Skocz do zawartości
IGNORED

WIELKI TEST WZMACNIACZY STEREO DO 750zł

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

>Andrzej

W dwudziestometrowym pokoju dla słuchacza o nieuszkodzonym słuchu wystarcza w zupełności do 20-30 wat na kanał, pod warunkiem, że wzmacniacz jest w stanie oddać te 20-30 wat bez zniekształceń na sygnale muzycznym i rzeczywistym obciążeniu, która to sytuacja różni się dość zasadniczo od pomiaru parametrów sygnałem sinusoidalnym i na obciążeniu zastępczym. Istotne są tutaj znacznie rzadziej podawane parametry, takie jak np. wydajność prądowa albo zdolność do wysterowania obciążeń o impedancji niższej niż 4 ohm.

Co do NADa, to oprócz modeli wywodzących się z 3020 przez długie lata wypuszczał również inne, o ile pamiętam głównie dzielone, charakteryzujące się właśnie dużą mocą i bardzo "czadowym", choć podobno niezbyt neutralnym dźwiękiem.

Zbig- zgadzam sie z Toba na calej linii, ale...

Na forum bylo tez ze 100 razy, ze jednak prawdziwy hiend dostajemy po przekroczeniu jakichs 500-1000W na kanal, a ponizej to wlasnie kompromisy. Kazdy recenzent opisujacy koncowki mocy wpada za kazdym razem w zachwyt, kiedy mu uszy deba staja i uswiadamia sobie ze dotad to on praktycznie niczego nie slyszal. Owszem kazdy z nas stara sie otrzymac fajne brzmienie w swoim pokoju i to w nocy kiedy spia sasiedzi. Ale nie wmawiajmy sobie ze to brzmienie neutralne. W ostatni weekand mialem okazje posluchac Metalliki "Master of puppets" na godzinie 11. Nie musze chyba dodawac iz przez jakis czas bede tesknil do starego dobrego brzmienia, gdy wszystko slychac. I nie chodzi tu tylko o metal , rownie dobrze zabrzmial glos Cohena, REM czy Marillion. Czulo sie dopiero oddech a wysokie tony wirowaly w powietrzu. Bas byl tak szybki jak powinien. Uzyskanie czegos takiego z malego piecyka jest naprawde trudne, stad wlasnie moje pytanie.

Zyzio- model 800 ma basu tyle co przystalo na prawdziwy piec na XLR-ach. Mylisz go pewnie z plastikowymi zabawkami z konca lat 90-tych, a tu mowa o 20kg piecu. Zreszta napisalem ze napedzil kolumny estradowe az milo, a glosniki basowe siedzialy tam pewnie ze 40cm, nie znam sie na estradowce.

Czy ty aby nie za bardzo wierzysz recenzentom? No ale jeśli już musimy, to wziąłem kilka numerów pism prowadzących rankingi. Średnia moc przy 8 ohm wzmacniaczy sklasyfikowanyvh jako hi-end wynosi 150 W. Tylko jeden miał ponad 500 W.

=> Andrew

Niczego nie mylę ! Na Technicsach się wychowałem, od nich zaczynałem i znam całą serię VX. 700-tka, 800-tka to dno, dopiero SU VX 920 conieco potrafi :-) Zresztą Su VX 800 choć to może nie ma znaczenia miał zaledwie 60 pkt w tescie niemieckiego "Audio", więc o jakim hi-endzie czy piecu z prawdziwego zdarzenia my tu mówimy ??

Liczbę AK (wydajność prądowa) też o ile dobrze pamiętam miał cianką...., odłuchowo też był cianki, z 4-ohmowcami w ogóle sobie nie radził - zniekształcał jak cholera.....Godny polecenia jest jedynie VX 920 (liczba AK 66) - trudno dostępny i to pod warunkiem, że miałby nowe kondziołki.

Jezeli przy technicsach jestesmy, to chcialbym was zapytac, co sadzicie o modelu SU-810? Poniewaz mam zamiar niedlugo go wystawic na aukcje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Realna cena w komisie to około 300-400zł, dzisiaj widziałem. Jednak to słaby i tani model. Ten o którym pisałem to "prawdziwy piec?"- no własnie moze po prostu sie nie rozumiemy i o innych wzmacniaczach piszemy. Jesli wzmacniacz potrafi napędzić kolumny estradowe tak że aż szyby drżą, to coś w tym jest. Zresztą byłem w tym komisie drugi raz. Niestety nie kupiłem tego Technicsa, nawet go rozkręciłem. W środku wykazywał sporo latek, więc dałem spokój. Kondensatory mało same nie wybuchły, tak spęczniały. Ale i tak byłem pod wrażeniem, kiedy sprzedawca podłączył kilka innych wzmaków dla porównania- Yamaha, Sony i amplituner Denona. Oczywiście Technics zabrzmiał jak piec, aż strach było kręcić potencjometrem, natomiast pozostałe wzmacniacze po prostu grały. Nie mówię tu oczywiście o jakości dźwięku, bo i warunki nie te, a z drugiej strony właśnie o tę jakość pytałem. Może wypowie się ktoś kto zna wzmacniacze większej mocy i powie coś konkretnego ? Wypowiedzi zyzia są trochę głupawe....

pozdrawiam

zyzio niezgodze sie z tobą ze w technicsach kondensatory wysychają, w moim su-v 670 siedzą precision i faktycznie są takie po 10 latach mają dalej tolerancje pojemności 2% (mierzone metexem) a co do wydajności prądowej to wymiana cienkich taśiemek łaczących trafo, elektrolity na konkretnej grubości kable i wzmacniacz zaczyna czysto grać i dostaje konkretnego kopa na basach (współczynnik tłumienia wzrasta z 20 do ok 100 po wymianie okablowania, przekaznika i pominięciu przełaczników A/B)

A wiec panowie moje poszukiwania wzmaka sie zakoczyly ,teraz pora na kolumny :)

Yamaha AX-870 siedzi u mnie w domciu, w stanie peferycjnym bez zadnej ryzki ani paproszka jak magazynu :)

ale jednak wcale nie jest taka jak ja opisywali ,z wykopem super moca ,niby katalogoweo ok 170W / 4 om a moje skladaki w pudlach od starej unitry ZG-15C stunisngowane przezemnie na 4 om, z 15cm 50W basu stx i gwizdeczkiem 150W stx pograja na niej do polowy galki spokojnie, a po przykreceniu lodnes nawet ponad polowe , moze to fakt iz sa zamalo efetywne, okolo 85 dB i jak kupie wieksze kolumny to bedzie juz czym wstrzasnac pokoj , nie wiem.... dzwiek zato jest ladny czysty neutralny bez zbytnich uwydatnien jak dla mnie ,spodziewalem sie wiekszego pogromu po tym piecu ,ale itka gra bardzo ladnie, ocenie jego jakosc na leprzy kolumnach jak kupie w tym lub nastepnym tyg :) Ale mam jakies dziwne wrazenie iz nie bedzie to az taki mocny sprzet jak mi sie wydawalo :PP Za to za 600zl to jego stan jest wysmienity ,nie sprawia wrazenia jakby wogole kiedys ktos go otwieral ,istny sprzet prosto ze sklepu :) Jakby ktos pytal moge polecic sprzedawce z allegro :D

A to:

str. 106, nr 9/'04 Hi-Fi IM:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no mialem go kupic bo ladnie gra :) ale jest niefunkcjonalny jesli chodzi o podlaczenie elmentow i ponoc tylko 8 om i na jedna pare glosnikow ,co zadecydowalo jednak ze sie rozmyslilem

• 3 tygodnie później...

Nie no nie ma co do 1100zł nie kupi się lepszego zestawu WZMACNIACZ + TUNER.

Zastanawiałem się jeszcze nad:

Sony: TA-FB910R + ST-SE700

ale wydaje mi się że raczej napewno nie zagra lepiej niz mój Pioneer A-705R + F-504RDS

No chyba że macie inne zdanie to napiszcie.

Pamiętajcie że granica cenowa to 1100zł i warunkiem jest obsługa pilotem.

Czekam na propozycje.

Dzieki.

To Sony to zdecydowanie nie pokona Pioneera705. Jeszcze godne uwagi Denon PMA 925, Marantz PM7000, Pineer A602R, A702, A750, Yamaha AX590 (570, 592, 596) i inne ciężkie japończyki powyżej 10 kilo tych firm plus Onkyo, Harman Kardon, Luxman A451, 471, wyższe modele Rotela I NADa (bo te tanie będą miały za małą moc jak dla Ciebie).

ja kupilem lepiej , w super stanie Yamaha AX-870 i jestem z niej bardzo zadowolony ,wielki piec o niezlej mocy potrafiacy wysterowac kazde kolumny i dotego grajacy nieco ofensywnie co sie dla mnie liczylo :)

600zl i jest mozliwosc sterownia pilotem i bajery w stylu wtyczek do zasilania innych urzadzen z samego wzmacniacza i main-preout z ktorego mozna skorzystac chocby np przy subie aktywnym

Sorry,ze tutaj op tym wspominam, ale jak widzę taki budżet to może warto byłoby się zainteresować modelem mikro wieży: LG LX-220 za 678zł.

Polecam - moja WIELKA rekomendacja. Zachęcam dp posłuchania i sprawdzenia samemu. Niezła dynamika, wyrównane pasmo i coś co sprawia, że chce się na tej wieżyczce słuchać. Stałem zdumiony i zachwycony chyba z 1h. Bardzo muzykalny dźwięk i naprawdę dobry w kat. audiofilskich, z uwagi na owo wyrównane pasmo i przyjemne barwy i muzykalność tego klocka. Kolumienki o stosunkowo dużych membranach sa wyjątkowo solidnie zrobionne. Słuchałem tego modelu kilka razy. Co ciekawe lepiej zagrała dopiero Yamaha Piano Craft za 1999zł (MM) - ta o jednobryłowej jednostce centralnej /ciekawe, że droższa wersję Yamahy z dwybryłową j.c. wyopadłą w moich uszach mniej interesująco ;)/

Ukryta Zawartość

Porównywałem brzmienie tego LG z nagrodą EIS'y - jakimś modelem SONY za >1kzł - ten z kretyńsko rozwiązanym sterowaniem przeskokiem ścieżek (ostre kształty niewygodnego pokrętła - nie do przyjęcia) i nie zamieniłbym się.

PS. Jakoś do LG nie mam zaufania i ogólnie mówiąc - nie przepadam za tą firma. To jest jednak wyjątek wart posłuchania. spróbujcie znaleźć coś lepszego do 1kzł. (Nie znalazłem, choć posłuchałem wielu innych.)

* * *

Czy ktoś z Was może się zetknął z LG LX220 i podziela mój entuzjastyczny pogląd ?

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o technicsie SU-VX 500 ile taki wmak jest wart w stanie db?

Podobno jest to dobry sprzet pracujący w klasie AA !

Wasze opinie na temat jego brzmienia no i ile jest wart?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.