Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy aktywne w domowym Hi-Fi stereo

Sounddeco

Rekomendowane odpowiedzi

Być może tak jest jak Kolega pisze. Nie mniej jednak mimo, że obie drogi mam włączone to słychać wyraźnie, że z basem coś jest nie tak. Jest rozlazły, dudniący, czasami dominuje nad resztą pasma. Zachowuje się dokładnie tak, jak go słyszę po odcięciu góry. Natomiast odzyskuje on życie jak się wepnie końcówkę mocy sterującą basem bezpośrednio pod CD - zupełnie inna bajka.

Poza tym całość prezentacji na pewno nie jest lepsza niż na pasywce, którą miałem.

Nie wiem, czy nie popełniam gdzieś błędu przy konfiguracji całego systemu aktywnego. U mnie wygląda to tak:

Sygnał na bas wychodzący ze zwrotki idzie do końcówki tranzystorowej 20W, w której nie ma potencjometru ro regulacji wzmocnienia. Z końcówki idzie do 14" Tesli o impedancji 30Ohm.

Sygnał na średnicę i górę wychodzący ze zwrotki idzie do wzmacniacza lampowego z zamontowanym potencjometrem. Wzmak ten napędza średnicę (bez żadnej filtracji) i górę (z założonym kondziem 4uF).

Wzmak lampowy odkręcony potkiem prawie na maxa. Potki w zwrotce do regulacji wzmocnienia basu i góry skręcone na maxa. Potek w zwrotce do regulacji sygnału wejściowego skręcony na maxa. Czasami odkręcam go do godz. 10-11 jeżeli płyta jest nagrana zbyt cicho.

Nie rozumiem tylko dlaczego w zwrotce nie mam możliwości mocniejszego ściszenia którejś z dróg albo mocniejszego ściszenia w ogóle sygnału wejściowego. Przy maksymalnym skręceniu sygnału wejściowego jest dość głośno. Ja wywnioskować z tego mogę tylko to, że do tranzystorowej końcówki mocy trzeba zamontować potka i nim wstępnie ograniczyć wielkość sygnału wejściowego tak, aby nie wygenerować mocy większej jak 5W. Wtedy oba wzmaki będą jednakowo skuteczne.

Jeżeli można to proszę o komentarz.

Pozdrawiam,

Piszesz:

"Potki w zwrotce do regulacji wzmocnienia basu i góry skręcone na maxa.",

a później:

"[...] wywnioskować z tego mogę tylko to, że do tranzystorowej końcówki mocy trzeba zamontować potka i nim wstępnie ograniczyć wielkość sygnału wejściowego tak, aby nie wygenerować mocy większej jak 5W."

Jeśli jest regulacja wzmocnienia w zwrotnicy, to dlaczego szukać dubla we wzmacniaczu?

Nie wiadomo z tego opisu, czy zwrotnica jest uniwersalna (pozwala skonfigurować różnego typu wzmacniacze), czy zakłada skorzystanie z trzech identycznych końcówek mocy. Może dodasz zdjęcie z czym walczysz?

Panowie, piszę bo mam mały problem z systemem aktywnym.

Kupiłem sobie używaną zwrotnicę IMG STAGE LINE MCX 321. Dorobiłem do niej wszystkie kable i podłączyłem do systemu składającego się z tranzystora 2x20W i lampy 2x5W.

Po ustaleniu podziału ( w trybie 2 way) na 150Hz dla niskotonowego i dopasowaniu jego głośności do średniotonowego zacząłem wyłączać to raz dół to raz górę i słuchać ich osobno. Jeżeli chodzi o dół, to samo dudnienie i jakieś jeszcze tam nieprzyjemne dla ucha dźwięki. Poza tym przechodzą wyższe częstotliwości więc bez problemu słychać np. wokale.

Kiedy tylko góra jest aktywna, czyli teoretycznie wszystko powyżej 150Hz, to jest ona bardzo złej jakości. Taka anorektyczna, chuda, tak jakby było cięte znacznie wyżej. Po wyłączeniu "Mute" z obu zakresów powiedzmy, że jakoś to brzmi ale daleko temu dźwiękowi do zwykłej pasywki, którą miałem.

Dla próby podłączyłem sam tylko niskotonowy pod końcówkę mocy sterowaną z wyjścia "Variable" CD. ustawiłem na mały poziom i puściłem muzykę. Dało się usłyszeć poprawny, sprężysty bas no i oczywiście całą resztę bo puściłem bezpośrednio bez żadnej zwrotki. W każdym bądź razie w tej konfiguracji tego basu dało się słuchać.

Proszę podzielcie się Waszymi spostrzeżeniami odnośnie zabawy z aktywną zwrotką a szczególnie jak brzmią u Was poszczególne zakresy pasma jeżeli część wyłączy się poprzez przycisk "Mute".

Pozdrawiam,

Jan

Do góry

Cytuj selektywnie

Odpowiedz

Niestety kolego to nie jest takie proste. Po pierwsze żeby to dobrze zestroić trzeba wyregulować poziomy odpowiednio do efektywności poszczególnych głośników, w twoim przypadku dodatkowo do wzmocnienia napięciowego różnych wzmacniaczy, a co najważniejsze dostroić filtry a z tego wszystkiego prawidłowo bez pomiarów może ci się udać jedynie skorygować wzmacniacze, o ile oczywiście wiesz jakie mają wzmocnienie. Tak więc najpierw lektura, potem pomiarowy mikrofon i odpowiedni program i do roboty :)

Jeśli jest regulacja wzmocnienia w zwrotnicy, to dlaczego szukać dubla we wzmacniaczu?

Nie wiadomo z tego opisu, czy zwrotnica jest uniwersalna (pozwala skonfigurować różnego typu wzmacniacze), czy zakłada skorzystanie z trzech identycznych końcówek mocy. Może dodasz zdjęcie z czym walczysz?

Założenie potka (dubla) w końcówce tranzystorowej wydaje mi się celowe z tego powodu, że regulacja basów na zwrotce jest już skręcona na maxa a i tak odczuwam lekki nadmiar basów. Więc możliwości regulacyjne zwrotki mam już wykorzystane.

W opisie zwrotnicy (manualu) nie znalazłem informacji jakoby nie można stosować różnych wzmacniaczy. Mam model IMG Stage Line MCX-3210. Zresztą z tego co mi wiadomo, to zaletą aktywnego podziału jest to, że można stosować różne końcówki mocy.

Kolego januss73 masz rację "... trzeba wyregulować poziomy odpowiednio do efektywności poszczególnych głośników, w twoim przypadku dodatkowo do wzmocnienia napięciowego różnych wzmacniaczy..."

I to mniej więcej mam już zrobione. Zgadzam się z tym, że dobrze jest zrobić pomiary, które potwierdziły by wstępne ustawienie na słuch. Mam mikrofon pomiarowy, program itd. ale jeszcze nie robiłem pomiarów bo nie w tym jest główny problem. Rozchodzi się o to, że jakość dźwięku po przejściu przez tą aktywną zwrotkę nie jest na pewno lepsza niż w konfiguracji pasywnej, którą miałem do tej pory. Rozchodzi się głównie o buczący bas.

Do tej pory słuchałem na samym lampowym, który napędzał średnie (bez żadnego elementu pasywnego) i wysokie (z kondziem 4uF). Nie było basu ale całkiem przyjemnie słuchało się klasyki i wokali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-48409-0-97433000-1418555462_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patrząc na regulatory, to pozostaje obniżyć input (gain) do poziomu odpowiedniego dla basu i pozostałym pasmom podciągnąć w górę głośność. Jeśli to nie pomoże, to trzeba uznać, że jesteśmy poza zakresem dostępnej regulacji. Chociaż nie bardzo rozumiem, bo jeśli pokrętło dla basu startuje od zera, to jak może być za głośno?

Rozumiem, że skręcone na maksa oznacza u Ciebie najbardziej ściszone? Ja bym to opisał jako na minimum. Jak jest na maksa, to nic dziwnego, że przy mocniejszym wzmacniaczu dla basu masz go głośniej niż całą resztę.

Wiesz, nigdy nie miałem do czynienia z aktywnymi zwrotkami, to jest moja pierwsza. Do tej pory sądziłem, że jak skręcę dany zakres na minimum, to zadziała to jak w przypadku potencjometru w przedwzmacniaczu czyli będzie słychać ciszę. A tu się okazuje, że ani gain dla sygnału wejściowego ani regulacja wzmocnienia dla obu zakresów tak nie działa - o zgrozo.

Oznacza to, że jak wszystkie potki skręcę na minimum to mam poziom dźwięku, przy którym normalnie słucham czyli dość głośno. O cichym słuchaniu można zapomnieć.

Stąd też doszedłem do wniosku, że można by w tranzystorowej końcówce dać potka na wejściu i tam obniżyć napięcie sygnału sterującego.

Nie mniej jednak jestem już tak zawiedziony tą zwrotką, że chyba ją sprzedam. Buduję właśnie kolumny typu cello, gdzie całą zwrotnicę stanowi jeden dobry kondzio dla wysokotonowego. Być może basu będzie wystarczająca ilość (tak donoszą wieści od osób, które już zbudowały tego typu kolumny), że nie trzeba będzie się wspomagać niskotonowcem. A jeżeli zajdzie kiedyś taka potrzeba, to zrobił bym sobie taką konfigurację sprzętu jaka jest przedstawiona na załączonym szkicu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej, a Ty w ogóle masz tam przedwzmacniacz?

Nie wczytałem się, ale jeśli nie, to jest on niezbędny (!). Nie podłączaj sygnału z wyjścia cd bezpośrednio do tej zwrotnicy. Wszystkie końcówki mają być na maksa, a ogólna głośnością sterujesz z potka pre. Jeśli to nie brak przedwzmacniacza, to chyba nie umiem pomóc.

Ty masz prawie to, co na schemacie, tyle że zamiast wydzielonych subów napędzasz drivery basowe zintegrowane z kolumną. Lampa plus tranzystor też jak teraz. Powodzenia.

Twój problem najprawdopodobniej polega na tym, że wzmacniacz od wooferów ma większe wzmocnienie jak lampiak. Potki w zwrotnicy nie służą do regulacji głośności, a jedynie do dopasowania poziomów i w normalnych warunkach regulacja +0/-20dB jest wystarczająca. W tym przypadku faktycznie pomóc może potencjometr na tym twoim tranzystorowcu, choć z drugiej strony 20W dla basu to ździebko mało :)

Inna sprawa, że musisz mieć coś czym będziesz globalnie regulować głośność, czyli albo odtwarzacz z takową wbudowaną, albo mikser w kompie jeśli kompa używasz, ewentualnie najprostsze rozwiązanie w postaci potencjometru stereo na wejściu.

Nie wiem jaką kolumnę Cello masz na myśli i kto robi ją bez zwrotnicy, wiem tylko że to nie wróży nic dobrego :)

Koledzy Wuelem i januss73,

Bardzo dziekuję Wam za pomoc. Ostanie Wasze posty były strzałem w dziesiątkę. Tak, nie mam osobnego przedwzmacniacza i to było problemem.

Podpiałem się więc wczoraj do regulowanego wyjścia z CD, ustawiłem gain w zwrotce na 3/4, odkręciłem potki w zwrotce obsługujące lampiaka 5W na maxa i zacząłem regulować wzmocnieniem dolnego zakresu. Wszytko ożyło !!!

Na szczęście różnica w mocy między oboma wzmacniaczami 5W vs 20W okazała się jeszcze do przełknięcia przez zwrotkę i nie trzeba było kombinować z jakimiś skrajnymi ustawieniami potków.

A propos tych 20W do niskotonowego, to faktycznie w normalnych warunkach mogło by to wydawać się za mało. Ale moje 14" Tesla, to stare papierzaki z lat 70 o dość dużej skuteczności więc chodzi to zadowalająco.

Panowie, jeszcze raz dziękuję za wsparcie i naprowadzenie mnie na właściwe rozwiązanie.

Pozdrawiam,

Jan

Witam wszystkich uczestników forum.

Od wielu, wielu lat śledzę większość tematów.(bez logowania).

Szkoda, ze niektórzy z forumowiczów z dużą wiedzą zaprzestali aktywnej działalności.

Do zalogowania się po latach od rejestracji skłoniła mnie swego czasu smutna informacja o śmierci mamela.

(bez logowania nie miałem możliwości dotarcia do szczegółów).

(kiedyś senicz teraz mamel. No cóż taka kolej rzeczy..).

Miałem przyjemność być u niego w domu i słuchać muzyki dawno temu, kiedy jeszcze nie był tak znany na forum

Jeżeli chodzi o temat tego wątku, to ośmielę się dać radę osobom, które chcą niezbyt drogo osiągnąć dobrej jakości dźwięk odtwarzanej muzyki w warunkach domowych.

Mianowicie taki truizm: monitory aktywne

dac

transport

kabelki

Jeden z moich systemów to: monitory aktywne Hafler

dac Mytek

transport cd Akai ( nie mylić z odtwarzaczem cd)

kable xlr Belden, coax Supra Trico

Można dorzucić jeszcze studyjny subwoofer i więcej nic nie potrzeba.

Oczywiście jest to system dla osób lubiących czyste, rzetelne brzmienie.

Jeżeli dla kogoś brzmi to zbyt sterylnie, to można podłączyć preamp lampowy.

Jeśli ktoś lubi zamulacze musi wybrać coś innego.

Pozdrawiam forumową brać.

Witam. U mnie obecnie pracuje system aktywny kino-stereo. Fronty plus central ADAM A5x plus sub BK XLS200. Zestawem steruje procesor Cyrus AV5. Muzyka to wimp przesyłany przez AirPlay do Apple Tv do filmów PS3. Przyzwoite stereo i naprawde duzo frajdy w kinie.

• 3 lata później...

Po przerobieniu kilkunastu zestawów pasywnych, gram obecnie na aktywnych Backes&Muller + sąd i nie wyobrażam sobie lepszego dźwięku nawet za dużo wyższa kase

Ilu ludzi tyle opinii

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.