Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka karta dźwiękowa do AKG K550 ?

Musicmaniac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stałem się szczęśliwym posiadaczem słuchawek AKG K550 i potrzebuję do nich kartę dźwiękową. Już troszkę poczytałem na ten temat i mam już dwóch faworytów no ale nie mogę się ostatecznie zdecydować.

Wacham się między:

- Asus Xonar DX

- AUDIOTRAK PRODIGY HD2 ADVANCE DE

Karta ma być głównie pod muzykę + od czasu do czasu jakieś gry. Pod kartę będą podpięte tyko słuchawki (mają impedancję 32 Ohmy więc są łatwe do napędzenia).

Tak jak napisałem wcześniej już troszkę poczytałem na temat kart i wiem, że obydwie te karty są dobre ale chodzi mi o brzmienie. AKG są dosyć neutralne i potrafią wyłowić z nagrania dużą ilość detali i niestety mają według mnie za trochę mało basu. Z tego co wyczytałem to Audiotrak też jest raczej neutralny/jasny więc się boję, że będzie za ostro, z kolei podobno Xonar daje troszkę łagodniejszy dźwięk i wydaje mi się, że lepiej zgra się z AKG ale wolałbym usłyszeć opinie innych ludzi. Drugie moje pytanie odnosi się do ilości basu z tych kart, Czy ktoś miał może obydwie te karty i robił bezpośrednie porównanie ?

Ewentualnie mogą być inne propozycje. Od razu napiszę, że nie chcę kupować Dac'a.

Jeśli jednak brałbyś pod uwagę zewnętrzny Usb DAC, to zdecydowanie do AKG proponuję iFi AudioiDAC, moim zdaniem to najlepsze połączenie.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą. U nas masz moźliwość wypożyczenia urządzenia i przetestowania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pisząc, że nie chcę kupować dac'a chodziło mi o to, że większość dobrych Daców kosztuje ponad tysiąc zł. Chociażby ten iFi AudioiDAC na allegro to koszt 1350 zł a karty nad którymi się zastanawiam to koszt 250-320 zł , szukam raczej czegoś poniżej tysiąca. Ale dziękuję za propozycje

Witaj!

Nie wiem czy będę pomocny, ale napiszę :) Mam komplet Prodigy HD2 Advanced DE i słuchawki AKG K550. Jestem baaaardzo zadowolony, ale nie mam porównania z kartą Asusu Xonar DX, więc nie mogę jasno powiedzieć co brzmi lepiej.

Ja w swojej karcie zrobiłem trochę modyfikacji (wymiana opampów, rozdzielenie zasilania +5V oraz +9V, wymieniłem kwarc na OMIG, a na dniach zabieram się za wymianę kondensatorów na tantale i zapewne elektrolitów na polecane Rubycon ZL lub Sanyo WG).

Kartę mam zainstalowaną w komputerze tylko do audio (system Linux Voyage MPD), a sygnał wysyłam po RCA do wzmacniacza słuchawkowego na 6CG7+6N30P. Ale nawet bez wzmacniacza fajnie to grało.

--

Pozdrawiam,

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.