Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z balansem w kolumnach

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem parę dnie temu wzmacniacz mingda 368bse. I im dłużej go słucham to słyszę jak wokale przenoszą się bardziej w stronę prawej kolumny. Jest to irytujące bo często słucham muzyki wieczorem a to słychać przy niskim poziome głośności. Znacie kogoś z okolić Bydgoszczy kto mógłby pomóc? NIe wiem czy można to jakoś zmierzyć, czy siła rozchodzi sie równomiernie na każdy kanał bo być może jestem przygłuchy, choć kolega też to słyszy. I czy są potencjometry, które można kupić w ciemno bez obawy że problem się powtórzy?

https://www.audiostereo.pl/topic/111191-problem-z-balansem-w-kolumnach/

Może najpierw zamień przyłączenie we wzmaku (zamień kanały L/P) i zobacz czy będzie wzmocnienie w lewej kolumnie. Bo jeśli nie to: może być tak jak u mnie (na zupełnie innym sprzęcie): może tez jestem bardziej "głuchy" na lewe ucho albo znaczenie też ma umiejscowienie kolumn (akustyka pomieszczenia). Pozdrawiam.

Kupiłem parę dnie temu wzmacniacz mingda 368bse. I im dłużej go słucham to słyszę jak wokale przenoszą się bardziej w stronę prawej kolumny. Jest to irytujące bo często słucham muzyki wieczorem a to słychać przy niskim poziome głośności. Znacie kogoś z okolić Bydgoszczy kto mógłby pomóc? NIe wiem czy można to jakoś zmierzyć, czy siła rozchodzi sie równomiernie na każdy kanał bo być może jestem przygłuchy, choć kolega też to słyszy. I czy są potencjometry, które można kupić w ciemno bez obawy że problem się powtórzy?

Ale z czym masz problem ?Piec jest na gwarancji i żarówki też,jeżeli to lampy Ci szwankują w nowym wzmaku to reklamacja

Witam!

Sprawdz jaki masz bias na lampach , bo możliwe , że różny i wtedy każdy kanał będzie miał inną głośność. Jeśli to nie pomoże , zadzwoń do Elektropunktu na Orzeszkowej , mają tam namiary na mechanika od lampy (z Wąbrzeżna)

Jesli wszystko bedzie dobrze z lampami to zostaje potemcjometr.

wiekszosc z tych na rynku jest nierowna w wiekszym lub mniejszym stopniu, jak trafil ci sie bardziej nierowny to najlepszym wyjsciem jest wymiana, i tutaj sugerowal bym cos skokowego od razu.

zaczynajac od skokowych aplsow, przez kozmo na dact-cie konczac.

No co do lamp to chyba właśnie gwarancji nie ma.

To jakiś żart?!!!Jak miałem Amplifona to na lampy miałem zawsze 3 miesiące gwarancji i nawet jak się później kupowało komplet to tak samo 3 miechy gwarancji bez zająknięcia

To może być problem związany z akustyką pomieszczenia. U mnie podobnie wydaje się, że lewy kanał gra głośniej. Wzmak był u przeglądu i wszystko jest ok tyle, że dźwięk w prawym kanale ucieka na otwartą część salonu i powstaje wrażenie jakby grał ciszej.

Mam tez yaqina 10 L i tam głośniej gra lewy kanal dlatego myśle ze akustyka pomieszczenia odpada bo mingda stoi w tym samym miejscu. CO do lamp to jak kupowałem w elektropunkcie to chłopacy mówili że na wzmacniacz jest 2 lata gwarancji poza lampami. Tak wiec nie wiem i chyba zacznę od zamiany lamp miejscami. Jeśli chciałbym wymienić to które są ważniejsze? 6sn7 6n9p czy kt90?

Tak wiec nie wiem i chyba zacznę od zamiany lamp miejscami.

Oj chopie, chopie! To jeszcze tego zrobiłeś, przed zadaniem pytania?:)

U mnie w 10L lewy kanał grał głośniej. Ten egzemplarz tak miau.

Witam!

Sprawdz jaki masz bias na lampach , bo możliwe , że różny i wtedy każdy kanał będzie miał inną głośność. Jeśli to nie pomoże , zadzwoń do Elektropunktu na Orzeszkowej , mają tam namiary na mechanika od lampy (z Wąbrzeżna)

Tu jest autobias

Oj chopie, chopie! To jeszcze tego zrobiłeś, przed zadaniem pytania?:)

U mnie w 10L lewy kanał grał głośniej. Ten egzemplarz tak miau.

U mnie w yaqinie jak pisałem grał głośniej lewy kanał. Zamieniłem lampy i początkowo wydawało mi sie ze jest ok ale potem niestety jak słuchałem to słychać byłó że to nic nie dało.

No dobra to powód był prozaiczny. W yaqinie miałem kolumny podłączone pod 8ohmów mimo iż są 4ohmowe. Wiem że są różne teorie na ten temat ale u mnie grało na 8 dużo lepiej. Dlatego w tym też od razu podpiąłem na 8 ohm. Oczywiście tu też wszystkiego było dużo więcej aż za dużo co mnie irytowało. I dopiero gdy sobie przypomniałem ze mam tak podpięte kolumny i przepiąłem na 4 ohmy wszystko zaczeło sie układać. Moc w kolumnach sie wyrównała, wszystkiego zrobiło sie w sam raz. Według mnie ten wzmacniacz przez to ze ma duzo większą moc od yaqina nie powinien grać w moim przypadku na 8ohmach.

O to jak już wygrzejesz Mingdę to poproszę o opis co na + w odniesieniu do MC-10L .

Pierwsze co sie rzuca w uszy to duuużo większa moc. Dźwięk jest masywniejszy , bardziej sprężysty, dynamiczniejszy. Trudno powiedzieć czy to + czy -. Mnie osobiście brakuje tego uroku lampowego, sączącego się dźwięku yaqina. Dlatego zainwestowałem w lampy sterujące i zobaczymy mają dojechać w tym tygodniu. Mam nadzieję że nastąpi połączenie cech + obu wzmacniaczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.