Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po raz kolejny przymierzam się do złożenia zestawu audio, tym razem gotówkę mam już odłożoną, chciałbym się zmieścić w granicy 1500zł ze wzmacniaczem kolumnami i gramofonem. Drugim źródłem dźwięku będzie airport express, który posiada wyjście optyczne i analogowe(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Z tym mam największy problem, chciałbym uzyskać z tego jak najlepszą jakość dźwięku, mam trzy opcje albo podłącze go do wzmacniacza kabelkiem mini-jack>rca, albo kupię wzmacniacz z wejściem optycznym, trzecia opcja to wykorzystanie oddzielnego DACa. Posiadam nuforce icon hdp, ale pełni on rolę wzmacniacza słuchawkowego(grado sr225) i stoi na biurku, obok komputera, więc gdybym musiał wykorzystać go w systemie stereo pozbył bym się słuchawek. Muszę to jeszcze przemyśleć, chyba że możecie mi jakoś doradzić, która opcja będzie najlepsza.

Teraz moje preferencje odnośnie zestawu stereo:

-pokój ma 14m2

-słucham głównie klasycznego rock'a, ale czasami lubię zapuścić płytę katie melua, czy franka sinatry

-zależy mi na wyglądzie, chciałbym aby wzmacniacz był czarny z jak najmniejszą ilością plastikowych elementów, co mi się podoba: pioneer a77x, sony ta-f550es, sansui au-d9

-bardzo, bardzo, bardzo podobają mi się głośniki z białymi elementami np. pioneer hpm-100, jbl 4312, yamaha ns-655, ale to chyba nie mój budżet ;D strasznie żałuję że nie udało mi się kupić pioneerów cl-70

-gramofon, stylistycznie: dual cs 415-2, ale z tego co czytałem to lipa straszna ;/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do 14 mkw kup :

Ukryta Zawartość

i kolumny : Dali 104 / 505 / 5005

Ukryta Zawartość

Dołączę się do tematu, bo świat się szybko zmienia i zainteresowały mnie miniwieże. Tu gdzie mieszkam teraz nie mam żadnych szans kupienia jakiegoś sprzętu audio więc kombinuje z wysyłką. Dlatego patrze na miniwieże.

Moje wymagania jeżeli chodzi o funkcje nie są duże, zestaw musi posiadać:

- wyjście słuchawkowe

- możliwość czytania MP3 z zewnętrzych dysków USB

- jakość dźwięku powinna być przyzwoita :) co rozumie się samo przez się w zestawach stereo

Moją uwagę zwruciła wierza Denon D M39. Miałem jednak wcześniej doczynienia ze sprzętem tej firmy i wiem, że ich wzmacniacze mają jeden problem. Na słuchawkach słychać cały czas dość głośny szum, takie tło nie woadomo z kąd.

Chciał bym więc posluchać Waszej opinii na ten temat i może propozycje innych firm jak:

Sharp XL-HF301PH

Yamaha PianoCraft MCR-550

MINIWIEŻA YAMAHA PIANOCRAFT E550

Edytowane przez Komzar

ich wzmacniacze mają jeden problem. Na słuchawkach słychać cały czas dość głośny szum, takie tło nie woadomo z kąd.

Nie jestem elektronikiem, merytorycznie Ci tego nie wytłumaczę, ale szum to raczej ze względu na niedopasowanie słuchawek do wzmacniacza (zakładając, że słuchałeś w miarę przyzwoitych jakościowo wzmacniaczy). Trzeba brać pod uwagę m.in. takie parametry jak impedancje słuchawek i wzmaka (słuchawkowego).

Przy kiepskich wzmacniaczach szumy będą czy to w Danonie czy każdym klocku innej firmy.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

To nie to, to była cecha tego modelu. Co ciekawe poziom tego szumu był zupełnie niezalezny od wzmocnienia i w tym był problem, bo jak chciałem posłuchać cicho muzyki, wtedy niestety ten szum był znaczący.

Widocznie musiał to być jakiś wybitnie złośliwy model. Ja miałem kiedyś denona (integre stereo oraz wzmacniacz kina domowego) i nic takiego nie występowało w żadnym z nich. Miałem i odtwarzacz cd danona z wyjściem słuchawkowym - również bez problemów obsługiwał moje senki.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Witam!!

Potrzebuję waszej pomocy, więc tak moja mama zażyczyła sobie kupno wieży,mini-wieży do swojego pokoju, niestety budżet jest ograniczony coś ok 350 zł.

Niestety ja za bardzo się nie znam na takim sprzęcie więc oczekuje na pomoc. Głównie chodzi o to żeby miało dość dobry odbiór radia fajnie by było gdyby można było odtworzyć mp3 czy to z usb czy z karty.

Ja znalazłem takie coś jak FERGUSON AV290

tylko mam obawy co do jakości dźwięku (chociaż głośniki chyba są dobre w końcu nie plastik)

Doradźcie co kupić czy ewentualnie ten ferguson jest dobry bo niestety w mojej okolicy nigdzie go nie mogę znaleźć a co za tym idzie nie posłucham.

A przydałaby się taka funkcja jak sleep.

Mam nadzieje że pomożecie.

Pozdrawiam!!

W taj cenie moim zdaniem najlesza będzie jakaś miniwieza Sharp. Mają małe kolumienki z głośnikiem szerokopasmowym ale naprawdę gra przyzwoicie, to znaczy nie zniekształca dźwięku.

Sprawdzałem kilk aw sklepie jakis czas temu i zdecydowanie w tej cenie były najlepsze

Witam!

Planuję złożyć zestaw stereo do mojego nowego pokoju ( około 14mkw ) . Aktualnie, ze względu na moje poprzednie mieszkanie ( blok ) musiałem ograniczyć się do " zamkniętego " dźwięku, tj odtwarzacz sony nwz z1050 i słuchawki jvc victor fxt90. Jednakże odłożyłem troszkę pieniędzy oraz zmieniam lokum, więc mogę nareszcie złożyć jakiś zestaw ;)

Budżet to 1500 ( + - 300 zł ) .

Słucham w 95% muzyki elektronicznej, tj ambientu, psytrance, dmb, dubstep czasami. Są też i pink floyd itp. zdarza mi się też włączyć coś instrumentalnego, tj np lotr ost lub inne soundtracki, aczkolwiek głównie skupiam się na elektronice i ona jest tutaj wyznacznikiem.

Oczekuję dobrego, szerokiego i dobrze kontrolowanego basu. Ładnego uderzenia, ładnej sceny, aczkolwiek pozostałe pasma też są dla mnie ważne, jednak wiadomo - muzyka elektroniczna... ;)

Od kilku dni ślęczę na forach, na aukcjach i w sumie, im więcej informacji przyswajam, tym bardziej jestem w kropce.

Moim pierwszym pomysłem było kupienie Audinst HUD-Mx1 ponieważ dosyć dużo w domu słucham z laptopa, lecz ten posiada tylko standardowego realteka. Więc myślałem,żeby kupic tego audinsta i do tego jakieś monitory. Znalazłem reloopy adm5, którymi interesuję się do teraz. Jednak po przeanalizowaniu takiego połączenia, wydaje mi się, że mógłbym ucierpieć na brak bassu. Więc pomyślałem, że warto byłoby dołożyć jakiś zewnętrzny sub w postaci np Jamo SUB200, lecz pytanie... gdzie miałbym go podłączyć ?! i tak błądząc dalej, doszedłem do takiego zestawu :

Ukryta Zawartość

ogólnie bardzo podoba mi się design, podoba mi się to, że ma wejśćie na usb ( mógłbym z pendrive słuchać muzyki, jedynie czytałem o słabej czytelności ekranu i braku poruszania się po folderach ) i to, że posiada w zestawie dodatkowo subwoofer ( nie musiałbym się bawić w skłądanie. Kupuję jeden zestaw i z głowy ) Jednak kwota przekracza troszkę mój budżet... W ostatecznośći, mógłbym zgromadzić taką sumę, ale byłoby to dosyć duże naderwanie mojego budżetu. Jeśli jednak ten zestaw podołałby moim oczekiwaniom, głębokiego dźwięku, ładnego, czystego z dobrą sceną, jestem w stanie go kupić.

Czy widzi ktoś z szanownych użytkowników jakieś inne wyjście dla mnie ( lepsze ) ? Czy jest możliwość, abym wykorzystał swojego walkmana nwz z1050 jako dobre źródło dźwięku ? czy dobrze zgrałby się poprzez usb z tym pianocraftem ? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

PS. Z ostatniej chwili :

Ukryta Zawartość

+

amplituner do podłączenia jamo sub200

+

Audinst do laptopa ?

Pozdro!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StarChild49

Czy one mi zapewnią dobre zejście bassu na niskie częstotliwości? to żebym wiedział, że mam bas ?w rodzajach muzyki, którą słucham, niskie pasma są bardzo ważne, nie chciałbym cierpieć na ich braki. Powiedz mi w takim razie, czy ma sens audinst hud-mx1 + paradigm monitor 3 i tyle ?

Siema. Zastanawiam się nad zestawem do domu:

kolumny:

Ukryta Zawartość

wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Kto się zna w tych tematach proszę o pomoc. Kieruje pytanie, czy zestawik będzie dobrze współgrał ze sobą.

Mam na wydanie do 500 zł. Więc na więcej sobie nie pozwole.

Jeszcze pytanie. Czy na powyżej zamieszczonym wzmacniaczu będzie działał wpięte we wzmacniacz 2 kabelki (prawy lewy) AUX a na drugim koncu Mini-Jack np. wpięty do komputera to bez problemu będzie śmigało? Z tyłu są wejścia DVD, Tuner, VCD. Proszę zobaczyć na zdjęcia aukcji.

Wzmacniacz ma wejścia audio DVD TUNER VCD [prawy lewy] i jedno wyjście AUDIO [prawy lewy]

I pytanie czy da się podpiąć np. komputer przez AUX aby dźwięk przechodził przez wzmacniacz?

edit

kolumny na mój rozum są dobre. Ale nie wiem jak ze wzmacniaczem. Dlatego jeśli jest zły to proszę podawać propozycje co do zmiany do max 250 zł. Zależy mi by było wejście AUX i nie szczególnie ale może być i USB.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę cię - ogarnij się.

Link z kolumnami nie działa a wzmacniacz to jakaś kupa. Poczytaj przyklejone wątki o tanim wzmaku i kolumnach. Temat wałkowany wiele razy.

To może zapytam inaczej. Powiedzmy wybiorę miniwieżę Denon D M39, oryginalnie ma ona małe kolumienki. Chciał bym wiedzieć czy realnie zmieni się odsłuch na pklus jak zamiast nich kupił bym Tonsil Fiesta sat. ?

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam do was pytanko myślę że mi pomożecie.

Chciał bym sobie kupić dwie kolumny do pokoju. Mam mały pokój. Po obu stronach pokoju mam meble i chciał bym jedną kolumne postawić po jednej stronie na meble do góry a drugą kolumne na drugą stronę mebli do góry. I teraz powiedzcie mi jakie to mają być kolumny? Interesuję mnie czysty dobry i w miarę głośny dźwięk. Te kolumny chciał bym podłączać do laptopa żeby słuchać muzyki z laptopa więc będzie potrzebny chyba wzmacniacz. Nie znam się na tym powiedzcie mi wszystko co i jak. Jeśli chodzi o cenę to chciał bym wymieścić się razem ze wszystkim w 500 zł. Podawajcie swoje propozycje. Myślę że mi pomożecie.

Witam wszystkich!

Prośba o pomoc w wyborze sprzętu:

Pomieszczenie: kwadrat 15m2 stoi w nim kanapa i stolik z tv

Przeznaczenie: 40% muzyka (rock, cięższe brzmienia, ska, jazz) 30% film, 30% radio FM

Budżet: ok 1800zł

Oczekiwania: selektywność gitar i wyraźny wokal, bas ma małe znaczenie, ciepłe brzmienie (używam lampowych wzmacniaczy gitarowych)

Moc: nieduża ciche słuchanie bez męczenia sąsiadów

Myślałem o miniwieży: np pianocraft E730 czy Denon m39 ale czym więcej czytam mam wrażenie że można złożyc coś lepszego pod siebie

Może to być baza (bez cd lub dvd) - na początek zadowoli mnie tuner fm i odtwarzanie mp3 z usb

Proszę też o sugestie czy kolumny wystarczą podstawkowe czy podłogowe?

@suxon, przy tej kwocie możesz spróbować tego o co ja się tu pytam czyli Denon M39 plus Siesta Sat. Wyjdzie Ci cena około 1800 a kolumny zarówno pasują impedancyjnie jak również będą się świetnie nadawać do sprzętu w przyszłości. Mam je w domu więc wiem co mówię. Nidy jednak nie słyszałem tych denonowskich dlatego moje pytanie na forum wcześniej.

Sam mam w domu jeszcze tańsze rozwiązanie. To jakiś stary wzmacniacz ale z duszą za 300PLN z allegro, do tego jakiś multiplayer z wyjściem SPDIF i malutki DAC typu FIIO. Gra to naprawdę przyzwoicie. Problem taki, ze do zestawy niezbędny jest telewizor, bo inczaczej nic nie włączysz z playera. :)

Witam wszystkich!

Prośba o pomoc w wyborze sprzętu:

Pomieszczenie: kwadrat 15m2 stoi w nim kanapa i stolik z tv

Przeznaczenie: 40% muzyka (rock, cięższe brzmienia, ska, jazz) 30% film, 30% radio FM

Budżet: ok 1800zł

Oczekiwania: selektywność gitar i wyraźny wokal, bas ma małe znaczenie, ciepłe brzmienie (używam lampowych wzmacniaczy gitarowych)

Moc: nieduża ciche słuchanie bez męczenia sąsiadów

Myślałem o miniwieży: np pianocraft E730 czy Denon m39 ale czym więcej czytam mam wrażenie że można złożyc coś lepszego pod siebie

Może to być baza (bez cd lub dvd) - na początek zadowoli mnie tuner fm i odtwarzanie mp3 z usb

Proszę też o sugestie czy kolumny wystarczą podstawkowe czy podłogowe?

Nie mam wielkiego doświadczenia ze sprzętem ale do 15 m2 to rozważałbym przede wszystkim jakieś monitory.Zresztą trochę niekonsekwentny jesteś- najpierw sam piszesz o miniwieży z niewielkimi kolumnami (a raczej głośnikami) , a zaraz potem zadajesz pytanie czy podstawkowe wystarczą.

niekonsekwenja wynika z braku wiedzy i doswiadczenia

ostatecznie wezme denona m39 a nad kolumanmi sie jeszcze zastanowie jesli sie da jeszcze dorwac to prawdopodbnie pylony pearl monitor

Witam, szukam kolumn oraz wzmacniacza.

Kwota maks 1500zł, sprzęt używany

Przeznaczenie: Muzyka (słucham z każdego gatunku po trochu) oraz filmy

Pokój o pow. 18m2

Zastanawiam się jak to jest z używkami, czy te zaufane marki naprawdę są sprzętem na długie lata bo nie chciałbym wydać 1500zł w błoto.

Sony STR-DB 1080QS daje rade posiadam takowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy zestaw firmy Denon :

wzmacniacz: PMA320A moc 4ohm/8ohm - 70W/50W

tuner: TU-280

CD: DCD 820

bedzie dobry dla początkującego i jakie do tego kupic kolumny?

Witam, właśnie niedawno zakupiłem kolumny głośnikowe jak w temacie.

U poprzedniego właściciela były podpiete pod Rotelka.

Po odsłuchu byłem pod wrażeniem i zastanawiam się czy nie kupić powyższego wzmacniacza, ponieważ posiada od wiele funkcji, które pozwolą mi wyciągnąć z głośników to co najpiekniejsze. Jestem zdecydowany na Rotela. Uwazam ze ta marka bedzie najlepszym pomysłem przy muzyce ktorej słucham (głownie rock).

Wiem, ze to mocny sprzet, ale patrze w przyszłosc, i jesli kiedykolwiek chcialbym zmienic moje stereo, moglbym wtedy wrzucic m3 na tyl. A fronty wymienic na cos innego. Czy 800zł to za drogo za ten wzmacniacz?

Pozdrawiam Wojciech.

Dobry wieczór wszystkim.

Mój problem wydaje się idealnie pasować do tego tematu. Otóż dobrych kilka miesięcy temu miałem okazje posłuchać muzyki w pokoju może 14 m2 z Pianocrafta E810 o ile dobrze pamiętam. Jako żaden tam audiofil usłyszałem ten utwór:

Ukryta Zawartość

I szczęka gruchnęła o panele. Jakbym po raz pierwszy usłyszał go dopiero wtedy, no może poza odsłuchami na w miarę porządnych słuchawkach, ale to zupełnie inne wrażenie. Zawsze trochę drwiłem z ludzi z audiofilskim zacięciem, ale różnica względem moje marnej miniwieży sony była koooolosalna. A domyślam się, że może być i znacznie lepiej. Tak oto choć odwlekałem ten temat, to nie wiem, czy długo jeszcze wytrzymam bez w miarę przyzwoitego zestawu stereo. Problem jest o tyle trudny, że mam ograniczone fundusze i najchętniej to bym się zdecydował na raty, co jeszcze bardziej utrudnia sprawę - wtedy w grę wchodzi raczej sprzęt nowy. A teraz kilka detali lepiej nakreślających moje potrzeby:

- pokój ok. 3.5 m na 5.5 m, gdzie jedna ściana to wielka szafa wnękowa (3.5 m)

- muzyka: najczęściej blues, blues-rock, swing, jazz i różne projekty - generalnie większość to jednak propozycje z bardzo bogatym instrumentarium - wieloosobowe bandy, ale... i Tomem Waitsem nie pogardzę

- budżet... eh... no 1500 zł... do 2000 zł... ale wtedy to już na pewno tylko raty

- co istotne - drażni mnie zbyt głośna muzyka, lubię kiedy ona subtelnie wypełnia przestrzeń, uwielbiam słyszeć nieśpieszny bas i towarzyszącą mu delikatną perkusję, ale też kiedy kawałki przechodzą do solidnego charakterystycznego dla bluesowych bandów błogiego chaosu, to bardzo chciałbym móc wyłapać możliwie jak najwięcej niuansów, od delikatnej linii fletów poprzecznych, przez miarową gitarę prowadzącą, a na wysokich rejestrach gitary slide kończąc. Ale bardzo rzadko słucham muzyki głośno, bo to mnie męczy dość szybko

- w zasadzie tylko muzyka. do niczego innego ten sprzęt mi służył nie będzie. DVD w nim zbędne, bajery typu odtwarzanie z nośników - niekonieczne. Głównie CD będzie użytkowane no i rado.

- prostota obsługi - istotne, żadne tam jakieś bajery - to ma dobrze grać, ładnie wyglądać (przy czym jestem wyznawcą minimalizmu w architekturze, proste bryły).

Oczywiście w moim przypadku każda zmiana w moim przypadku będzie wielkim krokiem naprzód, ale wolę oddać się w ręce ludzi bardziej doświadczonych. Może znajdziecie jakieś kompromisowe rozwiązanie, które idealnie wceluje w moje oczekiwania. Mieszkam w Poznaniu, więc możliwości odsłuchu sprzętu jakieś mam.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Masz zbyt duże oczekiwania i zbyt mały budżet !!!

Na Twoim miejscu poszukałbym głośników aktywnych - to powinno dobrze zagrać w tej cenie. Tyle że trudno je utrafić. Tu są jakieś tanio i na dobrych głośnikach :

Ukryta Zawartość

tyle że to wyrób DIY więc nigdy nie ma 100 % pewności jak gra.

Te są ciekawe :

Ukryta Zawartość

ale swoje lata już mają ...

Jeżeli zestaw z kolumnami pasywnymi to :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (lepszy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (gorszy)

+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi