste podłogówki - przy takim metrażu sto razy lepiej zainwestować w zdecydowanie bardziej wyrafinowane monitory.

Naczytałem sie na forach o kolumnach podstawkowych i podobno w rockowej muzyce nie oddadzą tej energii co podłogowe.Napewno w tej samej cenie podstawkowe beda o klase wyzej.Napewno musiala by to byc duza kolumna podstawkowa z duzym głosnikiem nisko srednio tonowym.Troche obawiam sie pudełkowatego basu,wiadomo ze podłogowce zejdą nizej basem noz podstawkowce,jeszcze trzeba liczyc sie z kupnem standow zeby to miało rece i nogi.Niewiem moze sie myle i moze warto pomyslec o podstawkowcach lepszej jakosci.

Ja też się takiego basu obawiam, dlatego polecam Tobie monitory z lepszym jakościowo basem. Jeśli martwisz się o energię, poczytaj o Def Tech Studio Monitor 45

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-45-kolumny-stereo-surround-2szt

"tak samo jak bas. Znowu jak z dużej skrzyni – potężny i miękki. W odpowiednich momentach pojawia się też zaskakująca głębia. Tak nisko w tym teście nie schodził żaden głośnik. Szukanie subwoofera za firanką będzie w przypadku SM 45 w pełni uzasadnione."

http://www.hi-fi.com.pl/testy/kolumny/1952-definitive-technology-sm-45.html

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Plany trzeba zmieniać, liczą się wymagania co do dźwięku, a nie co do budowy kolumn - to tylko narzędzie do celu. Szkoda taki dobry wzmacniacz marnować na proste podłogówki - przy takim metrażu sto razy lepiej zainwestować w zdecydowanie bardziej wyrafinowane monitory.

Jak twoim zdaniem ten wyrafinowane monitory które podałeś,mają zagrać lepiej niż te Focale,do tego taką muzykę,i w 20m2 to trochę bym polemizował.No każdy ma swoje wymogi,co do głośności,zejścia na basie(a biorąc pod uwagę wielkość skrzynek to nie ma co debatować) itd,oczywiście nie słuchałem ich,więc nie mam obeznania,ale wiem jak może zagrać monitor i kolumna podłogowa(monitor w tej cenie) a Focala znam.

I te przykłady testów to wiesz gdzie można włożyć ;)-jak ktoś lubi zagrać głośniej(no to też zależy dla kogo jest jak to głośniej) to większość monitorów w takich przedziałach cenowych(do 2 koła) to pierdziawki na 20m2

Owszem bas będzie fajnie nisko słychać-ale tego mocnego walnięcia (ciśnienia) nie będzie bo to malutkie skrzynki.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Na moje ucho tak. ;)

Tomasz-Focala 714,716,816-można w większości salonów posłuchać.

Charakter grania podobny.

Jeszcze mam Nad-a,więc jak chcesz posłuchać-zapraszam. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.