Skocz do zawartości
IGNORED

Utrapienia akustyczne w 13,5m2 - potrzebna pomoc

Greg Orio

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Potrzebuję pomocy dotyczącej wyboru ustrojów akustycznych.

Pokój, w którym obecnie słucham muzyki (jak również oglądam filmy) ma wymiary 3x4,5 a jego wysokość to 2.55m

Jest to pomieszczenie w znacznej mierze użytkowe i spędzam w nim sporo czasu dlatego ustroje powinny wyglądać bardzo estetycznie, na czym bardzo mi zależy.

Potrafię zrobić coś sam, ale muszę wiedzieć co i z czego.

Ze względu na ową użytkowość nie chcę korzystać z paneli z wełny mineralnej - jakie są alternatywy?

Ale do rzeczy: poniżej schemat pokoju w skali z dokładnością do 1cm (otwierając plik w programie graficznym, z włączoną linijką można pomierzyć co, jak i gdzie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Elementy brązowe to meble - patrząc od góry:

- stolik RTV, a na nim głośnik centralny i TV

- masywny stolik hmm kawowy (na grubym dywanie również widocznym na schemacie)

- szafki w dolnych rogach, z lewej wysoka na 1.83m, z prawej 1.23m wysokości

Po prawej zaznaczyłem ścianę z wnęką na okno, a pod nim kaloryfer.

Kanapa skórzana z piankowym wypełnieniem.

Ściany są gołe, nic na nch nie ma poza głośnikami surround i baaaardzo grubymi zasłonami przy oknie.

Budownictwo stare, ściany solidne, bez pustki wewnątrz. Podłoga - drewniane klepki.

Bolączką są niestety drzwi, za nimi długi korytarz.

Wyliczenia kalkulatora dotyczące pierwszych odbić.

post-53949-0-48559400-1395328875_thumb.jpg

Odbicia po prawej występuję niestety przy oknie

Linia sprzętowa wygląda tak:

Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi + MUSES 8820 na RCA

Nordost Dreamcaster RCA

Denon AVR-3805

Nordost Dreamcaster głośnikowy

Bowers&Wilkins 685

A co jest problemem?

Pogłosy, słaba konturowość sceny dźwiękowej, kiepski bas, średnicy jest mało i jest sucha, ale to chyba oczywiste przy praktycznie pustym pokoju.

Niestety nie posiadam żadnego sprzętu pomiarowego, a chętnie użyłbym REW żeby zobrazować szanownym kolegom skalę problemu.

Starałem się streszczać w opisie, ale i tak wyszło z tego całkiem sporo tekstu...

A więc jak? Da się coś podziałać żeby było po prostu dobrze czy sobie darować nakład pracy i $$ i kupić sobie Senki HD600 ? :]

Pozdrawiam serdecznie i góry dziękuję wszystkim, którym chciało się tutaj zajrzeć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również muszę przystosować pomieszczenie do słuchania muzyki i jest podobnej wielkość . A teraz najważniejsze - wszystkie potrzebne informację znalazłem na forum w dziale Akustyka . Wystarczy poczytać, poszukać, a nie iść na łatwiznę ,zadać pytania i czekać na gotowe odpowiedzi. Mimo wszystko życzę powodzenia.

Owszem, są tu wszystkie informacje - całe mnóstwo (od kilku tygodni czytam), niestety również sprzeczne ze sobą opinie jak i zwykłe czysto-teoretycznych wypowiedzi, ale na szczęscie jest też masa różnych często wieloletnich doświadczeń przekazanych tu na forum.

Chciałbym zrobić adaptację raz i dobrze bez konieczności działania na zasadzie prób i błędów. Dlatego też polegam na doświadczeniu udzielających się tu osób.

Każde pomieszczenie ma swoistą specyfikę. U mnie jest mało miejsca po bokach, a całkiem sporo na ścianie frontowej i tylnej.

Pewne wnioski wysnute z czytania działu "Akustyka" również mam

Mianowicie ze względu na 1m odległości odsłuchowej od tylnej ściany najoptymalniejszym wyjściem będzie zamontowanie szerokopasmowego pochłaniacza. Pytanie tylko z czego? Jak już wspomniałem wełna odpada. Pianki akustyczne (nie te 30kg/m2 z allegro) są trudno dostępne, ale najważniejsze pytanie to jaka pianka ma najlepsze do tego właściwości?

Sufit również jest goły, ale wiercenie w nim odpada - więc tu ewentualnie ustroje z lekkich materiałów (klejenie) Pochłaniać czy rozpraszać?

Pierwsze boczne odbicia - miejsca mało więc ustroje muszą być wysoce efektywne przy małje grubości - myślę, że max 15cm. I znowu to samo pytanie - pochłaniać czy rozpraszać? Oczywiście biorąc pod uwagę rozkład pomieszczenia i ustawienie głośników.

Pamiętając o zasadzie, że na jednej ścianie pochłaniamy, a na przeciwległej rozpraszamy, za kolumnami i nad TV będą rozpraszacze, tylko jeszcze nie wiem jakiego typu.

Na rezonatory Helmholtz'a też znalazłoby się miejsce na froncie - ale to po adaptacji pierwszych odbić.

Chciałbym jeszcze dodać, że bardzo zależy mi na przestrzenności/holograficzności dźwięku. Wyrównanie poziomów częstotliwości będzie po prostu miłym dla ucha dodatkiem.

Tak więc jeszcze raz - będę bardzo wdzięczny za opinię doświadczonych w temacie kolegów - ja jak narazie jestem na etapie teoretycznym, jeszcze przed etapem popełniania błędów ;)

Pozdrawiam

za kolumnami i nad TV będą rozpraszacze

bardzo zależy mi na przestrzenności/holograficzności dźwięku

To się trochę wyklucza. Najlepiej mieć dyfuzory zasłaniające TV podczas odsłuchu.

Użytkownik Szymon powinien doradzić coś z dobrze pochłaniających gąbek.

Czy nie rozważałeś ustawienia na szerszej ścianie? Bo teraz to po lewej masz drzwi, więc kolumnę odsuwasz pewnie o 80-100cm od ściany bocznej i zostaje 1-1,4m pomiędzy kolumnami, a to bardzo mało.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

To się trochę wyklucza. Najlepiej mieć dyfuzory zasłaniające TV podczas odsłuchu.

Da się zrobić

Użytkownik Szymon powinien doradzić coś z dobrze pochłaniających gąbek.

Dzięki

Czy nie rozważałeś ustawienia na szerszej ścianie? Bo teraz to po lewej masz drzwi, więc kolumnę odsuwasz pewnie o 80-100cm od ściany bocznej i zostaje 1-1,4m pomiędzy kolumnami, a to bardzo mało

Nie da rady - za mało miejsca żeby wszystko poustawiać jak należy

Rozstaw to 146cm - wiem, mało.

W czasie kiedy szukałem optymalnego ustawienia kolumn z ciekawości ustawiłem je tuż przy krawędzi dywanu uzyskując trójkąt równoboczny o boku 2.2m i przestrzennie to faktycznie inna liga. Pojawiły się osobne plany, które obecnie są bardzo zlane. Niestety tak ustawić głośników nie mogę z kilku powodów.

Przemeblowanie pokoju w taki sposób żeby zamienić ścianę tylną na przednią to byłaby ostateczność i wolałbym tego uniknąć więc narazie staram się zaplanować adaptację w rozkładzie obecnym.

Pozdrawiam serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.