Skocz do zawartości
IGNORED

Jak duże nowe podłogówki do salonu? Wymagania hi-end, kasa low-start

bartolomeo

Rekomendowane odpowiedzi

<br />w promieniu 50 km od Pabianic:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /> <br /> <br />

to jest autentyczny amerykański Hi-end Made in USA, autentyczny klasyk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście można też kupić współczesnego chińczyka, a wtedy:

Teraz będą trzy strony bicia piany, po czym klient i tak kupi jakiś chłam, który mu w salonie wcisną.

Za pół roku będzie chciał to sprzedać w pizdu, straci na tym połowę ceny przynajmniej i wróci z pytaniem co teraz...

Nie żebym był złośliwy czy coś, ale to jest niestety standardowa procedura na tym forum,

dlatego proponuję od razu przejść do drugiego etapu zamiast tracić czas na jałowe dysputy.

itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle co znajomy je rozpakował. W przyszły weekend wybieram się do niego posłuchać tych Vandersteenów.

Zobaczymy jak to gra ale kolega wstępnie narzekał na nieco mało detalu.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Już miałem raz (nie)przyjemność kupić używki do innego pokoju - niestety z powodu braku basu odsprzedałem je dalej (w zasadzie bez straty kasy).

No i tak to właśnie działa. Podoba się - zostawiasz. Nie podoba się - gonisz dalej.

Kupujesz coś innego i tak do skutku. Innej drogi nie ma, niestety.

Kilka propozycji potencjalnie wartych uwagi kolumn w dosyć przystępnych cenach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Odsłuch będzie w przyszłości - być może w Pabianicach, być może w Białymstoku.

Jak chcesz coś odsłuchać w Białymstoku to możesz wpaść do mnie :). Ostatnio kompletowałem trochę różnych rzeczy to posłuchasz.

Czy ktoś z was zwrócił uwagę na ten załącznik z planem pokoju? Przecież w takim ustawieniu żadna kolumna nie zagra prawidłowo. Założę się, że z tymi używanymi kolumnami, które podobno "nie miały basu" było wszystko w porządku, tylko ze jak ustawione były w podobny sposób, co na tym rysunku, to cały bas został zeżarty przez efekt filtra grzebieniowego.

Te kolumny bez basu grały w innym pokoju, jak napisałem wcześniej. Jeśli jestem początkującym jeśli chodzi o zakup sprzętu, to nie znaczy, że mam gumowe ucho. Miałem bezpośrednie porównanie z innym zestawem kolumn. Ale nie o tym mowa w tym wątku.

Co to jest efekt filtra grzebieniowego i jak mogę z nim sobie poradzić? Po to właśnie załączyłem plan pokoju byście mogli na niego popatrzeć i coś doradzić.

Ja mogę polecić Kef-owskie XQ50. Miesiąc temu kuzyn wyrwał je za 3300,- Ze dwa tygodnie temu też widziałem aukcję z krakowa za 3400,- W zeszły weekend byłem tego posłuchać i znów jestem chory i napalony na coś nowego. Piszę gdyż kuzyn ma podobne rozmieszczenie salonu jak u Ciebie i również połączony z innym pomieszczeniem (jadalni i kuchnia). Bardzo szczegółowe i z rewelacyjnie przejżystą górą. Basu nie brakowało ani przez chwilę a jednocześnie był żwawy i precyzyjny.

Co do wzmacniacza nie będę się wypowiadał bo zatrzymałem się na KD i nie mam doświadczenia w stereofonicznych wzmakach.

Co to jest efekt filtra grzebieniowego i jak mogę z nim sobie poradzić? Po to właśnie załączyłem plan pokoju byście mogli na niego popatrzeć i coś doradzić.

Efekt filtra grzebieniowego to w największym skrócie sytuacja, w której fala odbita od ściany za kolumną nakłada się na falę bezpośrednią z głośnika w taki sposób, że obie fale ulegają wzajemnemu wygaszeniu. Efektem jest osłabienie lub brak basu w punkcie odsłuchu, mimo, że 2 metry obok wali aż miło. Więcej dowiesz się w zakładce "Akustyka". Gdybyś swój temat założył tam, to już w tej chwili prawdopodobnie cieszyłbyś się lepszym dźwiękiem z posiadanego zestawu i to w dodatku całkiem za darmo, bo zamiast dyskusji o wyższości używanego amstafa nad nowym kefem (lub odwrotnie) uraczono by cie poradą jak prawidłowo ustawić kolumny i miejsce odsłuchu w tym pomieszczeniu.

te KEFy itp. to inna liga niż Vandersteen

Co to jest efekt filtra grzebieniowego i jak mogę z nim sobie poradzić?

ten efekt to tzw. artefakt pomiarowy, popularny mityczny postrach audiofilski

Po to właśnie załączyłem plan pokoju byście mogli na niego popatrzeć i coś doradzić.

jak już Kolega nabędzie sprzęt to zapraszamy do zakładki "akustyka", się poradzi, nie ma problemu

Po to właśnie załączyłem plan pokoju byście mogli na niego popatrzeć i coś doradzić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To nie są podstawkowce?

Tak , dość nietypowe . Bo to 3 way z dużą mocą , wysokim SPL i bardzo niskimi zniekształceniami więc można grac bardzo głośno i wiele podłogówek przy nich wymięknie .

te KEFy itp. to inna liga niż Vandersteen

Vandersteen to nico inna projekcja przestrzeni ale co do Kefa serii R to bym był ostrożny z takimi opiniami .

Jak nie słyszałeś to polecam posłuchać R300 , R700 albo R900 . Im wyżej tym lepszy bas . Coaxiale te same a więc średnica i góra ten sam poziom .

Samo wykonanie skrzyneczek w okleinach naturalnych i na wysoki połysk budzi szacunek . Solidność skrzynek też zachwyca .

Kolumny z którymi warto się zapoznać .

Miałem dwukrotnie R70o , mam R900 i nawet w dalekiej przyszłości nie myślę o zmianie kolumn .

Co ważne , Kef daje 5 lat gwarancji .

Vandersteen to nico inna projekcja przestrzeni ale co do Kefa serii R to bym był ostrożny z takimi opiniami .

Jak nie słyszałeś to polecam posłuchać R300 , R700 albo R900 . Im wyżej tym lepszy bas . Coaxiale te same a więc średnica i góra ten sam poziom .

Samo wykonanie skrzyneczek w okleinach naturalnych i na wysoki połysk budzi szacunek . Solidność skrzynek też zachwyca .

Kolumny z którymi warto się zapoznać .

Miałem dwukrotnie R70o , mam R900 i nawet w dalekiej przyszłości nie myślę o zmianie kolumn .

Co ważne , Kef daje 5 lat gwarancji .

połysk, okleiny, 5 lat gwarancji ...na lakier? ;-)

- fajnie, ale lepiej zainwestować w dźwięk

nie dyskwalifikuję generalnie KEFów, sam miałem różne, podobają mi się rozwiązania koincydentalne, UniQ to jest świetny patent, nie znam R900, może są faktycznie super, ale tak czy owak już nawet R300 są poza poza zakresem cenowym

dla mnie najciekawsze są Q900 ze względu na ośmiocalowy UniQ i całą baterię wooferów, ale te też są poza zakresem cenowym

można dyskutować czy te KEFy to jeszcze mid-end czy hi-end, natomiast Vandersteeny to jest niekwestionowany hi-end

nie dyskwalifikuję generalnie KEFów, sam miałem różne, podobają mi się rozwiązania koincydentalne, UniQ to jest świetny patent, nie znam R900, może są faktycznie super, ale tak czy owak już nawet R300 są poza poza zakresem cenowym

dla mnie najciekawsze są Q900 ze względu na ośmiocalowy UniQ i całą baterię wooferów, ale te też są poza zakresem cenowym

można dyskutować czy te KEFy to jeszcze mid-end czy hi-end, natomiast Vandersteeny to jest niekwestionowany hi-end

Kef ostatnie lata przespał . Kiedyś firma z fajnymi produktami , później lipa . Odkąd została wykupiona przez GP , GP wpompowało w firmę masę kasy .

Czego efektem jest model Blade i seria R , oraz SL50 .

Kolegi znajomy słuchając w swoim bdb systemie LS50 drapał się z niedowierzaniem po głowie a ma najdroższe herbatniki - te za 45000 . 40 coś tam.

Seria Q mocno odstaje od R .

Warto poczytać , zwłaszcza porównanie do Blade za 1000 000zł

Ukryta Zawartość

Przypominam że R300 ma ten sam coaxial co R900 więc góra i średnica ten sam poziom .

Ukryta Zawartość

Warto poczytać , zwłaszcza porównanie do Blade za 1000 000zł

Ukryta Zawartość

Przypominam że R300 ma ten sam coaxial co R900 więc góra i średnica ten sam poziom .

recenzenci mają licentia poetica, to rodzaj literatury motywacyjnej ;-)

jeżeli różnicę między Blade'ami a R900 można sprowadzić do sekcji wooferów to chyba ktoś ....przesadza

Blade i R900 to różne koaksjale i zwrotnice, R900 i R300 może te same koaksjale, na pewno różne zwrotnice itd.

głośnik to jedno a aplikacja to drugie

anyway - ja szanuję KEF-a i rozumiem firmową receptę na dźwięk, może to i hi-endy wg recenzentów, ale to wszystko jest nie w temacie, bo wykracza poza budżet

recenzje Vandersteenów też są w sieci, nawet podlinkowane w tej aukcji

Ukryta Zawartość

recenzenci mają licentia poetica, to rodzaj literatury motywacyjnej ;-)

Jak się jest w temacie to można sporo wyczytać między wierszami ;)

Tak czy inaczej warto się zainteresować R300 . Używki pewnie są lub będą w założonym budżecie .

Mają na pewno jedną wadę - nic nie upiększą . Jak nagranie będzie skopane to nic nie zamaskują .

Nie namawiam jakoś mocno do XQ5, ale swego czasu jak wchodziły na rynek były porównywalne z Referencami Kefa. Używki jak się znajdzie akurat by mieściły się w budżecie.

Mają na pewno jedną wadę - nic nie upiększą . Jak nagranie będzie skopane to nic nie zamaskują .

Tu muszę się zgodzić. Oddają dokładnie to co poda źródło. Jeśli coś jest skopane od razu to słychać. Ja mam IQ90 i po przeróbkach czasami mam wrażenie, że większość mp3 320 w mojej bibliotece jest prawdopodobnie zrobionych z mp3 128.

Pomysl o ustawieniu jakie proponuje parantulla. Ja mam ustawione kolumny nawet ponad 1,5 m od tylnej sciany. Od bocznych juz nie, bo pokoj zbyt waski. Ostatnio w trzech miejscach jakich bylem i w ktorych kolumny byly ustawione w poblizu tylnej sciany, granie bylo plaskie, malo przestrzenne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no i Vandersteeny poszły, zostałoby pond 2000 na wzmacniacz, zamiast planowanego 1000, też można byłoby coś solidnego wybrać, nawet z pilotem

posiadam MA Silver10 i nie brakuje mi niczego....napędza to zestaw ROTEL 1570 - muza rock jazz czasami klasyczna....jest bajka. basik odpowiedni / uwielbiam / :))

• Moderatorzy

a mnie coś się wydaje, że bartolomeo zadowoliły by Paradigmy monitor 11, tylko musiałby znaleźć jakąś promocję :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Postanowiłem, że ze względu, iż nie mam sporego doświadczenia z osłuchaniem kolumn, dla nauki, umówię się na odsłuchy. Choćby by po posłuchaniu krzyknąć 'wow!' i szukać szczęki pod ławą albo wyjść zniesmaczonym (to najgorsza opcja - bo będzie potwierdzała tytuł wątku).

W swoim czasie na pewno będę kontynuował wątek.

Postanowiłem, że ze względu, iż nie mam sporego doświadczenia z osłuchaniem kolumn, dla nauki, umówię się na odsłuchy. Choćby by po posłuchaniu krzyknąć 'wow!' i szukać szczęki pod ławą albo wyjść zniesmaczonym (to najgorsza opcja - bo będzie potwierdzała tytuł wątku).

W swoim czasie na pewno będę kontynuował wątek.

Odsłuch i możliwość prorównania brzmienia "na własne uszy" daje wiele odpowiedzi, nawet gdy nie mamy dużego doświadczenia w tym zakresie.

Gdybyś był na odsłuchach w okolicach Łodzi to polecam odwiedziny salonu A/V "Benefit" na ul. Tymienieckiego 25A. Będziesz miał tam możliwość odsłuchu naszych kolumn Sounddeco Alpha F1 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), które spokojnie nagłośnią Twój salon. Jest to konkurencja dla kolumn DALI Zensor 5/Ikon 5 lub np. Monitor Audio BX5 lub Silver 6 (bardziej te propozycje za ukośnikiem). Tobie powinno spodobać się brzmienie, żonie wygląd, a pomieszczeniu dolny bass reflex :)

Pozdraiwam,

Paweł

Ukryta Zawartość

oj nie wiem czy glosnikami 15cm bas będzie odczuwalny.....miałem bx6 i mi dużo brakowało ....mam MA S10 i tu bas jest:P

Postanowiłem, że ze względu, iż nie mam sporego doświadczenia z osłuchaniem kolumn, dla nauki, umówię się na odsłuchy.

Takie przejażdżki i odsłuchy można co najwyżej traktować w kategoriach ciekawostek przyrodniczych, a nie nauki.

Pomijając stracony czas i pieniądze na przejazdy, to główny i podstawowy problem polega na tym,

że każde jedne kolumny u Ciebie mogą zagrać całkiem inaczej niż u kogoś tam, w sklepie czy gdziekolwiek indziej.

Prawdopodobieństwo, że w swoim pokoju usłyszysz dokładnie to samo co podczas odsłuchu czy prezentacji

mieści się w granicach błędu statystycznego i musiałbyś mieć naprawdę baaardzo duuużo szczęścia, żeby tak było.

W związku z powyższym sugeruję rozejrzeć się po Allegro co by Ci się ewentualnie podobało wizualnie i to po prostu kupić.

Nie będzie Ci brzmieniowo pasowało, to za tydzień sprzedasz i kupisz coś innego.

Za którymś razem w końcu trafisz, a co się nasłuchasz, to Twoje i to będzie "dla nauki" a nie jakieś tam jeżdżenie bez sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.