Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw 2.1 czy 5.1 / pomoc

porki555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstępie chciałbym przeprosić o ewentualne błędy, wiadomo jak to jest z nowym użytkownikiem ;)

Zamierzam kupić sprzęt muzyczny, a dokładniej 2.1 czyli 2 naprawdę dobre kolumny. Zamierzam przeznaczyć na sprzęt około 2 tyś. Proszę o propozycje zestawów. Chciałbym żeby zestaw najlepiej składał się z podzespołów jednej marki, oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje tak aby sprzęt najlepiej ze sobą współgrał jak i był dobrej jakości. Aż tyle pieniędzy na razie nie posiadam więc będę starał się z czasem odkładać i po kolei dokupywać resztę (chodzi mi tutaj np. o bluray). Poczytałem trochę o sprzętach 5.1 i stereo 2.0 - 2.1 i są różne opinie na temat tych zestawów. Będę używał kolumn do słuchania muzyki i od czasu do czasu oglądania filmów - (filmy będę oglądał na bluray jeśli takie dokupię lub przez laptopa podłączonego do TV przez HDMI). Mój pokój ma około 15m2. Bardzo lubię niskie tony (bass) i przy tym perfekcje i dokładność wysokich tonów średnie mniej mnie interesują. Ma to być jednorazowy zakup na lata. We wzmacniaczu przyda się USB. To chyba wszystko, bardzo dziękuję za pomoc i wasze sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/109587-zestaw-21-czy-51-pomoc/

Budżet 2000 + naprawdę dobre kolumny + wzmacniacz z DAC na pokładzie = to się nie uda.

Polecam rozejrzeć się póki co za używanymi kolumnami ( skoro tak lubisz bas - raczej obstawiam podłogowe ) w kwocie ok 1200-1500 zł ( Tannoy , Paradigm, Quadral i pewnie Koledzy polecą wiele innych ). Do tego również używany wzmacniacz stereo ( bez USB ) w kwocie jaka Ci pozostanie ( powiedzmy 800-1000 ).

Na tym na chwilę obecną poprzestań. Jak dozbierasz - dokupisz zewnętrzny DAC ( przetwornik cyfrowo-analogowy ) - podepniesz laptopa, telewizor ( jeśli ma wyjście cyfrowe ) oraz dowolny napęd ( CD/DVD/BD ) . Alternatywnie dobre kolumny aktywne ( podstawkowe ) z DAC ( z przedwzmacniaczem i możliwością sterowania poziomem sygnału wyjściowego ).

Czy kolumny quadral mx15/18 i czy do tego moze byc cos takiego?

Zobacz ofertę: AMPLITUNER PIONEER SX-20 * STEREO WZMACNIACZ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A DAC jakis godny polecenia?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny mało znane na naszym rynku. Nie wypowiem się - jednak są bardzo stare ( co powoduje ryzyko zużycia głośników i pojemności w zwrotnicy ).

Amplituner moim zdaniem szału nie robi - szukaj wzmacniacza używanego w tym budżecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.