Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning Marantz'a CD6000-trudne pytanie

Buber

Rekomendowane odpowiedzi

Terminator, a masz 6000, 63 czy 67? Bo tam różne wielkości wchodzą. Do 67 Nippon4700/35 od Jaworeczka a do pozostałych Nichicon 6800/35 od Natalki, można też dać 2700/35 nippon lxy od Jaworeczka. Nóżki zatrzaskowe ma tylko pierwszy.

To zrób sobie zegar, bo tam są dwa przetworniki i się zaplątałem z tymi zasilaniami. Jest wątek "Zegar dla każdego do it together". Szkoda że w 6000 nie da się pominąć HDAM. W 63/67 taki zabieg daje poprawę.

Rambo>

Sorry za opóźnioną reakcję ;-)

NIe mogę namierzyć tego wątku na diyaudio.com nt. wpływu pojemności regulatora - czytałem to parę ładnych tygodni temu :-( Popracuję jeszcze nad tym.

Gdybyś chciał złożyć zamówienie w parts connexion, to chętnie się przyłączę! Kupiłbym parę BG i Mills'ów ;-)

>darkul

A jak pominąłeś HDAM w CD6000 ? bo jakby się dało to ja chętnie bym to cholerstwo wyciął.... (zostało by mi tylko OPA627-wiem, wiem nie lubisz tych kostek...:-))

tylko mam nadzieje że nie chodziło Ci o wersje OSE gdzie te syfy są dwa i jeden faktycznie można od ręki wywalić...

>terminator

Ja mam kondensatory w zasilaczu takie: po mostku Panasonic FC 3800uF 35V (z Madrala) po stabilizatorach Elna Silmic 470uF/35V (z zamianki z Panasonicami), teraz będę to jeszcze bocznikował Wima'mi MKT

znalazłem w Kraqu LM2940 na 5V po 5 zł (tylko nie wiem jaki producent...) jutro jadę zakupić, jak chcesz to Ci mogę nabyć, bo ceny w Elfie to widzę są baaaardzo chore...

>McGyver

ale zegar Audioamp'a ma jeszcze precyzyjny kwarc wstawiony (5ppm) i to chyba też powinno mieć znaczenie, nie tylko separacja zasilania itp. bo jakoś nic chce mi się wierzyć że Marantz wsadził tam kwarc lepszy niż 20-30ppm (w kontekście tego jakie wartości kond. były w zasilaczu, a przecież kwarc 5ppm jest dużo droższy...)

Omin HDAM i zmien filtracje wokół scalaka...najle[iej i chyba najprośćiej jest zrobic autonomiczny nowy stopien.

Swoją drogą to patent z HDAM to naprawdę nieporozumienie,głuśi czy jak?

Buber - czy lm 2940 jest rzeczywiście tak bardzo odpowiedni ? Nie sprawdzałem go ale według danych katalogowych wynika, że ma spory poziom szumów (150 uV). Nie żebym go krytykował ale dobrze by było się nad nim zastanowić. Moduły w modelu 63 (ten model znam jedynie i dlatego piszę o nim) omija się łącząc wyjście opampów z wyjściem jakimś ładnym kondensatorem i to wszystko. Ja eksperymentowałem z kondensatorem a fabrycznie to omija się małym rezystorkiem 10 ohm - jest miejsce na płytce. W 6000 to pewnie darkul Tobie doradzi, bo być może trzeba wstawić jeszcze dodatkowe wzmocnienie na WO.

Darkul - jak proponujesz zmienić filtrację (poza zmianą kondensatorków i dodaniem jeszcze jakichś małych pojemności ) i czy jest sens budowy osobnego stopnia jeśli nie zamierzasz zmieniać załkowicie koncepcji układowej. Pewno, jeśli przebudować na symetryczną to trzeba by było pomyśleć o dodatkowej płytce.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>darkul

a czy schemacik byłby problemem ?

bo taki magik to ja nie jestem żeby to samemu wykombinować... znaczy jakby było jedno wyjście z op-ampów to bym sobie poradził (tak jak jest w CD63/67), ale w CD6000 to tego nie widzę, pewnie trzeba coś dołożyć bo tam dwa sygnały wychodzą... nie wiem...

reszta też pewnie będzie wdzięczna za takie informacje... :-)

autonomiczny stopień wyjściowy w moim wypadku nie wchodzi w rachubę bo by za dużo dłubania było i właściwie prucie CD na maxa a tego chciałbym uniknąć... myślałem raczej o małym bypass'ie...:-)

i co masz na myśli pisząc " zmień filtrację wokół scalaka..."

>Rambo

nie wiem... :-)

fakt LM2940 mają szumy na poziomie 150uV ale żeby było zabawniej, to LT1085 i LT1086 i LM317/337 też tyle mają (dla 5 V oczywiście, bo podają w katalogu poziom 0,003% Vo) natomiast zwykły 78xx ma chyba 40 uV/V, jeśli dobrze odczytałem z tabeli... także poziom szumów jest podobny (mam nadzieję że nie piszę jakiś herezji... jakby co to mnie poprawcie... :-), a te LM2940 lepiej napięcie powinny trzymać niż zwykłe 7805, (w układzik z LM317 nie chce mi się bawić... :-),

właśnie znalazłem... LM340A National Semiconductor mają szumy na poziomie 40uV dla 5V, i nawet napięcia trzymają (-/+ 0,1V)... ale też nie wiem... :-) może uda mi się gdzieś to kupić...

>Buber,

Dzięki, ja mam już LM2940 i LM2990. Teraz tylko zamowilem w TME L4940V05, bo dalem ciała i kupiłem w Elfie niewłaściwe 5V stabilizatory : ( inny rozkład wyjść. Elfa fakt, zdzierstwo straszliwe.

jeśli chodzi o całościowe potraktowanie sprawy (jasne że najlepsze ale i najtrudniejsze) to można zobaczyć na diyaudio.com. Są tam konstrukcje warte uwagi ( Pedja, Thorsten itd). Jestem za takim podejściem. Jakie filtry proponujesz darkul ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

no ciekawe cięcie ale chyba ze strojeniem Bessela

przy takim cięciu i rodzaju filtra (Bessel) powinno wyjść około 1 dB spadku na 20 kHz czyli to jest nieźle. Filtry zrzynasz czy projektujesz za każdym razem ? ;) Słyszałeś coś o LT1364CN8?

Darkul, miałem na myśli że HDAM w 6000 się po prostu nie da pominąć i nic nie dokładać. W ten sposób da się w CD63/67, a w 6000 to już trzeba dołożyć stopień, jak sam wspomniałeś.

darkul - ok ja tu sobię dłubię na kompie swój filtr wg twojej koncepcji a zapomniałem, że za dużo sam klecę. . Tak więc, pytanie - który rząd dajemy?

2 opcje...

[obrazekLUKASZ-202356_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

darkul - fajnie i dobrze, że pokazałeś prawidłowe przycinanie, nie żebym się mądrzył ale podglądałem wcześniej - jak się tym interesowałem - mistrzów. Zaraz wrzucę do programu, żeby zobaczyć przenoszenie i opóźnienie fazowe.

Miałem chwile wiec coś maznę na temat zasilania

MC 7805 Ct Motoroli Philips i Marantz uzywa go od dawna

Jego parametry szumowe to typowo 10uv/v a rezystancja wyjciowa 0,9 . tYlko jedna firma poza Motorolą która robi takie- Onsemi MC 7805BT te są najbardziej cenione i tanie . Jezeli chcecie lepiej to zostaje AD797 z tranzystorami ,lub same tranzystory .Innej alternatywy nie ma jeżeli chodzi o zmniejszenie szumów Mozna zastosowac wielostopniowe stabilizacje i wtedy zwłaszca w cyfrówce jest lepiej . Rodzinę 317T najlepiej zastapic LT317AT lub LM317AT . Oczywiście same zasianie wszystkiego nie załtwia to tylko jeden z problemów z którym nalezy sie uporac .

gregaudio - czy jest sens walczyć o te kilka uV szumu i czy wstawienie takiego stabilizatora ST (7805) w porównaniu do tych co wymieniłeś powoduje rzeczywiście jakąś istotną degradację w efekcie końcowym ? Z tego co sobie przypominam to kiedyś też chyba stosowałeś ST. Szczerze mówiąc (zakładając mój fatalny słuch, słabe kolumny, mały pokój itd :) ), to zmiana w cd ze standardowych 78/79 ..... firmy JRC na 317/337 AT nie wniosła nic co mógłbym śmiało opisać - tak jest rzeczywiście lepiej, poza jednym przypadkiem ale tu chodziło o całkiem dodatkowy stabilizator - separator :) .

O tym pisze to tylko jeden problem szumy ,jak reszte jest do d... to nic to nie daje , nawet gdybyś stabilizator miał z 0 szumem. walka wchodzi w wielostopniowym tak jak podaje tam szumy sie dodają jak dodasz 10 i 10 masz 20 jak 150 i 150 masz 300 a to juz róznica ale w przypadku gdy urządzenie ma wartosc projektową wtedy mozna cos wydusic z niego . Same zasilanie to tylko kropelka w duzej wodzie jak dasz nawet krystalicznie czystą do metnej wody to nie nie zrobi sie sie z tego czysta :)

JRC 7805 są ok ale w wersji A i czesto je stosują . Prowadzenie ścieżki ma zdecydowanie wiekszy wpływ .Dlatego poczesci masz racje że to nic nie daje :)

dołaczenie silnika do hulajnogi nie czyni go motocyklem :) cos mi dzisaj wesoło pozdrawiam

dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

tak jak greg powiedział trzeba by się zająć prowadzeniem ścieżek, tj, m. zd. solidniejszą, pogrubioną masą, ewentualnym rozdzieleniem masy cyfrowej od analogowej (często możliwe poprzez wylutowanie łączówek, przecięcie ścieżek i indywidualne połączenia mas do punktu referencyjnego) a także wylutowaniem wielu niepotrzebnych połączeń masy "górnej" z "dolną", które tworzą szkodliwe pętle podatne na zakłócenia. Temat ten nie był nigdy dostatecznie omawiany a wydaje mi się, że jest podstawowy. Jeśli ktoś ma ciekawe namiary z linkami do konkretnych rozwiązań w tym przedmiocie proszę o zgłaszanie, bo to ułatwi innym i co tu dużo kryć "odważniejszym" kolegom ewentualne eksperymenty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.