Skocz do zawartości
IGNORED

Wiara - watek filozoficzny

mamel

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec nie to samo.

Taka sama róznica jak pomiedzy piaskownicą a pustynią.

Ale istotą jest piasek.

Kreowanie (tworzenie) jest nieodłącznym atrybutem człowieka. Inaczej trzeba by uznać, że cały postęp cywilizacyjny, świadomościowy spadł na nas jak kaszka manna.

Sztuka, to jeden z przejawów tej cechy.

Gość

(Konto usunięte)

skoro nie zrozumiałeś tego co dotychczas napisałem a pisałem bez podtekstów - śmiało, dedukuj i produkuj własny pogląd, już bez półsłówek

nie zauważyłem żeby dotychczas ktokolwiek po za SzuB'em spróbował wyrazić osobistą refleksję

Nie rozumiesz, że akceptując stan w którym się znajdujesz, nie rozumiesz niczego ponad to. Przyjąłeś kuriozalną pozycję "wiedzącego" :) który na dodatek ma w zamiarze ocenę innych postaw :):):)

Czy uwierzysz i zrozumiesz, że piszęto bez "półsłówek" i podtekstów ?

Po prostu, robisz to, co robi wielu; nie mając dostępu, ani ochoty na dostęp do wiedzy, przyjmujesz postawę ofiary, dlatego, by nie zakłócić stanu w jakim się znajdujesz. Masło-maślane, co ? Twoja postawa jest taka właśnie. Przekazałeś, że narzekanie(sic) zamieniasz na akceptację swojej "ułomności" i życiu z nią w zgodzie, osiadając na błogiej mieliźnie :):):) stając się byle jaki, okazując zrozumienie byle jakim.

To nie jest mój pogląd, ani osobista refleksja, to odpowiedź na twoją głupią przemądrzałość. Bo nie nie może być inaczej, jeśli swoim nie-rozumienim, wymachujesz jak obelgą w moim kierunku.

Albo, zadowalasz się byle jakim pretekstem pisząc ten wątek dla byle jakich celów, albo masz w zamiarze zrobić cośkolwiek dla siebie.

Do czego chcesz wykorzystać czyjeś osobiste refleksje, poza tym, co już pokazałeś ?

To nie jest mój pogląd, ani osobista refleksja, to odpowiedź na twoją głupią przemądrzałość

cienka ta dedukcja, teraz skoro już mnie określiłeś, nie mając do tego, z pozycji człowieka "mądrego", żadnego prawa, może coś na temat

a jeśli nie masz ochoty - spadaj z wątku

Kreowanie (tworzenie) jest nieodłącznym atrybutem człowieka. Inaczej trzeba by uznać, że cały postęp cywilizacyjny, świadomościowy spadł na nas jak kaszka manna.

przecież ta cała kaszka manna istnieje od zarania i tylko czeka na dojrzałość człowieka by się mu zaprezentować

co logika może gdy horyzont niski a baza ograniczona, ratuje nas tylko ciekawość i wyobraźnia, alle precyzyjna aparatura poznawcza :))

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

...

przecież ta cała kaszka manna istnieje od zarania i tylko czeka na dojrzałość człowieka by się mu zaprezentować

co logika może gdy horyzont niski a baza ograniczona, ratuje nas tylko ciekawość i wyobraźnia, alle precyzyjna aparatura poznawcza :))

Mogę się zgodzić, że istnieje potencjał, ale jego fizyczne realizacje w świecie są rózne i zmienne.

Inaczej trzeba by uznać, ze również Windows istniał od zarania dziejów.

Gość

(Konto usunięte)

cienka ta dedukcja, teraz skoro już mnie określiłeś, nie mając do tego, z pozycji człowieka "mądrego", żadnego prawa, może coś na temat

a jeśli nie masz ochoty - spadaj z wątku

Zrozumiałe jest to, że dałeś możliwość do oceny "siebie", po tym, co tu pisząc, prezentujesz.

Ty sam ten wątek stworzyłeś, jednak unikasz jego sedna, co już samo w sobie jest kuriozalne, poza skupianiem się na tym, czy ktoś, zgodnie z twoim oczekiwaniem się "wyspowiadał", lub pochlebił, czy uznał, w jakikolwiek sposób, to co piszesz, wymieniając się podobnym twojemu stwierdzeniem. Niemniej, z tego co piszesz, wynika sens twojej postawy, którą albo udajesz, albo przedstawiasz ją faktycznie. Ja wybrałem opcję 'faktycznie'.

Dlaczego więc się dziwisz i unosisz, że tak, to co piszesz, odbieram ? Dlaczego piszesz : "już mnie określiłeś", jeśli piszę o postawie, czyli tym, co robisz ? Dlaczego odmawiasz /mnie/ komukolwiek tego, że wie, lub rozumie więcej, niż zdołałeś tu przedstawić ? Na jakiej podstawie twierdzisz, że pozycja "mądrego" nie ma prawa do ocen twojej postawy ? Czy ma to znaczyć, że ocena twojej postawy, jest dopuszczona tylko głupim ? Bo tak, z tego, co piszesz, wynika :)

Powiem, jak wypada powiedzieć; Przepraszam, ale, jawisz się jako dorosły mężczyzna a postępujesz jak niedopieszczony szczyl.

Zaznaczę wyraźnie: Swoje wypowiedzi opieram wyłącznie na tym, co tu piszesz. Pretensje miej więc do siebie, choćby za to, że to, co sam tu przedstawiasz, wywołuje takie jak moje wypowiedzi. Zaznaczę, że ani mi ochota na przekomarzanie, co być może tak odbierasz... bo nie rozumiesz tematu jaki założyłeś, co niestety widać po kolejnych twoich wpisach kierowanych do innych. I, nic na siłę, jeżeli moje wypowiedzi są niewygodne, sam wybierz, z kim chcesz się bawić i błogo dryfować.

Czy po 4 stronach tematu, jesteś już "mądrzejszy" ?

Nie wierzę, by człowiek myślący, niezależnie od kultury / religii w jakiej się urodził czy wychował, nie próbował dociekać Prawdy czy celowości własnego istnienia

prawdy pt. potem tylko robaki, czy bo Kosciół to... będą traktowane jak rozwalanie wątku

Ja mogę wierzyć w to, że chomik mojej sąsiadki stworzył mój samochód i czuwa, by żaden łobuz we mnie nie wjechał. Problem powstanie dopiero wówczas, gdy za wszelką cenę będę się starał nakłonić innych do tego, by uwierzyli w to co ja. Bo jak nie, to ich zabiję albo wysadzę.

Wiara jest potrzebna. Dzięki niej nie popełniamy aż tylu przestępstw, ponieważ część osób wierzy, że oprócz stróży prawa na ziemi, jest jeszcze dodatkowo ktoś na górze, kto patrzy i że kiedyś nas z tego rozliczy.

A cel istnienia?

Jeżeli to komuś zrobi dobrze, to może sobie wierzyć i szukać. Absolutnie rozumiem. Jak i tych, którzy uważają, że jesteśmy fragmentem biologii (akurat przez figiel bardziej myślącym niż np. pies) który powstał w etapie ewolucji i który ma istnieć, żywić się innymi, póki sam się nie rozpadnie i nie pożywi innych.

Czy po 4 stronach tematu, jesteś już "mądrzejszy" ?

24 godz może wystarczy na ochłonięcie i przeanalizowanie wyprodukowanego steku bezmyślnych bzdur :(

Gość stary bej

(Konto usunięte)

24 godz może wystarczy na ochłonięcie i przeanalizowanie wyprodukowanego steku bezmyślnych bzdur :(

...hmmm to i ja poproszę, jako że zgadzam się z tym co pisze kazik-k, za co Mu polałem.

...

Wiara jest potrzebna. Dzięki niej nie popełniamy aż tylu przestępstw, ponieważ część osób wierzy, że oprócz stróży prawa na ziemi, jest jeszcze dodatkowo ktoś na górze, kto patrzy i że kiedyś nas z tego rozliczy.

...

Wiara również zabija i o tym trzeba również pamietać . Każde z wyznań ma krew na rękach, przestępstwa i zbrodnie.

Nie ograniczałbym oceny do książeczek katechetycznych i marzeń.

Taka sama róznica jak pomiedzy piaskownicą a pustynią.

Ale istotą jest piasek.

totalna durnota ale jakze ...przemyslana

nie wiadomo czemu ludzie jednak poszli na DWA rózne słowa a mozna by pozostac przy piasku i tu i tu.

nie dziwi jednak bo niektorym malego wzrostu i to i to pustynia.

Gość

(Konto usunięte)

Wierzyłeś, że wrócę :):)

Mój błąd taki : nie wziąłem pod uwagę, że zdania złożone, sprawią taki bul :):) :)

Tym niemniej, banowanie na czas, to taki swoisty seks przerywany, co ?! Bo zamiar miałeś od początku.

Niestety, kolejną przyjemność przeżyjesz inaczej, to też seks tylko, już nie tak swawolny: będziesz musiał zadowolić się sam, coś na podobieństwo zwyczajnego onanizmu.

Przyznam, że trochę szkoda, ucichłeś, możliwe, że zadumany...:):):)

Starałem się napisać złośliwie i kpiąco, lecz adekwatnie do twojej postawy.

...

nie wiadomo czemu ludzie jednak poszli na DWA rózne słowa a mozna by pozostac przy piasku i tu i tu.

...

No widzisz, zupełnie tak samo jak ludzie poszli na takie, dwa rózne - "ch*j" i "k*tas" .

A przecież można by było pozostać przy prąciu.

zupelne nieporozumienie bo NADAL to jest to samo i nie zalezy od niuansow.A wiec znowu durnota ale przemyslana.

bo poziom ufnosci ten sam jak pisał...mistrz

i klasyk.

Kreowanie (tworzenie) jest nieodłącznym atrybutem człowieka.

mysle ze odlacznym chiba ze go glod przygniecie.I zawisc.

a jeszcze poważniej: ignorancja to siła.

tak, tylko ze destrukcyjna

pamiętacie co podczas ostatniego starcia Neo odpowiedział Smith'owi na pytanie ...Dlaczego! - bo tak chcę

kaprys ignoranta, prawda bady

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do autora wątku....jesteś ciekawy świata ale brak Ci przede wszystkim spokoju i za bardzo jesteś drażliwy.

Nabierz ,,grubszej,, skóry wtedy takie filozofowanie zostawisz dla kobiet i motyli....bez urazy:)

Mireczku - z którego nicka byś nie pisał zawsze wyrażasz wielką troskę o mnie

w końcu posądzą Cię o jakiś gender

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.