Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning zwrotnicy Rogers LS4

dankam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam kolumny Rogers LS4a. Jako, że grają bardzo dobrze postanowiłem je troch odrestaurować.

Na pierwszy ogień idzie wymiana kondensatorów w zwrotnicy. Mają już swoje lata i do tego to bipolary.

Zwrotnica wygląda praktycznie jak ta w linku niżej. - u mnie nie ma rezystora i w hf jest 4 uf zamiast 4,7uf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wychodzi że jest to 3 rząd dla wysoko tonowego i 4 rząd dla midbasu ( poprawcie mnie jeżeli się mylę ).

Mam pytanie bo coś mi nie pasuje wartość c2. ( najmniejszy gabarytowo ) czy to jest wartość 20uf czy 0.2uf bo mały rozmiar świadczył by na mniejszą pojemność.

Jakie kondensatory do takiej zwrotki polecacie?

Ukryta Zawartość

.

https://www.audiostereo.pl/topic/109600-tuning-zwrotnicy-rogers-ls4/

oj, uważałbym z tym. Rogers wiedział co robi, Próbowałem podmieniać te bipolary na cos lepszego i kicha mi wyszła.

Cytując byłego pracownika Rogersa z którym kiedyś zgadałem, zmiana wartości elementów zwrotnicy wysokotonowego może być katastrofalna w skutkach.

Z tego co wiem można kupic te kondy w oryginale.

Jak chcesz eksperymentuj, będę śledził. Jak Ci coś wyjdzie zrobie i u siebie.

Shittzu ma chyba rację, bo nieraz próbowano takich zabiegów i było duuużo gorzej, niż w oryginale.

Przyczyną jest pewnie ten tweeter alu, który z fabryczną zwrotnicą gra dobrze i ogólnie wiadomo, dlaczego. Jeśli go otworzysz dobrymi kondensatorami, będziesz pewnie musiał gasić go kondensatorami droższymi niż dobrej klasy zamiennik tej kopułki.

Jak chcesz mieć pewność, co do kierunku zmian ( poprawiania przez wymianę na polipropylen różnej maści ), najpierw spróbuj zbocznikować te kondensatory w filtrze kopułki pojemnościami MKT rzędu 10 do 20% wartości elektrolitu.

Ale i tak trzeba by elektrolity pomierzyć, czy rzeczywiście nie trzymają parametrów.

Osobiście jednak poszedłbym w kierunku takim jak tu:

Ukryta Zawartość

mimo różnic w impedancji byłaby to ( już przy zwrotnicy dla góry II rzędu na 2,5 kHz ) znaczna poprawa dźwięku. Tylko, że to są koszty... i nie byłby to już Rogers LS4/a.

Pozdrawiam. Rysiek.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale i tak trzeba by elektrolity pomierzyć, czy rzeczywiście nie trzymają parametrów.

dokładnie - dobra rada. Moje sie jeszcze mieszcza w 5%.

a w tym artykule przerabial zwrotnice bo padl mu gwizdek, wymienil na takie zblizone dostepne i szukal jak zrobic zeby to zagralo jak bylo.

mi gosc z rogersa mowil ze jak sie zmienia zwrotnice to gwizdki padaja bo nie wytrzymuja czegos tam. mysle ze on grzebal i spalil jednego.. a potem klopot.

Zresztą te gwizdki oryginalne chodzą gdzieś od 5 czy 6 kHz i to z małą indukcyjnością w zwrotnicy, żeby, broń Boże nic poniżej nie wlazło. Jak coś ruszymy w dół, to "po ptokach". Stąd sugestia o lepszy głośnik, który nie dość, że lepiej zagra, to jeszcze się nie boi np 3 czy 4 kHz, które są tu zmuszane do odtwarzania przez woofer, albo wcale, do czego i tak idzie się przyzwyczaić, a nawet zachwycić ;-).

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zresztą te gwizdki oryginalne chodzą gdzieś od 5 czy 6 kHz i to z małą indukcyjnością w zwrotnicy, żeby, broń Boże nic poniżej nie wlazło. Jak coś ruszymy w dół, to "po ptokach". Stąd sugestia o lepszy głośnik, który nie dość, że lepiej zagra, to jeszcze się nie boi np 3 czy 4 kHz, które są tu zmuszane do odtwarzania przez woofer, albo wcale, do czego i tak idzie się przyzwyczaić, a nawet zachwycić ;-).

uhm. Działa to raczej jak głosnik superwysokotonowy. Nie jest on wielkiej mocy. Sopran jest bardzo czysty i dżwięczny, bardzo idzie w górę, podoba mi się i jest to zaskoczenie biorąc pod uwagę głośnik który tam jest wsadzony. Cały środek i część góry idzie sekcją średniotonowo-basową. Co interesujące, nie brakuje ani środka, ani góry pasma z tego powodu. Rzekłbym, że jest za dużo wręcz. Taka ich natura :) Może nie są tak neutralne jak byc powinny - ale to gra bardzo muzycznie i wciągająco.

Ls3/5 miały duzo bardziej rozbudowane zwrotnice, ale to inna jakość w innym celu, za to nie miały basu....

Wg materiałów firmowych cięcie jest na 3khz.

Ale t nie ma znaczenia bo powymianie kondensatorów ( na razie tylko wysokotonowe ), zacisków głóśnikowych góra stał się bardziej aksamitna i nabrału jakby szyku i klasy. Wcześniej potrafiła się pokazać chropowatoś. Ogólnie jest dzięk jest bardziej doszlifowany.

Wysokotnówki to seas h414 i nie wydaje mi się patrząc na harakterystyke że się boi 3 khz.

Za jakiś czas wymienię kondy dla woofera i zobaczymy jaka będzie poprawa.

Na razie jestem bardzo zadowolony z efektów.

.

Wg materiałów firmowych cięcie jest na 3khz.

Ale t nie ma znaczenia bo powymianie kondensatorów ( na razie tylko wysokotonowe ), zacisków głóśnikowych góra stał się bardziej aksamitna i nabrału jakby szyku i klasy. Wcześniej potrafiła się pokazać chropowatoś. Ogólnie jest dzięk jest bardziej doszlifowany.

Wysokotnówki to seas h414 i nie wydaje mi się patrząc na harakterystyke że się boi 3 khz.

Za jakiś czas wymienię kondy dla woofera i zobaczymy jaka będzie poprawa.

Na razie jestem bardzo zadowolony z efektów.

a u mnie siedzi Vifa -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gra prześlicznie, ale trzeba ciąć od 5khz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.