Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

I za ten wpis dostales bana. Nigdy nie twierdzilem, ze jestem genialnym konstruktorem. Mam duzy dystans do siebie, ktorego Ty nie masz. Bardzo ostroznie podchodzilem do upgradu swoich kolumn. Ale kazda kolejna zmiana, wnosila cos lepszego do ich grania. Dzisiaj skonczylem upgrade monotorow aria 906, kolegi z forum. Powiem tylko tyle, to trzeba posluchac. Nie ma monitorow, jak graja, totalnie znikaja z pomieszczenia. Przestrzen i rozdzielczosc jest niesamowita. zadne pasmo nie wystaje przed szereg, bardzo duza przyjemnosc sluchania. Przy cichym sluchaniu jest podobnie. Kolega jest bardzo zadowolony.

I za ten wpis dostales bana. Nigdy nie twierdzilem, ze jestem genialnym konstruktorem. Mam duzy dystans do siebie, ktorego Ty nie masz. Bardzo ostroznie podchodzilem do upgradu swoich kolumn. Ale kazda kolejna zmiana, wnosila cos lepszego do ich grania. Dzisiaj skonczylem upgrade monotorow aria 906, kolegi z forum. Powiem tylko tyle, to trzeba posluchac. Nie ma monitorow, jak graja, totalnie znikaja z pomieszczenia. Przestrzen i rozdzielczosc jest niesamowita. zadne pasmo nie wystaje przed szereg, bardzo duza przyjemnosc sluchania. Przy cichym sluchaniu jest podobnie. Kolega jest bardzo zadowolony.

Potwierdzam, dzięki koledze jestem bardzo zadowolony z modyfikacji focal aria 906.

<br />Ps.<br />Żeby cokolwiek prawić na temat,trzeba go znać i mieć autorytet....uznany.Przede wszystkim uznany przez świat.Najprościej jak można wytłumaczyć,to załóż do Fiata koła od BMW i już będzie tak samo jeździł a może i lepiej.<br /> <br /> <br />

chyba się trochę zagalopowałeś i mocno pogubiłeś

to tak jakby fiata nie można było trochę polepszyć np. dobremu lokalnemu mechanikowi tylko musi być uznany na świecie - aż żeś mnie rozbawił

wystarczy podstawowa wiedza z motoryzacji i samemu można nawet tego fiata ulepszyć tanim kosztem niż to masowo wypuścił producent

Od początku modyfikacji w Focal Aria 906 zostały wymienione:

- wygluszenie matą butelynową oraz poroso;

- kondensatory rike audio, mundorf, rezystory grafitowe;

- kabel na wysokie jupiter, średnie/ bas neotech

Zostaje jeszcze gniazda glosnikowe na WBT i będzie bajka, każda wymiana niosła za sobą dużą poprawę do konstrukcji pierwotnej. Polecam

Od początku modyfikacji w Focal Aria 906 zostały wymienione:

- wygluszenie matą butelynową oraz poroso;

- kondensatory rike audio, mundorf, rezystory grafitowe;

- kabel na wysokie jupiter, średnie/ bas neotech

Zostaje jeszcze gniazda glosnikowe na WBT i będzie bajka, każda wymiana niosła za sobą dużą poprawę do konstrukcji pierwotnej. Polecam

no i dla mnie to jest najlepsza rekomendacja - posiadacz kolumn jak jest zadowolony to chyba o to chodzi a nie to że zmian tych nie dokonała osoba uznana na całym świecie

W kwesti modyfikacji kolumn, bylem baardzo sceptyczny. Ale niestety to cholera slychac i nie sa to niuanse, ktorych trzeba sie dosluchiwac. Teraz to sa zupelnie inne kolumny. wg mnie taniej jest zrobic upgrade niz ciagle wymieniac kolumny ze strata. Akurat arie maja potencjal. Oczywiscie nie kazdemu moze podobac sie ich sygnatura grania, bo kazdy ma inne oczekiwania. Ale to dziala :)

W kwesti modyfikacji kolumn, bylem baardzo sceptyczny. Ale niestety to cholera slychac i nie sa to niuanse, ktorych trzeba sie dosluchiwac. Teraz to sa zupelnie inne kolumny. wg mnie taniej jest zrobic upgrade niz ciagle wymieniac kolumny ze strata. Akurat arie maja potencjal. Oczywiscie nie kazdemu moze podobac sie ich sygnatura grania, bo kazdy ma inne oczekiwania. Ale to dziala :)

Potwierdzam, warto było wydać każdą złotówkę na modyfikację.

Tylko z tego co wiem to lubisz niskie basisko (jeśli się mylę to popraw). Focale raczej nie grają bardzo nisko a zwłaszcza monitory. Te Magnaty, które słyszałem grały potężnym basem, dla mnie bez zachowania proporcji.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

To fakt, ale w tym metrazu bas sie kotluje nadmiernie. I stracil na zejsciu, co mi z podlogowek w tym pomieszczeniu. Mam okazje posluchac Focali w 16m2 wiec nakresle sobie mniej wiecej czy bedzie mi to odpowiadac. Basu moze bedzie mniej, ale chociaz moze lepiej zejdzie.

?👈

Co powiecie na temat tej aukcji na Allegro ,Focal 816V W ,sprzedający ma pełno negatywów ,sprzedaje przeważnie sprzęt powystawowy ,aukcja już raz była przerwana ,może ktoś zna więcej szczegółów ,może ktoś oglądał je osobiście , mam możliwości odbioru osobistego tylko (80km) ,bardzo proszę o jakieś info pozd

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Focale Electra 907Be?? Piękne wysokie i średnie, ale mało basu (nawet jak na monitory). Jeśli bas nie stanowi przeszkody, to warto odsłuchać (wysokotonówka top głośnikowy).

Cześć.

Chciałbym abyście pomogli w wyborze wzmacniacza do moich monitorów 707s. Co powinno dobrze zagrać, a co z góry się nie sprawdzi bo wiadomo jaki charakter mają chorusy. Kolumny grają na 22m2 , brakuje trochę basu jak to w monitorach. W tej chwili grają ze wzmacniaczem dual cv1452 lub z amplitunerem onkyo tx -ds575. Dźwięk minimalnie lepszy z duala. Grają z amplitunerem bo właściwie posiadam 705 i centralny z serii. Do kina będę używał procesor yamahy dsp-e800 , a do stereo szukam integry. Myślałem o końcówce mocy, ale nie wiem czy ta yamaha ma dobrą sekcję przedwzmacniacza, i jednak chciałbym mieć regulację basu i sopranu.

Cena 1200 zł może być sprzęt używany.

Może nie powinienem wkładać kija w mrowisko ,ale muszę to napisać Focal 816V W przy STX FX 300 to 2ligi niżej . a cenowo 2 razy droższe ;-)

idz reklamowac swoje stx na wiejskie przytupanki,tam bedziesz mial poklask,tutaj cie wysmieja,jak chcesz nalezec do klubu to musisz miec jakies focale chocby najnizsze, albo chociaz posluchac,ale i to za duzy wysilek dla ciebie,idz do klubu stx tam cie z otwartymi recamy przyjmom

Z czym mnie przyjmą ? ;-) ,a na te wiejskie przytupanki to ty przestań chodzić , bo przez nie chyba opuszczasz zajęcia w szkole , ostatnimi 2 wyrazami to się skompromitowałeś i pokazałeś kim jesteś ;-) ale obciach i wstyd chłopie naprawdę . Dawno się tak nie uśmiałem , myślę że nie tylko ja .

• 2 miesiące później...

Witam klubowiczów focala. Przez przypadek trafiły do mnie kolumny focal aria 936 kolega wyjechał na jakiś czas i pożyczył mi je na odsluch. Musze przyznać ,że jestem mile zaskoczony. Grają rewelacyjnie. Pomimo tego , iż mój pokój jest słaby akustycznie to te focale zmiazdzyly moje AP Yara II superior. Bardzo podoba mi się w nich góra i średnica. Nie jest krzykliwa. Mój wzmacniacz Denon PMA 2020 świetnie się z nimi zgrywa. Zastanawia mnie dlaczego tak mało jest testów tych kolumn. Ogólnie o focalu nie jest tak głośno jako innych markach.

Aria 926 gra bardzo podobnie w stosunku do 936. Trochę więcej dołu i ciut lepsza dynamika na korzyść tych drugich. 926 są według mnie bardziej spójne. Wszystko tak naprawdę zależy od pomieszczenia jakim dysponujesz. Przy cichym słuchaniu myślę że warto zaoszczędzić parę zł i wybrać 926.

Jeśli masz możliwość to wypożycz, dobrze jak by byly grane trochę - dużo zyskują po wygrzaniu. Otwiera się góra i brzmi łagodniej, bas przestaje dudnic i robi się bardziej miękki. Dochodzi przestrzeń.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.