Skocz do zawartości
IGNORED

XMOS sterowniki

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda to tak:

z podłączonym do kompa przez USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bez połączenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak to wygląda jak puścisz sygnał z s/pdif? Czy karta usb puszcza w ogóle sygnał na I2S gdy nie dostaje sygnału z usb. Może jest tak że jak nie masz podłączone pod usb to karta nie puszcza sygnału na I2S i włącza się mute w przetworniku i dlatego nie masz zakłóceń. U mnie płytka z MOS zasilana jest przez USB i gdy wyciągnie się kabel z USB to DAC nie dostaje żadnego sygnału.

No jest dokładnie jak napisałeś XMOS zasilany jest z USB czyli po odłączeniu XMOS nie działa, ale te śmieci raczej nie są z XMOSa. Sprawdzę jeszcze wieczorem jak to wygląda gdy pozostaną połączone masy między XMOS a DAC.

Spróbuj jeszcze dotykać palcami kabla I2S a nawet dotykać końcówek gdzie podłączony jest sygnał. Jak zakłócenia się zwiększają albo znikają to na 100% kabel jeżeli nic się nie dzieje to raczej nie. Jeżeli coś nie pasuje z masą to kabel będzie reagował na dotyk. Możesz też spróbować puścić zwykłymi kabelkami ale każdy sygnał dostaje własny kabelek z masą i obydwa kable skręcone.

No i kable jak najkrótsze się da.

Po dotknięciu palcem nic się nie zmienia.

Po podłączeniu samej masy miedzy DAC a XMOS też są te zakłócenia, nawet przy odłączonym zasilaniu od DACa.

Zapytam jeszcze raz przed zakupem tego DACa co ty kupiłeś, czy u Ciebie nie ma różnicy między podłączonym USB a odłączonym?

U mnie nie ma żadnej różnicy.

Mam pytanie do ludzi znających es9018. Jak przełącza się między current i voltage mode. Przeszukałem note aplikacyjną wzdłuż i w szerz i nic nie znalazłem. Niema żadnego rejestru w którym wybierałoby się w jakim trybie ta kość pracuje.

Znalazłem coś takiego w opisie Bufallo DAC

The Buffalo III-series boards do not include an output stage but are designed to mate with a Twisted Pear

Audio current-to-voltage stage (I/V stage) like the IVY III or Legato 3.1. For this reason, the mounting

holes have the exact same lay-out as the Buffalo II version of the DAC module.

It is not recommended to use the Buffalo III/IIISE output directly, but it is possible. The output can be used

as a voltage source into a high impedance but THD+N will suffer. THD+N as a voltage source is about

-108db whereas when used with a very low input impedance current to voltage stage such as the IVY III it

can achieve -120db THD+N in mono mode.

Czy oznacza to że jak podłączę odbiornik o wysokeij impedancji zamiast przetwornika I/U to DAC automatycznie przełączy mi się w tryb napięciowy?

KrzysiekA

Najprawdopodobniej jest tak jak napisałeś, aczkolwiek tego nie sprawdzałem, kiedyś wydawało mi sie że 9018 z końcówką S to kości prądowe, a bez S napięciowe, pewności nie mam.

Aplikacja z Bufallo daca jest jedną z ciekawszych opcji.

Ale niestety do najtańszych nie należy. W nocie aplikacyjnej jest napisane że może pracować z wyjściem w trybie prądowy i w trybie napięciowym i nic poza tym. Nie pozostało nic innego jak szukanie w googlu i domysły. Najchętniej zlampizowałbym mojego DACa jak to jest zrobione tutaj z Buffalo DAC.

Ukryta Zawartość

Ale w tym wypadku pracuje w trybie napięciowym. Mój pracuje teraz w trybie prądowym.

Obawiam się że muszę po prostu wyjąć OPA i sprobować czy przełącza się w tryb napięciowy.

Ukryta Zawartość

A więc sprawdziłem i jest dokładnie tak jak jest napisane powyżej. Wpiąłem się w druga nóżkę jednego z OPA przetwornika I/V na wszelki wypadek przez 1,5uF i do masy analogowej a więc sygnał jest niezbalansowany. Przetwornik przełączył się w tryb napięciowy.

Wyjąłem wszystkie OPA z nóżek i o dziwo sygnał dociera do samego wyjścia tylko z obciętymi wysokimi tonami. Powrotu do OPA już nie ma. Może jest to sugestia ale dźwięk stracił ostatnie naleciałości suchości. Teraz spokojnie mogę zastosować lampizator. Jest już naprawdę dobrze.

Wniosek z tego taki że w es9018 lepiej stosować tryb napięciowy niż przetwornik I/V na OPA a podobno mam dobre (LME49710) oczywiście jeżeli nie są to chińskie podróby.

Jeden zgryz jednak mam. Przetwornik daje dosyć mocnego kopa w głośniki przy włączaniu. Mam jeszcze nadzieję że tak nie będzie jak zastosuje sygnał zbalansowany. Pewnie na wyjściu napięciowym jest jakiś DC offset.

W zasadzie to teraz mogę wypieprzyć kondensatory z wejścia końcówki mocy bo są zdublowane.

Gra naprawdę miodzio.

Jak masz zacięcie zrób sobie analogówkę Legato lub całą aplikację zbliż do Bufallo, schemat jest ogólnie dostepny, a na zasilaniu cyfrowym i analogowym samej kości siedzą shunty.

Jak dla mnie w przypadku Bufallo lampy sa zbędne, gra on wystarczająco gładko i z wypełnieniem nie tracąc przy tym rozdzielczości.

Z lampami coś tam stracisz ale i coś zyskasz.

Ponieważ dźwięk przez USB jest najlepszy zastanawiałem się nad użyciem Raspberry Pi jako serwera plików.

Używał ktoś może Raspberry Pi jako serwera plików w połączeniu z XMOS? Czy Raspberry Pi rozpoznaje bez problemu XMOS jako kartę dźwiękową szczególnie pod XBMC i pod RaspyFI. Czy są jakieś problemy z odtwarzaniem n.p. jakieś przycinki, czy też zwiechy? Czy odtwarza gęste pliki dźwiękowe?

Czy jest możliwość podłączenia DACa przez I2S do Raspberry Pi?

A więc kupiłem Raspberry Pi. Dzisiaj przyszedł. Na razie wgrałem na kartę SD OpenELEC. Wygląda zachęcająco. Podobno do muzyki potrzebuję Volumio. Czeka mnie ciekawa zabawa na następne kilka tygodni.

Tutaj na zdjęciach możesz odczytać jakie siedzą stabilizatory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bawiłem się dzisiaj tym Raspbeery Pi. Na OpenELEC jest generalnie dupa. Wprawdzie DAC XMOS zostaje rozpoznany przez system ale na DAC wypuszczana jest jedynie muzyka i to z częstotliwością 44,1 kHz i do tego jakość jest żałosna. Na radiu z internetu przycina. Na wyjściu HDMI nic nie przycinało. Dźwięk z filmów leci na telewizor przez HDMI. Nie ma możliwości zmusić go do wypuszczenia dźwięku na DACa. Do muzyki spróbuję jeszcze Volumio chociaż prawdę powiedziawszy to instalacja tego to dla mnie ciemna masa. Podobno nic się nie wyświetla na ekranie i sterowanie jest przez sieć. Nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć. Na razie jestem bardziej niż rozczarowany.

Tutaj na zdjęciach możesz odczytać jakie siedzą stabilizatory.

Ukryta Zawartość

Stabilizatory to chyba te na radiatorach (one powinny wytrzymać). Martwią mnie kondensatory te duże złote, są one na 16V a jak podłączę 12V skutecznego to mi da 17V max to może być ciut za dużo, ale teraz przyszła mi myśl że jeszcze będzie spadek napięcia na diodzie jakieś 0,5V chyba. czyli pójdzie 16,5V na kondensator 16V, może tak być?

Ukryta Zawartość

Mam już trafo, podłączyłem i działa, ale na zwykłym wzmacniaczu, gdy podłączam to pod końcówkę mocy L15D ( prawie to samo co opisane Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D) to DAC tak jak by się ciągle włączał na nowo (na wyświetlaczy pojawia się napis startowy i tak w kółko). Dzieje się tak tylko jak są podłączone 2 kanały, przy jednym kanale DAC się nie resetuje i tylko jak L15D jest załączony.

Czyżby za mała impedancja wejściowa L15D?

Mam już trafo, podłączyłem i działa, ale na zwykłym wzmacniaczu, gdy podłączam to pod końcówkę mocy L15D ( prawie to samo co opisane Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D) to DAC tak jak by się ciągle włączał na nowo (na wyświetlaczy pojawia się napis startowy i tak w kółko). Dzieje się tak tylko jak są podłączone 2 kanały, przy jednym kanale DAC się nie resetuje i tylko jak L15D jest załączony.

Czyżby za mała impedancja wejściowa L15D?

Masz podłączone wyjście DACa do wejścia wzmacniacza i coś takiego się dzieje? To co najmniej ciekawe. Wejście wzmacniacza nie powinno mieć żadnego wpływu na wyjście DACa. Masz kondensatory na wejściu wzmacniacza?

Może być jeszcze jedno wytłumaczenie a mianowicie takie że wzmacniacz sieje bardzo mocno w okolichach 600kHz i ten sygnał może być odbierany przez jakiś element DACa i może powodować zakłócenia. Spróbuj położyć wzmacniacz jak najdalej od DACa. Może to coś da. Ponieważ też sygnał ma bardzo dużą moc, bo wzmacniacz ma dużą moc, to może się coś takiego zdarzyć. Ja spaliłem w ten sposób rezystor podłączony do wyjścia którego druga nóżka wisiała w powietrzu i robiła za antenkę. Sygnał wysyłany w powietrze był na tyle mocny że sfajczyło mi ten rezystor.

No ciekawsze rzeczy jeszcze zauważyłem. Co do kondensatora na wejściu wzmacniacza to nic nie usuwałem ani nie dodawałem.

Zauważyłem dym z jednego L15D Pro dokładnie z tych dwóch żółtych klocków po prawej stronie (między nimi jest rezystor 10Ohm od którego przy okazji się poparzyłem)

Ukryta Zawartość

Klocki się nadtopiły od rezystora (tak mi się wydaje). Na rezystorze pojawia się napięcie ponad 20V AC, ale tylko jak jest podłączony do tego DAC`a (DAC nie musi być załączony), gdy podłączyłem do innego źródła nic takiego się nie działo.

Ukryta Zawartość

Te monobloki powinny mieć mniej więcej taki schemat

Ukryta Zawartość

Więc chyba są tam kondensatory (ja laik jestem).

Jak by nie było kondensatorów to co niby może się dziać/stać?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.