Skocz do zawartości
IGNORED

FULL RANGE

verus

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Może ktoś z Was ma doświadczenia w małych i średnich pomieszczeniach z szerokopasmowcami i skrzynkami do nich (np. Diatone, Cicada, Ciareh) lub z głośnikami coaxialnymi? Obawiam się, że TL nie zda egzaminu w 15m2, ale może ktoś ma jakiś pomysł.

Z góry dzięki za życzliwość.

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-286783

oj uściślę:

Obawiam się, że szerokopasmowiec w obudowie TL potrzebuje wiekszą kubaturę POMIESZCZENIA.

(aczkolwiek pojemność skrzyni typu TL również jest nie bez znaczenia i z moich krotkich doswiadczen wynika, ze często te większe skrzynie grają ciekawiej)

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-286803

Nawiasem TL na pewno lepiej zagra w małym pomieszczeniu niż każda B-R.

Tuba porzebuje raczej dużego pomieszczenia - zwykle wymusza większą obudowę niż TL i nie można jej wstawić do małego pokoju. Przykładowo tuba na 13cm fostexa ma prawie pół metra głębokości i aż 20cm szerokości - z metrową wyskością to kawał szafy. TL też potrzebuje dużych objętości ale w innych wypadkach.

Z odpowiednio dobranym głośnikiem spokojnie można dopasować TL do 15m2 tak, że i dźwięk będzie super i gabaryty nieduże - np coś jak AP Spark.

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-286873

>ppaproc

zacznijmy od początku... dlaczego fullrange i co bedzie go napędzało (jeśli można zapytać) ???

od razu mówię, że 15m2 to wcale nie tak mało - znam przykłady gdzie lowthery grają w mniejszych i jest O.K

pozdro

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-287023

qrde, zdjęcie mi zwiało... :))

[obrazekLUKASZ-287026_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-287026

jest też wersja "back loaded..." ;)))

[obrazekLUKASZ-287030_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-287030

OK. Yaxa, zacznę od początku.

Otóż chcę wybrać (najlepiej DIY) głośniki i wzmacniacz do pokoju 15m2/wysok. 2,5m (obecnie 12m2, ale istnieje możliwość powiększenia go do 15m2). Słucham głównie małych akustycznych składów (gitara akust/klas, wokal, saksofony, wiolonczela, kontrabas), na niskich i średnich poziomach głośności.

Dlaczego FullRangę (dla ortodoksów raczej szerokopasmowiec :-))?

Kilka lat temu usłyszałem gitarę z Lowthera w obudowie Belcanto z Verdier (chyba na 300B) + gramofon i .....mam to w uszach, w mózgu do dziś. Barwa!, powietrze, stabilność poszczególnych instrumentów ...wspaniały realny spektakl, taki bardzo ludzki. Dodam jednak, że słuchałem tego krótko i domyślam się, że muzyka/płyta była celowa dobrana tak, aby pokazać głośniki z jak najlepszej strony, a ukryć ich wady (wierzę, że Lowther potrafi być agresywny). Co ważniejsze Lowther jest dla mnie za drogi.... ale przecież nie jest jedyny (choć jego średnica chyba tak :-)). Może uda się znaleźć coś tańszego? Tak czy owak od tamtej chwili często myślę o DIY: szerokopasmowiec , najlepiej solo w TL, bezpośrednio połączony z lampką. Niestety martwi mnie wielkość mojego pokoju ...jednakże Yaxa dajesz mi pewną nadzieję :-)

Yaxa, ogólnie zdaję sobie sprawę z zalet i wad szerokopasmowców ...zalety kocham, więc wady muszę tolerować :-). Wiem, też że wiele osób dodaje gł. wysokotonowy i bas, ale ja raczej o tym nie myśle.

Interesują mnie przetworniki nieco tańsze, takich firm jak np.: Diatone, Cicada, Ciareh, Visaton itp , może Goodmans, Altec lub Supravox ...ale to już ciut drogo. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia, jakiś pomysł, który można zrealizować w 15m2?

Ostatnio zwróciłem uwagę na Diatone, ponieważ czytałem, iż jest bardziej kremowy, pogrubiony, więc może też nie ma skłonności do wrzasków i pisków. Pewnie jest też trochę ciemniejszy, ale jesli wciąż ma sporo powietrza i detalu + to pogrubienie dźwięku .... może być ciekawy. Niestety nie miałem okazji posłuchać. Ciekaw jestem czy potrafi zagrać cicho (to dla mnie ważne, bo niestety nie mogę sluchać zbyt głośno). Czytałem że wstawia się go w obudowę, będącą połączeniem BR i TL. Czy można gdzieś tego posłuchać?

Z czym to ma grać?

Najchętniej także DIY, bo taniej i do tego mógłbym powoli kupować części. Może coś na 2A3 lub na 300B, może coś na wzór SunAudio? Jeżeli ktoś ma inny pomysł, to bardzo chętnie przeczytam.

Na koniec dodam, że zakup tego sprzętu to dla mnie DUŻY WYDATEK i muszę go rozłożyć na 3-4 miesiące. DIY daję na szczęście możliwość stopniowego zakupu części (np. do wzmacniacza). Będę też chciał wcześniej jak najwięcej posłuchać, posłuchać, posłuchać.

A tymczasem skleciłem obudowę do CT193, wsadzę w nią małego Monacora, zepnę z tanim tranzystorem i będzie grało :-).

Oj strasznie dlugi wpis mi wyszedł. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za zainteresowanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-288441
Gość vasa

(Konto usunięte)

Mam Fidelio DIY na Fostexach, źródło to LP a napędzane jest przez Amplifona. Pre to Q-audio.

Zestaw gra w dużym pomieszczeniu (>40m2) a na dodatek kolumny nie "opierają się o ścianę" wobec czego niskie (nie nazwę tego basem) częstotliwości zaczyna być słychać powyżej 70hz. Mnie to przeszkadza średnio bo moja mózyka to głównie klasyczny wokal ale pewnie powiększę zestaw o suba.

Kolumny wstawiłem na parę dni do pokoju 13m2 i umieściłem jak PBP w kątach, niskich było więcej i niżej. Myślę że przy Twojej muzyce mogłoby do zaakceptowania.

Moje kolumienki w negliżu (czyli rozebrane) można oglądać tu: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=4753&all=1

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-288659

>ppaproc

Największym problemem związanym z fullrange jest fakt, że ten typ głośnika, oczywiście w dobrej aplikacji, zmienia zasadniczo nasze postrzeganie dźwięku. Stąd właśnie tyle skrajnych opinii na ten temat. Mimo, że sam jestem wielkim fanem i orędownikiem idei "fullrange pod strzechy" mam czasem wątpliwości, czy aby nie ulegam jakiejś halucynacji. Bo z jednej strony dusza ulega czarowi MUZYKI przekazywanej przez szerokopsamowce, z drugiej strony rozsądek i tradycja nakazują trzymać się wyłuszczonej powyżej przez mahlera zasady 20Hz-20kHz. Dlatego chciałem wiedzieć skąd wziął się u ciebie pomysł na fullrange :) Mam kilku przyjaciół, którzy juz przezszli, lub są w trakcie pakowania się w tę kabałę... i jedno co magę stwierdzić na 110% to fakt, że do takiej formy prezentacji muzyki trzeba dojrzeć. Uogólniając mam na myśli, że taki system dużo szybciej dotrze do melomana, niż audiofila (chociaż znam przypadki nawrócenia...) Tyle nie na temat... ;)))

Lowther - na naszym forum napisano już bardzo dużo na temat tych głośników, więc powiem tylko tyle - jeśli słyszałeś ten głosnik, to w zasadzie jesteś "ugotowany". To naprawdę sam szczyt możliwości przetworników fullrange i żaden inny producent nie da ci tylu możliwości konfiguracji, zarówno pod względem przetworników jak i aplikacji. Pisałeś, że masz ograniczony budżet, ale poniżej 3Kzł za parę można kupić PM6C, które w kategorii cena/jakość są w zasadzie bezkonkurencyjne. A obudowy... cóż DIY :)))

PHY - tu niestety zarówno cena jak i aplikacja nie dają wiele nadzieji na sukces w wypadku ograniczonego miejsca i budżetu. Koteczek odwala doskonałą robotę w swoim wątku o OB i odsyłam cię tam jeśli jednak będziesz chciał się zmierzyć z tym wyzwaniem. Ale uprzedzam: nie wierz za bardzo w doskonałe brzmienie Alteca, Fostexa, Supravoxa, Visatona czy Goodmansa w takim układzie... Tu rządzi PHY i basta. Co prawda istnieją "małogabarytowe" aplikacje OB, ale i tak zajmują dosyć dużo miejsca ;)))) ....

Ukryta Zawartość

AER - cena dyskwalifikuje je do zastosowań "amatorskich".

Fostex, seria Sigma - same przetworniki są OK, ale plany konstrukcji jakie proponuje ta firma (chodzi mi o "schodkowanie" profilu tuby) to żenada. Rozumiem, że ma to niby ułatwić montaż i usztywnić konstrukcję, ale kłóci się to z podstawową zasadą gładkości ścian tuby...

Jordan - niezły przetwornik JX92S (szerokie pasmo), niska efektywność, ale w 15-tu metrach wystarczy. I jeszcze cena, około 150$/szt

Goodmans - troche niezrozumiałe sa dla mnie zchwyty nad tą marką. Głosniki są w porządku, ale przypisywanie im jakichś wyjatkowych wlasności brzmieniowych to, delikatnie mówiąc przesada, ale Angole słyną z tworzenia wokół swoich produktów legendy... :) Słuchałem kilku różnych modeli w kilku różnych aplikacjach: brzmienie było poprawne i nic wiecej. Jedynie w przypadku serii Axiette dźwięk stawał się "user friendly" - grała muzyka..., a nie głosnik

Supravox - cóż... tego trzeba posłuchać, ja osobiście nie potrafię ich "zrozumieć" :)

Altec - Tu w zasadzie rządzi 755-tka, którą dosyć trudno znaleźć w dobrym (czytaj z pewnego źródła) stanie.

JBL - jest w ofercie głośnik LE8, ale z tego co pamietem ma niska efektywność :(

Radio Shack - amerykański odpowienik polskiego Tonsila, czy czeskiej Tesli...

Monacor - niedoceniane, a całkiem dobre "startery" dla DIY, szczególnie ten model

Ukryta Zawartość

Visaton - FRS8, maluśki głośnik szerokopasmowy wykorzystywany w obudowach "back loaded". Muszę przyznać, że w takiej aplikacji potrafi zaskoczyć...

Tanie głośniki do fullrange... Tu mozna trochę pomarudzić, tyle że na początku trza sobie postawić jedno zasadnicze pytanie: czy docelowo będę chciał grać na Lowtherze, czy daję sobie z tym spokój. Dlaczego ??? Chodzi po prostu o średnicę otworu pod głośnik. Co prawda na początek lepiej nie rzucać się od razu na jakieś zakręcone konstrukcje o skomplikowanym układzie tuby (w zasadzie wszystkie modele lowthera, fostexa i część projektów DIY) Lepiej skroić sobie obudowę za niewielką kasę (najprostszy na świecie Voight Pipe, czy TQWT). W tym wypadku można zamontować w taka budę cokolwiek szerokopasmowego (Tesla, nasz Tonsil, cuda sprzedawane przez Dexona, świetny, ale juz nie produkowany Audax HT210A2).

Moth Cicada - ten przetwornik od pewnego czasu "chodzi mi po głowie". Przyznam, że trzymałem go w rękach, ale nie miałem możliwości posłuchania. :(( Faktycznie tak jak podają recenzenci przypomina Lowthera, a jego cena, szczególnie przy obecnym kursie dolara zacheca do zakupu :)) Moim zdaniem to chyba najciekawsza propozycja z tych "budżetowych".

Aha ! jeszcze Diatony...

Nie wiem skąd wziąłeś informacje, że są to tanie głośniki (mowa o modelu P-610) ??? Ich cena wacha się w granicach 500$, a to juz pułap PM6C, więc nie wiem co Ty rozumiesz pod terminem tańsze ???

Tu masz linka do strony o Diatonach (pierwszy link zaraz pod zdjęciem to plan obudowy do 610-tki).

O elektronice i pomieszczeniu postaram sie wkrótce napisać

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-289041

zapomniałem dodać linka do Diatonów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-289043

Music, ja z Mazowsza

Vasa, dzieki za słowa otuchy ...może w moje 15m2, też coś się zmieści i nie będzie jazgotać.

Yaxa, najpierw o Diatone:

Tak, tak myślałem o P-610. Niestety liczyłem, że uda się je kupić za ok. 1000zl, ale już wiem, że trzeba dać ponad 500$. No cóż okazało się, że nie tylko na Lowthera mnie nie stać ...Diaton także troszkę za wysoko. (ale jeszcze się zastanowię). Na zakup przetworników planuję wydać ok. 300$ (może 400$, ale to max!)

Jeśli chodzi o OB, to gdy już kupię wybrany przetwornik pewnie sobie poeksperymentuję, bo to stosunkowo tania zabawa. Jednakże nie jest to mój główny cel.

Yaxa, piszesz: „...na początku trza sobie postawić jedno zasadnicze pytanie: czy docelowo będę chciał grać na Lowtherze, czy daję sobie z tym spokój ... Chodzi po prostu o średnicę otworu pod głośnik.”

No cóż, takie podejście jest bardzo praktyczne, ale jeżeli kiedyś będzie mnie stać na drogiego Lowthera (nawet drogą upgrade), to zakładam, że ze zrobieniem nowej obudowy jakoś sobie poradzę.

Wracając do twojego szerokopasmowego leksykonu :-)

Jordan - może jestem ofiarą stereotypu, ale jak widzę metalowe, to jakoś boję się ich okropnie, bo ja bardziej papierowy jestem (choć uczciwie przyznaję, że JX92S nigdy nie słyszałem.)

Monacor - może być ciekawy, ale najpierw posłucham małego SPH60X.

A teraz Moth Cicada?? ...hmm też o nim pomyślałem. Niestety nigdy go nie słyszałem i nie znam nikogo kto słyszał. Z wyglądu to taki udawacz PM6C. Lowther dla ubogich :-). Oby tylko nie był rozjaśniony i chudy, żeby zamiast powietrza nie było nieludzkiej próżni przerywanej piskami wysokich tonów ...no żeby człowieczy był. Oj! Już przestaję krakać. Czy ktoś z Was miał z tym głośnikiem bliższy, osobisty kontakt? Ciekaw też jestem, czy ktoś próbował inne skrzynie, niż ta rekomendowana przez producenta?

Yaxa, ta Cicata może być ciekawa, no i jeżeli udałoby się ją kupić w przyzwoitej cenie ...gdybyś już decydował się na zakup to daj znać, ewentualna wspólna przesyłka wyszłaby taniej.

Napiszcie proszę też coś o lampkach do szerokopasmowców (najlepiej DIY, tak żeby nie było bardzo drogo).

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-289584

Co to sa "usta Mariana" wspomniane we wpisie vanvideo (czwarty w kolejnosci od gory) ? Czy to jakis sredniotonowiec tubowy ? Mozna prosic o jakies szczegoly ? Ze sredfniotonowcami takimi spotkalem sie jak dotad tylko w "estradowce".

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-289696

a oto Diana, tylko nie wiem, czy ona jest marianna? czy pawianna?

[obrazekLUKASZ-289899_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-289899
  • 1 miesiąc później...

Od niedawna mam Goodmans Axiom 301 + Trebax 100 w pudełku ok.50l z bassreflex. Słucham tego w pomieszczeniu 4.2x8x2.3m (przy czym sufit jest w kształcie litery A i w najwyższym miejscu jest 3m). Napędza to Maratz PM-66SE. I dźwięk jest zły. Ryczy tylko środek pasma i kawałek basu (ten wyższy). Jest nieco przestrzeni, ale jakaś zaburzona. Najgorzej jest przy niskich poziomach głośności. Wszystko staje się wyblakłe.

Mam jeszcze drugi komplecik HIGHEND SUPER AUDIOFIL :) Radmor 5412 + Tonsil ZgB 60. I to gra dużo lepiej. Trochę się zdenerwowałem i chcę coś zmienić.

Zamyśliłem sobie, że poeksperymentuję i od znajomego, z piwnicy, przytargałem kilka m2 sklejki liściastej w wieku zbliżonym do głośników (wiadomo - ważne jest zrównoważenie głośników z obudową - ja mam tak samo stare). Właśnie sklecam zamknięte pudła ok. 250l a potem chcę spróbować bassreflex nastrojonego na ok. 20Hz i jeszcze linii transmisyjnej na ok. 30Hz.

Czy ktoś może próbował w zbliżonym pomieszczeniu zestawów nisko strojonych? Czy mogą być rezonanse albo wytłumienia? Jak do tego podejść? Po eksperymentach mam nadzieję zrobić już z porządnych materiałów porządne obudowy, jak już wybiorę, który rodzaj. No bo w testowych pewnie zaroi się od dziur i innych takich.

Tak naprawdę, to nie lubię tego basu na jedną nutę (bassreflex), więc prędzej będzie linia. W sieci znalazłem plany obudów, w których oryginalnie pracowały Axiom'y. I one wyglądają na coś pomiędzy bassreflex i linią. Czy ktoś gra na czymś podobnym? A może ktoś ma te głośniczki w innych dobrze grających dużych obudowach?

Aha, i zdaję sobie sprawę, że wzmacniacz do wymiany. Wkrótce będzie jakiś GAINCLONE albo coś w rodzaju First Watt.

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-313571

No to gratuluję głośników. Ja mam takie , ale już to kilka razy pisałem-to nie jest głośnik do BR ani TL.

Gra najlepiej wg starych projektów z otworem stratnym i tak to zrób, bo będziesz miał właśnie takie problemy, szczególnie z tym dołem i średnicą. Wywal dopalacz i kup wstęgę do tego, zwrotnica jest raczej...symboliczna. Wierz mi ,że 301 gra doskonale, ale jest trudna w aplikacji. Te 250l to dość sporo. Największe o jakich słyszałem to ok. 200l. Moje to ok. 160 l. Zastanów się nad objętością

https://www.audiostereo.pl/topic/11025-full-range/page/7/#findComment-313580
  • 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.