Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO BDB 105D

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

We Francji jest po 1519 € + 150 € za zdjecie blokady regionalnej ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kto się orientuje na jakiej częstotliwości taktuje zegar Oppo ?

Zegary oczywiście powinny być dwa - pod 44.1 i 48 KHz (i ich krotności)

Jak to rozwiązano, a także takt pod DSD, to jest czarna magia - schematu brak.

Ukryta Zawartość

porównywanie tego wieloformatowca do odtwarzaczy cd za 3000 zł nie jest stosowne raczej...

Ukryta Zawartość

porównywanie tego wieloformatowca do odtwarzaczy cd za 3000 zł nie jest stosowne raczej...

Nie rozumiem dlaczego ...

Oppo gra naprawdę dobrze. Nie pobije DAC/CD za 5.000 ale za 3.000 już nawiązuje wyrównaną walkę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeszcze jakiś czas temu Oppo 95 śmiało mogło konkurować z CD za 3000 - entuzjazm opadł i teraz już niekoniecznie tak jest:) Podobnie jest z Oppo 105 - entuzjazm nad pierwszym zachwytem opada i zaraz Oppo będzie grać co najmniej na poziomie CD za 1000 zł:) Ale co tam, w najnowszym numerze Audio Video możemy przeczytać, że posiadając blu-raya Panasonica BDT700, nie musimy już martwić się zakupem odtwarzacza CD z przedziału 2000-3000 zł. Według recenzji Panasonic BDT700 gra właśnie na poziomie odtwarzaczy z tego przedziału. Skoro Panasonic gra na poziomie odtwarzaczy z przedziału 2000-3000 zł, to jak gra Oppo? Kupując Panasonica można zaoszczędzić sporo kasy i cieszyć się podobnym brzmieniem jakie prezentuje kilkukrotnie droższe Oppo:)

Nie rozumiem, tomek93 a co Ci chodzi ?

Nie wierzysz, że Oppo gra dobrze ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie rozumiem, tomek93 a co Ci chodzi ?

Nie wierzysz, że Oppo gra dobrze ?

Ależ skąd. Mam Oppo i gra dobrze jak na odtwarzacz wieloformatowy, ale to nie kwestia wiary tylko doświadczenia:). Niemniej wiem, że zawsze można lepiej. Podszedłem to tematu trochę humorystycznie. Ludzie wychodzą z założeniami, że Oppo 105 pod względem brzmienia, nie może konkurować na równi z odtwarzaczami CD za 3000 zł, a nasi rodzimi redaktorzy piszą, że już taki Panasonic BDT700 za 1500 zł może z powodzeniem zastąpić CD za 2000-3000 zł. A zatem jeśli Panasonic może to dlaczego Oppo nie:) Rozwiewając Twojej wątpliwości co do mojej opinii na temat Oppo, to uważam, że Oppo może konkurować z odtwarzaczami CD z przedziału 3000 i ciut wyżej. Ale od razu zaznaczam, że nie słyszałem wszystkich odtwarzaczy CD z przedziału 3000-5000 zł:)

Tomek95 : ) Nie wiem jaki masz model, ale ja jestem zadowolony ( Oppo BDP 105D )

Do recenzji w szmatławcach podchodziłbym hmm : ) ostrożnie.

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Ukryta Zawartość

moge zapytac dlaczego sie dziwisz?

przeciez czlowiek dokonal porownania takiego samego jak wielu w tym watku...Napisal o swoim odbiorze.Dlaczego myslisz,ze jego prownanie jest be natomiast Twoje,ze nie jest warty tej kasy jest OK? Poza tym to 3000usd,a nawet 4kusd ,a nie pln:)

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli to, że wycenienie brzmienia 105D na poziomie odtwarzaczy za 3000 zł jest niemiarodajne, bo gościu pisał o porównaniu z odtwarzaczem za 3000 dolarów. Osobiście raz słyszałem ten odtwarzacz 105D w drogim systemie i na bardzo dobrze znanym mi nagraniu zaprezentował się bardzo dobrze.

1200-1300 $ , tyle kosztuje 105 i 105D - skąd takie przewartościowanie tego klocka ? :)

To zależy jaka wersje przyjąć: jeżeli Oppo to Chińczyk (BBK) w Stanach to Twoja cena jest tez zawyżona, a Oppo sprzedawany jako Lexicon był warty 3500usd.... Uwazam, ze granice cenowe sa błędnym założeniem.

Po analogu można lepiej, a po cyfrze OPPO ma - wraz z nowym firmware - założony kaganiec na pliki HD.

To już jest kiszka, bo mając np. płytę BD-Audio 24/96, nie ma szans na uzyskanie tego na wyjściu SPDIF.

Info wymaga potwierdzenia, bo był o to dym i może wypuścili jakąś łatę ... może ktoś to sprawdzić ?

To zależy jaka wersje przyjąć: jeżeli Oppo to Chińczyk (BBK) w Stanach to Twoja cena jest tez zawyżona.

Może czegoś nie wiem, ale OPPO to oczywiście Chińczyk i nie ma innego. O klonach nie dyskutujemy.

Pokaż może tą lepszą cenę na tego Chińczyka ! Nie ma innego kanału dystrybucji niż poprzez stany .

• 2 miesiące później...

Właśnie zakupiłem OPPO 105D zachęcony dobrymi reklamami z tym iz bardziej byłem zainteresowany torem audio. Pierwsze wrażenia? Niestety kompaktu nie zastąpi bardzo dużo mu brakuje.

OPPO 105D gra dobrze technicznie ale brak mu tego czaru jaki mam z odtwarzacza CD (McIntosh MCD301) i niema tu znaczenia czy odtwarzam z CD, z pliku zwykłego czy gęstego, wrażenie jest iz gra skrajami pasma.

Słyszałem iż to ponoć problem SABRE 9018 i jego nad wyraz trudnej implementacji.

Brakuje też wyświetlania informacji na temat bit rate ponoć maja to włączyć w następnej wersji firmware. Na plus bardzo fajne poruszanie sie po katalogach plików, działa szybko i płynnie.

Dużym minusem sa aplikacje chodzące standardowo na OPPO gdyz prawie wszystkie chodza tylko w USA.

OPPO zostanie pewnie u mnie na dłużej ale jako bluray i drugi system do odtwarzania plików ale głównym będzie nadal CD.

Połącz Oppo z dobrym transportem PC to zobaczysz co potrafi. Jako DAC jest świetny - jak większość współczesnych DAC ;-)

Ale faktycznie jako samodzielny odtwarzacz czy to plików, czy CD Oppo jest lekko mówiąc średni.

akurat nie o to mi chodziło, gdybym chciał samego DAC jako transport kupiłbym McIntosh MCD550 lub MCD1100 które to na pokładzie maja równiez SABRE 9018 i wejscie USB na tego DAC-a.

Nie jestem pewny czy podłączanie zewnętrznego transportu cos by pomogło OPPO, za bardzo charakter brzmienia jest odcisniety. Raczej wątpie iż dostałbym jakąś magię. OPPO mogę stwierdzić że to dobry rzemieślnik

ale artystą to nie jest. Zbyt techniczne granie.

A ja jestem pewny, że podłączenie odpowiedniego PC sprawia, że Oppo brzmi jak Auralic VEGA. Nie byle jakiego oczywiście.

To nie współczesne DAC są złe a transporty jakie się do nich podłącza.

Z dobrym transportem każdy współczesny DAC dostaje skrzydeł i wznosi się na wyżyny o jakie nigdy byśmy go nie posądzili. Nawet takie Oppo.

Więc co jest nie tak z tym OPPO jeśli DAC ma super a nie jest w stanie odtwarzać na odpowiednim poziomie dźwięku, czego dokładnie mu brakuje jako transport i czym taki transport powinien się charakteryzować

aby wycisnąć maksymalnie wszystkie zalety DAC-a OPPO. Czy myślisz iż CD McIntosh MCD301 może być dobrym transportem dla OPPO 105D aby pokazać w pełni jego DAC? Jeśli tak to chętnie to sprawdzę tylko jak najlepiej podłączyć CD do OPPO, coaxial czy optical. Jeśli McIntosh to jest zły transport to dlaczego gra fajnie jako całość ;)

Dodam jeszcze iż wydaje mi się że bardzo mało osób ma OPPO 105D, nie wiem dlaczego, jest masę reklam, brak sprzętu z drugiej ręki. czy jest tutaj ktoś kto ma ten model i może podzielic się jakims doświadczeniem?

Nie chodzi mi o osoby które go słyszały ale osoby które go mają.

Wracając równiez do wypowiedzi Piopio to równiez czytałem iz OPPO po podłączeniu do super DAC-a też pokazuje skrzydła :) wiec o co chodzi z tym transportem a może najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie super transportu i podłaczenie do super DAC-a, tylko czy jeszcze OPPO będzie potrzebne.

Oppo ma po prostu słaby transport CD ale dobry DAC. Jako transport CD jest słabe (testowane na Aurelic VEGA).

Nie wiem czy McIntosh MCD301 jest dobrym transportem. np. taki ARC CD8 jako CD jest nie do pobicia, dla mnie referencja, jako transport wypadł blado.

Generalnie większość CD na rynku wypada słabo jako transporty. Ale żeby to usłyszeć trzeba posłuchać naprawdę dobrego transportu. Wtedy już nic nie zabrzmi dobrze ;-)

Oppo 105D jako BR jest znakomite. Mogę go tylko chwalić. Bezapelacyjnie najlepszy odtwarzacz na rynku.

Czy jest ktoś "na sali" kto wykorzystuje Oppo 105D do sterowania bezpośrednio wielokanałową końcówką mocy ?

Ja moje sprawdziłem pod tym kątem i mam niejednoznaczne odczucia ,może się ktoś podzieli swoimi doświadczeniami ?

oj cos mi sie wydaje ze jak całe to audio to wlasne preferencje sa najwazniejsze Aurelica tez mialem na uwadze i nie zachwycił mnie wogle, ARC CD8 wogle też nie wpasował się do mojego toru,

znaczy to tylko tyle że mam inne preferencje, nic więcej :)

czy transport moze miec wpływ na rozjaśnienie brzmienia OPPO 105D czy to po prostu cecha tego DAC-a i układu SABRE 9018? Dla mnie gra ewidentnie skrajami pasma, brakuje dobrej srednicy.

Dla mnie gra ewidentnie skrajami pasma, brakuje dobrej srednicy.

Bardzo trafne spostrzeżenie !

Z dobrym transportem pojawia się wypełnienie.

Bardzo trafne spostrzeżenie !

Z dobrym transportem pojawia się wypełnienie.

Ciekaw jestem z jakimi wzmacniaczami Panowie tego słuchacie że gra to dla Was skrajami pasma? Być może jest to różnica pomiędzy wersją 105D a 105, ale ja na podstawie odsłuchów mojej stopiątki mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia. Zarówno jak miałem go podpiętego pod Sansui aux901, jak i Ayre k5-xe + k5-ve dźwięk był bardzo wypełniony w zakresie średnicy (chciałoby się rzec masywny) z wyokrągloną za bardzo jak na mój gust górą. Piszę że wyokrągloną za bardzo, ponieważ wyokrąglenie góry wiąże się z utratą szczegółowości a przez to i przestrzeni. wyraźnie brakuje "powietrza" pomiędzy instrumentami. Sansui był wyczulony na takie rzeczy jak świnia na trufle. Żeby nie zrzucać winy na kolumny i wzmacniacze dodam jeszcze że to samo odczucie mam słuchając go na słuchawkach przy zastosowaniu wbudowanego wyjścia słuchawkowego.

Opis konfiguracji mam w stopce. Auralic VEGA gra z większym wypełnieniem. Ale gdy Oppo gra tylko jako DAC z dobrego transportu, w niczym mu nie ustępuje.

Ciekaw jestem z jakimi wzmacniaczami Panowie tego słuchacie że gra to dla Was skrajami pasma?

gra cały zestaw a nie tylko wzmacniacz (preamp, końcówki, kable, kolumny). Jest wszystko ok jak słucham ze swojego CD. OPPO wybitnie odbiega i nie wciąga tak jak CD.

Piopio

co znaczy dobry transport czy to oznacza dla Ciebie odpowiednia klasę przetwornika USB/SPDIF w kompie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.