Skocz do zawartości
IGNORED

Kopułki na średnicy i górze, jak w ATC.

grzechniks

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra fajnie się ogląda zdjęcia, ale gdzie ta wyższość ?

Jeśli chodzi o wyższość kopułkowego średniotonowca, nad klasycznym, to domyślam się, że przy bardzo wysoko ciętym średniotonowcu (granie średniotonowca do np. 10 kHz), jest lepsza char kierunkowa (promieniowanie na boki ma więcej energii i nie powstają "dziury" w SPL pod kątem).

Kyle ale nie o to chodzi, interesuje mnie wyższość tych głośników w D`appolito o której mówi rafaell. Bo zapomniał uzasadnić

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

kopułki ATC znacznie odbiegają in plus od kopułkowej konkurencji, tyle, że są b.drogie.

w kopułkach ważne są odbicia fal dźwiękowych od magnesu, dlatego niektórzy robią w nim otwory lub unikają płaskich powierzchni magnesu.

(np.dziury w magnesach kopułkowych wysokotonowców mają B&W w serii nautilius i JBL studio).

kopułki dają więcej detali drugiego planu i mają lepszą przestrzeń.

jednakże mają węższy zakres częstotliwości i mniejszą dynamikę w stosunku do stożków.

jedno nie ulega wątpliwości, na tony średnie trzeba mieć dedykowany przetwornik i tu najlepiej się sprawdzają

kilkucalowe przetworniki, zarówno typu dome jak i cone.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Jeśli chodzi o kopułkę średnio tonową to wszystko się zgadza. Ale ja nie pytam o zalety kopułki jako takiej. Lecz chętnie się dowiem co autor miał na myśli:

Kopułki na średnich dopiero pokazują klasę w układzie D'Appolito.

Kyle ale nie o to chodzi, interesuje mnie wyższość tych głośników w D`appolito o której mówi rafaell. Bo zapomniał uzasadnić

Aha ... swoją drogą nie tylko Ciebie to ciekawi ;)

kopułki ATC znacznie odbiegają in plus od kopułkowej konkurencji, tyle, że są b.drogie.

a te?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o kopułkę średnio tonową to wszystko się zgadza. Ale ja nie pytam o zalety kopułki jako takiej. Lecz chętnie się dowiem co autor miał na myśli:

Jest bardzo duża możliwość co do aplikacji, można w kolumnie poprawić np płaskość charakterystyki w szerszym kącie albo zmniejszyć harmoniczne, poszerzyć sweet spot, zmniejszyć wpływ ścian bocznych lub podłogi i sufitu i co tam kto jeszcze lubi :)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

a te?

Ukryta Zawartość

Jest bardzo duża możliwość co do aplikacji, można w kolumnie poprawić np płaskość charakterystyki w szerszym kącie albo zmniejszyć harmoniczne, poszerzyć sweet spot, zmniejszyć wpływ ścian bocznych lub podłogi i sufitu i co tam kto jeszcze lubi :)

te volty są droższe od atc, para atc nieco ponad 1000$.

a jak z jakością? ktoś słyszał volty?

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Nie słyszałem, używam 3" kopułki Dynaudio i sobie je chwalę za bardzo mokre kobiece wokale :)

Lanie wody ...

jedno nie ulega wątpliwości, na tony średnie trzeba mieć dedykowany przetwornik i tu najlepiej się sprawdzają

kilkucalowe przetworniki, zarówno typu dome jak i cone.

Nawet w monitorach 5 oraz 6 cali ?

Jeśli chodzi o wyższość kopułkowego średniotonowca, nad klasycznym, to domyślam się, że przy bardzo wysoko ciętym średniotonowcu (granie średniotonowca do np. 10 kHz), jest lepsza char kierunkowa (promieniowanie na boki ma więcej energii i nie powstają "dziury" w SPL pod kątem).

A gdzieś Ty widział kopułkowego średnio tonowca ciętego na 10kHz?

Jak przy 10kHz może on mieć szerokie promieniowanie na boki?

Może jakieś zdjęcie charakterystyki kierunkowej z podziałem na pasma przytoczysz?

Kolega Kyle tworzy nową teorię, myślę że powinien sprostować swoją wypowiedź, bo wstyd jak inni to czytają.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

A gdzieś Ty widział kopułkowego średnio tonowca ciętego na 10kHz?

Kolega Kyle tworzy nową teorię, myślę że powinien sprostować swoją wypowiedź, bo wstyd jak inni to czytają.

W Tannoy Precision iDP macie kopułkę grającą od 1,7-1,9 kHz do 16 kHz nawet i gwizdek grający od 16 kHz. Jeszcze coś? Co mam niby "prostować?

Kopułki na średnich tonach, cięte przy kilku kHz nie dają nic w porównaniu do zwykłych (nie dużych) stożkowych, które jeszcze promieniują dostatecznie szeroko.

Jak przy 10kHz może on mieć szerokie promieniowanie na boki?

No szersze niż stożek przy tych częstotliwościach :]

Co mam niby "prostować?

prostuj i nie rób sobie z dual concentric jaj to zupełnie inna konstrukcja!

Dziwi mnie nieznajomość tematu przez kolegów. Ogólnie kopułki na średnicy są marketingową zabawką (nie licząc wyjątków, gdzie na prawdę grają do nawet ponad 10 kHz) i firmy to robią tylko po to by się wyróżnić (PMC, Wharfedale, poniekąd Dynaudio).

Co mam prostować ? Nie zgadzasz się z tym, że im większa membrana, tym węższe promieniowanie na boki przy wyższych częstotliwościach?

Dziwi mnie nieznajomość tematu przez kolegów. Ogólnie kopułki na średnicy są marketingową zabawką i firmy to robią tylko po to by się wyróżnić (PMC, Wharfedale, Dynaudio).

A w studiach używają dalej NS10 bo jest tanio i zawsze tak robiono.

To może Dynaudio Consequence - tu ze wzgl. na częstotliwości dobrze że użyto właśnie kopułki grającej od 2,7KHz do 15 KHz . Jednak od 1,4 kHz do 2,7 kHz mogli już spokojnie użyć zwykłego stożkowego.

Ukryta Zawartość

A w studiach używają dalej NS10 bo jest tanio i zawsze tak robiono.

W studiach używają NS10 bo grają pasmowo jak tani wąskopasmowy głośniczek (więc słychać z grubsza jak będzie grać na popularnym crapie), a przy tym dzięki świetnej char. impulsowej, to crapowe pasmo jest dokładnie odzwierciedlane (nie zlewa się = łatwiej wychwycić "brudy"). ... a nie dla tego że "jest tanio" - LOL

Ukryta Zawartość

To może Dynaudio Consequence - tu ze wzgl. na częstotliwości dobrze że użyto właśnie kopułki grającej od 2,7KHz do 15 KHz . Jednak od 1,4 kHz do 2,7 kHz mogli już spokojnie użyć zwykłego stożkowego.

Ukryta Zawartość

Jak byś uważnie czytał opinii słuchaczy to byś się dowiedział że nie jest to udana konstrukcja Dynaudio właśnie np. dla tego ze dół pasma ta maleńka kopułka nie wypełnia należycie.

W studiach używają NS10 bo grają pasmowo jak tani wąskopasmowy głośniczek (więc słychać z grubsza jak będzie grać na popularnym crapie), a przy tym dzięki świetnej char. impulsowej, to crapowe pasmo jest dokładnie odzwierciedlane (nie zlewa się = łatwiej wychwycić "brudy"). ... a nie dla tego że "jest tanio" - LOL

Pomyliłeś NS10 z innym małym zupełnie kwadratowym głośnikiem, może sobie przypomnisz jakim?

Ukryta Zawartość

Pomyliłeś NS10 z innym małym zupełnie kwadratowym głośnikiem, może sobie przypomnisz jakim?

Nie kwadratowym, tylko sześciennym. ... i nie ... nie pomyliłem.

Jak byś uważnie czytał opinii słuchaczy to byś się dowiedział że nie jest to udana konstrukcja Dynaudio właśnie np. dla tego ze dół pasma ta maleńka kopułka nie wypełnia należycie.

Tylko co z tego? Chciałeś przykład kopułki grającej do np. 10 kHz (a nawet wyżej) to go dostałeś. I ta kopułka (z zakresu 2,7-15K) nie jest problemem ,... tylko właśnie ta jeszcze niższa, którą wepchnięto na siłę. Tak czy inaczej jest tak jak mówiłem wcześniej - kopułki mają sens tam, gdzie są wysokie częstotliwości. Przy odcięciu na kilku kHz od góry to jest wsadzanie dla lansu.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.