Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i końcówka mocy jednocześnie

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych użytkowników.

Poszukuję takiego produktu jak w tytule aby jednocześnie był wzmacniaczem i końcówką mocy. Czyli jak oglądam KD to pracuje jako końcówka mocy. Jeżeli chcę stereo to pracuje jako wzmacniacz a amplituner lub CD dostarcza tylko sygnał.

Potrzebuję czegoś mocno i dobrze grającego.

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak myślałem, że nie do końca napisałem to zrozumiale. Takie urządzenie jest opisane tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale może jest jeszcze coś ciekawszego na rynku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Domyślam się, że szukasz wzmacniacza zintegrowanego, który może pracować w trybie końcowki mocy? Czyli chcesz wyjść sygnałem z amplitunera wielokanałowego pre-out na wzmacniacz podczas odsłuchów wielokanałowych?

Podaj więcej informacji, jaki masz amplituner, jakie kolumny, jak duże pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jaki chcesz przeznaczyć budżet na zakup nowego wzmacniacza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mój zestaw wygląda tak:

Yamaha RX-A3030 (RXA3030) Amplituner

Advance Acoustic X-A160 (XA160) Końcówka mocy stereo

Definitive Technology SR-8080BP

Definitive Technology CS-8080HD

Definitive Technology BP-8060ST

OPPO BDP-103EU

Pomieszczenie to ok 35m2 ale otwarte na jadalnię, kuchnię i klatkę schodową. Czyli jeszcze kilka metrów dochodzi. Hm, budżet? Ostatnio podłączyłem do tego NAD M3 i grało pięknie ale NAD gra albo jako końcówka mocy albo jako wzmacniacz (trzeba przepinać kable, ponieważ jako wzmacniacz nie ma sterowania głosem). Oczywiście grał pięknie w trybie podłączenia jako wzmacniacz. Oczywiście jak kupię wzmacniacz to Advance idzie na sprzedaż.

Mój zestaw wygląda tak:

Yamaha RX-A3030 (RXA3030) Amplituner

Advance Acoustic X-A160 (XA160) Końcówka mocy stereo

Definitive Technology SR-8080BP

Definitive Technology CS-8080HD

Definitive Technology BP-8060ST

OPPO BDP-103EU

Pomieszczenie to ok 35m2 ale otwarte na jadalnię, kuchnię i klatkę schodową. Czyli jeszcze kilka metrów dochodzi. Hm, budżet? Ostatnio podłączyłem do tego NAD M3 i grało pięknie ale NAD gra albo jako końcówka mocy albo jako wzmacniacz (trzeba przepinać kable, ponieważ jako wzmacniacz nie ma sterowania głosem). Oczywiście grał pięknie w trybie podłączenia jako wzmacniacz. Oczywiście jak kupię wzmacniacz to Advance idzie na sprzedaż.

amlituner, wzmacniacz i kolumny aktywne? jak to jest połączone?

może po prostu jest czegoś za dużo....

To się też nazywa ht-bypass, mają to Krelle, Cambridge Audio, pewnie też inne, ale więcej w tej chwili nie pamiętam.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Witaj,

w Twojej konfiguracji proponuję wzmacniacz Hegel H200, który powinien w pełni Cię usatysfakcjonować. To potężna integra, która świetnie trzyma dynamikę, rytm, gwarantując potężny, dobrze wypełniony dźwięk. Pod względem funkcjonalnym urządzenie może pracować jako końcówka mocy lub jako wzmacniacz zintegrowany, opcje przełącza się z pilota.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Dajemy także możliwość wypożyczenia urządzenia do testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podłączenie jest bardzo proste. Końcówka mocy do amplitunera przez preout, głośniki przednie do końcówki mocy a pozostałe do amplitunera. Wyjścia LFE z frontów do amplitunera a LFE z centralnego do preout centralny amplitunera.

No a ten dodatkowy wzmacniacz, to do czego ma być podpięty i w celu jakim na przykład?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To się też nazywa ht-bypass, mają to Krelle, Cambridge Audio, pewnie też inne, ale więcej w tej chwili nie pamiętam.

No dobrze. A jak dokładnie działa ten ht-bypass. Czy może ktoś ten temat dokładnie wyjaśnić?

No a ten dodatkowy wzmacniacz, to do czego ma być podpięty i w celu jakim na przykład?

Ten dodatkowy wzmacniacz zastąpi końcówkę mocy i będzie pełnił w kinie domowym rolę końcówki mocy a w stereo będzie wzmacniaczem. O ile Yamaha jest mistrzem w kinie domowym o tyle w stereo już nie tak bardzo. Szczególnie jak sprawdziłem to podłączając NAD M3. Ale NAD M3 żeby spełniał rolę tak jak chcę to musiałbym przepinać kable - wiadomo jakie to uciążliwe. Dlatego szukam wzmacniacza chyba z taką funkcją, która się nazywa ht-bypass

Działa to tak, że jedno z wejść wzmacniacza omija jego sterowanie głośnością. Do tego wejścia podpina się pre-out z kina domowego.

Takie wejście jest w Krellu i CA konfigurowalne. Inne spzręty tez to mają, ale wcale nie tak wiele i nazw w tej chwili nie pamiętam.

Ogólnie jest to jedyne "słuszne" połączenie kina ze stereo, chociaż ja uważam, że dobre stereo i do kina wystarczy, ale to już inna bajka.

ht-bypass potrzebny jest tylko jesli przeszkadza tobie zdublowana regulacja glosnosci przy korzystaniu z systemu jako KD. Tego nada mozesz wpiac w swoj sytem jak kazda inna integre (preout ampli -> line in)

Acha i jeszcze jedno: użycie centralnego w takiej konfiguracji jest trochę bez sensu, lepiej zrobić downmixing do 4.1

donwmixing to użycie mniejszej liczby kolumn i przekierowanie na nie sygnału z pozostałych czyli ścieżka z centralnego może być symulowana na LF + RF. Ma to o tyle sens, że w kinie większość informacji jest na centralnym, więc szkoda nie wykorzystać potencjału dobrego wzmacniacza.

Ale dla mnie też szkoda centralnego. ten mój to taka maszyna, że nagłośni całą przestrzeń i ma podłączenie LFE.

PS Znalazłem taki wzmacniacz: musical fidelity m6i - nie wiem czy dobry? Pewnie nigdzie nie można tego odsłuchać

Wszystko to wpływa na dźwięk. Negatywnie.

To oczywiście racja, już samo połączenie masy KD i Stereo jest błędem. Ale na pewnym, mało wysublimowanym jeszcze poziomie, może to nie taki wielki grzech.

Chociaż ja jestem za czystym stereo i podłączeniem kina cyfrowo po optyku jesli już ktoś musi. Granie wtedy oczywiście tylko z dwóch kolumn.

Musical Fidelity można odsłuchac w Audioklanie.

już samo połączenie masy KD i Stereo jest błędem. Ale na pewnym, mało wysublimowanym jeszcze poziomie, może to nie taki wielki grzech.

z dogmatami wiary ciezko dyskutowac ale biorac pod uwage tylko i wylacznie jakosc dzwieku to takie polaczenie nie zmienia nic w stereo a w kinie moze wniesc jakas nieznaczna poprawe

A co sądzicie o takich rozwiązaniach: amplituner AV + końcówka mocy (stereo lub wielokanałowa), lub przedwzmacniacz + końcówka mocy wielokanałowa. Sam szukam optymalnego połączenia KD i stereo i słyszałem opinie że końcówka mocy zagra lepiej niż wzmacniacz stereo z tego samego przedziału cenowego. Tak samo ponoć zestaw dzielony przedwzmacniacz KD + wielokanałowa końcówka mocy zagra lepiej niż w tej samej cenie amplituner AV. Jeżeli się jednak mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.

A co sądzicie o takich rozwiązaniach: amplituner AV + końcówka mocy (stereo lub wielokanałowa), lub przedwzmacniacz + końcówka mocy wielokanałowa. Sam szukam optymalnego połączenia KD i stereo i słyszałem opinie że końcówka mocy zagra lepiej niż wzmacniacz stereo z tego samego przedziału cenowego. Tak samo ponoć zestaw dzielony przedwzmacniacz KD + wielokanałowa końcówka mocy zagra lepiej niż w tej samej cenie amplituner AV. Jeżeli się jednak mylę to wyprowadźcie mnie z błędu.

Użycie amplitunera w roli pre dla stereofonicznej końcówki to nie jest najlepszy pomysł. Oczywiście zagra to znacznie lepiej w porównaniu do samego ampli, ale nie tak dobrze jak z dedykowanym pre stereofonicznym (nawet niekoniecznie oddzielnym, bo pre z integry stereo tez będzie w większości przypadków lepszy niż ampli) - to głownie kwestia zasilania i "śmiecących" układów cyfrowych wewnątrz ampli. Można oczywiście zakup samej końcówki potraktować perspektywicznie jako pierwszy etap upgrade'u, z myślą o późniejszym dokupieniu dedykowanego pre stereo wyposażonego w funkcje HT-bypass.

Tutaj do głowy przychodzi mi np. komplecik Densen B200 + B300 - wydajna amplifikacja (500VA, 2x200W@4ohm), a przy tym bardzo muzykalna i uniwersalna brzmieniowo. Do upolowania z drugiej ręki za ok. 5kzł komplet (sama końcówka ok. 2kzł).

Natomiast serdecznie odradzam sugerowane przez kogoś wyżej zabawy z integrami bez funkcji HT-bypass na zasadzie podpinania ampli do wejść liniowych wzmacniacza i kręcenie 2 gałami głośności podczas korzystania z kina - z użytkowego punktu widzenia jest to prawdziwy koszmarek (sprawdzałem). Degradację sygnału przechodzącego przez podwójny potencjometr w tym układzie już pomijam, bo w kinie będzie ona prawdopodobnie i tak niezauważalna.

Natomiast serdecznie odradzam sugerowane przez kogoś wyżej zabawy z integrami bez funkcji HT-bypass na zasadzie podpinania ampli do wejść liniowych wzmacniacza i kręcenie 2 gałami głośności podczas korzystania z kina - z użytkowego punktu widzenia jest to prawdziwy koszmarek (sprawdzałem). Degradację sygnału przechodzącego przez podwójny potencjometr w tym układzie już pomijam, bo w kinie będzie ona prawdopodobnie i tak niezauważalna.

Dokładnie to potwierdzam. Zrobiłem tak przy odsłuchu NAD M3 i była tragedia. Co do podłączenia amplitunera i końcówki mocy to właśnie tak mam w domu ale jak wypróbowałem NAD M3 jako stereo to różnica była bardzo duża na korzyść NAD

Różnica na korzyść NAD-a była duża, ponieważ Nad jest lepszy od Advance Acoustic który masz w systemie. Mi chodziło o to czy jak podłączysz np. wzmacniacz zintegrowany Advance Acoustic jako końcówkę mocy, to czy końcówka mocy tego samego producenta i w tej samej cenie nie zagra lepiej razem z amplitunerem.

Ja pierniczę zaraz mnie głowa rozboli od tych kombinacji...

Nie lepiej kupić po prostu jeden porządny amplituner KD, a resztę złomu sprzedać w cholerę i mieć święty spokój?

Mnożenie urządzeń, połączeń i kilometrów kabli, na pewno nic dobrego nie przyniesie, no chyba że wydasz furmankę pieniędzy,

dlatego proponuję wszystko sprzedać, dołożyć to co chciałeś wydać, kupić za tą kasę jakieś wypasione ampli i masz spokój.

Po co to kombinować jak koń pod górę i utrudniać sobie życie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.