Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy 6sn7 do MinGda 368bse.

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce wymienić lampy jak w temacie tylko nie mam pojęcia na jakie. Zależy mi na typowo lampowym dźwięku co niestety póki co w tym wzmacniaczu jest problemem bo gra bardziej jak tranzystor bez tego ciepła.znalazłem 3 aukcje tylko nie mam pojęcia które lampy wybrać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnia aukcja przebija ceną dwie pierwsze razem ale czy naprawdę to takie dobre lampy? A może można kupić coś lepszego? Dzięki za pomoc.pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111171-lampy-6sn7-do-mingda-368bse/

Na 6SN7 się nie znam, lampy z rodziny KT są raczej dynamiczne, porównywałem kiedyś ten wzmacniacz z Roksan Caspian który jest po cieplejszej stronie i lampa zagrała zdecydowanie lepiej i cieplej szczególnie na średnicy. Znajomy wymienił lampy KT90 na 6550 i uzyskał to co chcesz uzyskać. 6550 i 6SN7 wstawiał Tung-Sol.

ani tung ani ryth nie graja typowo lampowo. szukaj ken radow , sylwanie . tung to skraje pasma mocne wysokie i niski dol, ryth to gora glownie i srodek troche jak e88cc. ruskie jescze sa dosc cieple tylko troche muly. rca to takie rockowe szybkie taki troche tranzystorr, eh to sam srodeek. mam duzo tych lamp wiem co slychac. napisz na czym ci zalezy w brzmieniu. tung nie jsst zly tylko daje glebie sopran i basior a lampowo to chyba miekko i glownie srodek -- nie?

Zależy mi żeby grało muzykalnie, nienachalnie. Żeby było przestrzennie i rządziła średnica. Muzyka ma hipnotyzować jak sie sączy żeby nie czuć czasu który sie wytapia słuchając płyt

NO dobra a taka będzie dobra czy szukać nosa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko nie wiem czemu nie można kupić w dobranych parach.

A słyszał ktoś moze jak grają te lampy. Z opisu wynika że są ciepłe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może sprawdź najpierw ceny tych samych lamp na ebayu bo handlarze z allegro lubią na NIBY NOWYCH lampach zarabiać po 200-300 %.

Czasem jest tak że w opisie NOS na nawet na niewyraźnym zdjęciu widać że getter prawie cały wypalony.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

u mnie w dacu 6F8G (sylvanie też miałem ponad miesiąc) w porównaniu do 6SN7 marconi miały zdecydowanie słabsze nasycenie na średnicy. Dlatego nadal gram na marconi ale nie ustaje w poszukiwaniu czegoś lepszego. :)

Kurcze jak odpalam wzmacniacz to wszystko jest ok ale jak gra trochę to słyszę jak scena przenosi sie na prawą kolumnę. Znacie kogoś z okolic Bydgoszczy kto mógłby sprawdzić i ewentualnie wymienić potencjometr bo to pewnie jest źródło problemu? NIe chce sie użerać z serwisem bo pewnie i tak nic nie wskóram. A tak na marginesie, można jakoś zmierzyć czy siła dźwięku rozchodzi się równomiernie na każdą kolumnę? I drugie czy są firmy, które produkują potencjometry rozkładające siłę dźwięku równomiernie.Chodzi mi o to ze jesli mam stracić gwarancje za grzebanie w środku to chce mieć pewność że jeśli kupię i zlecę wymienię potencjometru to chce mieć pewność że na taki który jest ok a nie że to będzie znowu rosyjska ruletka.

• 2 tygodnie później...

Tomku, a może to problem akustyczny, może kolumny stoją troszkę niesymetrycznie, może coś przytłumia pasmo z jednej strony ?? Proponuję znaleźć dobry sampel w mono i posłuchać, nie będzie wtedy wątpliwości, i posłuchać z bliskiej odległości także proponuję.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

Kurcze jak odpalam wzmacniacz to wszystko jest ok ale jak gra trochę to słyszę jak scena przenosi sie na prawą kolumnę.

Z tego co sie orietuje to ten wzmacniacz nie ma auto biasu , wiec proponuje zacząć od ustawienia biasu.

Witam. Elmero pobawiłem się ustawieniami kolumn i lamp i jest juz ok, przynajmniej póki co. Różnie jest z gramofonem ale to chyba wina anty-skatingu. Kocur Macin ten wzmacniacz ponoć ma autobias. Tak przynajmniej twierdzą chłopacy z audiopunktu od których go kupiłem. Ponoć na Polskę przychodzi taka wersja.

Kocur Macin ten wzmacniacz ponoć ma autobias. Tak przynajmniej twierdzą chłopacy z audiopunktu od których go kupiłem. Ponoć na Polskę przychodzi taka wersja.

Skoro tak mówią u źródła to nie ma co szukać dziury w całym , pamiętam z opisu

Ukryta Zawartość

ale to właśnie mogla być taka wersja bez autobias'u

Ukryta Zawartość

Pierwsza dostawa sprzed 2 lat miała bias manualny były to 3 szt, wszystkie sprzedawane od grudnia 2012 mają bias automatyczny.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

No to jeśli ktoś z posiadaczy tej mingdy chciałby poprawić dźwięk to jestem juz po odsłuchach paru lamp tj jak szaraki rca, tung-sol, sylvania s, Najgorzej dobrała się para 6sl7 rca szaraki z 6sn7 sylvaniąS. Potem poszły 6sn7 tung sol z oryginalnymi 6sl7 dołączonymi do wzmacniacza i było fajnie ale trochę zbyt tranzystorowo. Następnie zagrały 6sn7 tung-sol z 6sl7 rca szaraki i chyba krok w tył. Teraz gra 6sn7sylvania S z nowymi, dopiero co wyjętymi z pudełka 6sl7GT tung-solami i jest wow! Dźwięk zrobił sie taki klarowny i głęboki. W końcu nie czuć tej zimnej mocy tranzystora, mimo ze słucham cd w trybie ultralinearnym czego do tej pory unikałem. Został jeszcze do przerobienia układ 6sn7 tung-sol z 6sl7gt tung-sol. Lampy mocy grają póki co oryginalne ale zamówiłem juz kt88 eh. pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

No to jeśli ktoś z posiadaczy tej mingdy chciałby poprawić dźwięk to jestem juz po odsłuchach paru lamp tj jak szaraki rca, tung-sol, sylvania s, Najgorzej dobrała się para 6sl7 rca szaraki z 6sn7 sylvaniąS. Potem poszły 6sn7 tung sol z oryginalnymi 6sl7 dołączonymi do wzmacniacza i było fajnie ale trochę zbyt tranzystorowo. Następnie zagrały 6sn7 tung-sol z 6sl7 rca szaraki i chyba krok w tył. Teraz gra 6sn7sylvania S z nowymi, dopiero co wyjętymi z pudełka 6sl7GT tung-solami i jest wow! Dźwięk zrobił sie taki klarowny i głęboki. W końcu nie czuć tej zimnej mocy tranzystora, mimo ze słucham cd w trybie ultralinearnym czego do tej pory unikałem. Został jeszcze do przerobienia układ 6sn7 tung-sol z 6sl7Gt tung-sol. Lampy mocy grają póki co oryginalne ale zamówiłem juz kt88 eh. pozdrawiam

Widze że potestowałeś trochę lampy. Co byś polecił do MC368-BSE. Jestem na etapie wyboru żarówek i chętnie skorzystam z doświadczenia kolegi.

Przede wszystkim wymień lampy mocy na kt88 eh. To był najlepszy ruch ale niestety wykonany na sam konicec bo wszyscy twierdzili ze bardziej na dzwięk mają wpływ lampy sterujące. Troche mnie to zdziwiło bo w yaqinie 10l lampy mocy głównie wpływały na dzwięk ale uwierzyłem bo stwierdziłem że ludzie pewnie wiedzą co mówią. Wydałem ponad 1000 zł na te nosy i było naprawde dobrze ale tak naprawde wystarczyło wymienić lampy mocy za 500zł i tyle. Jak je wpiąłem to nawet na oryginalnych sterujących był super.

Ludziska, nie chcę się mądrzyć, ale jak popatrzycie w schemat każdego wzmaka lampowego, to zobaczycie, że jednak najważniejsze są lampy wejściowe, driver i na szarym końcu lampa mocy, nie ma zmiłuj. Jeśli przedwzmacniacz podaje zły sygnał to lampa mocy go nie wyprostuje, pomyślcie sami.

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

NIe wiem, może masz racje. Ja mówie co słyszałem u siebie. I w przypadku yaqina 10 i mingdy 368bse dużo lepsze efekty dała wymiana lamp mocy. W mingdzie zastosowałem kt88. Byc może te oryginalne kt99 były beznadziejne. Jak dla mnie wzmacniacz grał zbyt ostro. Gdy wsadziłem kt88 jak pisałem nie było znaczenia jakie sterujące grały.

NIe wiem, może masz racje. Ja mówie co słyszałem u siebie. I w przypadku yaqina 10 i mingdy 368bse dużo lepsze efekty dała wymiana lamp mocy. W mingdzie zastosowałem kt88. Byc może te oryginalne kt99 były beznadziejne. Jak dla mnie wzmacniacz grał zbyt ostro. Gdy wsadziłem kt88 jak pisałem nie było znaczenia jakie sterujące grały.

To by się zgadzało. KT90 grają znacznie ostrzej niż KT88 ale EL34 są jeszcze bardziej miękkie. Tylko ze wtedy potrzebny jest inny wzmacniacz np Mingda MC34-A :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.