Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alpha 8, Eltax Liberty 5+

Kekambas

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem kolumny Liberty Eltax 5+, w specyfikacji podanej na kolumnie podane są dane: moc (sinusoida) 100W, impedancja 4-8 ohmów. Zacząłem szukać wzmacniacza, chciałem zakupić Marantza PM-50, gdyż czytałem o takim połączeniu i wiedziałem, że będzie okej. Niestety nie znalazłem żadnej sensownej oferty tego urządzenia i postanowiłem poszukać innych wzmacniaczy. Udało mi się kupić w bardzo dobrej cenie Arcama Alpha 8. Wzmacniacz ten w swojej specyfikacji ma podany zakres pracy 4-16 ohmow, i moc 50W dla 8 ohmów. Widziałem też informację że wzmacniacz ten ma 100W dla 4 ohmów, jednak nie było to zaznaczone w oryginalnej instrukcji, jednak podejrzewam, że jest to około 90W. Jest to mój pierwszy zakup sprzętu audio i starałem się jak najwięcej przeczytać na ten temat, jednak sprzedający wzmacniacz zbił mnie z tropu bardzo pokrętnymi odpowiedziami odnośnie mojego połączenia Eltaxów z Arcamem. Moim zdaniem jest to dobre dopasowanie mocy i impedancji urządzeń, czy o czymś zapomniałem i powinienem uważać? Oczywiście nei zamierzam ustawiać wysokich głośności (mocy) na wzmacniaczu, tak aby nigdy nie doprowadzić do przeciążenia głośnika wysokotonowego, jednak wydaje mi się, że musiał bym się bardzo postarać aby coś tu popsuć, czy mam rację?

https://www.audiostereo.pl/topic/110975-arcam-alpha-8-eltax-liberty-5/

Sprzęt jest ze sobą spasowany od strony elektrycznej, nic się z nim nie będzie działo, wszystko jest OK.

Arcam gra jasno, Eltax gra jasno, razem będzie ... jasno. Zależy co kto lubi.

dokłądnie tak jak napisał kolega powyzej, bardziej chodzi o dopasowanie charakteru brzmienia niz impedancji i mocy, przecierz dyskoteki nie bedziesz robił, chyba. natomiast jest szansa nadrobienia dzwieku w przeciwnym kierunku kupujac odpowiednie cd, np. jakiegos naima, ale widzę ze tendencyjnie kazdy spasowuje wzmak do kolumn podłaczając do byle czego

naprawde nie kumam jak mozna pisac o dzwieku mowiac o kolumnach i wzmacniaczu. to jakas paranoja. owszem jezeli porownujemy cedeki za 500 zł to owszem roznice mogą byc małe (choc nie zawsze np. CA d500 vs arcam 5), natomiast jesli juz operujemy cd w przedziale do 2 tys to naprawde mozna wiele zmienic !

To nie jest najgorsze zestawienie, ale warto źródło oprzeć na jakimś ciepło brzmiącym przetworniku.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

dopasowanie sprzetu pod wzgledem elektrycznym jest rownie wazne gdyz wplywa na brzmienie, pozniej powstaja tematy ze komus arakuje dynamiki czy basu i szuka kabli ktore dadza mu bas a pozniej dopiero dowiadujemy sie ze potezne podlogowce pedzi zabawka arcama

Bumpalump, mam wrażenie, że nie słuchałeś tego arcama. Miałem u siebie końcówkę 8p która napędzała przez pewien czas Infinity Kappa 8.2i. Robiła to bardzo poprawnie.

Powrót po dłuższej przerwie...

to ze wydawaly z siebie dzwieki nie znaczy ze byly dobrze napedzone, tak sie sklada ze znam dobrze te kolumny i nawet taka mocarna imegra jak ax900 ma z nimi problemy wiec opowiesci o dobrze kontrolowanych 8.2i wlozmy miedzy bajki

to ze wydawaly z siebie dzwieki nie znaczy ze byly dobrze napedzone, tak sie sklada ze znam dobrze te kolumny i nawet taka mocarna imegra jak ax900 ma z nimi problemy wiec opowiesci o dobrze kontrolowanych 8.2i wlozmy miedzy bajki

Bumpalump, o co Tobie chodzi? Znasz, tzn. co - miałeś je u siebie? Ile ich słuchałeś w tej konkretnej konfiguracji z Arcamem alpha 8?

Próbujesz dyskredytowac moje zdanie, osoby która miała wspomniany sprzęt przez ok. rok, do tego mogłem porównywać kilka innych wzmacniaczy - tylko na jakiej podstawie?

A yamaha ax900 to niby od kiedy jest jakimś wyznacznikiem jakości i punktem odniesienia? Sorry, ale to mnie nie rusza. Z kappami nie wszystkie wzmaki się lubią, ale czasem połączenie w jakim sprzęt gra też jest zaskakujące - a pisanie, że kappa+arcam 8 wydawały z siebie dźwięki jest po prostu nadużyciem. I tego typu opinie, bez konkretów i bez odsłuchu tego tandemu w odpowiednim pokoju ze znaną i poprawną akustyką należy wlożyć między bajki. Nie piszę ża kappa+arcam 8 to jest ideał i koniec poszukiwań, ale bez tez przesady w drugą stronę.

tu nie chodzi o to czy pasuja do siebie brzmieniem, yamaha pod wzgledem wydajnosci pradowej i mocy bije arcma na glowe, trzeba mierzyc sily na zamiary, taki arcam nadaje sie do napedu 5 calowych basow dlatego ci napisalem ze mozemy wlozyc miedzy bajki to o kappach, z arcamem ich nie sluchalem ale wiem co potrafi i wiem tez co potrzebuja kappy

tu nie chodzi o to czy pasuja do siebie brzmieniem, yamaha pod wzgledem wydajnosci pradowej i mocy bije arcma na glowe, trzeba mierzyc sily na zamiary, taki arcam nadaje sie do napedu 5 calowych basow dlatego ci napisalem ze mozemy wlozyc miedzy bajki to o kappach, z arcamem ich nie sluchalem ale wiem co potrafi i wiem tez co potrzebuja kappy

I wszystko na ten temat: bardzo profesjonalnych porad udzielasz - 'nie słyszałem aracama z kappami, ale wiem'. I w swojej bezczelności piszesz komuś, kto słuchał tak muzyki przez rok, że jego opowieści można między bajki włożyć.

Ja odpadam z takiej 'dyskuji'. Autor i inni sami ocenią kto ma pojęcie o tym, co pisze. Jeśli chcesz kontynuuj dalej swoje porady i trzymaj się swoich wyobrażeń o tym co zagra, a co nie (na podstawie parametrów i tabliczek znamionowych) - ale adresatów Twoich porad przestrzegam, by brać je z dużą dozą ostrożności.

Czlowieku czego nie rozumiesz, yamaha nie radzila sobie z kappami za dobrze a tu mi ktos pisze ze arcam robil to z powodzeniem...przeciez jasno Ci pisze ze wiem co arcam potrafi, nie musialem go sluchac konkretnie z kappami by z gory wiedziec ze sobie z nimi nie poradzi skoro nie poradzil sobie wzmacniacz 3 krotnie mocniejszy o wiele wiekszej wydajnosci pradowej.

Moze mam Ci to bardziej lopatologicznie wytlumaczyc, chcesz ciagnac malym fiatem przyczepe 5 tonowa, z jakim skutkiem?

I jak juz powiedzialem kilkukrotnie na tym forum, dobierajmy sprzet rowniez pod wzgledem elektrycznym

Bumpalump. ja z tobą skończyłem dyskutować, bo obawiam się, że próbujesz sprowadzić mnie do swojego poziomu i pokonać doświadczeniem. Sorry, ale nie zrobię ci tej przyjemności.

Pozostań w swoim świecie uwielbienia dla jedynej słusznej marki Yamaha i kontunuuj swoje wirtualne projekcje o tym jak sprzęt którego nie słuchałeś zagra z innym sprzętem, którego kiedyś posłuchałeś albo i nie. Powodzenia.

Żeby oczyścić atmosferę mogę ze stu procentową pewnością powiedzieć, że wzmacniacz ten jest wystarczająco mocny by wysterowac te kolumny. w pomieszczeniu ok. 16m^2 wychylenie pokrętła głośności na 2/10 wystarczy aby uzyskać odpowiedni poziom głośności dźwięku. Wraz ze wzrostem głośności nie ma strat w jakości. Kolumny z tym wzmacniaczem grają tak jak napisano powyżej jasno. Muszę jeszcze pokombinować z odległością od ściany, gdyż dopiero co je podłączyłem i nie miałem jeszcze na to czasu. Bardzo dobrze brzmi muzyka akustyczna, akustyczna perkusja szczególnie. Zawiodłem się brzmieniu wielu stóp z maszyn perkusyjnych, które wcześniej lubiłem np. ze starszych płyt Daft Punk. Moim odniesieniem są monitory krk6, na których podobały mi się te brzmienia znacznie bardziej. Czasem wydaje mi się, że elektroniczna muzyka zaczyna brzmieć poprawnie dopiero przy trochę większych głośnościach.

Mam jeszcze pytanie: kolumny wydają się mieć delikatnie inną barwę, czy może to być wina niepoprawnego umieszczania kabli w zaciskach na wzmacniaczu? Stosuje połączeniu typu bi wiring, chociażby dlatego że nie mam płytki łączącej zaciski na kolumnach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Podłączyłem to w taki sposób jak na prawym schemacie na stronie 7, ale ledwo mieszcze dwa kable w zaciski jednak przewodzą one prąd, więc jeśli tylko się dotykaja nie powinno mieć to wpływu na brzmienie prawda? Na stronie 9 napisana jest notka, która mówi że kolumny podłączone do sp2 muszą mieć 8 ohmów, czy jeśli chcę podłączyć moje kolumny tak jak na schemacie po lewej stronie strony 7, to też muszą mieć one 8 ohmów? Mylące jest tu dla mnie tłumaczenie słowa loudspeaker- kolumna czy głośnik?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.