Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podłogówki do 11m (pózniej 22m) ?

suhy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie posiadam kolumny podstawkowe Quad 11L ( bass reflex z tyłu), wzmacniacz Musical Fidelity B200X (klasa A/B 60w na kanał) oraz CD Musical Fidelity A 3.2.

Brakuje mi trochę basu, pomyślałem o wymianie podstawkowców na kolumny podłogowe. Czy 11m2 to nie za mało na podłogówki ?

W przyszłości będę przenosił system do pomieszczenia 22m2 (potrzebuję czasu na adaptację akustyczną).

Czym powinienem się zainteresować ? A może zamiana quadów na b&w cdm1 poprawi bas tymczasowo w tym pomieszczeniu ? Słyszałem, że sprawują się niezle, ale nie wiem czy z ciepłym musicalem dojdą do porozumienia :)

Do 11 m2 to kolumny podstawkowe a do 22m2 to raczej Juz podloglowkI. Mozesz grac podstawkowymi w 22m2 nie ma problemu ale Juz basu nie będzie tak dużo ,fizyki nie oszukasz .ciężej ci będzie z podlogowymi do 11m2 udusza się i nie zagrają na 100procent

Jak wiesz że napewno się przeprowadzisz to już lepiej kup podłogowe ,najwyżej chwilkę się pomeczysz w mniejszym pomiesczeniu ale później nie będziesz musiał kupować nowych kolumn , no chyba że zainwestujesz w subwoofer

Co do b&w cm1 jak dla mnie to tylko połączyć z ciepłym wzmacniaczem bo one mają metalową kopulke i mogą zagrać za ostro i krzykliwie

:)

W Twoim aktualnym pomieszczeniu kolumny podłogowe mogą być zbyt duże, z drugiej strony zestaw Quad 11L jest zestrojony raczej łagodnie w basie, dlatego brakuje Ci po prostu basu.

Przed ewentualną wymianą kolumn musisz podjąć decyzję, pod jaką wielkość pomieszczenia wybierasz zestaw. Druga sprawa, podaj proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie brzmienie preferujesz, co poza basem chciałbyś zmienić w brzmieniu aktualnego zestawu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ja polecilbym jakies monitorki na Usherach :) mialem swoje DIY na USHER 8948A w 13m2 teraz sa w 25 :) w 13 bylo fajnie, basu na pewno nie brakowalo teraz w 25 jest duzo bardziej przestrzennie...

Chciałbym obali stereotyp, ze kolumny podstawkowe nie dadzą basu w pomieszczeniu 22 metry. Osobiście posiadam Celestion A1 z tylnym bas refleksem. Graja w pomieszczeniu ponad 20 metrów - poddasze i jedna ściana jest skośna i nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do ilości basu. Wzmacniacz z jakim to pracuje to Alchemist Nexus i CD także Alchemist Nexus Mark I oraz gramofon rega "3" z harmanem/kardon jako preamp.

Ponadto u znajomego słyszałem Dynaudio Audiens 10 w jeszcze większym pomieszczeniu niż moje, miał kłopot z nadmiarem basu!!! nie pamiętam dokładnie elektroniki, wzmacniacz na pewno NAD, ale nie przypomnę sobie który, CD już kompletnie poza zasięgiem pamięci.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Osobiście posiadam Celestion A1 z tylnym bas refleksem. Graja w pomieszczeniu ponad 20 metrów - poddasze i jedna ściana jest skośna i nie mam najmniejszych zastrzeżeń co do ilości basu.

nie mam idealnych warunków do słuchania muzyki - nieregularny pokój, kolumny nieco wciśnięte w kąt

Czyli podbicie i zdudnienie basu od ustawienia w rogach i od tylnego bas-refleksu - ale o jakości tego basu nawet nie ma nawet co mówić.

Wyciągnij kolumny na środek, to usłyszysz o czym piszę.

Czyli podbicie i zdudnienie basu od ustawienia w rogach i od tylnego bas-refleksu - ale o jakości tego basu nawet nie ma nawet co mówić.

Wyciągnij kolumny na środek, to usłyszysz o czym piszę.

Właśnie to zrobiłem, z czystej ciekawości. Postawiłem na środku pokoju z dala od ścian i innych przeszkód otaczających głośniki, nadal nie narzekam, tylko niestety trudno mieszkać z głośnikami na środku pokoju :(

W Twoim aktualnym pomieszczeniu kolumny podłogowe mogą być zbyt duże, z drugiej strony zestaw Quad 11L jest zestrojony raczej łagodnie w basie, dlatego brakuje Ci po prostu basu.

Przed ewentualną wymianą kolumn musisz podjąć decyzję, pod jaką wielkość pomieszczenia wybierasz zestaw. Druga sprawa, podaj proszę jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie brzmienie preferujesz, co poza basem chciałbyś zmienić w brzmieniu aktualnego zestawu.

Jeżeli chodzi o gatunki muzyczne to jest ich wiele, może z pominięciem klasyki i jazzu tradycyjnego. Choć ostatnio często gościły w moim odtwarzaczu płyty Bugge Wesseltoft i Leszka Możdżera - typowo fortepianowe. Często nowe brzmienia (trip-hop, down tempo - wykonawcy z wytwórni Ninja Tune i Warp). Właśnie przy muzyce Amona Tobina brakuje mi tego basu. Dużo Stoner Rocka (Kyuss, Queens Of the Stone Age), trochę brytyjskiej muzyki gitarowej z lat 90 oraz cięższe rzeczy typu Soulfly, Sepultura (tutaj też przydałoby się trochę łupnąć:) Ogólnie wolę trochę jaśniej niż ciemniej, ale bez przesady. Jeżeli chodzi o scenę to zauważyłem, że zmienia się ona wraz z rejestracją nagrania (fajnie na płytach Skunk Anansie - Acoustic Live czy koncertowe płyty Dave Matthews Band)....może przydałoby się więcej głębi. Zastanawiałem się też czy nie odskładać więcej kasy na B&W PM1, czy one z moimi klockami dobrze się zgrają ? A może nie warto pakować aż tyle oszczędności i spróbować osiągnąć zamierzony cel mniejszym kosztem ?

>Suhy, a moze po prostu Quad 11 do 11 m.kw. Quad 22 do 22 m.kw. pozdr

Ciekawa koncepcja :)

quady przerobiłem, właśnie przez wzgląd na ilość basu wymieniłem je na dynaudio contoury

widzę, że Kolega też z BB

Duża poprawa po zamianie ? Z BB :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.