Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup w PopMarket - problem z celnikiem

Asmod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem w PopMarket boxa Zeppelinów za $68,98 z dostawą free (była promocja). Box przyszedł dość szybko i tu zaczęły się schody celnik żąda ode mnie faktury z kosztami transportu inaczej będzie doliczać 100 usd kosztów transportu do wartości towaru i od zsumowanej kwoty będą wtedy naliczone opłty celno podatkowe. Tłumaczę mu, że to sklep internetowy i dostaję tylko potwierdzenie mailem (w którym jest wyszczególnione co i zaco i dostawa free - wysłałem mu tego maila). Moje tłumacznie jak grochem o ścianę. Przerabiał już może ktoś ten problem?

https://www.audiostereo.pl/topic/110029-zakup-w-popmarket-problem-z-celnikiem/

A co za problem poprosić sklep o przysłanie faktury gdzie będzie zaznaczony koszt shippingu za free?

Celnicy nie są teraz w ciemię bici, oni też korzystają z netu, wiedzą jakie są ceny i jakie są zasady.

Wiedzą, że z eBaya czy z PayPala ZAWSZE jest potwierdzenie i jak nie ma faktury to żądają tego. I zazwyczaj to wystarcza. Może to jest dla Ciebie rozwiązanie.

Opcja gift przechodzi rzadko a już na pewno nie jak nadawcą jest firma.

Z założenia wszystkie przesyłki z Chin są podejrzane.

Powodzenia.

BTW płyta wpadła na cło bo była wysłana ze sklepu. Gdyby była wysłana od osoby prywatnej nie byłoby problemu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A co za problem poprosić sklep o przysłanie faktury gdzie będzie zaznaczony koszt shippingu za free?

..............................................

Powodzenia.

BTW płyta wpadła na cło bo była wysłana ze sklepu. Gdyby była wysłana od osoby prywatnej nie byłoby problemu.

Pozdro

pmcomp o jakich ty Chinach piszesz, kupowałem w normalnym sklepie internetowym, płatność PayPalem. Była "okazja", bo w tym dniu wysyłka tych boxów za free. Rachunek dostałem mailowy na którym wyszczególniona jest kwota za towar i delivery free. Innych faktur nie wysyłają, bo już ich o to prosiłem. Nie wiem o co chodzi temu celnikowi (nie chcę używać mocniejszych słów)? Nawet, gdybym to brał z przesyłką, to koszt wysyłki nie przekroczył by $15, a ten g..ek chce mi naliczyć $100,00 za transport.

pmcomp o jakich ty Chinach piszesz, kupowałem w normalnym sklepie internetowym, płatność PayPalem. Była "okazja", bo w tym dniu wysyłka tych boxów za free. Rachunek dostałem mailowy na którym wyszczególniona jest kwota za towar i delivery free. Innych faktur nie wysyłają, bo już ich o to prosiłem. Nie wiem o co chodzi temu celnikowi (nie chcę używać mocniejszych słów)? Nawet, gdybym to brał z przesyłką, to koszt wysyłki nie przekroczył by $15, a ten g..ek chce mi naliczyć $100,00 za transport.

Tez kupowalem w popmarket ale mialem bardziej skomplikowany przypadek bo kupilem plyte z free shipping i druga za ktora doliczyli mi koszty wysylki :-) zadzwonila mila pani celniczka na komorke, bo podalem gdzies na popmarket przy rejestracji i zapytala co to jest, winyle psze pani, Slaweeek jaka stawka na winyle, tyle i tyle bedzie do zaplaty, policzyli clo zgodnie z taryfikatorem od calej kwoty transakcji i juz, do zaplaty u kuriera. Popmarket dorzuca deklaracje celna do paczki z wyszczegolnionymi przedmiotami i oplata przesylke. Moze zadzwon i powiedz panu celnikowi zeby sobie karwa wlazl na strone popmarket i sprawdzil ze wysylaja do PL free. I grzecznie jie krzycz, bo pan celnik ma Twoje winyle a jak sie wk...wi to polozy paczke przy kaloryferze i wtedy bedzie zamiecione:-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

O Chinach było na marginesie. To były moje ogólne spostrzeżenia nt. zakupu w sklepach z dostawą z zagranicy i nie z EU.

Pozdro

Ob chce od Ciebie dowód że zapłaciłes tyle a tyle. To Urząd a Urząd potrzebuje papier.

Dostarcz mu więc ten rachunek mailowy oraz kopię dokonania płatności i będziesz miał z głowy.

Pozdro

Kurczę, nie wiem jak z tym "człowiekiem" rozmawiać. Wysłałem mu rozliczenie z PayPala, wysłałem mu rachunek, który otrzymałem mailem z PopMarketu, a ten swoje "Czy mamy sie zwrocic do nadawcy o pokrycie oplat celno podatkowych czy zgadza sie Pan na doliczenie 100 usd kosztow transport do wartosci towaru ?" Czy tam normalnych ludzi nie zatrudniają? Może zrezygnować z tego zakupu i niech to odeślą do nadawcy? Pewnie potrącą mi koszty przesyłki ?

I jeszcze jedna odpowiedź:"Witam

Prosze przedstawic skan zamowienia z kosztami transportu, wtedy nie doliczymy kosztow transport jata."

Ręce opadają. Jak ja mam mu przedstawić skan zamówienia, jak to był k..a zakup internetowy.

Chyba dostales jakis order confirmation?

To im wyslij.

Chyba trafiles na wyjatkowo tepego sluzbistę.

To z Łączyny w Warszawie?

Pozdro

Wysłałem mu dokument, w którym jest jak byk kwota za dostawę"

Item Price Delivery Qty Subtotal

===============================================

Led Zeppelin... $68.89 Free 1 $68.89

....

Grand Total $68.89

A może nie zna języka ??? Ale..., mu wyjaśniłem wszystkie pozycje.

Celnik z UPS na Prądzyńskiego w Wa-wie.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

E tam, ja sie przyzwyczailem, place wszystko jak leci, nie dlatego ze bogaty jestem ale dlatego, ze mam pecha a problemow miec z nimi nie chce. Moj najdrozszy vinyl, cos ponad 700 zl, wyniosl mnie w granicach 900, po celku, powiedzielem sobie, ja pier**le, potem zaplacilem... i zyje jakos. Ale sie nie denerwuj, ja juz tez sie nie denerwuje :)

Najbardziej denerwuje mnie to, że te g....i z UC chcą mi doliczyć cło i podatek od kosztów transportu $100,00 mimo, że gdybym nawet je płacił, to było by to tylko $15,00 :|

Wyślij im wszystko co masz po tej transakcji i odeslij na stronę żeby się przekonali że popmarket wysyła za darmo na cały świat niektóre produkty w tym ten Twój. Jeśli jemioł dalej będzie się upierał żeby doj..ć Ci 100$ wyssane z du..ska to - w przypadku płatności paypal - odmów odebrania przesyłki, niech wróci do popmarket i wystąp o zwrot od paypala. Gorzej jak płaciłeś karta kredytową...

Możesz jeszcze zdobyć namiary na maila do szefa tego konkretnego UC i wysłać kilka zdań opisujących próbę wyłudzenia przez pracownika UC nieuzasadnionej kwoty za wysyłkę 100$, zaraz mu się do dupska dobiorą za odp...anie takich cyrków. Te ku..sy mają w tym jakiś interes czy po prostu lubią taką zabawę?

shocked.png

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Po

Maja dzika satysfakcje, kilka razy mialem z tymi ch*jami kontakt, to wiem. Tel do szefa nie pomoze, on tez nie ma zaburzen osobowodci, po prostu jest mega ch*jem. Ale probuj, Thrak dobrze radzi.

Nie wiem, czy wiecie jak wygląda rachunek mailowy z PopMarekt, ale moim zdaniem

zawiera wszystko, co potrzebne - przytaczałem go z resztą wyżej. A tak wygląda korespondencja z Panem Celnikiem z UPS. Za każdym razem tłumaczyłem gościowi, że na tym rachunku ma wszystko, a on mi na to:

"Witam

Potrzebuje skan zamowienia z kosztami transport.

Witam

Prosze o skan zamowienia z kosztami transportu

Witam

Prosze o fakture z kosztami transport inaczej bedziemy musieli doliczyc 100 usd kosztow transportu jata do wartosci towaru i od zsumowanej kwoty beda wtedy naliczone oplaty celno podatkowe.

Witam

Czy mamy sie zwrocic do nadawcy o pokrycie oplat celno podatkowych czy zgadza sie Pan na doliczenie 100 usd kosztow transport do wartosci towaru ?

Witam

Prosze przedstawic skan zamowienia z kosztami transportu, wtedy nie doliczymy kosztow transport jata.

Witam

Wyslal Pan ale tylko skan z wartoscia towaru."

Wyjątkowo ciężki typ do dyskusji :-| Kurde, to matrix jakiś jest.

Telefon do szefa sobie odpuszczę, ale skierowanie do innego UC rozważę, chociaż może być trudno, bo przesyłka leciała UPS i trafiła do ich urzędu. Pozostanie albo zapłacić, albo odesłać i boksować się z PayPalem, bo w PopMarkecie (chyba już u nich więcej nie kupię) by zwrócić towar trzeba mieć jakiś kod od ich serwisu. No nic, zobaczymy w poniedziałek, bo na razie gostek zamilkł. Niech o nim zaświadczy odpowiedź jaką mi przysłał po moim pytaniu na podstawie jakiego przepisu chce mi policzyć cło i podatek od kosztów transportu $100.00

"Witam

Prosze przedstawic skan zamowienia z kosztami transportu, wtedy nie doliczymy kosztow transport jata."

Kurczę, przecież do Jaworowicz z tym nie pójdę.

Sorry za offtop, ale to jest ten właśnie w dupę jeża fenomen, że w dalszym ciągu urzędnicze mendy nie mają powymienianych mózgów i postępują jak w najlepszych czasach ludowych, gdzie słynne powiedzenie: "Ja i dyrektor nie pozwalamy, powiedział wożny" - ma jak najbardziej rację bytu! Oj... dzicy ludzie i dzikie zwyczaje!

Parker's Mood

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Dziki kraj, jak mawial pewien byly polityk... najgorsze, ze w dupie nas maja. Tez sorry za offa ale wreszcie moge sue wyzalc... a Ciebie doskonale rozumiem... autorze watku, choc postawie Ci wodke :)

Działał bym przez pay pal .podajć im namiary na urzad celny. Jak im klienci dokonają kilkunastu zwrotow , z tego samego powodu moze wystąpią do UC o wykładnię prawa.

Zażądaj zwrotu wpłaconej kwoty z uwagi na żądania UC ujszczenia dodatkowych oplat mimo deklaracji sprzedawcy ze transport gratis. Towaru w końcu nie odebrałeś to jakbyś nie otrzymał od sprzedającego .A jest taka formuła w formularzu..Punkt n1 do wypelnienia. Ja dziś wycofałem w godzinę 63 $ bo chinol miał tylko 2 elementy a nie jak deklarował przed przelewem ze dysponuje trzema. !5 min maili .-45 min praca jego komóki finasowej. I kasa na mom koncie w PAY PALu . Dłuzej idzie teraz jako zwrot do banku.(1-2 dni robocze)

Dzięki Panowie za wsparcie. Zobaczymy co go oświeci w poniedziałek. Jak nie odstąpi od naliczania opłaty każę mu odesłać towar do nadawcy. Faktycznie dziki to kraj, chociaż nigdy nie lubiłem tego polityka.

Dzięki Panowie za wsparcie. Zobaczymy co go oświeci w poniedziałek. Jak nie odstąpi od naliczania opłaty każę mu odesłać towar do nadawcy. Faktycznie dziki to kraj, chociaż nigdy nie lubiłem tego polityka.

Z paypalem nie będzie żadnego problemu, jeśli towar wróci do popmarket to otwierasz spór na paypal, i przekształcasz go w roszczenie do paypal po kilku dniach, oni daja popmarket kilka dni na odpowiedź ale otworzyłem już kilka sporów i rozczeń na paypal związanych z popmarket i wszystkie rostrzygniete na moją korzyść, pełen zwrot a popmarket ma w pompie odpisywanie paypalowi i spisują taki paczki na straty, pewnie szkoda im czasu pracowników

na boksowaniee i wali ich to, te wadliwe płyty zostawały u mnie bo się nawet nie odzywali na wezwania paypala :-) Mam to przerobione, bo albo wysyłali wadliwe albo niszczyły sie w podróży.

Ze zgłoszeniem do szefa tego palanta to nie telefonicznie ale mailem, oficjalna skarga, telefon mogą sobie ukryć ale maila mozesz w razie braku odp. forwardnać dalej, zdobyć teraz adres mailowy to żaden problem i można narobić niezłego gnoju i temu pacanowi i jego szefowi jeśli zleje temat. Spróbuj nic na tym nie tracisz.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Christo, pan celnik potrzebuje instrukcji, ktora by mowils o tym azeby nie doealac klientowi. Szkopul w tym, ze takowej nie ma...

Ja tego tableta wyoierdle chyba....

Celnik to ch*j zobacz co technika z człowiekiem wyczynia.... ja pier**le

Za stary na to juz jestem. k**wa maciek macku ja pirrdole....

Podpowiadacz slow, onanizator sie znalazl.... kurea kto te slowniki tworzy, sorty za offf... ale sie zd3nerwowalem, to przez zycie...

EDIT mod

Tydzień urlopu od pisania postów, za obelżywy język.

Problem bierze sie z ogólnej edukacji społeczenstwa. Dlaczego dzieciaków w szkole nie uczą jak maja walczyć o swoje prawa jako dorośli. Pier..li się całki i różniczki ,a prostego podania nie potrafią napisać. Wobec ogólnego zidiocenia narodu, trudno jest patrzeć na bezradność. Nie jest to uwaga do autora wątku ,a ogólna. Podstawa walki z glupotą przeciwnika to zapedzić go we wlasne jego argumenty ukazuajce jego niedorozwój do pełnionej funkcji. Zagubienie sie jego we wlasnych argumentach jest bezcenne.Ale to wymaga logiki .A tego nie uczą. Dlaczeo godziny wychowawcze to mielenie o kapciach , strojach, zachowaniach a nie jak sobie radzić z głupotą urzędniczą. Nie ma być to wychowanie do anarchii ale do walki z "kłodami pod nogami" w życiu codziennym. Pożniej taki 18 latek idzie wyrobić dowód osobisty i nie potrafi wypelnić formularza.

A będzie jeszcze gorzej , bo takie jest założenie polityki edukacyjnej,

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Knradzie, musze Cie uspokoic. To nie wina nas, zglaszajacych anomalis, to wins systemowa, jesli chcesz z tym walczyc na poziomie urzytkown7ks, to gratuluje fantaxji,

Dxizus ten tabley to dno, wtacam do laptopa, hough!

Kurde, no już żyję parę lat na tym świecie. Przeżyłem Gomułkę, Gierka i paru patafianów w późniejszych latach, ale nigdy nie trafiłem jeszcze na takiego pacana, żeby nie trafiały do niego żadne argumenty. Swego czasu nawet ZAOMWca przekonałem że mam rację.

....nigdy nie trafiłem jeszcze na takiego pacana....

Prawdopdobnie ŚWIEŻYNEK i musi się wykazać że jest NIEZBĘDNY przed jeszcze głupszym od niego przelożonym. Potem tamten leci do swojego przełożonego i pokazuje jaki to jest dobry dla budżetu i niezbedny na swoim stanowisku. To plaga współczenych urzędów. Zatrudniają dzieci bez praktyki. ale z koneksjami rodzinnymi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.