Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer CT-777 czyszczenie rolek i glowic

lisek13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak otwiera się kieszeń ,w celu wyczyszczenia rolek i głowic?,wcześniej miałem ct-737 to zdejmowała się osłona kieszeni a wtym modelu ct-777 nie wiem jak to sie robi . Bardzo prosze o pomoc.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

1. Otworzyć kieszeń kasety.

2. Wyłączyć magnetofon.

3. Nacisnąć jednocześnie, delikatnie i z umiarem, dwa zatrzaski zespolone z drzwiczkami kieszeni kasety. Widoczne są one od góry i w pozycji otwartej, opierają się o metalową ramkę kieszeni kasety.

4. Naciskając zatrzaski odciągać drzwiczki kasety od metalowej ramki. Po odseparowaniu drzwiczek od ramki, ustawić i zablokować je w pozycji poziomej.

5. Włączyć magnetofon i zamknąć kieszeń kasety.

W ten sposób uzyska się dostęp do otworów w metalowej ramce kieszeni kasety, przez które reguluje się skos i pozostałe parametry ustawienia głowic.

Aby przywrócić drzwiczki na miejsce, wystarczy je odblokować z pozycji poziomej, otworzyć i zamknąć kieszeń kasety. Zatrzaski samoczynnie wskoczą na swoje miejsca.

GM

A jeśli nie są stare to... ?

Sam napisałeś

Użytkownik G.Mark dnia 08.03.2014 - 19:13 napisał

1. Otworzyć kieszeń kasety.

2. Wyłączyć magnetofon.

3. Nacisnąć jednocześnie, delikatnie i z umiarem, dwa zatrzaski zespolone z drzwiczkami kieszeni kasety. Widoczne są one od góry i w pozycji otwartej, opierają się o metalową ramkę kieszeni kasety.

4. Naciskając zatrzaski odciągać drzwiczki kasety od metalowej ramki. Po odseparowaniu drzwiczek od ramki, ustawić i zablokować je w pozycji poziomej.

5. Włączyć magnetofon i zamknąć kieszeń kasety.

W ten sposób uzyska się dostęp do otworów w metalowej ramce kieszeni kasety, przez które reguluje się skos i pozostałe parametry ustawienia głowic.

Aby przywrócić drzwiczki na miejsce, wystarczy je odblokować z pozycji poziomej, otworzyć i zamknąć kieszeń kasety. Zatrzaski samoczynnie wskoczą na swoje miejsca.

GM

Napisałem jak odłączyć osłonę kieszeni kasety i ani słowa o ew. kondycji rolek.

No i w czym widzisz problem ?

Ty napisałeś jak się dostać do czyszczenia a ja że jak są stare i twarde to czyszczenie nic nie da .

A jeśli nie są stare i twarde to... ?

Ja czyszczę Kontaktem IPA plus - alkohol izopropylenowy na wacik do czyszczenia uszu , włączam PLAY i przykładam taki wacik do rolki tak żeby kłaczki się nie nawijały .

Jak rolki są twarde można spróbować nieco je zmatowić / zetrzeć drobnym papierem ściernym . Powiedzmy 360 /400 . Ale trzeba wprawy żeby równo tren papier przyłożyć .

A i tak to jest półśrodek bo w takim przypadku rolki powinno się wymienić na nowe .

Czy wszystko już jasne ?

:)

OK, masz rację, wszystko jest jasne. Zawsze trzeba założyć najgorszy scenariusz z możliwych.

Z ostatnich moich walk z deckami doszedłem do wniosku że kupując używanego decka od razu lepiej wymienić w nim rolkę / rolki a nie czekać w którym momencie deck zniszczy nam kasetę

Dotyczy to Sony , Pioneera i Technicsa . Innych nie znam .

Udało mi sie dostać rolkę do Technicsa który wyglądał jak nowy a rolkę miał twardą . Czyszczenie , szlifowanie i lipa. Potrafił 60tkę zmiętolić schodząc z rozbiegówki .

Nowa rolka i bez problemu ciągnął 120tki

W dwóch , dwuwałkowych Sony też dałem nowe rolki i całkiem inaczej działają .

Obydwa decki wizualnie są jak nówki bez mikroryski !

Jeden miał rolki jak z plastiku !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.