Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  183 członków

Focal Klub
IGNORED

klub miłosników kolumn Focal'a

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytaj sobie testy w Audio.

Kisiel testował oba modele i paradoksalnie 936 są bardziej «ubasowione» od wiekszych 948.

Oczywiście najlepiej sprawdzić to u siebie, jeśli kupujesz nowe to wypożyczenie za kaucją nie powinno być problemem.

Testy czytałem. I nauczony doświadczeniem wiem, że nic nie zastąpi odsłuchu bezpośrednio w domu na docelowym zestawie.

Zastanawiam się, w którym sklepie można wypożyczyć 936? Chcę kupić nowe kolumny.

Miałem na odsłuchu Arie 936 i faktycznie bas był przepotezny niestety za duży jako mojego pomieszczenia.

Tego też się obawiam, żeby uniknąć grzmotów :)

Ja mogę polecić sklep Koris z Poznania ale Focale to tak popularne kolumny że nie powinieneś mieć problemu z odsłuchem w domu a może nawet z prezentacją obu modeli.

• 2 tygodnie później...

Ostatni upgrade zrobiony w moich focal aria 948, zmienione cewki rdzeniowe na srednicy i zastapione cewkami powietrznymi, a na basie zamiast rdzeniowej cewki, toroidalna. Warto bylo :))

Takze z oryginalnych rzeczy w kolumnie zostaly obudowa, no prawie ( zrobione wygluszenie) i glosniki.

Takze polecam szczerze taki upgrade, tanio nie bylo, koszt total ok 4,5 tys zl. Nie oszczedzalem, dalem wg mnie najlepsze kondy, rezystory i okablowanie.

Warto było cewki zmienić, bo: ?

Bo na srednicy i basie byly gowniane z rdzeniem.

Jak ktos bedzie mial ochote na zmiane to podam wartosci cewek, mam pomierzone.

Ale co to dało w odsłuchach?

Caly upgrade wyniosl kolumny na wyzszy poziom grania. To trzeba posluchac. One maja wielki potencjal ale jakosc zastosowanych podzespolow w oryginalnej zwrotnicy mocno je ogranicza. Dopiero wymiana na lepsze elementy wyzwala z nich potencjal.

Wiem, że upgrade do jest to, bo już wymiana rezystora na wysokich i kondów na wysokich i średnicy dała u mnie dużo na plus.

Pytam co w kwestii sonicznej dała wymiana cewek na powietrzne.

To samo co wymiana kondow na lepsze. Na basie lepsza kontrola i szybszy bas bardziej zroznicowany, srednica, wiecej szczegolow blasku, scena Nie spodziewalem sie az takiej zmiany. Dopiero, sie uklad wygrzewa. Okablowanie tez zmieniles? Jakie kondy dales? Czy wytlumiles kolumne? Cewki kupilem w polink.

Burz, czy zmieniles kond na basie? Bo to tez ma wplyw i to wielki. Ten co jest w oryginale to shit

Tu masz zwrotnice do aria 948

Do wymiany cewki 0,68mH i 3,9mH na powietrzne oraz na bas 4,7mH toroidalna

post-6746-0-31413500-1453489103_thumb.png

Tu masz wszystko, ale dla przypomnienia - zmiana wytłumienia, rezystora i kondensatora w szeregu tweetera oraz kondensatora na średnicy:

http://www.audiostereo.pl/focal-826v-zwrotnica-jaki-upgrade_118149.html/page__st__90#entry3423820

Ok. Masz chorusy, wiec cewki musisz pomierzyc. No i jak zmienisz reszte podzespolow do wywalenia oryginalna plytka. Na niej nie zmiescisz nowych elementow

Edytowane przez panerai_47

Witam

Co koledzy mysla o chorusach 826?

Tzn chce je zakupic zamiast ikonow 6. Sluchalem 726 i bardzo mi sie podobaly. 826 nie za bardzo mam jak dopasc w salonie. Jedynie arie 926

Nie z apmlitunerem tylko z roksan kandy k2

Nie znam Chorusów ale słyszałem Roksana Kandy k2. Jeśli Chorusy są po neutralnej lub jasnej stronie mocy to chyba bym zmienił najpierw wzmacniacz.

Aczkolwiek trzeba tego połączenia posłuchać. Ja słyszałem Roksana z Tempo 3i i HGP Vola i dla mnie ten wzmacniacz nie ma wypełnienia, jest za suchy.

Nie słyszałem chorusow z roksanem,nie mam pojęcia jak to zagra,zależy jakie brzmienie preferuje kolega,chorusy świetnie się zgrywaja z musical fidelity,jak tu kolega Jędrek pisał wcześniej,to połączenie daje naprawdę zjawiskwe brzmienie,wręcz czarodziejskie rzec by można,barwa przestrzeń powietrze wszystko na swoim miejscu,źle zestawione chorusy mogą uszkodzić słuch,więc lepiej posłuchać.

Wiem, że upgrade do jest to, bo już wymiana rezystora na wysokich i kondów na wysokich i średnicy dała u mnie dużo na plus.

Cewki rdzeniowe psuja dzwiek. Teraz po wygrzaniu moge napisac ze to dobry krok do poprawy brzmienia. Na bas koniecznie daj toroidalna.

Wymiana dala bardzo duzo, bas lepsza kontrola i zroznicowanie. Srednica to inna bajka, koszt cewek 300 zl. Cewki zamowione w polinku. Tylko jedna sprawa moze sie okazac ze wzmak tego nie udzwignie. Kolumny stana sie bardziej wymagajace co do wzmacniacza.

Tak się zastanawiam na ile te zmiany poprawiają brzmienie a może tylko je modyfikuja i po jakimś czasie się okaże, że może jest coś przekombinowane? :-) nie bardzo wiem co w moich Aria mógłbym poprawić grają super....ale może faktycznie średnica ....hehe e nie...

Tak się zastanawiam na ile te zmiany poprawiają brzmienie a może tylko je modyfikuja i po jakimś czasie się okaże, że może jest coś przekombinowane? :-) nie bardzo wiem co w moich Aria mógłbym poprawić grają super....ale może faktycznie średnica ....hehe e nie...

Tomter, zapraszam do siebie na testy. Najlepiej jest samemu posluchac.

Na czym sluchasz swoich 948?

Napisz cos o tych kef r900.

Napiszę tak: mają generalnie brzmienie, które mi odpowiada, poza basem, którego mogłoby być więcej stąd zastanawiam się nad Focal Aria 948. Tylko pomieszczenie, którym dysponuję nie jest specjalnie duże z tym, że maksymalnie przystosowane. Zrobiłem co mogłem akustycznie przerabiając garaż.

WP_20160202_001.jpg

Masz za mało basu z tych Kef? Albo adaptacja szwankuje...albo?

Niskiego basu jest w sam raz, szwankuje rozciągnięcie i średni bas. Brakuje konkretnego ataku: np. werbla. W pomieszczeniu nie dopatrywałbym się problemów, ponieważ miałem również KEF R700 i z basem było wszystko dobrze. Niestety KEF R700 miały mniejszą scenę i generalnie jakość jakość grania.

Gość

(Konto usunięte)

Niskiego basu jest w sam raz, szwankuje rozciągnięcie i średni bas. Brakuje konkretnego ataku: np. werbla. W pomieszczeniu nie dopatrywałbym się problemów, ponieważ miałem również KEF R700 i z basem było wszystko dobrze. Niestety KEF R700 miały mniejszą scenę i generalnie jakość jakość grania.

Nie do uwierzenia...

Wypozycz Focala i porównaj. Tylko tak będziesz pewien co zagra lepiej. Sam jestem ciekawy. Pogadaj z chłopakami w Korisie w Poznaniu .

Koniecznie napisz jak wypadło porównanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.