Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na zmiany - jaki wzmacniacz i głośniki

Jazwiak

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :)

Dojrzałem do zmiany wzmacniacza i głośników. Obecnie dysponuję tzw. błędami młodości czyli wzmacniaczem Technics A900S MkII oraz Jamo Studio 180. Bardzo chciałbym się tego pozbyć i zdobyć coś w zamian.

Rozważam kilka opcji:

1. Używany wzmacniacz, jeśli taki to najchętniej coś z lat 70-80 typu Luxman (tylko który?). Jeśli to będzie coś takiego, do będę musiał dokonać gwałtu i zamontować pilotowany potencjometr. Do tego pasujące głośniki.

2. Nowy wzmacniacz. Jeśli miałby być nowy, preferowałbym z tej nowości skorzystać. Czyli mieć wejście optyczne, aby podłączyć telewizor, którego głośniki brzmią jak komórka, a oprócz tego wejście USB z konwerterem. Musi mieć przedwzmacniacz gramofonowy. Tutaj kusząco wygląda HK 3770. I znów - głośniki.

W przypadku nowego wzmacniacza najchętniej kupiłbym używane głośniki, które za jakiś czas będę mógł wymienić.

Co do CD to chętnie zostawiłbym na razie Technicsa SL PG 490, o którym wiem, że w swojej klasie cenowej dawał radę. Do wymiany ewentualnie w przyszłości.

Mam już kable, które wolałbym zastosować i się ich nie pozbywać.

Do wyboru mamy dwa interkonekty:

van den hul mc d 300 mkII

audioquest copperhead wtyczki wbt 0144

I kable głośnikowe:

van den hul m.c. d 352

Co istotne mam gramofon, którego często słucham.

Muzyka:

1. Klasyka: Mozart, Brahms etc.

2. Rock progresywny.

3. Trochę jazzu i popjazzu.

4. Sporo popowego rocku, takiego jak Hey, Placebo, Radiohead, czasem Coldplay.

5. Mnóstwo Beatlesów i Floydów.

Pokój: W załączniku do posta.

Dobre rady, proszę? :) Bez falowania kolegi za nieznajomość tematu? Kiedyś się interesowałem, ale mam w tym ponad dziesięcioletnią przerwę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Dzień dobry :)

Dojrzałem do zmiany wzmacniacza i głośników. Obecnie dysponuję tzw. błędami młodości czyli wzmacniaczem Technics A900S MkII oraz Jamo Studio 180. Bardzo chciałbym się tego pozbyć i zdobyć coś w zamian.

Rozważam kilka opcji:

1. Używany wzmacniacz, jeśli taki to najchętniej coś z lat 70-80 typu Luxman (tylko który?). Jeśli to będzie coś takiego, do będę musiał dokonać gwałtu i zamontować pilotowany potencjometr. Do tego pasujące głośniki.

2. Nowy wzmacniacz. Jeśli miałby być nowy, preferowałbym z tej nowości skorzystać. Czyli mieć wejście optyczne, aby podłączyć telewizor, którego głośniki brzmią jak komórka, a oprócz tego wejście USB z konwerterem. Musi mieć przedwzmacniacz gramofonowy. Tutaj kusząco wygląda HK 3770. I znów - głośniki.

W przypadku nowego wzmacniacza najchętniej kupiłbym używane głośniki, które za jakiś czas będę mógł wymienić.

Co do CD to chętnie zostawiłbym na razie Technicsa SL PG 490, o którym wiem, że w swojej klasie cenowej dawał radę. Do wymiany ewentualnie w przyszłości.

Mam już kable, które wolałbym zastosować i się ich nie pozbywać.

Do wyboru mamy dwa interkonekty:

van den hul mc d 300 mkII

audioquest copperhead wtyczki wbt 0144

I kable głośnikowe:

van den hul m.c. d 352

Co istotne mam gramofon, którego często słucham.

Muzyka:

1. Klasyka: Mozart, Brahms etc.

2. Rock progresywny.

3. Trochę jazzu i popjazzu.

4. Sporo popowego rocku, takiego jak Hey, Placebo, Radiohead, czasem Coldplay.

5. Mnóstwo Beatlesów i Floydów.

Pokój: W załączniku do posta.

Dobre rady, proszę? :) Bez falowania kolegi za nieznajomość tematu? Kiedyś się interesowałem, ale mam w tym ponad dziesięcioletnią przerwę.

całkowicie odradzam kable vdh, zdecydowanie przegrały u mnie z QED, CHORD i Furutech, VDH tłumią za dużo. CD proponowałbym starszego używanego Marantza za 200-300 zł, dobre do rocka i tuningu później. Z tych w/w opcji proponuję nowego HK skoro te opcje optyczne są ważne. Choć używany Audiolab, Rotel czy NAD zagrają lepiej (Nady są dość tanie już nówki-sztuki). Kolumny trzeba odsłuchiwać, ale najciekawsze teraz z tych tańszych to Dali, Monitor Audio, Indiana Line, Pylon Pearl, Boston Acoustics, Paradigm, Focale, Klipsche - to już Twoje ucho musi wybrać, wg mnie do Twojej muzy nr to Dali

Najpierw najważniejsze: jak gra to obecnie? Czy nie masz problemów ze sterofonią, sceną, etc.? Pytam podchwytliwie, bo nie ma opcji, by w tym ustawieniu zagrało to dobrze (jeden głośnik przy ścianie, drugi w praktycznie wolnym polu). Także rozważ przy zmianie sprzętu reorganizację kącika do słuchania. Kolumny przerzuciłbym na ścianę 295cm, tak by z obu boków były ściany, a za miejscem odłsłuchowym pusta przestrzeń - powinno być znacznie lepiej niż obecnie.

Wydaje mi się, że opcja ze sprzętem z lat 80/90 to dobry pomysł, przynajmniej w zakresie kolumna-wzmacniacz. Sam tak gram i jestem b. zadowolony, a częściowo preferencje muzyczne pokrywają się z Twoimi. Kupując taki sprzęt vintage szedłbym jednak niezmiennie w duże kolumny z dużymi basowcami (10cali i więcej) oraz w odpowiedni wzmak by je napędzić. Słuchanie klasyki i jazzu na małych kolumienkach równa się godzenie się na kompromisy i kastrowanie dźwięku.

Co do pilota i przerabiania wzmaka vintage - jeśli już musisz mieć regulację z pilota proponowałbym pzemyślenie kupna źródła z regulowanym poziomem, lub np. jakiegoś daca z cyfrową regulacją głośności. W modyfikacje wzmaka bym się chyba nie bawił, bo niekoniecznie wyjdzie to dobrze, ani taniej.

Powrót po dłuższej przerwie...

Więc po kolei.

Budżet - maksymalny maks to 4000 zł.

Brzmienie: chyba dojrzałem już do czegoś ciepłego i jasnego (niekoniecznie krystalicznie) z zarysowanymi tonami niskimi ale tylko tam gdzie trzeba i wtedy kiedy trzeba. Wyrosłem na pewno z podejścia treble na maks, basy na maks i dowalmy equaliserem. Ma przyjemnie i naturalnie z ocieploną, soczystą średnicą i nie przygaszonymi dość rozdzielczymi wysokimi tonami, ale z drugiej strony bez zamulania przy dynamiczniejszej muzyce. Trochę ważniejsze jest brzmienie od sceny.

Ustawienie, ściana 295 to ściana z oknem i kaloryferem. Na oknie nie powieszę TV a kaloryfer ugotuje wszystko. Plus kanapa tyłem do wejścia nie jest najlepszym pomysłem z uwagi na instynkt jaskiniowca. A tak czy inaczej druga połówka zabije mnie za przemeblowanie i już nic nigdy nie będę słyszał, będąc całkiem martwy :)

Optyki są ważne z uwagi na podłączenie TV i PS, wolałbym uniknąć przejściówek. Obecnie TV jest podłączone przejściówką z jacka na normalne wtyki i ustawia się w tryb słuchawkowy, co brzmi dziwnie.

Ale w zamian za dobry stary klocek będę w stanie z tego całego postępu zrezygnować. Pytanie, jaki vintage i jakie głośniki do niego? Czy dobrym pomysłem jest połączenia starego wzmacniacza i współczesnych (niekoniecznie nowych) głośników.

Co do kabli VDH mogę je w sumie sprzedać za sensowną kasę i kupić nawet coś tańszego i bardziej neutralnego. Zwłaszcza, że są za długie tak czy inaczej.

A jeśli mowa o Audiolabach, Nadach i Rotelach, to coś konkretnego mielibyście na myśli? :)

Dzięki za pomoc.

Co do ustawienia kolumn i wystroju wnętrza proponuje zapoznać się z materiałami podanymi w linkach bo odsłuch przy takiej konfiguracji jak podana na rysunku będzie "cienki":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Greg, dziękuję za linki, zapoznałem się z tym. Wynika jednoznacznie, że przy takim ustawieniu pokoju mam spory problem. I nie mam kompletnie pomysłu, jak to zmienić. Meble mają stały układ i nie ma możliwości ustawić ich w inny sposób. Czy są zatem głośniki, które lepiej zniosą takie ustawienie, jakie mam wymuszone, czy też może inne sposoby na rozwiązanie tego problemu, czy muszę się pogodzić z tym, że nie ma szans, żeby cokolwiek zagrało sensownie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Więc po kolei.

Budżet - maksymalny maks to 4000 zł.

Brzmienie: chyba dojrzałem już do czegoś ciepłego i jasnego (niekoniecznie krystalicznie) z zarysowanymi tonami niskimi ale tylko tam gdzie trzeba i wtedy kiedy trzeba. Wyrosłem na pewno z podejścia treble na maks, basy na maks i dowalmy equaliserem. Ma przyjemnie i naturalnie z ocieploną, soczystą średnicą i nie przygaszonymi dość rozdzielczymi wysokimi tonami, ale z drugiej strony bez zamulania przy dynamiczniejszej muzyce. Trochę ważniejsze jest brzmienie od sceny.

Ustawienie, ściana 295 to ściana z oknem i kaloryferem. Na oknie nie powieszę TV a kaloryfer ugotuje wszystko. Plus kanapa tyłem do wejścia nie jest najlepszym pomysłem z uwagi na instynkt jaskiniowca. A tak czy inaczej druga połówka zabije mnie za przemeblowanie i już nic nigdy nie będę słyszał, będąc całkiem martwy :)

Optyki są ważne z uwagi na podłączenie TV i PS, wolałbym uniknąć przejściówek. Obecnie TV jest podłączone przejściówką z jacka na normalne wtyki i ustawia się w tryb słuchawkowy, co brzmi dziwnie.

Ale w zamian za dobry stary klocek będę w stanie z tego całego postępu zrezygnować. Pytanie, jaki vintage i jakie głośniki do niego? Czy dobrym pomysłem jest połączenia starego wzmacniacza i współczesnych (niekoniecznie nowych) głośników.

Co do kabli VDH mogę je w sumie sprzedać za sensowną kasę i kupić nawet coś tańszego i bardziej neutralnego. Zwłaszcza, że są za długie tak czy inaczej.

A jeśli mowa o Audiolabach, Nadach i Rotelach, to coś konkretnego mielibyście na myśli? :)

Dzięki za pomoc.

Audiolab 8000s lub 8000a, Rotel ra-02, na Nadach się nie znam, wiem jak grają, ale numerków nie znam, mi nie paszą, ale wielu bardzo

Świetnym rozwiązaniem będzie dla Ciebie wzmacniacz Mitchell & Johnson SAP-201V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , wzmacniacz ma wbudowany wysokiej klasy przetwornik DAC, wejście dla gramofonu z wkładką MM oraz posiada wejście optyczne. Mitchell & Johnson bardzo dobrze zgrywa się z okablowaniem vdh. Nie daj się namówić na zmianę okablowania, będziesz żałował. Zapraszam na odsłuch. W razie pytań pozostajemy do dyspozycji.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Hej, z moich rozbudowanych poszukiwań, wyszło mi, że na odsłuch powinienem wziąć:

Wzmacniacze - zdecydowałem się jednak na zakup nowego, z dwóch powodów. Po pierwsze mój aktualny się popsuł (chyba wiedział, co go czeka) więc sprawa jest pilna, po drugie kwestia funkcjonalności tutaj jednak jest istotna (optyczne wejścia, dac) po trzecie łatwiej o odsłuch w cywilizowanych warunkach.

HK3770

AA x-i60

Głośniki:

Indiana Line Tesi 560

Pylon Audio Topaz 20

CANTON GLE 470.2

MONITOR AUDIO MR6

Jbl Studio 530 - to raczej z ciekawości

KEF C7

Co myślicie na ten temat? Macie jakieś sugestie, jak co się zgra?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.