Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie przesluchuje plyte Dialogue - Mozart and Chopin, 128 dsd na moim lampi dsd dac.

Konkluzja jest jedna - znieksztalcenia dzwieku , z jakimi mamy do czynienia to nie wina kolumn, kabli, napedow, tylko w glownej mierze niedoskonalego zapisu i kodowania.

Niestety, z ta czystoscia bedzie trudno zyc, choc jest spektakularna.

Plyta jest dostepna na nativedsd.com w gestosci nawet 256 dsd, ale to juz chyba kosmos w zakresie objetosci pliku.

W gestosci 128 dsd utwor 7 minutowy ma objetosc prawie 600 MB!

Konto w trakcie usuwania

Zastanawiam się czy te wielkości plików nie wpływają właśnie na pogorszenie jakości odtwarzania.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Oczywiście jedyna różnica to na płytach SACD są ,,przeciwpancerne" zajebiste zabezpieczenia

Tak zejebiste, że mój były Shanling T200 SACD player nie czytał co trzeciej takiej płyty.... disc unknown

Moze na szczescie lampi nie odtwarza 256 dsd, na 128 tez mu sie zdarza " pyknac". A nativedsd pakuje dane do zip, do transmisji jest paczka 3,8 GB, ktora po rozpakowaniu ma ok 6,3 GB.

Chyba wole poki co 64 dsd , podobnie jak wole 24/96 pcm od 192.

Dzis miedzy lampiego a w20 wstawilem jcat reference usb, ktory ma podobna budowe, jak Acoustic Revive SP, tylko zyly sa ciensze.

W sumie to sa kable bardziej do kompow , wyposazonych w podwojne usb, do W20 tego nie potrzeba, bo mozna wylaczyc z poziomu softa zasilanie w porcie usb audio.

Podlaczylem wiec tylko jedna zyla, zakonczona czarna wtyczka od strony transportu, lampi podobnie jak vivaldi dac nie potrzebuje zasilania , wystarczy strumien danych.

Zyla zasilajaca konczy sie wtyczka czerwona.

Jcat reference usb jest wyraznie gladszy od standardowego, ale utrzymany w tej samej konwencji barwy i szczegolowosci. Po prostu wszystko ma troche lepsze.

Bede sie staral nabyc wersje custom, tj tylko jedna zyle , bez zasilania, jesli to mozliwe.

Konto w trakcie usuwania

W przeciwienstwie do Stasia sadze, ze warto sprobowac Big 7 , vivaldim bedzisz Jarek rozczarowany imo.

Lampi to jest duzo blizej Metronome , niz inne daki.

Przeciez nikt nie kaze kupic, tylko posluchac. Do tego jest polski i kosztuje duzo mniej niz np vivaldi. A konstruktor jest kontaktowy i b. mily.

Sa doswiadczeni audiofile, ktorzy sadza, ze Big 7 to najlepszy dac na swiecie, np user wisnon z WBF - ze wzgledu na jego rozbudowana sekcje zasilania.

Jakbys mieszkal blizej Jarek to bym Ci na probe zestawil tor do grania plikow, ktory na 99 % zagralby pod wieloma wzgledami lepiej niz dzielony Metonome, jestem tego pewny.

Po prostu obcuje z plikami kilka lat i co roku osiagam poprawe dzwieku.

Zaryzykuje, ze takiego zrodla cyfry jakie mam u siebie nie slyszalem dotad nigdy, no moze na stoisku Acapella gramiak z drewnianym ramieniem mogl sie zblizyc.

Dzielonego zestawu Metronome sluchalem i nie bylo tam zadnego elementu , jakiego nie slyszalem u siebie. Gdyby bylo inaczej wzialbym chociaz jakis transport cd na probe.

Acha, jeszcze jedno. Slyszalem pliki na wystawach kilka razy i tez nie zrobily tam na mnie ogromnego wrazenia, ustawienie toru pod pliki nie jest latwe.

Zapewne moge sie mylic, ale chetnie bym sie zalozyl o dobre winko ,ze rowniez w Twoim systemie zlozylbym dobry zestaw do plikow. Na to potrzeba troche czasu na dobor roznych elementow do reszty toru, za jednym razem sie nie trafi.

Musisz po prostu przyjechac do mnie i jak Ci sie spodoba , znajdziemy sposob ,aby pliki zagraly dobrze u Ciebie.

Moze byc , ze Ci sie nie spodoba a ja uslysze u Ciebie cos, co mnie powali na kolana.

Oczywisicie jest tez mozliwe, ze dzwiek plikow zawsze bedzie Ci sie wydawal gorszy, bo od kilku lat dopieszczasz swoj tor pod swoj gust i bez zmiany gustu nie da sie nic zrobic.

Konto w trakcie usuwania

Masz racje Mariusz, Big7 mozna sprobowac, chociaz znajac Troche Metronome, Big7 to nie bedzie bajka Jarka. Do Metronome Big7 raczej nie ma za duzych szans, moim zdaniem.

Co do konstrukcji i rozbudowanych zasilan w Big7 to nie chce sie wypowiadac...jest troszke inaczej jak piszesz. Metronome ma duzo bardziej rozbudowane zasilania.;)

Ciekawe byloby co by Jarek powiedzial na temat Big7?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W przeciwienstwie do Stasia sadze, ze warto sprobowac Big 7 , vivaldim bedzisz Jarek rozczarowany imo.

Lampi to jest duzo blizej Metronome , niz inne daki.

Przeciez nikt nie kaze kupic, tylko posluchac. Do tego jest polski i kosztuje duzo mniej niz np vivaldi. A konstruktor jest kontaktowy i b. mily.

Sa doswiadczeni audiofile, ktorzy sadza, ze Big 7 to najlepszy dac na swiecie, np user wisnon z WBF - ze wzgledu na jego rozbudowana sekcje zasilania.

Mariusz ja słuchałem DCS -a i nie był zły. Grał na pierwsze "rzut ucha" WOW !!!

Ale po kilku chwilach trochę jak dla mnie za technicznie.

Tak samo CH Precision. To ten sam level.

Dlatego zobaczymy , może przyjedzie coś innego.

A konstruktor jest kontaktowy i b. mily.

Marslo Ty też jesteś bardzo miły i sadzę ze jak byśmy się spotkali też bylibyśmy bardzo mili; czyż to nie wspaniałe :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Lepiej byc milym, niz gburowatym, jak sadze.

Pewno, ze od tego dzwiek nie bedzie lepszy, ale to hobby wymagw kontaktu z innymi, wiec nie zaszkodza dobre maniery.

Mariusz ja słuchałem DCS -a i nie był zły. Grał na pierwsze "rzut ucha" WOW !!!

Ale po kilku chwilach trochę jak dla mnie za technicznie.

Tak samo CH Precision. To ten sam level.

Dlatego zobaczymy , może przyjedzie coś innego.

Now wlasnie WOW na poczatek, a potem juz tylko gorzej.

To na dluga mete bym wolal sygnature Metronome, ale to nie jest dac do plikow.

Acha, jest na WBF user o nicku microstrip , ktory w dyskusji o najlepszych dakach napisal, ze nie zglasza Metronome, mimo ze go posiada.

Dlaczego? Bo wg niego , aby pokazac swoja najlepsza strone potrzebuje transportu Metronome.

A ze microstrip nie dba o o hiresy i o sacd, zadowala sie plastikowymi krazkami, podobnie jak Jarek.

Jest wiec byc moze tak jak Jarek pisal, ze Metronome gra duzo lepiej plyty cd od plikow , bo on nie za bardzo nadaje sie do plikow, co u siebie stwierdzilem w czasie testu.

Jaki dac bylby w takim razie najlepszy do Diamonda? Moze wlasnie Big 7? Albo Total Dac?

Konto w trakcie usuwania

Big 7 i Total Dac sa zdecydowanie bardziej w estetyce brzmienia oferowanej przez Metronome.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To na dluga mete bym wolal sygnature Metronome, ale to nie jest dac do plikow.

Wiem ,że nie ma dobrego wejścia na USB.

Ale po AES/EBU i z dedykowanym transportem gra b.dobrze.

Gdyby było inaczej po prostu nie kupił bym go.

Uwierz mi na słowo ( a słuchałem trochę urządzeń ) tutaj nie chodzi o wyścigi na kHz bo one same nie grają.

Przekonałem się o tym na własne uszy.

Wyczynowe , techniczne granie to nic dla mnie.

Nie bez powodu C8 + Calypso uważane są za jedne z bardziej muzykalnych urządzeń na rynku.

Twoje słuchanie C8 bez Calypso niestety wypacza trochę twoje wyobrażenie o tym jak to urządzenie gra. Pisze to bez złośliwości. Po prostu tak jest.

Ja słuchałem tego dac- a z innymi odtwarzaczami i różnica było na prawdę ogromna.

Z Calypso ten dac- wcale nie gra tak jak Ty słyszałeś czyli "ciepłe kluchy". Dynamika i rozdzielczość jest pierwszorzędna bez typowego cyfrowego nalotu.

Ale ja chętnie posłucham innego dac- a . który jest "odpowiedni" do plików i posłucham go również po USB.

Może inny dac po USB zagra kilka razy lepiej niż po AES /EBU.

Zobaczymy , może mnie przekona i przejdę w 100% na pliki.

Póki co jest jak jest.

Nic na siłę.

Jazz z tego okresu jest super. Ale poza jazzem co? Paul Anka? The Shadows? Brenda Lee?… :-)

Wanda Warska.Tercet Egzotyczny,Bogdan Łazuka,Jarema Stępowski,Kapela Czerniakowska,Romuald i Roman..............i inni!!

Posłuchaj-warto

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Big 7 i Total Dac sa zdecydowanie bardziej w estetyce brzmienia oferowanej przez Metronome.

Zapomniałeś o 2 ważnych rzeczach :

- dodać w swojej wypowiedzi "moim zdaniem".

- zapomniałeś dodać ,że takiego połączenia jakie gra u mnie nigdy nie miałeś u siebie i nie słuchałeś.

To tylko gwoli ścisłości.

Wlasnie tym sie kierowalem proponujac je do odsluchu.

Jarek, mysle, ze Elb dobrze radzi. Bo zna sygnature dzwieku dakow, o ktorych dyskutujemy.

Metrnome moze grac naprawde pieknie, ale to inna szkola dzwieku, niz vivaldi czy Trinity imo.

Zestaw z Total Dac i Kawero zrobil na mnie duzo wieksze wrazenie, niz dzielony Metronome z glosnikami chyba Kharma. Dlatego go zaproponowalem.

Wiem ,że nie ma dobrego wejścia na USB.

Ale po AES/EBU i z dedykowanym transportem gra b.dobrze.

Gdyby było inaczej po prostu nie kupił bym go.

Uwierz mi na słowo ( a słuchałem trochę urządzeń ) tutaj nie chodzi o wyścigi na kHz bo one same nie grają.

Przekonałem się o tym na własne uszy.

Wyczynowe , techniczne granie to nic dla mnie.

Nie bez powodu C8 + Calypso uważane są za jedne z bardziej muzykalnych urządzeń na rynku.

Twoje słuchanie C8 bez Calypso niestety wypacza trochę twoje wyobrażenie o tym jak to urządzenie gra. Pisze to bez złośliwości. Po prostu tak jest.

Ja słuchałem tego dac- a z innymi odtwarzaczami i różnica było na prawdę ogromna.

Z Calypso ten dac- wcale nie gra tak jak Ty słyszałeś czyli "ciepłe kluchy". Dynamika i rozdzielczość jest pierwszorzędna bez typowego cyfrowego nalotu.

Ale ja chętnie posłucham innego dac- a . który jest "odpowiedni" do plików i posłucham go również po USB.

Może inny dac po USB zagra kilka razy lepiej niż po AES /EBU.

Zobaczymy , może mnie przekona i przejdę w 100% na pliki.

Póki co jest jak jest.

Nic na siłę.

Jarek mojej zonie nawet z plikami C8 bardzo sie podobal. To jest granie na bardzo wysokim poziomie , ale o okreslonej sygnaturze.

Wierze, ze z transportem cd gra zdecydowanie lepiej dlatego zadne plki nie sa w stanie go pobic.

Pytanie, czy da sie dobrac do Diamonda dac, ktory Ci zagra tak jak lubisz na poziomie Metronome. Zakladam ze sie da, ale nie od pierwszego strzalu, bo Twoj tor jest bardzo dopieszczony i masz bardzo wyrazne preferencje dzwiekowe.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Acha, jest na WBF user o nicku microstrip , ktory w dyskusji o najlepszych dakach napisal, ze nie zglasza Metronome, mimo ze go posiada.

Dlaczego? Bo wg niego , aby pokazac swoja najlepsza strone potrzebuje transportu Metronome.

A ze microstrip nie dba o o hiresy i o sacd, zadowala sie plastikowymi krazkami, podobnie jak Jarek.

Jest wiec byc moze tak jak Jarek pisal, ze Metronome gra duzo lepiej plyty cd od plikow , bo on nie za bardzo nadaje sie do plikow, co u siebie stwierdzilem w czasie testu.

Jaki dac bylby w takim razie najlepszy do Diamonda? Moze wlasnie Big 7? Albo Total Dac?

Dobrze , kto ma tego Total Daca do pożyczenia?

Za Big7 ze względu na widok jego wnętrza dziękuję bardzo.

Takie rzeczy jakie widziałem w środku to kpina z ludzi.

Total dac to chyba tylko bezposrednio od Vincenta z Bretanii.

Moze Elb albo Marcin GPS wiedza o jakims egzemplarzu w Polsce.

A big 7 jest porzadniej zbudowany, mailem gdzies zdjecia . Co Ci zaszkodzi sprobowac?

Konto w trakcie usuwania

A co jest takiego w środku, że nawet posłuchać nie warto?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dobrze , kto ma tego Total Daca do pożyczenia?

Takie rzeczy jakie widziałem w środku to kpina z ludzi.

Coraz bardziej mi to przypomina szukanie czegoś czego nie ma.

Jarek zrób sobie sam bo ni ma i już!

A big 7 jest porzadniej zbudowany, mailem gdzies zdjecia . Co Ci zaszkodzi sprobowac?

Tak Big7 jest lepiej skonstruowany, Jarek wez Big7 potestujesz, bedziemy wiedziec wiecej na temat tego urzadzenia. Co Ci szkodzi?

A z drugiej strony jak patrze na to urzadzenie ( nie zeby sie czepiac ) ale konstruktor nie boi sie ze to urzadzenie wywola pozar? Nie oszukujmy sie nie jest to zrobione jak byc powinno tym bardziej sa lampy a z tymi roznie przeciez bywa.

W środku siedzi krzyżak i ciągle w kółko mówi:

"Hmm... To wszystko mam nawet z przenośnego odtwarzacza. Może włączyłeś jakieś filtry?" ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Między innymi np. to :

Tak Big7 jest lepiej skonstruowany, Jarek wez Big7 potestujesz, bedziemy wiedziec wiecej na temat tego urzadzenia. Co Ci szkodzi?

Mnie DSD nie interesuje bo nie ma odpowiedniego repertuaru dla mnie.

A Mariusz sam pisał ,że PCM nie jest dobrą stroną Big7.

post-33970-0-55606700-1418070830_thumb.jpg

Deska montażowa jest jedyna w swoim rodzaju ;-)

Odpowiada za "naturalne" brzmienie. Takie bliskie natury.

I bliżej natury tym lepiej. To jest eko logiczne ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie! To jest Big7

Big7 nie ma zlego wcale PCM-u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>>jarek&ania

I to już definitywnie dyskwalifikuje urządzenie, bo widać jak gra, wystarczy spojrzeć na wnętrzności. Genialne! Czyli w zasadzie nie ma sensu w ogóle niczego podłączać. Ba! A może po prostu wziąć płytę do ręki i po prostu zacząć słuchać? Bo wystarczy spojrzeć? Gdzie ja byłem...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Deska montażowa jest jedyna w swoim rodzaju ;-)

Piopio

Co Ty gadasz tu nam..............to nie jest deska montazowa-to jest piąta klepka!!

Kupujesz i jesteś mądry na wieki........tzn. jak ten mój avatar)

ps.

czy podoba się szanownym mój avatarek?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.