Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

JuG

A ilu Słowian CCCP unicestwił?

W CCCP ?

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Od 20 do 60 mln. O 20 mówiło się półoficjalnie, 60 to szacunki. Nich będzie po środku czyli 40. Z tych 40 ogromna większość to słowianie.

Gość

(Konto usunięte)

W CCCP ?

O wiele za dużo ale nigdy nie było żadnych planów całkowitej zagłady żadnej nacji.

Od 20 do 60 mln.

O tych kłamliwych bredniach już pisałem - nie widzę sensu się powtarzać. Jest zdecydowana różnica pomiędzy represjonowanym a zabitym/zmarłym. NKWD było nieporównywalnie mniej "skuteczne" od faszystów.

Ani nie zbawił

To Ty nie żyjesz? :O

50 lat potem okupował

W końcu wyszedł. A Amerykanie w Niemczech nadal są.

Edytowane przez JuG

Wracając do pomników , to na dniach zdemontowano pomnik w Dubiczach Cerkiewnych . Pomnik z wizerunkiem żołnierza radzieckiego . Na pomniku były nazwiska ze stopniami poległych .

Natomiast w Bielsku Podlaskim zburzono pomnik na cześć " Tysiąclecia Państwa Polskiego " .

Edytowane przez czester15.30

СССР zbawił m.in. Słowian, w tym Polaków, od całkowitej zagłady. Wiem, że niektórym trudno jest zauważyć tą "subtelną" różnicę pomiędzy niezależnym nieistnieniem i zależnym istnieniem.

jak się rzekło - gówno prawda. tylko dlatego że kumpel Hitler wywinął numer Stalinowi a potem dziesięciolecia niewoli. wsadźcie sobie takie zbawienie w sowiecką dupę.

Gość

(Konto usunięte)

Wracając do pomników

Zwalniają miejsca dla pomników Kaczyńskiego i "poległych" w Smoleńsku.

wsadźcie sobie takie zbawienie w sowiecką dupę

Wiele sowieckich dup uważa, że oszczędzając własnych obywateli trzeba było w 1944 r. zatrzymać się na granice z 1941 r. i dać kumplowi Hitlerowi czas na zwolnienie przestrzeni życiowej w Europie.

Edytowane przez JuG

JuG

Ponieważ powtarzasz się to ja też się powtórzę.Gdyby Stalin nie utorował drogi Hitlerowi to nie musiałby potem Słowian ratować.

To był wypadek komunikacyjny . Tak Radek mówi . Oni nie polegli w walce .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
Gość

(Konto usunięte)

Gdyby Stalin nie utorował drogi Hitlerowi

Powtarzasz te same kłamstwa - za Hitlera podziękuj Amerykanom i Europejczykom. Polakom też - jeżeliby przepuściły wojska radzieckie do Czechosłowacji to i II WŚ prawdopodobnie by nie było.

Gość

(Konto usunięte)

Kolejny nieomylny Bóg - niezłe towarzystwo mamy na Bocznicy.

Inwestycje i technologie Hitler miał z USA i Europy. Kilka % ziarna i surowców - z ZSRR.

Edytowane przez JuG
  • Redaktorzy

Powtarzasz te same kłamstwa - za Hitlera podziękuj Amerykanom i Europejczykom. Polakom też - jeżeliby przepuściły wojska radzieckie do Czechosłowacji to i II WŚ prawdopodobnie by nie było.

Drogi Juriku, takie kawałki to mi zasuwano w szkole podstawowej za późnego Edwarda Gierka. Jednak minęło kilka lat i sowiecka historiografia w końcu wrzuciła swoje graty do wagonów towarowych i wróciła do domu (gdzie nadal się przydaje do oczarowywania dojarek w mniejszych miejscowościach za Uralem). Nie próbuj więc jej wciskać ponownie - nie warto, nie przyjmie się, już ją przerabialiśmy.

JuG Nawet Bóg nie jest nieomylny w przeciwieństwie do Stalina,który zabił najwięcej Słowian.

• Redaktorzy

Wiele sowieckich dup uważa, że oszczędzając własnych obywateli trzeba było w 1944 r. zatrzymać się na granice z 1941 r. i dać kumplowi Hitlerowi czas na zwolnienie przestrzeni życiowej w Europie.

Taaak? I zrezygnować z rabunku w Niemczech (i zachodniej jak się potem okazał Polsce)? Zrezygnować z zemsty na niejakim Gitlerze? Oraz z targów nad podziałem stref wpływów w Europie? Jurik, czy ty masz wszystkich poza sobą za dzieci?

Wracając do pomników , to na dniach zdemontowano pomnik w Dubiczach Cerkiewnych . Pomnik z wizerunkiem żołnierza radzieckiego . Na pomniku były nazwiska ze stopniami poległych .

Natomiast w Bielsku Podlaskim zburzono pomnik na cześć " Tysiąclecia Państwa Polskiego " .

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem burzenia pomników, które są świadectwem historii. A w wielu wypadkach również pomnikami poświęconymi śmierci żołnierzy, którzy zginęli na polskiej ziemi nie z własnej w końcu woli i z niemieckich rąk.

W końcu wyszedł. A Amerykanie w Niemczech nadal są.

Jura, i ty to piszesz? Nie cieszysz się? Przecież podobno faszystowskiego gada trzeba trzymać krótko, coś pomyliłem?

Argumentacja JuGa przypomina mi tę radzieckich historyków z lat 50.Otóż wybielali oni rolę Rosji w rozbiorach Polski twierdząc,że Rosja w ten sposób ochroniła Słowian.Zapominali tylko,że Rosja zezwalając na rozbiory wpuściła żywioł germański daleko na wschód.Przypominam,że po III rozbiorze Prusy sięgały do Warszawy a Austria daleko w głąb Ukrainy.

JuG to czystej wody stalinista.

Gość

(Konto usunięte)

Taaak?

Z dzisiejszej perspektywy rozejm z Hitlerem w 1944 r. na dobrych warunkach (reparacje, dostęp do rynków, ...) mógł by być całkiem korzystny dla ZSRR. Ale z pewnością byłby on zabójczy dla pozostałej Europy.

Głupi był ten Stalin, zbyt ideologiczny i mało biznesowy.

Zmiana pana nie oznacza wolności. Jak w starym kawale - ogłoszenie w gazecie: z dniem xx Iwan Gównojadow zmienia imię na Piotra

nic tak mnie nie wzrusza jak troska ruskiego propagandzisty o wolność innych narodów.

Nie było szans na żaden rozejm.Po pierwsze Hitler go nie chciał a po drugie Stalin po Teheranie miał widoki na ogromne zdobycze w Europie Wsch. i Środ. i gdyby się na to zgodził to byłby idiotą.

Gość

(Konto usunięte)

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem burzenia pomników, które są świadectwem historii. A w wielu wypadkach również pomnikami poświęconymi śmierci żołnierzy, którzy zginęli na polskiej ziemi nie z własnej w końcu woli i z niemieckich rąk.

Za to masz dużego +.

Zadziwił mnie cmentarz w Gdyni-Redłowo: największa część cmentarza - polskie ofiary z 1939 r., mniejsza - ACz oraz tylko jeden mały wspólny grób żołnierzy LWP.

I jaka jest odpowiedź?

Oczywista - TAK. :)

Jeszcze komentarz do tego rozejmu.Był w Niemczech pomysł ( Himmler i jego środowisko) na przerwanie walk.Ale na froncie zachodnim aby kontynuować wojnę na wschodzie.Coś jakby odwrócona sytuacja z 1918r.Ale Alianci zach. nie byli zainteresowani.

Gość

(Konto usunięte)

JuG to czystej wody stalinista.

))) Wypraszam sobie - jestem nowoczestnym putinistą. ;) A wojciech iwaszczukiewicz - niedokształcony antyrosyjski historyk według którego układ monachijski też Stalin z Hitlerem podpisał.

• Redaktorzy

Wypraszam sobie - jestem nowoczestnym putinistą.

Rzekłbym, że nie ma się czym chwalić. Mamy w Polsce podobnych rządców, tylko głupszych i z krótszymi rączkami. Więc nie ma się czym chwalić, to naprawdę nic ciekawego i kiedyś się skończy źle.

JuG Guzik mnie obchodzą twoje oburzenia.Dla mnie liczą się fakty.Używasz stalinowskiej,zgranej argumentacji,której nie da się obronić.A układ monachijski podpisał Beck z Beneszem.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie liczą się fakty.

Fakty są takie, że to amerykańskie firmy i banki inwestowały setki milionów $$$ w przedwojenną gospodarkę niemiecką, budowały też tam swoje zakłady i przekazywały/sprzedawały niezbędne technologie. Fakty są takie, że surowce z ZSRR stanowiły kilka % całego przedwojennego importu Niemiec. Fakty są takie, że od faszystów Polskę wyzwoliła Armia Czerwona wraz z LWP. Fakty są takie, że dzięki temu nie został zrealizowany w całości tzw. Generalplan Ost.

Edytowane przez JuG

Mnie chodziło o inne fakty.Dla mnie faktem jest,że posługujesz się stalinowską argumentacją.Z której zresztą ZSRR częściowo wycofał się już po XX zjeździe.

• Redaktorzy

Typowe półprawdy, mój drogi poutinisto. Amerykańskie (i inne) duże firmy inwestowały nawet w ZSRR, dopóki trwał NEP i w ogóle dało sie tam inwestować. Inwestowały też np. we Francji i Anglii, zaś francuskie i angielskie w USA. Oraz w Niemczech, dopóki się tam dało. Na tym polega światowa gospodarka, ze prywatne firmy (znasz Jura takie pojęcie?) inwestują, gdzie chcą. Dopiero po IIWW zaczęto bawić sie na poważnie w rządowe ograniczenia, embarga na szczególnie nieprzyjemne reżimy itd. Właśnie dzięki nauce, jaką była IIWW. Ale powojenna propaganda sowiecka na potzreby zimnej wojny zrobiła z tego jakiś szczególny niecny proceder, żeby po pierwsze, dopiec "odwiecznemu wrogowi" Ameryce (który stał się nim dopiero za Stalina, bo przedtem był przyjacielem, wiesz o tym, Jura?), a po drugie, żeby zamaskować własną daleko idącą współpracę z Niemcami, która trwała aż do 1941 roku. Nie uczyli tego u szkole w Czelabińsku czy w Szantarsku, co?

Drugi raz się poświęcił w Mandżurii i Korei.

Koalicja Aliantów Zach. i ZSRR tylko dlatego przetrwała,że była korzystna dla obu stron.To jest polityka.

Tu się całkowicie z sowieckimi dupami zgadzam. Byłoby to zbawienne dla całej wschodniej Europy. Tylko sowieckie dupy całkowicie zapominają, że w pokonanie Hitlera przez samych zachodnich aliantów trwałoby parę miesięcy dłużej niż do maja `45, ale skończyłoby się zwycięstwem tak czy owak. Od lipca 45 Amerykanie mieli broń jądrową gdybyś nie pamiętał...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.