Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo prosty i funkcjonalny sterownik wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Poczułem nieodpartą chęć popracowania z Eagle, w efekcie czego powstał, a dokładnie powstaje układ, który stanowić będzie wszystko co potrzebuje wzmacniacz stereo zintegrowany, oczywiście oprócz końcówek mocy. Pewnie już było, ale każdy tego typu układ zawsze czymś się różni od poprzednika.

Tak więc układzik sterować będzie silnikiem potencjometru, selektorem czterech wejść i dwóch wyjść stereo, wyłączaniem transformatora końcówek mocy. Sterownik do działania potrzebuje zasilania 230V.

Na płytce selektora znajdzie się też zabezpieczenie głośników oraz ich natychmiastowe odłączenie po zaniku zasilania czy po przejściu w standby.

Myślałem czy by w układzie nie uwzględnić softstartu, ale że są to układy analogowe, proste i ogólnie dostępne chyba nie ma sensu.

Prototyp sterownika już wykonałem i trochę potestowałem, wszystko działa zgodnie z założeniami. Pozostało dokończyć płytkę selektora i dopracować soft.

Z założenia miał to być układ tani i bez egzotycznych elementów. Koszt obu płytek szacuję na 20 do 30zł w zależności od ilości. Części szacuję na 25-35zł, tak więc cały układ powinien zamknąć się w 50-60 zł, oczywiście bez potencjometru i gniazd RCA.

Jeśli są chętni na takie płyteczki chętnie zrobię zamówienie.

Jestem również otwarty na sugestie.

sterownik wygląda mniej więcej tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) óźniej wrzucę schemat, muszę go nieco uporządkować. W miarę postępu wrzucę też schemat i PCB selektora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januss73

Ale dla niektórych cały przedwzmacniacz to potencjometr więc trafko on board upraszcza sprawę.

Układ jest tak dobrany aby pobierać jak najmniej prądu, zwłaszcza w trybie standby będzie to bardzo znikomy prąd. 5VDC jest z 6VAC, a 12VDC z 12VAC więc mamy niewielkie napięcie drop, jak podepniemy trafo +-12V będzie już gorzej. Poza tym to średni pomysł zasilić mikrokontroler tym samym zasilaczem co przedwzmacniacz.

A tak wyglądają obie płytki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysl fajny i byl chyba oczekiwany szczegolnie przez osoby skaldajace integry gdzie sterowanie preampem silnikiem +selektorem jest niezbedne.

Pytani tylko czy na plytce selektora beda przekazniki sygnalowe ? ..

Jestem zainteresowany plytkami.

Tak jak mówiłem projekcik był robiony tak, żeby nie trzeba było przepłacać :) Na selektor użyłem przekaźniki Takamisawa RY12W-k, czyli dobra japońska jakość, można oczywiście wstawić wiele innych droższych lub tańszych zamienników. Wcześniej używałem miniaturowych A5W-K. Kiedyś przyszedł mi do głowy dziwny pomysł i postanowiłem sprawdzić organoleptycznie które lepsze? Stwierdziłem, że te maleństwa A5W-K mają większy przesłuch, dlatego teraz użyłem nieco większe.

Zapomniałem napisać, że selektor wyjść jest tak pomyślany, że bez dodatkowych elementów możemy wykonać funkcję mute. Wyłączając oba przekaźniki mamy wyjście sciągnięte do masy.

Prace nad PCB ciągle trwają. Aktualnie jest możliwość podpięcia RCA za pomocą wtyków lub bezpośrednie wlutowanie tego typu poczwórnych gniazd

TE-1922.jpg

Na sterowniku dołożyłem jeszcze wyjścia ledów sygnalizacyjnych. W zasadzie loyout sterownika będzie jeszcze zoptymalizowany, teraz zrobiłem go tak, żeby umożliwić wykonanie PCB domowym sposobem. Wygląda to w tej chwili tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A opcja "uczenia" kodu RC sterownika? będzie dotępna..tak jak to ma miejsce w podobnych aplikacjach, tak aby można sterować dowolnym pilotem.

Oczywiście. Będzie można użyć dowolny pilot rc5 lub sony, tzn nie całkiem, bo niestety nie każdy sony nadaje protokołem SIRC, a sterownik sam rozpozna jakim kodem pilot nadaje.

poniżej schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby dodać jeszcze jeden przekaźnik z regulowanym 'delayem' nawet na kostce 555 lub sterowany z uC, to byłoby fajnie. Czasem taki delay przydaje się np gdyby sterownik był montowany w układzie lampowym do opóźniania załączania anody.

Myślę, że to byłoby do zrobienia, wolne piny jeszcze są. Nie znam się na lampach. Jakiego rzędu napięcia i prądy to są, i jakiego rzędu opóźnienia?

Napięcia dość wysokie 200- 300V, prądy rzędu mA, opóźnienia 30sek. - 2 minut ? wystarczyłby jeden duży przekaźnik tak aby móc np włączać czy to anodowe, czy pierwotne dużego trafa wzmacniacza, czy cokolwiek innego z opóźnieniem.

właśnie szukam czegoś takiego, wiec potencjalnie jestem zainteresowany. Osobiście wolałbym większą ilość wejść (min 5 lub lepiej 6) nawet kosztem rezygnacji z jednego (lub nawet obu) wejścia.

Może jakaś opcja konfiguracji (np zworą), wejść/wyjść

Edytowane przez kocur57

Dołożenie jeszcze jednego wejścia selektora nie jest dużym problemem. Trzeba się tylko liczyć z faktem, że każdy dodatkowy przekaźnik, to ileś tam cm2 więcej PCB a każdy cm2 kosztuje :) Przakaźnik zresztą też :)

Przerobienie wyjścia zworkami na wejście raczej proste nie będzie, bo wyjścia są nieco inaczej sterowane. Mianowicie nieaktywne wyjście zciągane jest do masy, w ten sposób uzyskałem zresztą funkcję mute, wyłączając wyjście zciągam wejście wzmacniacza do masy. Tak więc byłaby to dość kłopotliwa "zworkownia:, która zajęłaby pewnie więcej miejsca na PCB jak dołożenie jeszcze jednego wejścia. Z wyjść natomiast rezygnować nie będę, bo to daje możliwość przełączania między wzmacniaczem i słuchawkami.

Póki co jest aż dwóch wstępnie zainteresowanych. Jeszcze jakiś siedmiu i ewentualne zamówienie będzie miało sens :)

Pozwolę zapoczątkować listę, jeśli ktoś się rozmyślił może się wypisać w następnym poście. Jak ktoś jest chętny proszę o dopisanie się.

Płytki aktualnie zostały nieco zmodyfikowane. Dołożyłem gniazdo bezpiecznikowe. Jest to jednak bezpiecznik zasilający tylko ten układ, i wkładka będzie rzędu 100-300mA, całą integrę należy zaopatrzyć w dodatkowy bezpiecznik adekwatny do mocy transformatora głównego.

Z grubsza wygląda to aktualnie tak

Ukryta Zawartość

1. micha7n

2. kocur57

3. Januss73

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez januss73

Myślę że pięć wejść to nie za dużo (dla mnie to absolutne minimum) kto nie będzie chciał nie wlutuje przekaźnika a 1cm2 płytki to niewiele większy koszt. Dodatkowo się zastanawiam czy nie zasadne by było zrobienie tego układu na jednej płytce i rezygnacji z połączenia płytek taśmą.

Warto by może wykorzystać możliwości kostki i zrobić tych wyjść nawet maksymalną ilość jako opcje.

Litości!!! Co ty tam chcesz podłączać??? :) Mam zamiar dołożyć jeszcze jedną parkę, tak żeby doszłedł dodatkowy poczwórny panel RCA. No i nie do końca jest tak, że jeden przekaźnik to 1cm2, bo jest do tego jeszcze miejsce na wyjście, na większy złącze taśmowe i ścieżki i z 1cm2 może zrobić się 5.

Robienie układu na jednej płytce odpada z dwóch powodów. Po pierwsze za dużo roboty, żeby to teraz przerobić, po drugie i ważniejsze takie było moje założenie, żeby nie było procka na jednej płytce z sygnałem audio.

Litości!!! Co ty tam chcesz podłączać??? :) Mam zamiar dołożyć jeszcze jedną parkę, tak żeby doszłedł dodatkowy poczwórny panel RCA. No i nie do końca jest tak, że jeden przekaźnik to 1cm2, bo jest do tego jeszcze miejsce na wyjście, na większy złącze taśmowe i ścieżki i z 1cm2 może zrobić się 5.

Robienie układu na jednej płytce odpada z dwóch powodów. Po pierwsze za dużo roboty, żeby to teraz przerobić, po drugie i ważniejsze takie było moje założenie, żeby nie było procka na jednej płytce z sygnałem audio.

Ja używam wzmaka i głośników do wszystkiego: oglądanie tv, cd, dvd, tuner, itd) - więc ciągle mam deficyt wejść. Ale jeśli będzie 5 to też jest ok.

Co do dwóch płytek - to jeśli takie było założenie to ok - jedna płytka to była luźna propozycja

Można tak zaprojektować pcb z przekaźnikami, by mozna było ją fizycznie rozdzilić na sygnałową i załączającą. To minimalna przeróbka.

Druga rzecz, zastanowiłbym się na umieszczeniu ULNa na pcb z przekaźnikami - duże prądy przekaźników nie będa płynąc długimi kabelkami połączeniowymi z pcb sterownika.

Przekaźnik załączający 220V i przekaźniki sygnałowe to nie problem?

Co masz na myśli? Przakaźnik 230V jest na sterowniku, a sygnałowe na osobnym PCB selektora.

Druga rzecz, zastanowiłbym się na umieszczeniu ULNa na pcb z przekaźnikami - duże prądy przekaźników nie będa płynąc długimi kabelkami połączeniowymi z pcb sterownika.

10-20mA to dużo dla AWG28? Zakłądając, że puszczę zasilanie dwoma żyłami i GND dwoma żyłami, to wówczas prąd w stosunku do przekroju będzie większy, bo przypadną można powiedzieć 3 przekaźniki na dwie żyły. Teraz jest jeden przekaźnik na jedną żyłę.

Można tak zaprojektować pcb z przekaźnikami, by mozna było ją fizycznie rozdzilić na sygnałową i załączającą. To minimalna przeróbka.

A to akurat całkiem dobry pomysł, zwłaszcza, że po dodaniu jeszcze dwóch wejść płytka jest dość długa i może nie wejść do wąskiej budowy. Pomyślę o tym.

10-20mA to dużo dla AWG28? Zakłądając, że puszczę zasilanie dwoma żyłami i GND dwoma żyłami, to wówczas prąd w stosunku do przekroju będzie większy, bo przypadną można powiedzieć 3 przekaźniki na dwie żyły. Teraz jest jeden przekaźnik na jedną żyłę.

Nie chodzi o to, czy przewód wytrzyma, ale o niepotrzebne przedłużanie ścieżek prądowych sterujących, co zawsze skutkuje większymi zakłóceniami w urzadzeniu.

Sorry spojrzałem chyba na pierwszy projekt ze zdjęcia i myślałem ,że podobne rozwiązanie jak w sterowniku z forum gdzie dwa przekaźniki załączały urządzenia na 220V a obok były przekaźniki sygnałowe.

Nie chodzi o to, czy przewód wytrzyma, ale o niepotrzebne przedłużanie ścieżek prądowych sterujących, co zawsze skutkuje większymi zakłóceniami w urzadzeniu.

To ja cię nie rozumiem. Prądowe, czy sterujące? Jeśli przeniose ULN'a na selektor taśmą popłynie sterowanie, czyli prąd z pinu procka i na długich żyłach taśmy może wyindukować się jakieś paskudztwo, które zakłóci atmela, teraz żyłami płyną tylko prądy załączające przekaźnik a ścieżka między prockiem i driverem ma chyba z 0,5cm, więc raczej nic się na niej nie wyindukuje. Ale to takie teoretyzowanie. Robiłem już układy wg jednej i drugiej wersji i z żadnym nie było problemów :) Zastanawiam się natomiast, czy nie dołożyć diodek mimo, że ma je ULN, właśnie ze względu na rezystancję żyłek w taśmie.

To ja cię nie rozumiem. Prądowe, czy sterujące? Jeśli przeniose ULN'a na selektor taśmą popłynie sterowanie, czyli prąd z pinu procka i na długich żyłach taśmy może wyindukować się jakieś paskudztwo, które zakłóci atmela, teraz żyłami płyną tylko prądy załączające przekaźnik a ścieżka między prockiem i driverem ma chyba z 0,5cm, więc raczej nic się na niej nie wyindukuje. Ale to takie teoretyzowanie. Robiłem już układy wg jednej i drugiej wersji i z żadnym nie było problemów :) Zastanawiam się natomiast, czy nie dołożyć diodek mimo, że ma je ULN, właśnie ze względu na rezystancję żyłek w taśmie.

Ale, dzięki ULN prądzik sterujący z procka jest malutki, więc indukowane na nim zakłócenia też malutkie. :)

No i z diodkami też nie musiałbyś się zastanawiać ;)

Ale nie musisz sie mną zbytnio przejmować - tak mi tylko przyszło do głowy. Niekoniecznie musi być to najlepsze rozwiązanie.

Ale nie musisz sie mną zbytnio przejmować - tak mi tylko przyszło do głowy. Niekoniecznie musi być to najlepsze rozwiązanie.

Ale poteoretyzować zawsze można. Co dwie głowy to nie jedna więc zawsze może udać się coś ciekawego wymyślić :)

Pytanie czy bedzie miozliwosc podpiecia selektora tzn galki z przelacznikiem obrotowym? Tak aby sterowac nie tylko z pilota ale tez rownolegle z galki wyboru zrodla...

• Pokaż nowe odpowiedzi