Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer - z pasywnego na aktywny?

pietrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wlasnie skladam zestaw kina. Am,pli bedzie pewnie yamahy 450 , dvd prawdopodobnie s550. Kolumn na przod i centralnego narazie nie wybralem,. Chodzi o to , ze posiadam zestaw firmy Jamo - Sw500. Sa to dwie satelitki sat500 (bodajze 70w nominalnej), ktore zamierzam wrzucic na tyly, oraz subwoofer sw500. Sub to straszne bydle, w srodku ma dwa 25 cm glosniki o mocy 200W rms kazdy. Jest to sub pasywny. Jako ze jestem do niego przywiazany i nie mam narazie pieniazkow na suba aktywnego (o ile bedzie w tej sytuacji potrzebny) wymyslilem ze z amplitunera wyjscie cinch na suba podlacze do starego ampli. sherwooda(2x80w przy 8ohm) a jego zaś do suba. Bedzie to troszke symulowało subwoofer aktywny, tylko bez regulacji czestotliwosci odciecia itd. Co myslicie o takim rozwiazaniu? Na kilku stronkach zagranicznych widzialem ze tego suba goscie dosc czesto uzywaja do kina, wiec zamiast kupowac nowy moze pobawic sie z tym jamo. Za wszystki spostrzezenia, opinie i uwagi z gory dzieki. Pozdrawiam forumowiczow!:)

https://www.audiostereo.pl/topic/11157-subwoofer-z-pasywnego-na-aktywny/

Hmm. Nie jestem za bardzo obiegany na razie w KD, ale skoro jeden kanal w dolby przypada na suba, to wydawalo mi sie ze wyjscie na sub nie puszcza pelnego pasma, jezeli o to ci chodzi. Bylbym wdzieczny jezeli mogbys dokladniej sformulowac pytanie, w koncu laik ze mnie :).

Pełne pasmo do suba nie zostanie wysłąne - nie martw się. Wyjście chinch z ampli na sub wysyła juz sygnał odfiltrowany (w subie aktywnym ten sygnał można jedynie jeszcze bardziej odfiltrować). Będzie OK

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

pietrus

>wymyslilem ze z amplitunera wyjscie cinch na suba podlacze do starego ampli..

wszystko pasuje - amplituner KD wypuszcza na wyjsciu sygnal filtrowany -> za pomoca kabla Y zasilasz dowolne wejscie stereo wzmaka (CD, AUX, Tape...)

Pamietaj o "wybudowaniu/ominieciu" zwrotnicy pasywnej zapewne wbudowanej wewnatrz suba. Jesli dotychczas byla to konstrukcja "mono" (w co nie wierze) to powinienes przerobic go tak, ze kazdy z tych dwu glosnikow zasilany jest jednym kanalem starego wzmaka stereo.

xajas

www.jaschiks.com

>A jezeli bede chcial posluchac stereo z subem?

zobacz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sub jest zbudowany tak,m ze dwa glosniki graja przeciwsobie, jak to w jamo bywalo. Wydaje mi sie ze mono to nie jest, poniewaz byl to tak zwany subsat (L i P z wzmaka, zwrotnica, L i P na saty). Jezeli moglbys napisac bardziej precyzyjnie, jak ominac ta zwrotnice bede wdzieczny. Pozdrawiam.

Tak sie wlasnie zastanawialem, czy jezeli na subwooferze podlaczonym w ten sposub , gralo by 2.1 to czy dostawal by on pelne pasmo? W tym wypadku nie mial bym mozliwosci regulacji czestotliwosci odciecia suba i probowal by on odtwarzac pelne pasmo. Jezeli sie myle niech mnie ktos naprowadzi :). Pozdrawiam!

Hi,

>czy jezeli na subwooferze podlaczonym w ten sposub , gralo by 2.1 to czy dostawal by on pelne pasmo...

widze ze wszystko pokapowales.

2.1 (podobnie jak 5.1) oznacza stereo (tudziez multichanal) z dedykowanym, filtrowanym wyjsciem na sub (.1).

Inaczej wyglada sytucja, w ktorej podlaczylbys sub do wyjsc pre-out stereo tudziez do wyjsc glosnikowych - w tym wypadku zasilone bylyby pelnym pasmem. Dlatego tez mozna by sie zastanowic nad zastosowaniem modulu aktywnego typu RCM, Detonation itp.

xajas

www.jaschiks.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.