Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć laptopa i smartphona do wzmacniacza Arcam

mSciciel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na pewno podobny temat był nie raz, ale mam nadzieję, że jak napiszę konkretnie i zwięźle to mi pomożecie. Mam Arcam amplifier a65 i podłączone do niego Monitor Audio BX2, za ich pomocą chciałbym słuchać muzyki ze spotify najlepiej ze smartphona ewentualnie z laptopa. Rozumiem, że zwykłe podłączenie telefonu minijack -- czincze jest bezsensu,tak?

1. Jak chcę podłączyć do wzmacniacza laptop to lepiej, żebym kupił DAC i przez usb go podłączył, czy wykorzystał karte dźwiękową Prodigy HD2 (postarałbym się przerobić ją na zewnętrzną), którą już posiadam.

2. W przypadku zakupu DACa to jeżeli chciałbym słuchać muzyki z laptopa przez sluchawki dodatkowo muszę kupić wzmacniacz słuchawkowy bo DAC jest tylko przetwornikiem, dobrze rozumiem?

3. Często słucham muzyki bezpośrednio z telefonu przez słuchawki(AKG K530), czy jest jakaś możliwość uzyskania lepszej jakości(np. wzmacniacz słuchawkowy) czy przy telefonie to w ogóle mija się z celem?

Trudno powiedzieć jak będzie lepiej, bo wszystko zależy od klasy tych elementów, czyli pośrednio ile chcesz w to zainwestować.

Telefon raczej nie ma wyjścia liniowego, więc podłączanie z wyjścia słuchawkowego do wzmacniacza to rzeczywiście bez sensu.

1. Zależy jaki będzie ten DAC. Pewnie większość zagra lepiej od tej karty, ale nie ma tu reguły. Dobrym rozwiązaniem jest zakup przetwornika

USB->SPDIF i połączenie ze wzmacniaczem cyfrowo (jeśli jest taka możliwość). W większości przypadków zagra to lepiej niż tanie DAC-i.

2. Większość DAC-ów tych komputerowych jest już zintegrowana ze wzmacniaczem słuchawkowym, więc masz wszystko w jednym.

3. Niektóre telefony ponoć grają całkiem dobrze z czułymi i niskooporowymi słuchawkami, ale to są opinie zasłyszane na forach, nie sprawdzałem tego.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Tak jak kolega qbakos napisał - wszystko jest kwestią kosztów jakie się chce/może ponieść. W układzie laptop - wzmacniacz polecam gorąco rDac'a (z tej samej stajni Arcama). Mam takie zestawienie i używam dlatego, że daje możliwość przesyłania sygnału po wifi - rewelacja jeśli chodzi o wygodę użytkowania. Jeśli idzie o odczucia z odsłuchu - brak dramatycznych różnic w porównaniu do podłączenia po kablu. Piszę w kontekście słuchania muzyki po prostu, a nie "podładowywania" się emocjami i porównywaniem na siłę obu połączeń, bo wtedy zapewne ktoś tam mógłby się jakichś różnic się dosłuchać. Dla mnie jest to połączenie absolutnie zadowalające w drugim systemie. Kiedyś używałem rDaca także w systemie podstawowym i jest to na prawdę przyzwoite urządzenie, a jak się popatrzy na cenę, to na prawdę można pewne niedociągnięcia wybaczyć i szybko się o nich zapomina....

Co do słuchawek do telefonu - temat rzeka! musisz "na słuch" dobrać sobie takie zestawienie jakie Ci odpowiada, bo ani nie ma tu żadnych reguł moim zdaniem ani nikt Ci złotego przepisu w postaci: ten telefon-te słuchawki nie poda. I zawsze jednak (moim zdaniem) dany model słuchawek zagra lepiej z dedykowanego przetwornika tudzież wzmacniacza słuchawkowego z dackiem. A podłączanie do telefonu zewnętrznego dacka? hmmm .. może i ma sens jeśli bierzemy pod uwagę urządzenia typu "sticker" usb, ale jeśli coś większego to chyba nie bardzo... Poza tym na tym polu z kompatybilnością urządzeń jest rożnie - trzeba uważnie dobierać...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.