Skocz do zawartości
IGNORED

ODDAM ZA DARMO NIEPOTRZEBNY SPRZĘT AUDIO

Piotr Piasecki

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy miał właśnie zaszczyt naprawiać te wynalazki pracując w latach 80-tych w zurcie (punkt naprawy) czy jak to się tam nazywało. Dziś to wspomina z uśmiechem ,np:

-ustawianie głowicy prosząc klienta aby przyniósł swoje taśmy by móc ustawić głowice pod jego taśmy ,

-regeneracja głowicy za ryską od zapałek

Ogółem ZRK to było wielkie nieporozumienie , to był sprzęt który miał powstać bo taka była polityka (komuna) miało być i tyle , a nie to co inne (firmy) jak Diora , Fonika , Eltra. no Radmor ( producent dla wojska) to już inna bajka jakośći części była całkiem inna

Dziś widok szpulowca przypomina mi lata dzieciństwa , długo grająca taśma i do tego ta temperatura buchająca z wnętrza- to były czasy.

Dla maniaków szpulowców polecam taki filmik Koncert po Polsku (najlepszy polski magnetofon szpulowy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawostka , na innych filmach autor filmu wspomina o cięciu taśmy VHS na wymiar taśmy szpulowej (chyba jest to 6,35mm) Może ktoś z posiadaczy szpulowca podejmie się takiego wyzwania ?

Ukryta Zawartość

Dla maniaków szpulowców polecam taki filmik Koncert po Polsku (najlepszy polski magnetofon szpulowy)

Ci co pamiętają te czasy, to wiedzą, że na Damę Pik to mało kogo było stać, a Koncert'a to nawet w sklepie nie można było zobaczyć, bo o kupieniu (ze względu na cenę) nie było mowy...

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W 1986roku kupiłem takie cudo ze stajni ZRK było to rms 451 tak zwany kasprzak , kosztował na tamte czasy coś jakoś około 31500zł.

Był to bardzo dobry sprzęt , non-stop się psuł i prawie wcale nim grałem (cieszyłem się wizualnie) , po pięciu naprawach zwróciłem go z powrotem do sklepu, i otrzymałem kasę .

Oczywiście cze ba było iść z postępem polskiej myśli technicznej dołożyłem prawie drugie tyle i za 54200zł stałem się posiadaczem wspaniałego deck-a rzecz jasna nadal była stajnia kasprzaka a było to (zrk) Stero Cassette M7008 . Jak przystało na posiadacza zrk nadal byłem stałym klientem punktu usługowo-naprawczego. Stałe usterki to: pływające obroty , przepalające żarówki i kiepskie paski oraz trzeszczący potencjometr , trafił się też ewenement podczas użytkowania odpadła głowica (słabo zgrzana) opinia punktu - niezgodne użytkowanie.

Tak więc w roku 1986 cena za kasprzaka rms 451 wynosiła ponad 31tyś zł , a za deck-a M7008 w 1987r cena wynosiła 54tyś zł nie wiem ile się na tamte czasy zarabiało, lecz wiem że nie było to mało , pieniądze znaczne a sprzęt kiepski.

Ja z polskich sprzętów najmilej wspominam kaseciak Etiuda, ten w wersji mini. Wstawiłem do niego dbx. Chodzi do dziś i jest jak nowy. Mechanizm chyba nie do zdarcia.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Koncert'a to nawet w sklepie nie można było zobaczyć, bo o kupieniu (ze względu na cenę) nie było mowy...

Koncert o ile pamiętam nie był dostępny w handlu w katalogach przy "koncercie" miejscu ceny widniał napis - "na zamówienie" a o cenę nawet nikt nie pytał ....

Ciekawostka , na innych filmach autor filmu wspomina o cięciu taśmy VHS na wymiar taśmy szpulowej (chyba jest to 6,35mm) Może ktoś z posiadaczy szpulowca podejmie się takiego wyzwania ?

to rozrzutny był jakiś a ponadto to dopiero znacznie później

w 60-tych i początku 70-tych taśmy pozyskiwało się z PR, grube 0.75 lila albo czerwone Aqua i Basff, sypało się z tego ferrytem ale gdy trafiła się nagrana na 19cm/sek szczęka opadała

a do cięcia Ampex, Memorex i podobne z ośrodków obliczeniowych, np. GUS ale pasma z tego nie było

z Koncertem to też była niezła wtopa, kupili mechanikę od Revoxa a cała elektronika została spieprzona zgodnie z obowiązującą w PRL myślą techniczną, to kasetowy Marcin już im lepiej wyszedł

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

....

Tak więc w roku 1986 cena za kasprzaka rms 451 wynosiła ponad 31tyś zł , a za deck-a M7008 w 1987r cena wynosiła 54tyś zł nie wiem ile się na tamte czasy zarabiało, lecz wiem że nie było to mało , pieniądze znaczne a sprzęt kiepski.

Zważywszy, że średnia płaca w 1988 roku wynosiła w Polsce 53 090 zł to raczej nie był HIEND :)

Natomiast ja miałem ZK120 i pamietam, ze wiele lat grał bez problemu - z wyjątkiem gównianego przewijania, a to przez te spręzynki co się rozciagały... A te zielone oko magiczne jako wskaźnik poziomu nagrywania....

,,,,Zważywszy, że średnia płaca w 1988 roku wynosiła w Polsce 53 090 zł to raczej nie był HIEND,,,,

W 1987 średnia to 29 tyś a już w 1988 średnia 53 tyś

Ukryta Zawartość

A tak na poważnie w roku 1988/89 przyszła Pierestrojka i wartościowe pieniądze były już gówno warte.

Ukryta Zawartość

Ja z polskich sprzętów najmilej wspominam kaseciak Etiuda, ten w wersji mini. Wstawiłem do niego dbx. Chodzi do dziś i jest jak nowy. Mechanizm chyba nie do zdarcia.

Też go miałem i rzeczywiście bezproblemowy. Jak się wstawiło głowicę szklanego stożkowego Alpsa to nawet grało

W 1989 roku kupiłem Altusy 75 w komisie za..... 620 tyś. Fakt były nowe, ale cena z kosmosu.

To do takiego hienda żaden bywalec zakładki HIEND jeszcze nie doszedł. :)

Etiudę też miałem, ale mnie nie zachwycił. Każdy kanał grał jaokoś inaczej.

Cena jak cena....ja w 83 jezdziłem z kumplem do fabryki go Wrześni po Altusy 80 tylko miałem pecha bo akurat Altony 110tki rzucili i trzeba było brać co dawali...

Taki kącik nostalgiczny się zrobił...lepiej byśmy pomogli szukać koledze riconowi części do tego zdechlaka....;-)

Założyciel tematu w pierwszych kilku postach oddał co miał , BO TEMU SŁUŻYĆ MIAŁ WĄTEK , setny post mija i jak to już przyjęte na tym forum o dupie maryni . :)

no co poradzisz jak ta maryna jest całkiem całkiem...

Jak się wstawiło głowicę szklanego stożkowego Alpsa to nawet grało

Hmm

Prosze nie pisac takich informacji.

Gdyz ALPS nie produkowal w tamtych czasach glowic "szklanych"

tylko z utwardzana wkladka.

A dodam mam ich 2 szt zdjecie do wgladu jak ktos chce.

Wiecej sa warte glowice Nakamichi z modelu BX-100.

Jak ktos kupi trupa z dobra glowica to sie zdziwi co potrafi b dobra glowica.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Proponuję założyć wątek wspominkowo sentymentalny.

A taśmy rzeczywiście się pozyskiwało z Polskiego Radia, tak jak mamel pisze, z Chełmskiej w Warszawie.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Hmm

Szanowny Pan jest w bledzie.

Najlepszy polski szpulak jest to "Mozart" kwadrofoniczny.

Jest w moim logo.

:)

Pozdrowionka

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Kwadro... nikt tego nie widział, nie słyszał... ale Unitra magnetofon już miała :)

Proponuję założyć wątek wspominkowo sentymentalny.

A taśmy rzeczywiście się pozyskiwało z Polskiego Radia, tak jak mamel pisze, z Chełmskiej w Warszawie.

Też stamtąd kupowałem. BASF ! Grube były ;)

Dzieki takim wpisom wątek nabiera duszy i staje się ciekwszy.

Hmm

Prosze nie pisac takich informacji.

Gdyz ALPS nie produkowal w tamtych czasach glowic "szklanych"

tylko z utwardzana wkladka.

A dodam mam ich 2 szt zdjecie do wgladu jak ktos chce.

Wiecej sa warte glowice Nakamichi z modelu BX-100.

Jak ktos kupi trupa z dobra glowica to sie zdziwi co potrafi b dobra glowica.

Pozdrawiam

Całkiem możliwe, ale to określenie zapamiętałem z tamtych czasów. Nie dało się ich zajeździć nawet na chromówkach ( podobno szybciej zużywały się na nich głowice)

Proszę patrzeć i podziwiać , oczywiście nie można zapomnieć że takie cudeńka powstawały gdy w Polsce rządziła komuna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmmmm

temat czytelny nawet dla niedouczonego 3klasisty

ODDAM ZA DARMO NIEPOTRZEBNY SPRZĘT AUDIO

a tymczasem co my tu widzimy? Gawędy i dykteryjki stałych bywalców, jak to panie dziejku dawniej to i kilogram był cięższy i metr był dłuższy....

A oddać coś za darmo? w Polsce? A taki Ch

Tak tak - Polska to nie elegancja Francja

Oddam za darmo na części CD Sony CDP291. Sprawny, stan jak na filmie, pokrywa zdjęta dla demonstracji, nosi ślady użytkowania, liczne rysy na obudowie i panelu przednim.

Rzeczywiście przydałoby sie nawrócić wątek na właściwy tor.

Oddam bluray samsung model DB-E5300, grał u mnie przez chwile jak czekałem na docelowy odtwarzacz.

Odbiór osobisty w Warszawie lub 40 zł przesyłki kurierskiej. Sprawny choć czasem jakaś płyta sie przycina.

Pozdrawiam,

strumieniowiec, lampy i tuby

Oddać to by może i człowiek oddał, ale co ?;-)

Może nerkę ..... ? :)

wzszelkie wpisy poza tematem do usunięcia - jak ktoś ma coś na zbyciu, to niech napisze - może młodzież skorzysta.

PAJACOM mówimy stanowcze NIE ! ! !

Może nerkę ..... ? :)

wzszelkie wpisy poza tematem do usunięcia - jak ktoś ma coś na zbyciu, to niech napisze - może młodzież skorzysta.

PAJACOM mówimy stanowcze NIE ! ! !

To było coś oddać a nie zadawać pytania.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.