Skocz do zawartości
IGNORED

Korektor graficzny analogowy czy cyfrowy

Ghost1989

Rekomendowane odpowiedzi

posiada możliwość generowania różowego szumu i pomiaru pomieszczenia

To jest ciekawe narzędzie, pozwala łatwo opracować charakterystykę korekty dla głośników. Wymaga mikrofonu pomiarowego, do tego korektora Behringer oferuje mikrofon ECM8000.

Wymaga mikrofonu pomiarowego, do tego korektora Behringer oferuje mikrofon ECM8000.

Tak, mam taki zestaw, kupiłem kiedyś jak jeszcze miałem Infinity RS2B. One fabrycznie miały korektor który wyrównywał charakterystykę kolumn oraz dawał dodatkową możliwość regulacji basu ale, niestety było to rozwiązanie analogowe a więc wpływało nieznacznie ale jednak na całokształt, po prostu było słychać wpięty korektor w tor cyfrowy ale bez niego kolumn nie dało się zwyczajnie słuchać (za duże dziury w charakterystyce). Wtedy do akcji wszedł DEQ2496 + ECM, nie dość że wywaliłem korektor infinity to zrobił mi korektę kolumn na etapie cyfrowego sygnału czyli jeszcze przed DAC, a więc bez wpływu na szczegółowość, przesłuchy, dynamikę itd. oprócz tego kolumny skorygował nie tylko "domyślnie" ale w miarę dokładnie po analizie szumem pomieszczenia. Ogólnie mam DEQ do dzisiaj, co prawda nie używam przy K9a ale niebawem przeprowadzam się do nowego domu i tam... cholera wie z czym będę miał do czynienia :)))

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Jaki to amplituner?

Ja konfrotnowałem możliwość DEQ2496 z Anthemem MRX i jego systemem ARC, muszę powiedzieć że może i anthem łatwiejszy w obsłudze bo to w zasadzie "click&go", jednak z użyciem DEQ mogłem wyprowadzić na 0 SPL o wiele niżej niż robił to ARC i bardziej płasko w całym zakresie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Yamaha RX-V777.

Problem głównie polega na wypracowaniu charakterystyki, która daje dobre rezultaty w dość szerokim obszarze odsłuchu. Jak mierzę efekty Yamahy, to charakterystyka wcale nie jest płaska, modyfikacje nie są duże.

• 2 miesiące później...

Tak, przykładowo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ja bym wolał taki:

Ukryta Zawartość

Dzieki za rade i przepraszam, że tak pozno odpisuje. Czy ten korektor podpina sie poprostu tak, że jest "między wzmacniaczem a odtwarzaczem? (czyli RCA z odtwarzacza wchodzą do koretkora, a RCA z niego wychodzące idą do wzmacniacza?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest sprzęt estradowy a bardziej do niezbyt wysokich lotów studia nagrań

brak złączy typu RCA

Na zdjeciu "tyłu" jakieś zlacza cchinch widać

Ukryta Zawartość

Ten droższy faktycznie nie ma ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co czytałem da się go podłaczyć pod domowy sprzęt audio używając przejściówki Chinch na 3 pinowe XLR?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ściągnij instrukcję i poczytaj o złączach. Ten sprzęt, z którym miałem do czynienia, umożliwiał zmianę sygnału symetrycznego na niesymetryczny przez zwykłe zwarcie jednego sygnału do masy. W przypadku gniazd symetrycznych typu duży jack, cała operacja jest śmiesznie prosta. Wystarczy w te gniazda włożyć taką zintegrowaną przejściówkę jack mono - RCA, żeby mieć sprzęt z gniazdami RCA na tylnej ściance.

Ten droższy faktycznie nie ma ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego co czytałem da się go podłaczyć pod domowy sprzęt audio używając przejściówki Chinch na 3 pinowe XLR?

Da się podłączyć, najlepiej jest dorobić kable przejściowe z jednej strony wtyczka RCA z drugiej odpowiedni element XLR. Wyjścia w Behringerach obsługują łącze typu RCA bez straty napięciowej na wyjściu mimo standardu wyjścia XLR. Oczywiście z przejściówką też może być.

Tu masz jak to zrobić:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.