Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do ~1500zł neutralny do wielu gatunków muzycznych

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Alternatywnie jeżeli w przedziale do 1500zł nie znajdę nic konkretnego (zamierzam wypożyczyć nfb 3.33) zdecyduję się na coś lepszego np m-dac albo nfb 1.32. Ale to najwyżej po odsłuchu 3.33. PCM posiadam ale to 1793, jak gra nie wiem bo nie mam porównania z czymś popularniejszym...

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Zaczynamy się gubić w określeniach, bo dla Ciebie "płasko" to bez dynamiki a BeatX miał na myśli płaską charakterystykę

Płaską charakterystykę ma praktycznie każdy DAC. No chyba, że widziałeś jakieś pomiary DAC, pokazujące nierównomierności (ja powiedzmy widziałem takie bardzo rzadkie przypadki, ale nie nazwałbym tych DAC sprawnymi ... np. jakaś stara wersja beresford miała -3dB przy kilkunastu kHz). Normalnie, prawidłowo działające DAC mają SPL w paśmie równy jak przysłowiowy stół.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

vs.

Ukryta Zawartość

No zgadza się. Tylko polityki w to nie mieszaj. ;-)

rayfe,

jeśli nie zależy Ci na gęstych formatach, to kup sobie stary, ale świetny DAC z serii Cambridge Audio 1, 2 lub 3.

Takiego brzmienia, dynamiki z precyzyjnym, szybkim basem i znakomitą detalicznością nie ma nawet ten nowy Cambridge Audio DACMagic za 1300 zł. Mogę z czystym sumieniem polecić, bo brzmienie naprawdę jest zacne.

Na Allegro jest licytacja Cambridge Audio Dacmagic 1. Cena będzie dużo niższa, a być może jakość nawet lepsza niż za współczesny DAC za 1500.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vs.

Ukryta Zawartość

Ponawiam pytanie.

Zatem, co proponujesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

No właśnie chcę minimum 24/96... 48kHz występuje dosyć często ale mimo wszystko wiele plików jest powyżej...

Trzymać się tego co jest i nie mieszać pojęć.

Obecnie stosowana terminologia czy to wśród redaktorów pism muzycznych, czy też opisów na forach jest nielogiczna, często chaotyczna i wprowadza w błąd.

Np. ja padłem ofiarą nietrafionego zakupu, pod wpływem recenzji urządzenia którego dźwięk nijak się miał do opisu.

Tak samo jak nijak się ma sformułowanie, że tor jest neutralny a w rezultacie uzyskujemy naturalny dźwięk (i na odwrót).

Jedno drugiemu przeczy :)

Terminologia zdefiniowanych pojęć "neutralny" i "naturalny", pozwala w miarę jasno określić sygnaturę brzmieniową urządzenia.

A w przypadku jak mamy do czynienia z czymś unikatowym, jak np. dźwięk z DAC przetworników Audio-gd, można rozwinąć opis dodając jednoznaczne określenia techniczne, np. "dynamiczny" (czyli z wysoką dynamiką).

Zatem neutralny + dynamiczny to ogólne określenie brzmienia przetwornika np. NFB-10ES3

Gdy odniesieniem jest terminalogia którą podałem parę postów wyżej, to można łatwo to odczytać, mając wyobrażenie dźwięku suchego, płaskiego, liniowego - ale jednocześnie dynamicznego, czyli można by rzec, wypełnionego po brzegi :)

Nie jest tak łatwiej, zamiast opisów audio poetów?

Jak czytam zdania typu "dźwięk jest dojrzały, kulturalny, ma swój charakter, bas jest pełny, nisko schodzący, wybrzmiewa epicko, jednocześnie jest szybki i kontrolowany, dynamiczny. Średnica jest aksamitna, lekko kremowa, wokale są przy tym wyeksponowane, ale nie nachalnie, wszystko brzmi niesłychanie naturalnie, chociaż ma w sobie wiele muzykalności. Wysokie tony są delikatne, ale kiedy trzeba potrafią się pokazać, soprany mają ciemnawy, ocieplony charakter ale jednocześnie bardzo muzykalny i neutralny - nie słychać żadnych sybilantów".

To co przed chwilą wymyśliłem na poczekaniu w drodze do pracy, to typowy bełkot z audio prasy, z którego kompletnie nic nie wynika i jedyne co wprowadza to zamieszanie.

Co gorsza jest to praktyka lania wody stosowana od tak dawna, że w zasadzie przyjęło się ją za normę - nieważne, że nic nie wartą, ale starą i używaną od lat, więc po co zmieniać?

Konserwatyzm w audio, to nie tylko zamiłowanie do zniekształceń THD, do starodawnych rozwiązań z pasywnymi kolumnami, ale również konserwatyzm audio poezji (czyt. opisów brzmienia) ;)

Gdy odniesieniem jest terminalogia którą podałem parę postów wyżej, to można łatwo to odczytać, mając wyobrażenie dźwięku suchego, płaskiego, liniowego - ale jednocześnie dynamicznego, czyli można by rzec, wypełnionego po brzegi :)

Nie jest tak łatwiej, zamiast opisów audio poetów?

Wszystko pięknie, tylko ileż razy zdarzało mi się czytać opisy brzmienia niektórych sprzętów, które znam i zupełnie nie pasowały do moich osobistych wrażeń odsłuchowych.

Jeśli oprócz DACa na brzmienie będą miały wpływ inne elementy toru (transport, kable, wzmacniacz, kolumny) to przecież u każdego ostateczny dźwięk będzie inny.

Więc dla jednego brzmienie może być suche i płaskie, a dla drugiego ciepłe i przestrzenne.

@Kyle, skrót myślowy, przebieg jest płaski podobnie jak w większości wzmacniaczy.

@soundchaser, płaskie (liniowe) nie jest przeciwieństwem przestrzennego.

Z przestrzennością jest jeszcze ten problem, że niektóre urządzanie grają szeroko ale płytko.

Jeśli oprócz DACa na brzmienie będą miały wpływ inne elementy toru (transport, kable, wzmacniacz, kolumny) to przecież u każdego ostateczny dźwięk będzie inny.

Trzeba tak dobrać komponenty typu interkonekty, wzmacniacz - żeby całość toru była możliwie najbardziej przeźroczysta dla dźwięku, a nie wprowadzała zniekształcenia, które trzeba dobierać tak - żeby w efekcie końcowym suma zniekształceń brzmiała dobrze :D

Końcowe brzmienie powinno być kształtowane w głównej mierze, przez medium końcowe - czyli głośniki/słuchawki - oraz akustykę pomieszczenia.

Bo jak się człowiek zacznie bawić w kombinowanie z doborem elementów które wprowadzają jakieś tam zniekształcenia w dźwięk (nazywasz to brzmieniem urządzenia), to później jest wysyp tematów na forum typu "jakim interkonektem zmniejszę dudnienie w basie, i zwiększę klarowność w sopranach?" ;)

Nie oszukujmy się ale nie jest łatwo zbudować tor neutralny bo DIY interkonekty i wzmacniacz oraz modowane słuchawki ciężko bliżej zdefiniować... Zobaczę sobie jak to się zgra z tym nfb 3.33. Jutro zadzwonię i porozmawiam. Czy on jest upgradowalny o zegary TXCO, czy posiada już obsługę DSD itp może jutro się dowiem... Coś w wątku Klub Audio GD nikt nic nie pisze o tym urządzeniu, bynajmniej nie za wiele...

DSD jest tylko do Sabre. Do TCXO jest upgradowalny, ale w przypadku Wolfsona nie przynosi to zmian w dźwięku - co innego w Sabre. Ponadto na Wolfsonie TCXO dotyczy tylko chipu USB. W wątku o Audio-gd pytasz o 3.33, lepiej spytać o cokolwiek na Wolfsonie bo wszystko brzmi bardzo podobnie. Ja mam NFB-5.32.

Dziwne bo jak czytałem w opisie Gustard X9 na ebayu to pisali o DSD... TXCO faktycznie jest tu tylko przy USB ale nie przynosi poprawy? Próbowałeś podmiany? Możesz coś skrobnąć o swoim urządzeniu w kwestii brzmienia tzn co Ci się podoba i co nie ale tylko w kwestii DACa?

W Audio-gd DSD dostępne są na razie tylko w Sabre. Może z czasem będą w Wolfsonie. Nie będzie to jednak dotyczyć NFB 3.33 bo nie jest już dostępny na głównej stronie producenta, choć można go nabyć u nas.

TCXO nie próbowałem u siebie. Takie opinie znalazłem w wątku o Audio-gd i w necie. Co do brzmienia to podoba mi się przede wszystkim świeżość brzmienia bez wyostrzeń. Równe granie bez podbarwień. Druga sprawa to zejście basu i jego kontrola a zarazem jego charakter - nie jest bardzo twardy i nie jest miękki, w

zależności od nagrania zmienia się a nie wali na jedno kopyto. Do tego bardzo dobra dynamika.

Do minusów zaliczyłbym pewne ograniczenia w przestrzeni. W mniejszym stopniu na boki, w większym na głębokość. Tu lepszy był Arcam irDAC. Przy dużym tłoku na scenie ograniczenia w czytelności, ale w tym aspekcie tyle jeden z 6 testowanych DAC i do tego najdroższy - Furutech ADL GT-40 był wyraźnie lepszy.

Pierwszy krok postawiony, zadzwoniłem i podpytałem ale nie dopytałem kurde o płatność ratalną... Kurde trochę mnie przeraża 200 godzin wygrzewania gdzie dostaję go na 10 dni roboczych... Musiałby cały czas pracować i dopiero pod koniec okresu wypożyczenia zagrałby jak należy. Dobrze wiem też że zmiany będą spore po tym procesie więc jest raczej niezbędny do podjęcia decyzji... Swoją drogą mają jeden na stanie, nówka nieodpakowany.

irDac i inne na razie mnie nie interesują, alternatywy dla nfb to m-dac lub nfb 1.32.

Może Autora wątku zainteresuje ten DAC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko dac, bez dodatków wzmacniaczy itp (mam fajnego słuchawkowca z akcji DIY, ha2013 i nie mam planów go zastąpić). No i coraz bardziej jestem przekonany do nfb 1.32 czyli dwukrotnie droższy niż wstępnie zakładałem ale jak zbiera tylko pozytywne opinie to może warto dołożyć...?

Moim zdaniem warto.

Muzyka, której źródłem są pliki (zamiast nośników fizycznych), to jest przyszłość czy się to komuś podoba, czy nie.

Owszem, CD będzie dalej w użyciu - ale raczej wyłącznie przez entuzjastów, coś jak np. obecna popularność gramofonów, czy magnetofonów.

Kupując DAC klasy Audio-GD NFB-1.32 całkowicie załatwiasz kwestię najbardziej newralgicznego elementu toru PC audio, jakim jest przetwornik cyfrowo-analogowy.

Dopóki ludzkość nie wymyśli standardu bezprzewodowego przesyłania muzyki - takiego jakby bezprzewodowego, asynchronicznego USB - przetworniki DAC będą zawsze koniecznością.

Opierając się na przeczytanych opiniach, można napisać że NFB-1.32 jest wybitny brzmieniowo, funkcjonalnie oraz technologicznie - w dodatku w swojej klasie cenowej jest bezkonkurencyjny.

Jak kogoś stać, ceni sobie jakość dźwięku którego źródłem są pliki komputerowe - model NFB-1.32 jest zdecydowanie liderem na rynku :)

Ciekawe ile może wnieść obsługa DSD, ktoś może coś na ten temat napisać? Bo dopiero testują i jeszcze nie ma oficjalnej wersji czy tylko firmware czy coś więcej trzeba będzie poprawić...

Nie wiem, nie słuchałem ale może poczytam o nim a jak się uda to i porównanie z 1.32 znajdę :)

Poczytaj ten wątek to zwątpisz. ;-)

Ukryta Zawartość

Każdy pisze co innego. DAC trzeba po prostu wypróbować we własnym systemie, a nie czytać recenzje i opisy.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dopóki ludzkość nie wymyśli standardu bezprzewodowego przesyłania muzyki - takiego jakby bezprzewodowego, asynchronicznego USB - przetworniki DAC będą zawsze koniecznością.

Rozumiem, że gdy bezprzewodowo prześlę plik po tym asynch. USB, to sygnał cudownie zmieni się z cyfrowego na analogowy? :D

Rozumiem, że gdy bezprzewodowo prześlę plik po tym asynch. USB, to sygnał cudownie zmieni się z cyfrowego na analogowy? :D

Nie łap mnie za słowa :)

Dobrze wiesz, że chodziło mi o zamianę asynchronicznej transmisji po USB, na fale radiowe.

A dokładniej o to, że póki ludzkość nie wymyśli takiego właśnie "radiowego USB", kabelek USB będzie konieczny do podłączenia z DAC, który z kolei będzie konieczny aby zamienić dane komputerowe na sygnał analogowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.