Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo za 12~13 tys.zł

kielek52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Proszę o pomoc,propozycje odnośnie złożenia zestawu stereo,a konkretnie cd,tunera,wzmacniacza oraz kolumn w/w kwocie.Zestaw ów miałby grać w pomieszczeniu ok.25 m.kw wykonanym w całości z drewna,czyli podłogi,ściany . Miejsce odsłuchowe znajdowało by się ok.4,5 m od kolumn,brzmienie preferowane to w miarę szczegółowe i nie męczące,muza to szeroko pojęty pop,rock i trochę klasyki.

Sprzęt raczej nowy ,nawet kosztem jakości,gdyż ma to grać poza granicami RP :-) czyli po krótce dostałem kasę i zlecenie złożenia zestawu stereo dla swojej siostry mieszkajacej w Skandynawii i wszelkie sugestie mile widziane od fachowego grona:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/111543-zestaw-stereo-za-12~13-tysz%C5%82/

Kto tera slucha klasycznego tunera albo cd..

Takich osobnikow licze na palcach lewej nogi

Za te pieniadze kupisz mocno przecietny zestaw lub tylko znakomite kolumny np kef r900

Kolumny sa najwazniejsze i od nich zalezy najwiecej

Proponuję się przyjrzeć wzmacniaczom np. m-ki Hegel, które można kupić taniej w Skandynawii niż w Polsce np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Większość wzmacniaczy Hegel ma wbudowany DAC, dzięki czemu podpinając kompa możesz zrezygnować z jakiegoś podstawowego odtwarzacza CD, dodatkowo możesz słuchać radia z internetu. Odnośnie kolumn to poczytaj sobie o kolumnach studio16hertz, wg. mnie model Minas Anor IIIs będzie spełniał b. dobrze twoje wymagania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem byłaby konfiguracja, oparta na elektronice Roksan kandy lub (moim zdaniem jeszcze lepiej) Quad Elite Integrated Amplifier / CD-S. W kwestii kolumn zwróciłbym uwagę na kolumny Kef R500 lub moim zdaniem optymalne do Twojego pomieszczenia, polskie Audio Academy Hyperion IV.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Za te pieniadze kupisz mocno przecietny zestaw lub tylko znakomite kolumny np kef r900

Kolumny sa najwazniejsze i od nich zalezy najwiecej

Spodziewałem się takich opinii,ale są jeszcze tradycjonaliści którzy lubią mieć w ręku nośnik,okładkę etc i do takich należy moja siostra i ja:-) .Sam jestem nawet większym ortodoksem,bo słucham głównie winyli.

Proponuję się przyjrzeć wzmacniaczom np. m-ki Hegel, które można kupić taniej w Skandynawii niż w Polsce np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Większość wzmacniaczy Hegel ma wbudowany DAC, dzięki czemu podpinając kompa możesz zrezygnować z jakiegoś podstawowego odtwarzacza CD, dodatkowo możesz słuchać radia z internetu. Odnośnie kolumn to poczytaj sobie o kolumnach studio16hertz, wg. mnie model Minas Anor IIIs będzie spełniał b. dobrze twoje wymagania.

Minasy widziałem,słuchałem,gdyż takowe posiada mój znajomy i nie ukrywam,że biorę je pod uwagę tylko nie wiem czy w pozostałej kwocie po ich ewentualnym zakupie zmieszczę się z logiczną resztą toru.

Ukryta Zawartość

Minasy widziałem,słuchałem,gdyż takowe posiada mój znajomy i nie ukrywam,że biorę je pod uwagę tylko nie wiem czy w pozostałej kwocie po ich ewentualnym zakupie zmieszczę się z logiczną resztą toru.

Tańsze będą używki, np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

I coś takiego (tylko z wymienionym kondensatorem filtrującym tweeter, który jest instalowany w standardzie - poprosić Pana Jurka, wie o co chodzi):

Ukryta Zawartość

I masz panie najwyższą półkę brzmienia - każdy inny system za 20-30-40 tys. zagra "inaczej", ale czy lepiej? Tu oczywiście sprawa może być dyskusyjna.

Pozdrawiam,

L.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Lampa dla kobiety? Moim zdaniem dobry pomysł to nie jest. Oczami duszy widzę pożar. ;)

Ukryta Zawartość

Nie mialem na mysli mp3

Mp3 nie mam chyba-przynajmniej swiadomie nawet w telefonie-doslownie zadnego pliku

Ortodoksem tez mozna mnie nazwac chyba bo czasem slucham cd trzymajac w rekach okladke oraz plyte

Moje stwierdzenie-kto slucha teraz cd czy klasycznego tunera-w czasach dostepu do sieci i plikow hi res pozostaje aktualne

Nie mialem na mysli mp3

Mp3 nie mam chyba-przynajmniej swiadomie nawet w telefonie-doslownie zadnego pliku

Ortodoksem tez mozna mnie nazwac chyba bo czasem slucham cd trzymajac w rekach okladke oraz plyte

Moje stwierdzenie-kto slucha teraz cd czy klasycznego tunera-w czasach dostepu do sieci i plikow hi res pozostaje aktualne

Kto słucha? Moja siostra:-) Kobieta ma 50 tkę na karku i ma pewne przyzwyczajenia,mieszka w Szwecji,gdzie wbrew pozorom zasięg i jakość internetu pozostawia w wielu regionach wiele do życzenia,poza tym wolałbym za bardzo nie odchodzić od tematu.

Sprawdziłem wiele propozycji podanych przez Szanowne grono(choćby przez Q21) i w żaden sposób nie mogę się zmieścić w/w budżecie,bo za każdym razem wychodzi sporo więcej.Chyba,że są inne ceny niż te w ofertach na necie...albo z matematyką u mnie nie bardzo:-)

Wiem,że najllepiej wyszło by w używkach i gdybym kompletowałbym sprzęt dla siebie to takbym uczynił:-) tyle,że sprzęt ma wyjechać za granicę naszego kraju i być używany przez laika w kwestii audio,więc raczej jakieś modyfikacje przez pana Jurka odpadają i lepiej jakby był nowy,gdyż wtedy w wypadku jakiejś awarii pozostaje mi zwalić winę na producenta i siostra nie będzie mi suszyć głowy,przy używkach szczególnie u nas bywa różnie(znam to z autopsji).

To moze caly zestaw Cambridge Audio, seria 651. Do tego cieple z dobrym dolem kolumny i gotowe. Przynajmniej bedzie ladnie wygladac taki zestaw. Pewnie dobry rabat mozna dostac.

Mialem taki zestaw, do dzisiaj zostal mi tuner i gra przyzwoicie i ma DAB na przyszlosc.

Witam.Proszę o pomoc,propozycje odnośnie złożenia zestawu stereo,a konkretnie cd,tunera,wzmacniacza oraz kolumn w/w kwocie.Zestaw ów miałby grać w pomieszczeniu ok.25 m.kw wykonanym w całości z drewna,czyli podłogi,ściany . Miejsce odsłuchowe znajdowało by się ok.4,5 m od kolumn,brzmienie preferowane to w miarę szczegółowe i nie męczące,muza to szeroko pojęty pop,rock i trochę klasyki.

Sprzęt raczej nowy ,nawet kosztem jakości,gdyż ma to grać poza granicami RP :-) czyli po krótce dostałem kasę i zlecenie złożenia zestawu stereo dla swojej siostry mieszkajacej w Skandynawii i wszelkie sugestie mile widziane od fachowego grona:-)

Xindak PAM końcówka , CA Stream Magic 6 ( DAC , strumieniowiec , radio , preamp ) , Kef R500 , Qed Ruby + interkonekt który sam sobie dobierzesz .

Zaraz braknie Ci palców :)

Lubie słuchać tunera zarówno sieciowego jak i analogowego . Mając ponad 20 000 stacji jest w czym wybierać

To moze caly zestaw Cambridge Audio, seria 651. Do tego cieple z dobrym dolem kolumny i gotowe. Przynajmniej bedzie ladnie wygladac taki zestaw. Pewnie dobry rabat mozna dostac.

Mialem taki zestaw, do dzisiaj zostal mi tuner i gra przyzwoicie i ma DAB na przyszlosc.

Z kolumn radzę wpisać w allegro "Spendor A5" lub "Spendor A6" i znaleźć najniższe oferty. Sklep sprzedaje nowe z solidną obniżka. Sam kupiłem od nich najmniejsze A3 i był to najlepszy zakup w ciągu ostatnich 4 lat. Dziwię się że te dwie kolumny dotąd nie znalazły nabywcy. Oczywiście musiałbyś ich wcześniej posłuchać, kupowanie bez odsłuchu to strzał w stopę. Zostanie Ci sporo kasy na resztę. Jeśli priorytetem jest muzyka można dobrać całkiem fajne urządzenia z drugiej ręki np. Roksan, Arcam itp. Bez problemów zmieścisz się w tej kwocie. Chyba że Twoja siostra chce mieć jednolite wzornictwo to wtedy może kombajn Naima.

CA cóż... ja sam zdecydowanie odradzam. Jeśli nie miałbym innego wyjścia to zamiast CA wybrałbym prędzej Rotela.

Ale zalozenie jest takie ze ma byc nowe i dobrze wygladac, wiec CA moze sie podobac, bo w komplecie wyglada fajnie. Jakosc dzwieku jest na drugim miejscu. W sumie gdybym mial komus kompletowac zestaw, nie audiofilowi, a zeby ladnie wygladalo, to tylko z jednej firmy. Nie wiem ktora jeszcze z budzetowych oferuje tuner w zestawie. NAD? Audiolab? Yamaha? Music Hall?

Ale zalozenie jest takie ze ma byc nowe i dobrze wygladac,

W takim układzie daj sobie spokój z przebieraniem. Schodzisz piętro niżej, przesyłasz jej zdjęcia NAD-a, Audiolaba, Yamahy i Music Hall, a potem wybierasz to co jej się podoba i płacisz 50% marży. O ile znam kobiecy gust padnie na Yamahę. ;)

Przy realnej wartości 5-6.5k za zestaw prawie wszystko gra tak samo. Niuanse dotyczą mniej lub bardziej wyeksponowanych zakresów, czyli określonej maniery prezentacji. W skrócie coś kosztem czegoś innego.

Zaintrygował mnie ten Naim i mam nadzieję,że jakiś salon z Trójmiasta będzie go miał w celu choćby odsłuchania,myślę także o Roksanie Kandy( na Alle... jest używka niby prawie nowa za 5400 zł).

Co do kolumn zawężam się do Kef r500,Minas lub Spendor A5.Zobaczę co bedę mógł odsłuchać i jakie propozycje padną w salonach.

Aż taki ogóras moja siostra nie jest,bo obecnie słucha muzy na starszym zestawie Nada i na wygląd też raczej nie leci.

Póki co czekają mnie wycieczki po kilku salonach audio .

Dziękuję Wszystkim za propozycje i poświęcony czas:-)

To nie ERA że konfigurujesz sobie w ten sposób zestaw . Klocki powinny do siebie pasować i wyżej dałem Ci przykład zestawu który ma już parę osób.

NAIM i Kef R500 - nie widzę tego

To nie ERA że konfigurujesz sobie w ten sposób zestaw . Klocki powinny do siebie pasować i wyżej dałem Ci przykład zestawu który ma już parę osób.

NAIM i Kef R500 - nie widzę tego

Spokojnie:-) jakieś podstawy znam i wiem o tym.

Nigdzie nie napisałem,że Naim będzie grał z Kefami,po prostu skupię się na w/w kolumnach do których mam nadzieję dobrać elektronikę,poza tym nie wiem co będzie w salonach na stanie do odsłuchu,ale na czymś się muszę się skupić i coś wykluczyć.

Spokojny to ja jestem bo juz mam to co chciałem a przez wiele lat kombinowałem ;)

I wiem ile to czasu , nerwów i pieniędzy kosztuje .

Powodzenia :)

Najgorsze,że ja muszę kombinować nie dla siebie:-(

Gdybym mógł sobie pozwolić wywalić tą gotówkę na własne potrzeby to z używek złożyłbym sobie całkiem fajny system:-)

Zestaw który zaproponowałem jest i ładny wizualnie , bardzo dobrze gra i jest niesamowicie funkcjonalny .

Co do używek to i owszem ale do kilku stów się bawię . Powyżej raczej staram się kupować nowe . Jak się dobrze kombinuje to można kupić nowe klamoty w dobrej cenie .

jak "wygląd" też ważny to trzeba obejrzeć elac fs247:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w propozycjach jak widzę sama chińszczyna (sic!)

jak mieszka w Szwecji, to może coś szwedzkiego, jak nie AudioPro czy TE, linkowane wyżej (dlaczego nie? w budżecie się mieszczą), to może kolumny Bremen: www.bremen.se

wydają się idealne dla kobiety, skoro "wygląd jest ważny", niech dzwoni - zapyta o aktualną dostępność i cenę

google po obrazki: bremen högtalare

Panowie co Wy z tym wyglądem:-) osobiście nigdzie nie wspomniałem o tym.

P.S Muda 44 w Twojej propozycji nie ma niestety cd:-( jeśli doliczę do tego jakiś napęd to znowu wyskoczę sporo ponad zakładany budżet.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.