Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie chciałem zaznaczyć, że jestem dość "zielony" w tym temacie, ale do rzeczy. Odnalazłem ostatnio dość wiekowe ale działające głośniki Tonsila (foto zamieszczam poniżej). Nie wiem czy jest to dobry sprzęt, ale wydaje mi się chyba nie najgorszy. Chciałbym dokupić do nich potrzebne rzeczy aby słuchać muzyki z płyt CD na w miarę przyzwoitym poziomie. I teraz pytanie czego potrzebuję wzmacniacza i odtwarzacza CD, czy jedynie odtwarzacz ? Tak jak pisałem nie potrzebuję cudów, sprzęt może być używany, a co do finansów oczywiście im mniej tym lepiej. Więc ile trzeba minimum wydać na sprzęt wystarczający dla mnie, jeśli macie jakieś konkretne propozycje z góry dziękuję. Aha słucham zazwyczaj cięższej muzyki metal, rock itp.

Z góry dzięki na odpowiedzi.

imag1184.jpg

imag1183h.jpg

imag1185.jpg

• 2 tygodnie później...

potrzebujesz minimum 500-600zł

ok 200zł wzmacniacz, 100zł CD, 200-300zł kolumny

te rupiecie możesz sprzedać od razu, może je ktoś kupi za 50zł

Witam. Zamierzam zakupić swój pierwszy system nagłośnienia nie oparty na głośnikach komputerowych. Myślałem o wzmacniaczy i kolumnach i tak o to trafiłem na to forum gdyż ...kompletnie się na tym nie znam. Mój pokój ma 25m2 czasami też sprzęt ma być używany w większym pomieszczeniu 45m2 , może ktoś nawet przy nim będzie chciał zatańczyć ;) Z muzyką jaką słucham jest różnie , tak do umilania ciszy słucham dynamicznego rocka ale to podczas jakiegoś zajęcia , muzyka w którą się wczuwam i słucham jej głośno to różnego rodzaju remixy różnych utworów , ze sporą ilością basu , jak również dubstep . Do wydania mam 300-350 zł na wzmacniacz i 350-450 na kolumny . Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie.

Zainspirowany niniejszym tematem zacząłem kompletować sobie mały zestaw stereo.

Kupiłem już kolumny Tannoy mM/m4 i teraz mam dylemat jaki wzmacniacz/amplituner do nich kupić. Oczywiście chodzi mi o sprzęt używany.

Ma to nagłośnić ~12-14m kw.

Budżet na wzmacniacz/amplituner to max 700-800zł ale nie ukrywam że im mniej wydam tym lepiej.

Pozdrawiam.

Gość partick

(Konto usunięte)

Kolumny celowo kupilem takie, pod koniec roku kubatura pomieszczenia w którym bedzie zestaw grał sie zwiększy do około 20m kw.

Nie wymagam od sprzetu za ca. 1500 zł niestworzonych cudów.

Chodzi mi o to zeby wzmacniacz/amplituner wyciągnął z głośników ich max.

Ps. Zastanawiam sie jeszcze nad modyfikacja tych kolumn opisywana na forum.

Gość partick

(Konto usunięte)

max. czyli co? M4 mają skuteczność 91 dB, o ile dobrze pamiętam, to porządne 40 W w 20 m2 w zupełności wystarczy aby sąsiedzi zadzwonili po policję ;)

Rozglądałem się za jakąś stara Yamahą AX-500 lub coś nowszego RX 497 ale nie mam doświadczenia w temacie i nie wiem jak to będzie grało z Tannoyem. Miałem Pożyczonego denona AVR1306 ale szłu nie było.

Tak jak w temacie, potrzebuję kolumn i wzmacniacza do 500zł - używane oczywiście.

Do muzyki typowo elektronicznej: dubstep, electro, electro house, techno, hardstyle etc.

Najlepiej cena z wysyłkami...

Witam,

Mam pokój 8 m2. Aktualnie posiadam zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC892, wzmacniacz Unitra WS315 i kolumny Tonsil które były razem z nim. Nie wiem dokładnie co to za model, ponieważ nic na nim nie pisze, ale głośnik niskotonowy to Tonsil GDN 20/40.

Przejdźmy więc od mojego pytania. Jako, że na komputerze najwięcej słucham muzyki, chciałbym zakupić jakiś zestaw do tego. Wiem, że mój nie jest najlepszej jakości. Aktualnie posiadam 500zł na wydanie, i zastanawiam się w co pierwsze zainwestować. Muzyki głośno nie słucham. Na tej Unitrze potencjometr od głośności nigdy nie przekroczył połowy, zawsze jest na mniej więcej 20-30%. Jako iż, nie potrzebuję jakiejś ogromnej mocy, jedynie czystego dźwięku, nie wiem czy w ogóle kupowanie dobrego wzmacniacza i kolumn ma sens. Chciałem kupić wzmacniacz Yamaha za 500zł, a za jakiś czas lepszą kartę dźwiękową i kolumny, ale chyba nie wykorzystam ich potencjału w tak małym pokoju.

Co byłoby najrozsądniejszym wyjściem? Może po prostu jakieś głośniki komputerowe? Nie zależy mi na żadnym 5.1, 7.1 i super efektach. Zestaw ma być do muzyki i czysto grać. Nie muszę za to 500zł kupować od razu całości. Mogę prostu kupić za to jakąś część i zbierać na coś następnego.

Muzyka jakiej słucham to głównie industrial i black metal, ale także dużo lżejsze i spokojniejsze kawałki.

Jeśli pomyliłem dział to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie.

Gość partick

(Konto usunięte)

Mogę prostu kupić za to jakąś część i zbierać na coś następnego.

a masz jakieś dojścia do kupowania w UK?

bo wtedy £100 ma zupełnie inną wartość.

Witam, potrzebuję pomocy w wyborze sprzętu grającego do domu w granicach cenowych około 1000zł, tak +/-200zł

A więc, będzie on grał w pokoju ok 18m^2, wcześniej miałem wieżę, która niestety się spaliła. Zależy mi na mocy sprzętu, bo czasami będzie grał na tzw. domówkach, dom ma 110m^2.

Poprzednia wieża sprawowała się dobrze, bo gdy grała "na maxa", było ją słychać dosyć donośnie w całym domu oraz przed.

Z tyłu tej wieży mogę odczytać "AC: 230V~ , 50/60Hz, 93W, Speaker IMP:6 omów"

Od nowego sprzętu oczekuję jakiejś przyjemności z słuchania różnego typu muzyki, no i tej mocy na imprezy :)

Najlepiej, gdyby to był jeden zestaw, żeby nie trzeba było kupować różnych osobnych części.

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

Witam, chciałbym poprosić drogich forumowiczów o ocenę mojego (wprawdzie budżetowego) sprzętu, i poprosić o radę. A zatem:

Wzmacniacz JVC Ja-S44, Kolumny Avance labs omega 30, cd technics sl-pg200a.

Zgaduję, że najsłabszym ogniwem jest tu odtwarzacz. Co jednak z kolumnami i wzmacniaczem? Dodam, że raczej nie jestem audiofilem, i nie słucham muzyki, w której aż tak ważne jest wyśmienite rozróżnianie instrumentów (bardziej rock i heavy metal 70's-90's). Wiadomo, że sprzęt mógłby być milion razy lepszy, ale jako student na nadmiar gotówki nie cierpię :) Czy zatem taki sprzęt po wymianie cd będzie dawał radę, czy lepiej coś z niego wymieniać (w cenie do 400-500zł/komponent, i maks 1 jak na razie)?

Witam!

Jestem posiadaczem starej wieży Aiwa NSX-AMP 1 MKII, jednak stwierdziłem, że czas na nowy sprzęt. Chodziłem dzisiaj dość długo po Media Markt i RTV Euro AGD w celu znalezienia ciekawe wieży, lecz w okolicach 1500 zł nie ma możliwości znalezienia kompletnego, nowego sprzętu, który zagrałby przyzwoicie.

Szukam sprzętu, który będzie mógł zagrać samodzielnie (najlepiej z opcją podpięcia pendrive, ewentualnie dock na ipoda, ale to w ostateczności), ale i będę mógł pod niego podłączyć komputer przez wejście optyczne. Dla mnie jest to kluczowa kwestia

Brzmienie, jakiego szukam, to ocieplone, radosne, ale i dość szczegółowe (choć nie analityczne) z niezwykle głębokim basem, który potrafi zejść nisko i nie przesłania reszty pasma. Chciałbym jak najwięcej przestrzeni między dźwiękami i dobrą separację, chciałbym, żeby każdy dźwięk był na swoim miejscu i żeby nic się ze sobą nie zlewało. Holografia na jak najwyższym poziomie

Będę na tym sprzęcie słuchał głównie szybkiej muzyki elektronicznej. Mam możliwość zakupu tanio kolumn Tannoy M2, ale nie wiem, czy to dobry wybór pod moje preferencje + nie mam pojęcia, co dobrać pod resztę toru. Szczególnie dlatego, że zawiodłem się dziś na takich markach, jak Yamaha czy Denon

Budżet, oczywiście, 1500 zł

Pozdrawiam, Michał

Witam, nie znam się zbytnio na wszelakich sprzętach grających, tak więc prosił bym was o małą pomoc. Problem mam taki, że nie wiem, co kupić do odtwarzania muzyki w moim pokoju. Pokój ma około 20m2, muzyki będę słuchał głównie z komputera, ale czasem także z adaptera. Jeśli chodzi o gatunki muzyczne, to słucham głównie rocka, czasem hard rocka i metalu. Głośników będę jednak używał również m.in. do gier, tak więc przyda się trochę basów. Jeśli chodzi o budżet, to jest on moim głównym ograniczeniem, gdyż muszę się zamknąć w około 700zł jeśli chodzi o same głośniki i 300zł na całą resztę. Zastanawiałem się nad dwoma rozwiązaniami, albo po prostu kupić dobrą kartę dźwiękową do komputera i podpiąć pod niego jakiś zestaw 2.0 albo 2.1, albo kupić jakiś w miarę tani wzmacniacz i dopiero do niego podłączyć głośniki i komputer. Nie wiem jednak, czy przy tym budżecie ma to sens. Tak więc jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Którą opcję byście wybrali i ew. jaki dokładnie sprzęt byście polecili? :)

Witam!

Pytałem w wątku ogólnym, ale wątpię, bym dostał tam odpowiedź.

Posiadam wieżę Aiwa NSX AP1MKII oraz DAC DIY@PCM2702. Zamierzam ten zestaw wymienić na coś lepszego w okolicach 1500 zł. Czytając nieco forum, wpadłem na taki pomysł:

- DAC Prodigy Cube + ewentualna wymiana wzmacniacza operacyjnego

- wzmacniacz Pioneer serii a-6xx

- monitory JBL Loft 40

Zestaw ten będzie używany głównie z szybką muzyką elektroniczną, Trance, Dubstep, Drum & Bass, Minimal. Lubię głębokie, szybkie, naturalne i nisko schodzące basy, przestrzenną średnicę, łagodną górę. Nie znoszę, gdy dźwięki na siebie nachodzą, tworząc swego rodzaju papkę. Lubię ocieplone brzmienie z ciemnym tłem.

Mam mały pokój, 12m2, przy czym same kolumny będą skierowane na obszar 6m2

Czy ten zestaw ma prawo bytu?

Pozdrawiam, Michał

Brzmienie, jakiego szukam, to ocieplone, radosne, ale i dość szczegółowe (choć nie analityczne) z niezwykle głębokim basem, który potrafi zejść nisko i nie przesłania reszty pasma. jak najwięcej przestrzeni między dźwiękami i dobrą separację, ... żeby nic się ze sobą nie zlewało. Holografia na jak najwyższym poziomie ..Budżet, oczywiście, 1500 zł

Mini wieża z niezwykle głębokim basem, holograficzną przestrzenią i dobra separacją w cenie do 1500 złotych ???

TannoyM2 fajnie zagra z miniwieżą Denona, z Yamahą gorzej. Tylko z tych monitorków niestety nie uzyskasz dźwięku o jakim się rozmarzyłeś.

Przestań marzyć albo zbieraj dalej kasę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wzmacniacz JVC Ja-S44, Kolumny Avance labs omega 30, cd technics sl-pg200a.

Zgaduję, że najsłabszym ogniwem jest tu odtwarzacz.

Akurat odtwarzacz w tym zestawie do ogólnego wrażenia wnosi najmniej. Poza tym kolumny te zapewne mają niewiele wspólnego z duńskimi Avance Omega 530, tak więc jak dla mnie to one są najgorszym ogniwem w tym zestawie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Mini wieża z niezwykle głębokim basem, holograficzną przestrzenią i dobra separacją w cenie do 1500 złotych ???

TannoyM2 fajnie zagra z miniwieżą Denona, z Yamahą gorzej. Tylko z tych monitorków niestety nie uzyskasz dźwięku o jakim się rozmarzyłeś.

Przestań marzyć albo zbieraj dalej kasę.

przynajmniej wiem, na czym stoję ;) dzięki za sprowadzenie mnie na ziemię. spróbuję w takim razie z zestawem, o który wyżej pisałem, tj Cube + Pionek 6xx + JBL Loft 40 chyba, że trafię na jakieś ciekawsze monitory i z czasem będę po prostu robił systematyczny ugrade tego zestawu

pzdr

Witam:)

Stało się tak że wszedłem w posiadanie Amplitunera Pioneer VSX 919AH

Nie mam jeszcze głośników . Lecz w domu odnalazłem 2 głośniczki od wieży Thomson. Chciałbym je podłączyć do amplitunera .

Specyfikacja jednej kolumny to: Main Speaker / Impedancja 6 Ohm /Music power 25W oraz Subwoofer /Impedancja 6 Ohm / Music power 50W.

druga kolumna o tych samych parametrach

Czy mógłbym podłączyć je do Pioneera nim znajdę jakieś porządniejsze głośniki?

Jeżeli tak to w jaki sposób i w jakiej konfiguracji ustawień mam je podłączyć:)

Jestem kompletnie zielony w temacie:) Byłoby miło gdyby ktoś mi to dokładnie wytłumaczył.

Wiem że wtyczki od Speaker oczywiście trzeba będzie uciąć:) Do subwoofera wystarczy odlutować.

65154071581293503112.jpg

00203862616101336672.jpg

Dwie kolumny pod speakers front czyli masz kabelki czerwony i czarny/czerwony do czerwonego czarny do czarnego tam gdzie pisze speaker front poprostu kolorami;-) chyba z tego co widze jest wyjscie na suba ale raczej aktywny masz taki?

o tak;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam. Opłacałoby się pchać w kolumny do pokoju 10m2? Ja osobiście myślę, że nie. Sam szukam czegoś do muzyki w cenie do 1500 zł, który współpracowałby z kartą Xfi xtreme music. Pokój jak widzicie jest mały więc na pewno podłogówki odpadają. W tej cenie zainteresował mnie zestaw 2.1 Edifier S730D - jednak czy jest sens pakować taką kasę w zestaw 2.1? (Pamiętajcie o wymiarach pokoju). Kolejny zestaw Edifiera to S2000 albo R2700 (koszt ok. 700-800 zł 2.0). Gatunki jakie słucham to zazwyczaj przeróżne rodzaje rocka, hip-hop/rap. Proszę o jakieś rady.

Edytowane przez Bartasek

Witam serdecznie,

prosiłbym doświadczonych forumowiczów o pomoc w doborze zestawu kolumn głośnikowych do pokoju.

Ogólnie stoję przed wyborem zestawu kolumn w przedziale cenowym tak do 1200-1500 pln (kpl.).

Kolumny napędzane by były z wzmacniacza Technics Su 810 do tego muzyka z radia Technics 610 lub z laptopa (czasami filmy jakieś ale głównie muzyka).

Sprzęt stoi w pokoju o powierzchni 30m2 regularne kształty i wykładzina na podłodze.

Muzyka to 95% rock 5% dziecku zapodam fasolki ewentualnie gra radio typu eska rock.

Zastanawiałem się nad sprzętem od polskich producentów typu TONSIL, STX, Audio Academy.

Tzn. miło by było wspomóc polską myśl oraz ogólnie polskich przedsiębiorców.

Ale wiadomo czasami przy założeniach cena/jakość sentymentów nie ma i może być inna konstrukcja.

Ogólnie zastanawiam się nad:

1. Tonsil Fenix III - niestety żadnych testów niema, opinii :/

2. Pylon Pearl - cenowo fajnie się prezentują ale jakoś strach kupować.

3. Yamaha NS-F140

lub

4. MISSION M33i

Ogólnie budżet ograniczony jaki i wzmacniacz też ogranicza.

• Pokaż nowe odpowiedzi