Skocz do zawartości
IGNORED

SHELTER- różnice pomiędzy 501 a 901

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Lacrimosa, jesteś naszą nadzieją, też bym chetnie coś poczytał o czyichś doświadczeniach z tymi wkładkami. A jakbyś jeszcze dorzucił porównanie do Ortofon Kontrapunkt b, byłbym wniebowzięty.

Jozwa.....a czy my juz o tym nie rozmawilismy, zapomniales?

Najwazniejsza roznica moim zdaniem miedzy 501 MK2 i 901 jest to ze 901 jest bardziej muzykalnym produktem, bardziej REFINED. Inna klasa! 501 Mk2 dla mnie brzmi mechanicznie.

501 Mk2-cechuje jasnosc, ktora moze byc agresywna w wielu systemach, szczegolnie to sie odczuje przysluchaniu starszych plyt i tych ktore nie sa w bardzo dobrym stanie.

501 MkII nie posiada kontroli niskich czestotliwosci takiej jaka posiada 901, pod wzgledem to mozna byc roczarowanym. Tak to prawda 501 MkII oferuje duzo biorac pod uwage cene ale to chyba nie moze byc jedyne kryterium.

Ortofony nowe sa ostre i jasne, maja dobry bas, wspanialy szczegol ale ja bym je tylko instalowal w systemach lampowych lub w takich co maja tendecje do grania cieplo. Ortofon posiada wysokiej jakosci konstrukcje, superb fit'n finish. Ortofon to przeciez prawdziwa firma z najwiekszym tradycjami, ich najlepsze igly to SPU,MC Jubille i Venice. Ortofon to kompletny ANALYTIK jak dla mnie.

Kontrapunkt b wolalbym Shelter 501 Mk2 rozumiem ze by to bylo z Linn LP12.

Zydelek->>>

Chyba w tym calym zamieszaniu nie zauwazyles moich odpowiedzi na twoje pytania, z przed miesiaca..sa na samym dole.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

• Redaktorzy

Faktycznie, i było o podobieństwie genetycznym pomiędzy 901 i Kuzma. Ale mi chyba trzeba czasem przypominać. Wspomniałem o Kontrapunkt b, bo wkładka ta jest często rekomendowana jako taka wkładka ubogiego recenzenta, że to niby b. dobra za swoje pieniądze. A że ja jestem właśnie ubogim recenzentem, a polski dystrybutor Ortofona ma markę w za przeproszeniem głębokim poważaniu, więc stąd i pytania, aby przynajmniej z drugiej ręki dostać jakieś porównanie. Shelter 501 bardzo mi się podobał.

• Redaktorzy

Doczytałem lepiej stary wątek i znalazłem, że Kuzma to 501 w obudowie od 901. Dobry pomysł, bo obudowa lepsza. A ja myślę tak i myślę, bo wysłużoną Audio-Technikę trzeba będzie zamienić na coś godniejszego. Jak na razie moimi faworytami są Shelter (501 z rozsądku, 901 z wyboru), Ortofon Kontrapunkt b i Benz Micro MC Wood L2. Dużo więcej rzeczy w klasie cenowej o którą chodzi w Polsce nie występuje, Koetsu jest, ale chyba tylko w jednym egzemplarzu jednego modelu (zresztą nawet gdyby był Black, to kosztuje tyle, że razem ze Shelterem 901 odpada), produktów Clearaudio nie znam, cóż mi zostaje. Wymienione wkładki różnią się mocno cenami, bo też nie jestem pewien na co będzie mnie stać. Ortofon to poziom, poniżej którego nie chcę schodzić, w końcu jak się recenzuje sprzęt to nie wolno byle czym.

Jozwa->>>

Z tych wkladek ktore wymieniasz to Benz L2 jest na tym samym poziomie co Shleter 501 MkII, jego wada jest koszt ok. 30% wiecej. Moim zdaniem jest mniej przezroczysty ale za to bardziej wyrafinowany i muzykalny plus fit'n finish ktory brakuje 501 Mk2. Clearaudio trzymaj sie zdala to dla tych ktorzy chca zeby ich plyty graly jak CD player (tani).

Hmmm, Koetsu Black to jest to, szczegolnie z Linna LP12 sam gralem na takim czyms wiele lat wstecz, zdaje sobie sprawe ze to duzo pieniedzy ale ja oferuje specjalne ceny dla recenzentow :-), Gdybys w tym rejonie cenowym celowal to najbardziej polecam jednak Transfiguration Spirit Mk.3 biorac pod uwage caloksztalt i kilka wkladek w tym przediale i dwokrotnie drozszym Spirit Mk.3 jest absolutnie THE BEST.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

• Redaktorzy

Nie dręcz mnie, waść... A przy okazji, masz może jakiś pogląd na przedwzmacniacze gramofonowe w których następuje dopasowanie parametrów elektrycznych do parametrów wkładki? Zdaje się że konstrukcja jest taka, że przez uzwojenie wkładki przepływa prąd od preampu, ale nie jestem pewnien tak naprawdę jak to działa, i czy np. nie może to być niebezpieczne dla niektórych wkładek? Zdaje się że tak działa np. stopień gramofonowy Densena, i jeszcze kilka innych urządzeń na rynku. Oraz moje Qaudio.

Lacrimoza =>dzięki!!! Faktycznie przeoczyłem.

Mam jeszcze pytanie. Czy 501 może??? zagrać ciekawiej od wkładki sumico b.p.? Którą mam obecnie, a której bas mi pasuje. Co sądzisz? Dzięki z góry.

Zydelek->>>

Moim zdaniem Shelter 501 Mk2 jest bardziej muzykalnym produktem niz cokolowiek Sumiko oferuje. Sumiko wkladki graja jasno i ostro i to jest napewno nie analitycznosc. Nie wiem czy wiesz ale wiekszosc Sumiko wkladke jest wlasnie teraz ulepszonych (nowa seria). 501 Mk2 ma sporo bass i wiem ze poradzi sobie z Sumiko, orginalnie 501 byla marketowna przez jednego bandyte w US pod nazwa CROWN JEWEL z cena $2500.00 wiec nie martw sie o bass jest na bardzo wysokim poziomie. Jezeli uzywasz ARC w dalszym ciagu to bys byl bardzo zadowolony, chociaz 901 by zpowodowala zebys nawet czesciej sluchal muzyki i zapomnial o bozem swiecie :-)

Pozdr.

Lacrimosa> co prawda trochę off topic, dla mnie nawet bardzo ostatnio popularna "modelka" w naszej prasie audio (AT09...) jest poza zasięgiem z powodu różnych ograniczeń, np Adaś (GS424, Fonika;-))) natomiast chciałbym wyrazić głęboki podziw dla wiadomości którymi się dzielisz z nami. RESPECT

Walery->>>

Dziekuje , jestes bardzo zyczliwy.

Pozdr.

Lacrimosa -Sumiko odsłuchiwałem w dwóch gramofonach,Projekcie RPM6 i Linie12.Skąd Twe osądy o jaskrawości i ostrości tej wkładki?

Mam wrażenie,że nigdy jej nie słuchałeś!!!

W przeciwnym wypadku nie napisałbyś takich bzdur.

Rozumiem,że robisz za GURU na tym forum,ale czasem pisanie bzdur ma swe granice.

Frank->>>

Ja rozumiem przez twoja wypowiedz ze Ty nigdy nie slyszales dobrej, wysokiego kalibru wkladki i nie masz porownania.

Moja wypowiedz jest porownaniem Sumiko np. do Sheltera.

Sumiko nie sa moim zdaniem muzykalne i maja tendecje do grania jasno. Nie musisz sie zgadzac z moja wypowiedzia od tego jest to forum zeby wymieniac obserwacje i doswiadczenia. Ja respektuje twoja opinie mam nadzieje ze i Ty moglbys to dla mnie zrobic.

Pozdr.

Lacrimosa -Chciałbym zrozumieć Twoje zdanie,ale jak mam zrozumieć wypowiedzi dotyczące Sumiko.

Ok. można zarzucić różne niedociągnięcia ,niejasności ,ale "ostrość,jasność" zupełnie nie idzie z rzeczywistym obrazem dzwiękowym tego wyrobu.Oczywiście nie słuchałem tylu wyrobów jak TY,ale nie sądzę abym tak bardzo się mylił.

Tak często piszesz o Shelterze, a to tylko jeden z wielu.

Wkładek jest sporo do wyboru i myślę,że sugerówanie recenzjami prasowymi nie ma sensu.

Na tej zasadzie można uznać D.Krall za wybitną wokalistkę.

U mnie się na to mówi -Koń by się uśmiał.

Bez urazy-Pozdrawiam.

jozwa- pisałem o modelu BluePoint.

Bardzo przestrzenna,pastelowa barwa z dość dużym basem(ładnie kontrolowanym).

Szanuję rady Lacrimosy,ale w tym przypadku nie mogę się zgodzić z jego opinią.

Praktycznie raz w tygodniu mam okazję słuchać tej wkładki na wymienionych gramofonach.

Stąd tak różną mam opinię na temat tej firmy.

Oczywiście zawsze można lepiej i lepiej,tylko za jakie pieniądze?

• Redaktorzy

Frank, ty piszesz o najtańszej wkładce MC (wysokopoziomowej) Sumiko, która jest oczywiście akceptybilna, i w tańszych systemach chętnie stosowana, jakkolwiek mi osobiście wydaje się za droga w porównaniu z wysokopoziomowymi MC Ortofona. Zasadnicza dyskusja natomiast była o jednych z najlepszych wkładek jakie można kupić za ludzkie pieniądze. Piszę o ludzkich pieniądzach, bowiem niewykluczone, że na przykład Koetsu Jade Platinum gra lepiej, ale mało kto jest w stanie to sprawdzić, jakkolwiek niewykluczone że Lacrimosa miał taką okazję. Przy takim porównaniu większość popularnych wkładek może, a nawet powinna wypaść gorzej, bo inaczej cały ten interes ze sprzętem hi-fi nie miałby krzty sensu. Czy obrazisz się, jeśli ktoś stwierdzi że jaguar (nie jego jaguar, tylko w ogóle) jest lepszy od na przykład twojej renówki? A to przecież taka sama sytuacja.

• Redaktorzy

Nawiasem mówiąc, jeśli Sumiko BP gra, według opinii Lacrimosy, jasno, to może owszem, stanowić niezłe uzupełnienie dla LP12, grającego z kolei muzykalnie, z silnie zaznaczonym rytmem i dużym basem. Co nie znaczy że LP12 nie jest wart jeszcze lepszej wkładki. W końcu ten gramofon kosztuje w najtańszej konfiguracji coś około 1500 GBP, a w najdroższej ze dwa razy tyle, a wkładka którą Linn do niego proponuje (Akiva., produkowana dla Linna przez Lyrę) kosztuje niemal tyle, co gramofon.

Witam

Znajomy ma pytanie do Lacrimozy i poprosił mnie o wpis:

Czy znasz wkładki audiotechniki trzynastkę i MX lub ML 440, czy możesz powiedziec cos więcej o ich brzmieniu, czy warte są polecenia? Jakiej sa klasy w stosunku do shure V15 i za jaką cenę mozna je kupić u Ciebie?

System: Kenwood KD2055, pozostały tor na lampie, muzyka: jazz / rock.

Pozdrawiam

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.