Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Grupowiczów

Właściwie to mój pierwszy wpis, a już chciałem prosić fachowców o uwagi...

Dłubię sobie w moim CD6000 i już kilka rzeczy udało mi się wymienić (z wyraźną poprawą na lepsze...) i teraz nadeszła pora na kondensatory ceramiczne w filtrze przy wzm. op. (obecnie OPA627-już po wymianie).

Udało mi się zdobyć kondensatory Silver Mica, ale niestety mam tylko o wartości 120pF a powinienem mieć jeszcze 100pF (takie są wartości oryginalne - jak na załączonym schemacie). Czy wymiana tych 100pF na 120pF wpłynie w znaczący sposób na pracę układu (to w końcu 20%) i czy wie ktoś może za co ten kondensator odpowiada (na moje oko to jest filtr dolnoprzepustowy...).

Będę wdzięczny za pomoc bo nie wiem czy szukać tych 100pF czy nie...

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-170674_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11051-tunning-marantza-cd6000-trudne-pytanie/

Schemat jest tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niech wywala pojemności z wyjścia tylko poczekamy aż mu się z zasilaniem coś porobi albo OPamp padnie to wtedy cała połowa napięcia zasilającego idzie na wyjście.Reszty nie trzeba tłumaczyć co się stanie po podaniu nawet 12V na wejście wzmacniacza!!

Po drugie gościu zapomniał chyba o tym,że śmieci po kwantyzacji,przetważaniu itp. trzeba jednak wyciąć bo takiego dobrego wpływu to na dźwięk nie mają.

Idea jest słuszna bo każdy element wnosi coś do dźwięku ale idąc tym tropem to najlepszy CD to ... ;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Stopień analogoy poprawiam, właściwie to już prawie skończyłem... a wywalać niczego nie będę, jak nie wiem DOKŁADNIE do czego to służy. Na wyjściu CD mam Black Gate'y 100uF/16V N (unipolar) i w tej cenie wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem (o gabarytach zwijanych kondensatorów SCR czy Hovland nie wspomnę...) za to zamierzam wywalić kondensator wejściowy w pre-ampie... bo faktycznie brak kondensatora jest lepszy niż najlepszy kondensator... :-).

Zastanawiam się też nad wywaleniem wyciszających tranzystorów na wyjściu... generalnie polecają takie rozwiązanie...

Buber, wywal te tranzystorki, one dość wyraźnie psują dźwięk, a wyciszanie zrób na przekaźnikach. Poszukaj wątków o modyfikacji Marazma CD67 , 63 i różnych Philipsów, było coś o tym pisane.

>dreamer

"Niech wywala pojemności z wyjścia tylko poczekamy aż mu się z zasilaniem coś porobi albo OPamp padnie to wtedy cała połowa napięcia zasilającego idzie na wyjście.Reszty nie trzeba tłumaczyć co się stanie po podaniu nawet 12V na wejście wzmacniacza!!"

Zamiast siac panike moze bys tak wczytal sie w schemat i pomyslal czy to czym tu straszysz jest wogole mozliwe.

"Po drugie gościu zapomniał chyba o tym,że śmieci po kwantyzacji,przetważaniu itp. trzeba jednak wyciąć bo takiego dobrego wpływu to na dźwięk nie mają."

Czy to jaki maja wplyw na dzwiek wiesz jedynie z literatury czy jednak zadales sobie trud zeby samemu to sprawdzic?

>buber

wyrzucenie kond. o ktorych pisze gosc z linka jest najzupelniej bezpieczne i, jesli mialbym obstawiac, postawil bym na istotna poprawe dzwieku po tej operacji aczkolwiek tego Marantza nigdy nie przerabialem. Moze zalezec to od reszty toru, trzeba pamietac ze przy niefiltrowaniu "smieci" z konwertera nawet 1/3 energii jest koncentrowana powyzej 22khz.

>brencius

"kondensatory w audio to podstawa!"

Szkoda ze nie umiem poslugiwac sie lutownica bo wlutowal bym se kilka tu i owdzie zeby poprawic dzwiek:)

A przy okazji...jakie to masz w koncu konkluzje odnosnie glosnika-analizatora widma?:)

I tak z czystej ciekawosci...jaka Twoim zdaniem jest zasada dzialania kondensatora? Tu moga byc niezle strzaly w mozg:)))

Brencik - mniej FFT, wiecej wyobrazni.

dht > Racja,że nie popatrzyłem na cały schemat jednak sytuacja jaką opisałem jest realnym zagrożeniem może nie w tym modelu ale w wielu innych konstrukcjach i uważałem za stosowne taki problem naświetlić. Warto się zabezpieczyć małym kondensatorkiem na wyjściu niż serwisować resztę toru z powodu jego braku.

Jeśli chodzi o dźwięk,hmmm. Słyszałeś o wpływie wyższych częstotliwosci na resztę pasma akustycznego? Myślę,że w tym temacie wiele osób byłoby zdania,że lepiej wyciąć śmieci powyżej 22kHz niż je zostawiać. Uważam się za osobę,która czuje wyższe dźwięki (bo o słyszeniu bym tu nie mówił.To tak jak poniżej 20 Hz) i wolałbym mieć 20kHz ale czyste niż 25 ze śmieciami o niewiadomo jakiej szerokosci widma f.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

oj dht, ja juz sie wypowiedzialem ostatecznie na temat FFT i zachowania glosnika co zreszta potwierdzaja pomiary i doswiadczenia. a jak nie zrozumiales to szkoda, moze chociaz inni sie czegos naucza, nie tak jak ty. wiec o co ci chodzi? ja nie wiem. szumisz tylko i kozaczysz. pozdrawiam!

a o kondensatorach zaraz znajde i zarzuce

Maxwella równania, podstawowe równania klasycznej elektrodynamiki (J.C. Maxwell), opisujące związki pomiędzy natężeniami pola elektrycznego, magnetycznego i ładunkiem elektrycznym. Istnieje kilka równoważnych sformułowań równań Maxwella, najczęściej stosowane są formy różniczkowa lub całkowa równań Maxwella.

W postaci różniczkowej równania Maxwella wyrażają wzory:

rotE=-a(∂B/∂t)

rotH=a(∂D/∂t)+abj

div B=0

div D=bρ

gdzie: E - natężenie pola elektrycznego, H - natężenie pola magnetycznego, B =µH - indukcja pola magnetycznego, µ - przenikalnośc magnetyczna ośrodka, j - gęstość prądu elektrycznego, D =εE - indukcja pola elektrycznego, ε - przenikalność dielektryczna ośrodka (dielektryczna stała), ρ gęstość objętościowa ładunku elektrycznego, rot - operator rotacji, div - operator dywergencji, a i b - stałe uzgadniające jednostki, zależne od wyboru układu jednostek (np. w MKS i SI a=1= b, w układzie Gaussa a=1/c, b=4π, gdzie c - prędkość światła w próżni).

W postaci całkowej równania Maxwella wyrażone są wzorami (w układzie jednostek SI):

gdzie: C - zamknięta krzywa ograniczająca powierzchnię S, prostopadłą do elementu przewodnika, V - dowolna powierzchnia zamknięta, n - wersor normalny do powierzchni, ds - element łuku krzywej C, dσ - element powierzchni, Q - całkowity ładunek elektryczny zawarty w przestrzeni ograniczonej powierzchnią V, I - natężenie prądu płynącego w przewodniku. Pozostałe oznaczenia jak we wzorach różniczkowych równań Maxwella.

Z pierwszego równania wynika prawo indukcji Faradaya (Faradaya zjawisko), drugie mówi o tym, że źródłami pola magnetycznego są zmienne pola elektryczne lub płynące prądy, trzecie równanie mówi o braku ładunków magnetycznych. Z czwartego równania wynika, że strumień pola elektrycznego przenikającego pewną powierzchnię jest proporcjonalny do ładunku elektrycznego zawartego w przestrzeni ograniczonej tą powierzchnią, z czego można wywnioskować prawo Coulomba.

Z równań Maxwella, uzupełnionych warunkami brzegowymi dla pól i prawami opisującymi zmianę pól na granicach nieciągłości ośrodków oraz równaniem na siłę Lorentza, można wyprowadzić wszystkie prawa elektrodynamiki klasycznej, ponadto z równań Maxwella dla pustej przestrzeni (j=0, ρ=0) Maxwell wywnioskował istnienie fal elektromagnetycznych (odkrytych później przez H. Hertza).

Z równań Maxwella wyprowadzono również formułę transformacji Lorentza.

Teoria Maxwella została potwierdzona doświadczeniami niemieckiego fizyka Herza który do wytworzenia i odbioru fal elektromagnetycznych używał obwodów oscylacyjnych LC. Obwód taki był w stanie wytworzyć prądy przemienne o częstotliwościach rzędu tysięcy i milionów herzów.

Przebieg prądu w obwodzie jest następujący :

a. - Ładowanie kondensatora

b. - Różnica potencjałów na okładzinach powoduje przepływ prądu

c. - W miarę odpływu ładunków zmniejsza się różnica potencjałów a wzrasta jednocześnie natężenie prądu powodujące wytworzenie pola magnetycznego wokół cewki i wzbudzenie w niej siły elektromotorycznej indukcji powodującej przepływ prądu.

d. - Uzyskana w wyniku naładowania energia pola elektrycznego kondensatora została po jego wyładowaniu przekształcona na energię magnetyczną cewki, a dzięki wzbudzonej w cewce sile elektromotorycznej samoindukcji przepływ prądu trwał nadal ładując ponownie kondensator ładunkami przeciwnego znaku.

e. - Gdy natężenie prądu staje się równe zeru, kondensator jest ponownie ładowany, a energia pola magnetycznego cewki zostaje przekształcona w energię pola elektrycznego kondensatora i cykl się powtarza.

W rzeczywistych obwodach oscylacyjnych LC występuje niewielki czynny opór R powodujący zmianę części energii przepływającego prądu na ciepło, natomiast część jest wypromieniowana w przestrzeń otaczającą obwód. Efektem tego jest powstanie drgań tłumionych, mających charakter drgań gasnących, w których amplituda zmian prądu w obwodzie maleje wraz z upływem czasu.

[obrazekLUKASZ-171179_1.jpg] [obrazekLUKASZ-171179_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3624-100003424 1170258983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że wątek się rozwija, a ja nadal nie wiem do czego służą te kondensatory... :-)

Jak zobczyłem te Maxwell'e to mi się od razu Druty na uczelni przypomniały... :-)

Brencik, czy Tobie przyświeca jakiś cel oprócz popisywania się swoją wiedzą? To co ''zarzuciłeś'' jest kompletnie nie na temat w tym wątku. Jak chcesz naprawdę zrobić wrażenie to wyjaśnij koledze jaką funkcję w układzie pełnią zaznaczone kondensatory. A jeżeli znowu zmienisz temat unikając odpowiedzi na zadane pytanie jak to masz w zwyczaju, toś pozer i szpaner.

>brencik

A teraz skorzystaj z rownan ktore przytoczyles i wylicz buberowi jak bedzie odbieral brzmienie swojego sprzetu po wyrzuceniu tych kondensatorow:)

A w kwestii formalnej to juz ci chyba pisalem. Kogos kto zaczyna dyskusje w stylu

"A rady "elektronika" dht co lutownice pewnie w reku nie mial to wiecie sami..."

uwazam za cwoka i nie traktuje powaznie.

>buber

po co sa te kond. to sam sobie odp. w pierszym wpisie. Wlaczyc jakas symulacje zeby sprawdzic jak dokladnie dzialaja. PSPICE ORCAD jest dobry.

>dreamer

slyszalem o takich teoriach. Nie twierdze tez kategorycznie ze wywalenie tych kond. ceramicznych da poprawe. Ale jesli mialbym obstawiac: pogorszenie czy poprawa, obstawil bym to drugie. Wiem ze "klasyczne" podejscie wielu madrych ludzi wyglada inaczej, ale ja bardziej ufam w tej kwestii swoim uszom:)

Kurde! Nie wytrzymam!!! Napiszę po co są te kondensatory, bo się zaczniecie opluwać!!!

Chodzi o składową stałą na wyściu CD-ka. Jak wszyscy wiedzą nie powinno jej być (albo bardzo niska).

Usuwanie takiego kondziorka wcale jednak nie musi być groźne! Po pierwsze kabelki też mają swoją pojemność. Po drugie, wszystko zależy od układu wzmacniacza-wiele wzmacniaczy ma na wejściu filtr składający się z kondziorka+rezystorek. Zatem, zakładanie z góry, że usuwanie kondziorka jest BE!!!, to błąd!!!

Wszystko jest względne! Krótko mówiąc trzeba widzieć, co się robi i jaki jest "kontekst", czyli urządzenia towarzyszące. A że kondziorki jeżeli już są, to najczęściej psują dźwięk, wiadomo nie od dziś.

Aha! Jeszcze jedno! Wg mnie zamiast wymieniać kondziorki ceramiczne przed wzm. oper. lepiej zrobić to w pętli sprzężenia-większy wpływ na brzmienie!

[obrazekLUKASZ-173010_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że tamat okazał się trudniejszy niż myślałem.... ;-)

>mi$kin

kondensatory wymieniłem wszystkie, również te które zaznaczyłeś (zmiana na + jest wyraźna), i na pewno nie służą do do eliminacji składowej stałej bo są wpięte równolegle na wyjście PWM przetwornika C/A SM5872, potem jeszcze są wzmacnicze operacyjne, potem HDAM i dopiero kondensatory do filtrowania składowej stałej (te też wymieniłem na BG-N 100uF-muszę dbać o wzmacniacz... ;-))

Chyba jednak oleję sprawę bo te kond. ceramiczne co je wywaliłem to pewnie tolerancję mają z 10-15% a dodajac do tego dryf temperaturowy to te 20pF w prawo czy lewo to dla nich betka... ;-)

Pozdrawiam i dziękuję

p.s. ale jakby ktoś jednak wiedział co te kondesatorki dokładnie robią to będę wdzięczny za info...

m.zd. te kond. w czerwonych obwódkach zabezpieczają przed śmieciami wysokiej częstotliwości, które mogły by przeniknąć na wejście wo.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Buber

Czy można wiedzieć, gdzie zaopatrzyłeś się w BG-N? Szukam od pewnego czasu we w miarę sensownych cenach i jakoś nie ma szczęścia :-( A może masz jakąś zbędną parkę o pojemności rzędu 10-100uF?

Może bym się skusił i kupił, wtedy od Ciebie?

mi$kin

No niestety zagranica:

Ukryta Zawartość

przesyłka "tylko" 3,5 funta bez żadnych cudów (czekałem 3 tygodnie z czego tylko 1 na przesyłkę 2 tygodnie sprowadzali kondensatory). Można płacić e-kartą z mBanku.

W stanach ceny są niższe, ale ja tylko 2 sztuki sprowadzałem więc by mi się nie opłacało bo przesyłka droższa (ponad 10 dolarów)... i jeszcze jakieś cła czy inne wynalazki

ale może znajdziesz gdzieś taniej, tylko jeszcze formy płatności mają znaczenie bo nie zawsze da się z Polski zapłacić (wersja płatności przy odbiorze odpada), pomocne może być konto na Moneybookers czy E-Gold (tak za Silver Mica w Niemczech płaciłem...)

Pozdrawiam.

P.S. jakbyś coś tańszego znalazł to daj znać... :-)

Ukryta Zawartość

O ja p.....

dth>luknij na swoj wpis???

Kondzior zaznaczony musi tam byc,jest to typowa i prawidlowa aplikacja podstawowej wstepnej filtracji z wyjscia dac sygn.symetrycznego!Owszem nalezy go zmienic na jakic bezindukcyjny i dokladny kondzior... tak jak i inne w filtrze.elementy w filtrach powinny byc bardzo precyzyjnie dobierane..to podstawy!

niema idealnych kondensatorow ale mozna z nimi zyc..ba!trzeba.. tylko je umiejetnie stosowac.

mialem juz mozliwosc obcowac z uszkodzeniami speakow po takich pseudo audioholskich klockach pradu stalego...fajnie wygladaly zdeformowane cefki ..Membrany..glosnikow za kilka kilo ZL!!!

w dobrze zrobionym torze niema roznicy miedzy istnieniem a brakiem kondziora w torze..np.liniowym1tylko trzeba to umiec robic..panowie1

ale faktycznie kondzior kondziorowi nierowny..i tu jest problem w odpowiednim doborem.

>darkul

16 kHz to chyba trochę mało.... :-)

Przekopałem wszystkie książki do elektroniki i elektrotechniki jakie miałem w domu i znalazłem dwa wzory:

1. na częstotliwość graniczną pasywnego filtra RC f=2/(PI*R*C) dla R=20k częstotliwość zmieniła się z 318kHz (dla 100pF) na 265kHz (dla 120pF) - nie wiem czy nie trzeba w takim układzie przyjąć tylko 0.5 C, ale nawet wtedy jest zmiana z 63kHz na 53kHz

2. na częstotliwość graniczną aktywnego filtra RC (1-go rzędu) f=1/(2*PI*R*C) i wyszło mi dla R=12k i C=120pF f=111kHz... nie uwzględniłem gałęzi RC od masy do wejście nieodwracającego (+), bo to chyba wzmocnienie jest.

Rodzieliłem przy liczeniu oba układy bo nie mogłem znaleźć nic podobnego po książkach.

Nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Darkul jak masz gdzieś wzorki jak się liczy cały taki układ to będę wdzięczny za podesłanie... ;-)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.